Ernst & Young: Piata de fuziuni si achizitii din Romania s-a dublat in 2012

Luni, 04 Februarie 2013, ora 11:59
1940 citiri
Ernst & Young: Piata de fuziuni si achizitii din Romania s-a dublat in 2012

Valoarea pietei de fuziuni si achizitii s-a dublat anul trecut, la 788 milioane dolari, desi numarul trazactiilor s-a diminuat fata de 2011, potrivit companiei Ernst&Young, care estimeaza si pentru acest an o crestere a pietei, in special din privatizari, sectorul financiar si energie regenerabila.

Desi numarul tranzactiilor efectuate a scazut usor in 2012 fata de anul 2011 (114 tranzactii efectuate in 2012, fata de 120 in 2011), cresterea a fost asigurata de dublarea mediei tranzactiilor ale caror valori au fost facute publice.

"In ciuda situatiei macroeconomice si incertitudinilor politice din anul 2012, putem spune ca piata de fuziuni si achizitii a avut un an bun, rezultat bazat pe cele cateva tranzactii reprezentative in sectoare ca agri-business, e-commerce, energii regenerabile si real estate", explica Florin Vasilica, Partener si Director al departamentului de Asistenta in tranzactii in cadrul Ernst & Young Romania.

Investitiile au provenit in aceasta perioada din SUA (8 tranzactii), Franta (5 tranzactii), Cipru si Marea Britanie (fiecare cate 4 tranzactii), Germania si Canada (cate 3). Germania, principalul investitor in mod traditional, a fost inlocuita de SUA.

Pe de alta parte, nu s-a inregistrat nicio investitie romaneasca in afara granitelor (outbound), indicand faptul ca jucatorii locali sunt mai concentrati pe consolidarea afacerilor in tara. Cele mai atractive sectoare, in functie de valorile anuntate ale tranzactiilor, au fost real-estate-ul, retail-ul, productia, industria alimentara si energia si mineritul.

Anul 2012 a marcat si o crestere a numarului de tranzactii cu companii puternice, dar a continuat si tendinta conturata in 2010 si 2011, cand companiile aflate in insolventa sau in situatii dificile dominau tranzactiile locale.

Daca luam in considerare si faptul ca in 2012 s-a incheiat cea mai mare tranzactie din ultimii doi ani - achizitia producatorului de ingrasaminte chimice Azomures de catre Ameropa Holding, putem spune ca increderea investitorilor in economia romaneasca s-a consolidat.

Investitorii straini au avut 54% din piata, in 2012

Daca in anul 2011 piata romaneasca de M&A a fost impartita in mod egal intre investitorii straini si cei locali, in 2012 investitorii straini au avut 54% din piata, fapt care indica un interes crescut al investitorilor straini in piata romaneasca, acestia monitorizand in continuare Romania in cautarea unor tinte atractive.

Cu toate acestea, procentajul investitiilor de tip private equity in numarul tranzactiilor a scazut, de la 35% in 2011, la 18% in 2012. Acest indicator subliniaza dificultatea investitorilor financiari de a identifica obiective interesante in Romania pe masura portofoliului lor, dar si concentrarea atentiei acestora asupra vanzarii companiilor de portofoliu detinute de mult timp.

Previziuni pentru 2013

"In 2012, s-a vazut o dinamica crescuta in piata de M&A care continua si in acest inceput de an. Aceasta dinamica va fi sustinuta de asteptata stabilitate politica si de reinceperea procesului de privatizare, precum si de tranzactiile asteptate in sectorul financiar si al energiei regenerabile. De aceea, cred ca 2013 va fi un an mai bun decat 2012", a adaugat Florin Vasilica.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#piata fuziuni achizitii, #fuziuni achizitii Romania, #valoare piata achizitii , #Investitii