Rusia pare sa nu fi pierdut atat de mult precum s-a dorit odata cu sanctionarea sa de catre Uniunea Europeana prin suspendarea importurilor de petrol.
Turcia si-a dublat importurile de petrol din Rusia in acest an, au aratat luni datele firmei Refinitiv Eikon, cele doua tari fiind pregatite pentru o cooperare mai larga in afaceri si in special in comertul cu energie, in fata sanctiunilor occidentale impotriva Moscovei, transmite Reuters.
Comertul dintre Turcia si Rusia este in plina expansiune inca din primavara, deoarece companiile turcesti care nu aveau interdictie de a avea relatii cu omologii rusi au intervenit pentru a umple golul creat de intreprinderile UE care au parasit Rusia dupa invazia Ucrainei de la inceputul acestui an.
Rusia numeste actiunile sale in Ucraina "o operatiune militara speciala".
In acest an, Turcia a crescut importurile de petrol din Rusia, incluzand petrolul Ural si Siberian Light, la peste 200.000 de barili pe zi (bpd), comparativ cu doar 98.000 de barili pe zi pentru aceeasi perioada a anului 2021, arata datele Refinitiv.
Turcia nu a sanctionat Rusia din cauza actiunilor sale in Ucraina, spunand ca ramane dependenta de aprovizionarea cu energie a Rusiei.
Presedintele rus Vladimir Putin si presedintele turc Tayyip Erdogan s-au intalnit la inceputul lunii august si au convenit sa stimuleze cooperarea in afaceri.
Principalele rafinarii din Turcia, Tupras, si rafinaria STAR, a grupuljui SOCAR din Azerbaidjan, au crescut... mai mult
Marti, 23 August 2022, ora 08:19
Preturile petrolului au incheiat tranzactiile de vineri in crestere, dar un razboi al preturilor dintre Arabia Saudita si Rusia si extinderea la nivel mondial a pandemiei de Covid-19 au facut ca preturile sa inregistreze pe ansamblul saptamanii cel mai accentuat declin de la criza financiara din 2008.
Piata a "reactionat corect la asteptarile ca noul coronavirus sa reduca cererea de petrol cu 2-3 milioane de barili pe zi, cel putin timp de cateva saptamani, si ca Rusia si Arabia Saudita sa creasca productia cu cel putin 2 milioane de barili pe zi", a declarat Michael Lynch, presedintele Strategic Energy & Economic Research.
"Acest lucru va crea stocuri imense, de 100-150 de milioane de barili pe luna", a spus Lynch, citat de MarketWatch.
Dar chiar aceasta scaderea accentuata a pretului "pare probabil sa ii incurajeze pe rusi sa ofere sauditilor un acord care sa conduca la scaderea de scurta durata, dar puternica a productiei", a adaugat acesta.
Pretul petrolului West Texas Intermediate cu livrare in aprilie a crescut la New York Mercantile Exchange cu 0,7%, la 31,73 dolari pe baril, in timp ce pretul petrolului Brent cu livrare in luna mai a avansat cu 1,9%, la 33,85 de dolari pe baril, la ICE Futures Europe.
Pe ansamblul saptamanii, petrolul WTI a scazut cu 23%, iar petrolul Brent cu 25%. Ambele reprezentand cele mai mari scaderi procentuale, pentru contractele pe termen de o luna, din decembrie 2008, potrivit Dow Jones Market Data.
Vezi si:
Pretul... mai mult
Sambata, 14 Martie 2020, ora 09:17
Preturile petrolului au scazut luni la cele mai reduse niveluri din ultimele 13 luni, din cauza epidemiei din China care a redus cererea si a provocat asteptari privind noi reduceri ale productiei de catre OPEC si aliatii organizatiei, intre care si Rusia.
Cotatia petrolului Brent a scazut cu 2,17 dolari, respectiv cu 3,8%, la 54,45 dolari pe baril, cel mai redus nivel atins din iunie 2019, transmite Reuters.
Pretul petrolului West Texas Intermediate (WTI) a coborat cu 1,45 dolari, la 50,12 dolari pe baril, atingand un minim al sedintei de 49,91 dolari pe baril, de asemenea cel mai redus nivel din iunie 2019.
"Nu am mai asistat la un eveniment de distrugere a cererii de o asemenea amploare care sa evolueze atat de rapid", a declarat Phil Flynn, analist la firma Price Futures Group in Chicago.
In conditiile in care epidemia a afectat cererea in China, cel mai mare importator de titei din lume, compania de rafinare Sinopec a decis reducerea productiei din aceasta luna cu circa 600.000 de barili pe zi, respectiv cu 12%, cea mai ampla masura de acest tip luata in ultimii peste 10 ani.
Rafinariile independente din provincia Shandong, care importa cumulat circa o cincime din titeiul din China, au redus productia cu 30%-50%, intr-un interval de peste o saptamana, au declarat directori si analisti.
Epidemia poate reduce in special cererea de carburant pentru avioane din China, a scris Paul Sankey, director general la Mizuho, in New York.
Aeroportul din Wuhan... mai mult
Marti, 04 Februarie 2020, ora 13:06
Rusia si Arabia Saudita au ajuns luna trecuta la un acord privat pentru cresterea productiei de petrol si, astfel, franarea majorarii pretului, cei doi mari producatori mondiali de titei informand SUA despre acest acord inaintea unei intalniri cu alti producatori de petrol care a avut loc la Alger, au declarat, pentru Reuters, mai multe surse din apropierea acestui dosar.
Presedintele SUA, Donald Trump, a dat vina pe Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) pentru pretul ridicat al petrolului si a cerut acesteia sa isi majoreze productia pentru a face posibila o scadere a pretului combustibililor la pompa inaintea alegerilor pentru Congresul SUA, care vor avea loc in data de 6 noiembrie.
Sursele citate de Reuters sustin ca luna trecuta ministrul saudit al Energiei, Khalid al-Falih, si omologul sau rus, Alexander Novak, au avut o serie de intalniri la care au convenit sa isi majoreze productia de petrol incepand din luna septembrie si pana in luna decembrie a acestui an, in conditiile in care atunci cotatia titeiului se indrepta spre nivelul de 80 de dolari per baril. In prezent, un baril de petrol este cotat la peste 85 de dolari.
"Rusii si sauditii au convenit sa pompeze mai mult petrol pe piata, insa au decis sa faca acest lucru pe tacute, pentru a nu parea ca actioneaza la comanda lui Trump", a declarat una dintre surse.
"Ministrul saudit al Energiei l-a informat pe secretarul american al Energiei, Rick Perry, ca Arabia Saudita isi va majora... mai mult
Miercuri, 03 Octombrie 2018, ora 14:25
Ambitiile geopolitice ale presedintelui rus Vladimir Putin se izbesc de realitatile economice si ale globalizarii. Scaderea continua a pretului petrolului, in combinatie cu sanctiunile Occidentului pentru interventia militara in Ucraina, sufoca economia Rusiei.
Cu o rubla tot mai slaba, amenintand Rusia cu un al doilea an de recesiune, criza din aceasta tara este cel putin la fel de severa ca in perioada primului mare declin al preturilor titeiului, la finalul anului 2014, se arata intr-o analiza Financial Times.
Planul anti-criza al Rusiei: Pentru ce a pus deoparte 135 de miliarde de ruble
Predictiile alarmante sunt sustinute si de cifre: economia Rusiei a scazut cu 3,7% in 2015, potrivit datelor preliminare publicate luni de institutul de statistica de la Moscova, citat de BBC.
Dar in spatele preturilor petrolului si sanctiunilor se afla o problema si mai grava. Cresterea economica a Rusiei din primul deceniu al acestui secol este acum epuizata. Atunci, cresterea ...citeste mai departe despre "Ambitiile lui Putin se lovesc de realitate: Singura sansa pentru economia Rusiei" pe Ziare.com mai mult
Marti, 26 Ianuarie 2016, ora 07:19
Productia de gaze condensate si titei a Rusiei a atins in decembrie nivelul record de 10,82 milioane barili pe zi (bpd), depasind cu 0,4% precedentul record, stabilit in noiembrie.
Conform datelor preliminare ale Ministerului Energiei de la Moscova, productia pe ansamblul anului trecut a crescut cu 1,4%, depasind 534 de milioane de tone metrice, sau aproape 10,72 milioane barili pe zi, transmite Bloomberg.
Producatorii de titei din Rusia stabilesc noi recorduri dupa destramarea fostei URSS, pe fondul declinului preturilor si al sanctiunilor occidentale care au redus accesul Moscovei la tehnologie si finantare externa. Companiile au facut eforturi sa extraga mai mult titei din zacamintele vechi din vestul Siberiei si au reusit sa deschida cateva noi proiecte.
Efectele petrolului ieftin: Se va adeveri cel mai negru cosmar al Rusiei?
In 2015, exporturile de titei ale Rusiei au urcat la 5,25 milioane barili pe zi, in timp ce livrarile catre statele din afara fostei Uniuni ...citeste mai departe despre "Productie record de petrol si gaze in Rusia: Cel mai mare nivel de la destramarea URSS" pe Ziare.com mai mult
Luni, 04 Ianuarie 2016, ora 13:53
Oficialii rusi vor sa se spele pe maini de orice vina care le-ar putea fi imputata in criza generata de prabusirea preturilor pe piata petrolului. Ministrul Energiei de la Moscova, Alexander Novak, chiar a indicat principalii actori care au dus la aparitia acestei situatii: companiile din Statele Unite si grupul tarilor OPEC.
Intr-un interviu acordat postului american CNBC, Novak a anuntat ca Rusia nu are de gand sa intervina pentru a modifica cotele de extractie din prezent, in ciuda speculatiilor starnite de discutiile purtate cu reprezentantii OPEC.
Razboi saudito-american
Supra-productia este principala cauza pentru scaderea dramatica a pretului petrolului in ultimele sase luni, de la 114 dolari per baril, in iunie 2014, la aproximativ 50 de dolari.
In ciuda trendului descendent al preturilor, grupul tarilor OPEC a optat inca din toamna anului trecut sa creasca nivelul productiei de petrol, dezechilibrand si mai mult piata de energie si dand startul a ceea ce unii analisti au calificat drept un razboi al petrolului saudito-american.
Rusia, un alt mare exportator de petrol, si-a ajustat productia in conformitate cu cererea existenta de pe piata, iar ministrul de resort de la Moscova, Alexander Novak, sustine ca tara sa nu are niciun amestec in situatia generata de aruncarea unor cantitati suplimentare in piata.
"Industria de petrol si gaze este una dintre cele mai importante din Rusia si, chiar daca exista o crestere a influentei noastre pe pietele... mai mult
Miercuri, 14 Octombrie 2015, ora 14:52
Directorul executiv al companiei petroliere Rosneft, Igor Sechin, a anuntat ca Rusia ar putea sa creasca productia de petrol in viitorul apropiat.
Un mic pas in acest pare sa fi fost facut chiar anul acesta, Ministerul de Dezvoltare Economica anuntand o productie pe anul in curs de 530,5 milioane tone de petrol, in crestere cu aproape 4 milioane de tone fata de 2014, noteaza agentia TASS.
Europa, client de baza
Sechin sustine ca, in ciuda crizei de pe piata petrolului si a sanctiunilor dictate impotriva Moscovei, "industria petroliera a continuat sa extraga intr-un ritm normal, pastrand productia la un nivel stabil".
"Europa este cel mai mare client al nostru", a apreciat seful Rosneft, mentionand ca o eventuala crestere a productiei pana la 700 milioane de tone/anual va dicta si comercializarea petrolului pe pietele care ofera cele mai bune preturi.
"Europa ramane un consumator cheie, dar cresterea pietei din regiunea Asia-Pacific se dovedeste extrem de atractiva.
Acum, chiar daca expediem volume mari de combustibil in regiunea Asia-Pacific, acestea nu depasesc 13-15 procente in structura globala a exporturilor noastre", a specificat Sechin.
Prin comparatie exportul de petrol rusesc pe piata europeana reprezinta 39% din total.
Piata sigura
Directorul Rosneft crede ca cererea de energie va continua sa creasca in urmatorii ani, chiar daca, in anumite regiuni ale globului, criza economica inca nu a luat sfarsit.
"Pana la sfarsitul deceniului ne... mai mult
Luni, 07 Septembrie 2015, ora 11:57
1Statele Unite vor deveni anul viitor cel mai mare producator de petrol din lume, depasind Rusia, datorita exploatarii sisturilor bituminoase, se arata intr-un raport publicat vineri de Agentia Internationala a Energiei (AIE), transmite Reuters.
Prognoza AIE vine la doar o zi dupa datele publicate de Guvernul SUA, care arata ca avansul semnificativ in productia de hidrocarburi a permis celui mai mare consumator de petrol din lume sa-si reduca atat de drastic importurile incat si-a pierdut titlul in favoarea Chinei, care devine astfel cel mai mare importator de petrol pe plan mondial.
"Cu o productie zilnica de peste 10 milioane de barili in ultimele doua trimestre, cea mai ridicata in ultimele decenii, SUA vor deveni pana in trimestrul doi din 2014 cel mai mare producator de energie care nu este membru OPEC (Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol), depasind Rusia. Si acest lucru se va intampla fara a se tine cont de productia de biocombustibili si produsele de rafinare", se arata in raportul AIE.
Majorarea productiei SUA va permite ca furnizarea din partea statelor care nu sunt membre OPEC sa creasca cu o medie de 1,7 milioane de barili pe zi in 2014, ajungand la nivelul record de 1,9 milioane de barili in trimestrul doi, cel mai mare avans al productiei din anii '70, apreciaza Agentia Internationala a Energiei.
Cresterea va compensa intreruperea productiei OPEC si va opri avansul semnificativ al pretului titeiului, care altfel ar depasi actualul nivel de... mai mult
Vineri, 11 Octombrie 2013, ora 14:10