Fostele economii comuniste, prinse in capcana venitului mediu. BERD: Status quo-ul este mentinut de grupuri de interese

Miercuri, 22 Noiembrie 2017, ora 11:03
3243 citiri
Fostele economii comuniste, prinse in capcana venitului mediu. BERD: Status quo-ul este mentinut de grupuri de interese
Foto: Pixabay

Tarile din Europa Centrala si de Est sunt blocate intr-o asa numita "capcana a venitului mediu", o zona in care veniturile nici nu mai cresc, dar nici nu mai scad.

Acestea au nevoie de noi strategii de crestere si investitii in infrastructura pentru a relansa cresterea, a apreciat miercuri Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), informeaza Reuters.

In ultimul sau raport, BERD atrage atentia asupra plafonului la care au ajuns tarile din CEE dupa un sfert de secol de economie de piata.

De asemenea, BERD apreciaza ca fostele economii comuniste produc in continuare prea multa poluare si, chiar daca exista un apetit de reforma, unele state precum Polonia si Ucraina au intampinat blocaje in domenii precum privatizarile.

"Multe din aceste tari au ajuns, in prezent, la un nivel mediu al veniturilor si trebuie sa depaseasca problema capcanei venitului mediu", a declarat economistul sef la BERD, Sergei Guriev.

Aceasta capcana este un fenomen cu care se confrunta toate tarile in curs de dezvoltare. Ritmul de crestere incetineste pe masura ce progresele tehnologice intr-o economie devin mai extinse iar cresterea salariilor erodeaza avantajul competitiv oferit de mana de lucru ieftina.

Sergei Guriev a facut un apel pentru elaborarea de noi modele economice, concentrate pe imbunatatirea productivitatii firmelor individuale, extinderea infrastructurii si crestere ecologica.

"Nu exista o solutie miraculoasa care sa se potriveasca tuturor solutiilor", a subliniat Guriev, in conditiile in care raportul BERD precizeaza ca exista deseori o rezistenta din partea unor indivizi sau grupuri care sunt interesate in mentinerea status quo-ului.

La nivelul intregii regiuni in care activeaza, care include 38 de tari incepand din Maroc si pana in Mongolia, BERD estimeaza ca este nevoie de investitii de 1.900 miliarde de euro pentru imbunatatirea infrastructurii in urmatorii cinci ani.

BERD ofera drept exemplu cazul Turciei, unde imbunatatirea infrastructurii de transport rutier a avut un impact semnificativ asupra comertului intern.

Raportul BERD arata si performantele realizate de tarile in care banca opereaza.

"Apetitul pentru reforma pare sa fie revenit in regiune", sustine Guriev, evocand cazul Uzbekistanului, care a reluat tranzactiile cu BERD dupa un deceniu de dispute, si al Egiptului, care a decis sa isi floteze monedele.

Grecia, Slovenia si Kazahstanul au facut progrese cu privatizarile in timp ce Tunisia, Iordania, Albania, Belarus si Serbia au facut progrese in alte domenii.

In schimb, programul de privatizare al Ucrainei a stagnat, in conditiile in care cea mai mare banca, Privatbank, este in prezent nationalizata.

Polonia, tara unde controlul statului asupra economiei ramane unul semnificativ, a oprit si ea programul de privatizari.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) este detinuta de 64 de tari si doua institutii interguvernamentale. BERD a fost infiintata in 1991 pentru a investi in fostele state din blocul comunist si a le ajuta sa faca tranzitia la economia de piata. In ultimii ani, BERD a inceput sa-si reorienteze atentia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord si Orientul Mijociu.

Recent BERD estimat ca economia Romaniei ar urma sa inregistreze anul acesta o crestere de 5,3%, avertizand ca Romania inregistreaza ritmuri de crestere comparabile cu nivelurile inregistrate inaintea crizei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#capcana venit mediu, #venituri tari fost bloc comunist , #Europa