Guvernul s-a angajat fata de Fondul Monetar International (FMI) ca va vinde "majoritatea portofoliului" de companii din subordinea Ministerului Economiei, se arata in scrisoarea de intentie transmisa organizatiei financiare internationale.
"Ne propunem sa vindem majoritatea portofoliului de societati din subordinea Ministerului Economiei (...)", potrivit documentului citat.
Companiile energetice controlate de Ministerul Economiei au fost transferate in acest an din coordonarea ministrului Varujan Vosganian in cea a ministrului delegat pentru Energie, Constantin Nita, care conduce Departamentul pentru Energie.
In urma transferului, Ministrul Economiei mai are participatii integrale, majoritare sau minoritare la companii precum Romarm, Oltchim, Plafar, Carfil, Metrom, UM Cugir, UM Mija, UM Sadu, Uzina Automecanica Moreni, Pirochim Victoria, Avioane Craiova, Romplumb, Santierul Naval Mangalia, IAR Brasov, Romaero, Santierul Naval 2 Mai.
Marile companii energetice, precum Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, complexele energetice Oltenia si Hunedoara sau Electrica sunt controlate de Departamentul pentru Energie.
De asemenea, Departamentul pentru Energie detine participatii la Petrotrans, Termoelectrica, Compania Nationala a Uraniului, Minvest, Apele Minerale, Salrom, Societatea Nationala a Carbunelui, Cuprumin, Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare, OMV Petrom, Oil Terminal, Conpet, GDF Suez Energy, EON Gaz Distributie, EON Gaz Romania, Enel... mai mult
Marti, 17 Septembrie 2013, ora 08:44
Directoarea Fondului Monetar International Christine Lagarde se va afla in 15 si 16 iulie in vizita in Romania, o tara pe care FMI o forteaza sa se vanda, comenteaza luni Slate.fr.
In toate sectoarele - posta, transport de marfuri, aeronautica, energie, sanatate - Romania este vanduta la pret redus. Solduri impuse de Fondul Monetar International pentru eficientizarea economiei tarii. "In curand nu vor mai exista prea multe lucruri romanesti in Romania", glumesc unii cu amaraciune la Bucuresti, potrivit site-ului citat.
Tara este de vanzare sau, mai exact, cel putin zece companii publice, pentru a sterge datoriile. In 2009, lovita de criza, Romania imprumuta 20 de miliarde de euro de la FMI, Bruxelles si Banca Mondiala pentru a nu se scufunda. Cresterea s-a redus cu 8,5 puncte procentuale, iar deficitul a urcat la 7,2% din PIB.
Totusi, economia Romaniei mergea destul de bine in urma cu cativa ani, cu o crestere anuala media de 6,3% intre 2002 si 2008. Cand Romania isi pregatea intrarea in UE (devenita efectiva in 2007), toti indicatorii erau buni. La 1 iulie 2010, presedintele de centru-dreapta Traian Basescu este obligat sa reduca salariile functionarilor cu 25% si pensiile cu 15%. Taxa pe valoare adaugata creste de la 19% la 24%. Circa 200.000 de functionari sunt disponibilizati in urmatorii doi ani. Un adevarat tratament de soc cerut in schimbul ajutorului de 20 de miliarde de euro.
In afara acestei politici de austeritate care dureaza de trei ani, troica a... mai mult
Luni, 15 Iulie 2013, ora 13:10
Un nou acord preventiv cu FMI ar fi o strategie buna pentru Romania, avand in vedere sumele mari care trebuie restituite Fondului si privatizarea incipienta a unor companii, urmand sa permita BNR sa continue politica de relaxare monetara si sa impiedice deprecierea puternica a leului, sustin analistii Erste.
Acestia se asteapta ca autoritatile romane sa foloseasca ocazia vizitei directorului general al FMI, Christine Lagarde, la Bucuresti pentru a anunta un nou acord stand-by cu Fondul, din care insa nu vor fi trasi bani, la fel ca in cazul precedentei intelegeri. Lagarde se va afla la Bucuresti pe 15-16 iulie.
"Consideram ca autoritatile romane vor folosi aceasta ocazie pentru a anunta un nou acord stand-by preventiv cu FMI, acoperind o perioada de doi ani si avand ca obiectiv restructurarea companiilor de stat. Avand in vedere ca platile combinate ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR) si Ministerului Finantelor catre FMI ating un varf de 5 miliarde de euro pe an in 2013-2014, iar privatizarea companiilor de stat din energie si transporturi este in faza incipienta, un nou acord din care sa nu fie trasi bani este o strategie buna", se arata intr-o nota de cercetare a Erste Group.
BNR a redus saptamana aceasta dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 5%, iar un nou acord ar permite bancii centrale sa continue politica de relaxare monetara fara riscul unei deprecieri puternice a leului in raport cu euro. Taierea dobanzii de catre BNR a fost prima... mai mult
Vineri, 05 Iulie 2013, ora 16:33
Vicepresedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, Constantin Bostina, sustine ca privatizarea trebuie realizata de o singura structura, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, spunand ca nu s-a facut acest lucru intrucat companiile de stat au facut parte din anumite cercuri de putere.
"Ar trebui facuta o politica suficient de clara, unitara, in domeniul privatizarilor. Ministerele care reprezinta statul in diverse societati ar trebui sa se ocupe de o reorganizare, de o restructurare si o pregatire pentru privatizare si sa se faca privatizarea ca atare de catre o institutie a statului. (...) Dupa opinia mea, ar fi trebuit sa se faca demult privatizarile in principal pe piata de capital, trebuie incheiate experientele de pana acum care nu au fost de bun augur", a declarat Constantin Bostina, vineri, la forumul "Reindustrializarea Romaniei. Mediul de afaceri. Finantari", de la Mamaia.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, considera ca nu s-a realizat acest lucru deoarece companiile de stat au facut parte din anumite cercuri de putere, fiind folosite ca o modalitate de extindere a influentei.
"Motivul pentru care nu exista o structura centralizata este ca in Romania companiile de stat au facut parte din anumite cercuri de putere, companiile de stat erau salasuri pentru clientela, erau modalitate de extindere a influentei, erau o modalitate de a obtine o sustinere financiara pentru diverse proiecte", a afirmat Varujan Vosganian.
El a precizat ca, in... mai mult
Sambata, 08 Iunie 2013, ora 12:46
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat joi la Craiova ca saptamana viitoare ministerul pe care il conduce va incepe privatizarile, iar primele societati care vor fi scoase la vanzare sunt Plafar si Sanevit, urmate de santierele navale de la Mangalia si de prezentarea planului de reorganizare la Oltchim, pentru care ar exista sase, sapte firme interesate de privatizare.
Varujan Vosganian a mai afirmat ca in perioada urmatoare va prezenta si caietul de sarcini pentru parteneriatul de la Cuprumin.
"Saptamana viitoare vom incepe sirul de privatizari. Avem deja o lista pe care o vom supune Guvernului spre aprobare la nivel de memorandum si apoi incepem privatizarile. Incepem cu Plafar si Sanevit, vom continua probabil cu santierele navale de la Mangalia, iar peste cateva saptamani vom prezenta planul de reorganizare pentru Oltchim, urmat de privatizare.
Saptamanile viitoare voi avea intalni cu sase, sapte firme interesate de privatizarea Oltchim, firme din toate colturile lumii, dar si din Romania. De asemenea, voi prezenta caietul de sarcini pentru parteneriatul de la Cuprumin", a spus Vosganian.
Acesta a mai afirmat ca va solicita Ministerului Finantelor sa permita angajarea catorva sute de persoane in industria de aparare unde a evaluat portofoliul de comenzi si exista sansa ca aceasta industrie sa se poata dezvolta.
Ministrul Economiei a participat joi la Craiova la cea de-a doua editie a Forumului Economic Regional Oltenia. mai mult
Joi, 11 Aprilie 2013, ora 12:49
Sase companii la care statul este actionar majoritar vor intra in procesul de privatizare in prima jumatate a anului 2013, a declarat, miercuri, Ion Pisc, prim-vicepresedintele Blocului National Sindical (BNS).
Aceste companii sunt Complexul energetic Oltenia, Complexul energetic Hunedoara, Electrocentrale Bucuresti, Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Electrica.
"In cazul Complexului energetic Oltenia, spre exemplu, cifra de afaceri anuala depaseste un miliard de euro, combinatul producand 1/3 din energia necesara tarii", a afirmat Ion Pisc.
Potrivit acestuia, in cazul companiilor de stat care inregistreaza profit nu este recomandabila vanzarea pachetului majoritar de actiuni, ci doar vanzarea unor pachete minoritare.
Procese de privatizare aflate in derulare in Romania
Cel mai recent proces de privatizare din Romania a fost cel al companiei Oltchim masura ceruta de reprezentantii Fondului Monetar International in cadrul acordului cu Romania.
Privatizarea combinatului chimic din Valcea a fost anulata, ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, declarand ca Dan Diaconescu, adjudecatarul pachetului majoritar de actiuni detinut de stat la combinatul chimic, nu a adus dovezi ca detine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat sa o plateasca pentru titluri.
Diaconescu nu a semnat. Privatizarea Oltchim a fost anulata
Si premierul Victor Ponta a precizat ca Dan Diaconescu nu a avut si nu are capacitatea si dorinta de a participa efectiv la privatizare,... mai mult
Miercuri, 03 Octombrie 2012, ora 16:20
Dupa ce seful misiunii Fondului Monetar International (FMI) in Romania, Erik de Vrijer, a avertizat Romania ca nu va inmana scrisoarea de intentie la Washington, daca privatizarile Oltchim si Transgaz nu vor avea loc in septembrie, Guvernul anunta noi termene pentru privatizarea celor mai importante companii de stat.
Dupa ce privatizarea Oltchim a fost amanata in nenumarate randuri, Guvernul a anuntat data licitatiei de privatizare - 14 septembrie 2012, la presiunile Fondului Monetar.
Privatizarea Oltchim, programata in septembrie. Metoda de licitare s-a schimbat
Insa producatorul de gaze naturale Romgaz Medias va fi listat pe Bursa in martie 2013, cu aproape sase luni intarziere fata de programul initial, dupa ce un consultant va evalua rezervele de gaze ale companiei de stat.
"Consultantul pentru tranzactia Romgaz a recomandat ca evaluarea rezervelor de gaze ale companiei sa fie facuta inainte de oferta publica initiala. Suntem in procesul angajarii unui consultant care sa faca evaluarea, care speram sa fie gata pana la sfarsitul anului. Suntem ferm decisi sa lansam oferta publica initiala la Romgaz pana la finele lunii martie 2013 ", se arata in memorandumul de politii fiscale si economice asumat de Guvern fata de Fondul Monetar International, scrie Mediafax.
Oferta, prin care se urmareste plasarea pe Bursa de la Bucuresti a unui pachet de 15% de actiuni, va fi intermediata de un consortiu format din Goldman Sachs, Erste, BCR, Raiffeiesen... mai mult
Joi, 23 August 2012, ora 14:25
Privatizarea companiilor Tarom si CFR Marfa ramane o prioritate pentru Guvernul Romaniei, a afirmat seful delegatiei FMI la Bucuresti, Erik de Vrijer.
"Guvernul trebuie sa aduca aceste companii pe bursele de privatizare si cred ca oferta publica secundara pentru Tarom, de 20% din actiuni si pachetul majoritar al CFR Marfa raman o prioritate pentru acest an", a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, Erik de Vrijer, aflat la prima sa misiune in Romania.
Cu toate acestea, seful misiunii FMI admite ca "nu este usor sa vinzi o companie aeriana in acest moment". In perioada urmatoare, se vor face eforturi pentru gasirea unui partener care sa investeasca in Tarom
Transgaz si Oltchim sunt alte doua companii de stat care trebuie privatizate, conform acordului cu FMI, acestea reprezentand conditii necesare pentru inmanarea catre board-ul FMI a scrisorii de intentie.
"Guvernul trebuie sa arate ca este serios in ceea ce priveste implementarea programului. Este linia pe care Guvernul trebuie sa mearga, sa ne arate ca este hotarat in implementarea politicilor economice. Guvernul poate controla cine va fi consultantul, dar nu cine sunt cumparatorii. Prioritatea este alegerea consultantului, nu neaparat vanzarea; aceasta poate aparea mai tarziu," a declarat seful misiunii FMI in Romania. mai mult
Marti, 14 August 2012, ora 10:59
Statul nu trebuie sa mai pompeze bani in companii ca CFR Marfa intrucat este o societate care pierde bani cu toate ca acum cativa ani era profitabila, a precizat seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, informeaza NewsIn.Franks a comentat declaratiile recente ale fostului ministru de Finante Sebastian Vladescu, care sustinea ca intreprinderile de stat nu au nevoie de management privat, ci de capital, pe care statul nu li-l poate oferi."Multe dintre aceste companii sunt cele care ar trebui sa produca banii de care Guvernul are nevoie, deci, daca nu au bani, a cui e vina? Probabil chiar a acestor firme. (...) Toate tarile subventioneaza sistemul de metrou, multe tari subventioneaza transportul de calatori, este o problema de adaptare a subventiei pe care statul si-o poate permite la nevoile companiilor. Dar sunt si cazuri cand nu exista nicio scuza: CFR Marfa a fost o companie foarte profitabila doar cu cativa ani in urma, iar acum pierde bani.
Acest lucru poate fi reparat, nu este necesar ca Guvernul sa pompeze bani, ci este o chestiune de a vedea ce nu e in regula cu compania. De asemenea, exista cazul companiilor care produc milioane de lei, cand ar putea produce miliarde de lei. Este vorba de profituri mult mai mici decat ar trebui, care genereaza costuri suplimentare pentru Guvern.
Daca ar exista in plus mai multe miliarde de lei profit de la companii de stat ca Hidroelectrica sau Nuclearelectrica, acesti bani ar putea fi folositi pentru a sprijini companiile... mai mult
Marti, 02 August 2011, ora 09:54