Pretul oualor la producatori, conform Observatorului Preturilor UE, a scazut fata de decembrie 2018 cu 15%, iar in prezent un ou se vinde la poarta fermei la "un pret de faliment", in medie, cu 28 de bani bucata, sustine presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR), Ilie Van.
"Pretul oualor la producatori a scazut cu 15% fata de decembrie 2018, conform Indicelui Pretului de Consum, fiind singurul produs din lista produselor alimentare care a inregistrat o scadere pe ceea ce a comunicat statistica. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, preturile sunt mult mai mici la poarta fermei, cu circa 22%, iar acum un ou se vinde, in medie, cu 28 de bani bucata, fara TVA. Este un pret de faliment. Nu avem cresteri sub nicio forma in industria avicola. In conformitate cu Observatorul Preturilor de la nivelul UE si a Indicelui Pretului de Consum raportat de Institutul National Statistica la 10 aprilie preturile au scazut la poarta fermei cu 15% si la consumator cu 5%", a declarat, luni, pentru AGERPRES, Ilie Van.
Acesta a subliniat ca in mod traditional primavara si vara pretul oualor scade la producatorii din industria avicola deoarece apare pe piata si oferta gospodariilor taranesti.
"Fermierul, chiar daca ar vrea sa creasca pretul nu poate, pentru ca piata nu suporta. Faptul ca sunt speculanti pe piata, care iau cu un pret mic de la fermieri si pe urma il cresc de doua-trei ori, aceasta nu este treaba fermierilor, este a autoritatilor sa faca ordine in... mai mult
Luni, 22 Aprilie 2019, ora 12:00
Preturile alimentelor din Romania sunt corelate cu cele din zona euro, iar aceasta corelare a fost favorizata in acest an de excesul de cerere interna, a declarat, joi, viceguvernatorul BNR Liviu Voinea, in conferinta de lansare a raportului "Evolutia Concurentei in sectoare cheie - 2017".
"In economiile emergente, precum Romania, unde stim ca procesul de convergenta este inflationist prin natura sa, a putut fi observata o decuplare partiala intre cresterea economica si cresterea inflatiei, pe de o parte, si intre preturile de productie si preturile de consum, pe de alta parte.
In aceste conditii, poate fi avansata si pentru aceasta economie importanta factorilor structurali, precum inflatia globala, favorizata de deschiderea economica si de integrarea in lanturile globale de valoare", a aratat oficialul BNR, intr-o prezentare intitulata "Factori structurali in evolutia preturilor bunurilor de consum".
El a explicat ca, in Romania, gradul de deschidere a economiei a crescut foarte mult in ultimele decenii, ajungand la peste 65% din Produsul Intern Brut actual.
De asemenea, dupa 2007, ponderea UE in comertul nostru exterior a depasit 70%. Comertul cu bunuri intermediare a ajuns sa reprezinte 60% din comertul extern, un creditor puternic al rolului inflatiei globale in determinarea inflatiei interne, in stransa legatura cu cresterea rolului marilor retaileri si cu cresterea ponderii comertului intern prin intermediul acestora. Scaderea constanta a ratei inflatiei... mai mult
Joi, 23 Noiembrie 2017, ora 16:34
1Ouale se vor ieftini abia in februarie - martie anul viitor, sustine Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR).
Motivul: pana atunci se vor face simtite efectele contaminarii cu Fipronil. In plus, nici situatia atipica de pe piata romaneasca, unde pretul la oua a crescut cu 30% la poarta fermei, dar in magazin aproape s-a dublat, nu pare ca va fi lamurita prea curand de Consiliul Concurentei. Investigatiile dureaza, este nevoie sa fie stranse date, spune pesedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, care atrage atentia ca este nevoie sa fie mentinuta si o anumita confidentialitate.
In februarie - martie se va regla piata si preturile oualor vor scadea, sustine Ilie Van, citat de Profit.ro, care explica: "Daca in Europa s-au scos niste gaini din productie din cauza Fipronilului, au bagat puicute la crestere, si alea cresc in 5-6 aluni. Asta e, n-ai ce sa faci! Pana nu cresc gainile alea sa-nceapa sa oua, n-ai oua!".
Reamintim ca din cauza contaminarii cu Fipronil, in Europa s-a creat o criza pe piata oualor, deoarece au fost eliminate din productie foarte multe gaini, ceea ce a dus la o diminuare a cantitatii de oua din piata. Peste tot in Europa s-au inregistrat scumpiri, fiind afectata si Romania. Totusi, situatia din Romania este una atipica si a creat suspiciuni ca retailerii au incercat sa profite de aceasta situatie majorand exagerat preturile.
Astfel, pe piata romaneasca, in aceasta toamna, desi productia de oua nu... mai mult
Marti, 21 Noiembrie 2017, ora 13:23
Pretul oualor a crescut la poarta fermei cu 24% in octombrie 2017, comparativ cu perioada similara a anului trecut, aceasta situatie fiind determinata de "criza fipronilului" din luna august, care a distorsionat piata in unele state membre ale Uniunii Europene, sustin crescatorii de pasari din Romania.
Potrivit datelor furnizate AGERPRES de catre reprezentantii Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR), in luna octombrie 2017, ouale s-au vandut, in medie, cu 36 de bani pe bucata, fara TVA, la poarta fermei, insa in magazine pretul a sarit de 80 de bani pe bucata.
"Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR) a analizat evolutia pietei oualor in perioada octombrie 2017 fata de octombrie 2016, conform "Observatorului Preturilor la poarta fermei in UE", iar cresterea pretului la poarta fermei, in medie pe cele 28 state membre UE, a fost de circa 40% in perioada analizata, in timp ce in Romania, in aceeasi perioada, pretul oului la poarta fermei a crescut cu 24%", precizeaza UCPR.
In tarile vecine Romaniei, pretul oului de consum la poarta fermei a crescut cu circa 30% in Ungaria, 23% in Polonia, 23% in Bulgaria, iar cele mai mari cresteri de preturi in UE se inregistreaza in Grecia - 151%, Germania - 81%, Belgia - 55% si Spania - 51%, arata analiza UCPR.
"Aceasta situatie din piata oualor de consum este determinata de 'criza fipronilului' din luna august 2017, manifestata in unele state membre UE, care a dus la eliminarea din productie a unui numar... mai mult
Vineri, 03 Noiembrie 2017, ora 20:07
1Romanii cumpara in jur de 180 de milioane de oua in perioada premergatoare Sarbatorilor Pascale, cu 50% mai mult decat intr-o luna obisnuita, insa la preturi neschimbate pentru ca retailerii "nu tin pasul" cu reducerea de peste 10 procente inregistrata la poarta fermelor avicole, inca de la inceputul lunii martie.
"Piata este foarte slaba pentru ca preturile de vanzare sunt incredibil de mici, atat la carne, cat si la oua. Pana la 1 martie am avut la oua un pret de 0,3 lei pe bucata la poarta fermei si acum le vindem cu 0,24 lei pe bucata. Din pacate, magazinele nu tin ritmul niciodata cu reducerea ...citeste mai departe despre "Romanii cumpara 180 de milioane de oua inainte de Paste: Pretul scade, dar doar la producatori" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 29 Martie 2015, ora 11:57
Vanzarile de oua cresc cu 60 de milioane de bucati cu doua saptamani inaintea Pastelui, si desi se vand la poarta fermei cu 0,18 lei bucata, acestea ajung in magazine cu 0,4 - 0,5 lei, a declarat agentiei Ilie Van, presedintele Uniunii Nationale a Crescatorilor de Pasari din Romania.
"In perioada de dinaintea Pastelui, vanzarile de oua cresc cu cu 60% fata de o luna obisnuita. Daca in mod normal se vand 100-110 milioane de oua pe luna, in cele doua saptamani inainte de Paste se vor mai vinde in plus peste 60 de milioane de oua", a spus Van pentru Mediafax.
El a afirmat ca, desi la poarta fermei ouale se vand cu 0,18 lei, ele ajung pe rafturile magazinelor cu 0,4-0,5 lei. Astfel, romanii vor plati de Paste pe cele 60 de milioane de oua peste 24 de milioane de lei.
"Desi pretul oualor la ferma a scazut la 0,18 lei fata de 0,33 lei in ianuarie, in magazine acestea au ramas la fel de scumpe", a adaugat Ilie Van.
Ouale s-au ieftinit la poarta fermei in ultimele luni datorita ofertei mari de pe piata. mai mult
Joi, 25 Aprilie 2013, ora 17:44
Pretul oualor la producatori a scazut, in medie, cu 18 procente fata de finele lunii februarie 2012, iar dupa Sarbatorile Pascale se asteapta o noua diminuare cu alte 10-15 procente, estimeaza Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR).
"Desi producatorii au redus preturile la oua pana la 0,43-0,45 lei pe bucata fara TVA, de la 0,50 - 0,55 lei pe bucata, la finele lunii februarie, o parte din comercianti nu au redus din adaos. Pana in Sarbatorile Pascale nu estimam alte modificari, dar in mod sigur dupa Paste se va mai vedea o diminuare cu 10-15 procente datorita cresterii ofertei provenite din gospodariile taranesti", a declarat, pentru AGERPRES, presedintele UCPR, Ilie Van.
Cei aproximativ 12 milioane de locuitori urbani ai Romaniei consuma lunar circa 100 de milioane de oua, dar in perioada Sarbatorilor Pascale consumul creste cu circa 50%.
"In lunile de iarna, oferta de oua din fermele avicole este de 120 de milioane de oua, iar in perioada premergatoare Sarbatorilor Pascale va creste pana la 150 de milioane de oua.
Pe langa oferta industriala de oua, in aceasta perioada apare si cea din gospodariile taranesti, care ia in jur de 30% din piata, deoarece potentialii cumparatori urbani se aprovizioneaza pe diferite canale din oferta taraneasca. In perioada de vara fermele industriale produc in jur de 80-90 de milioane de oua", a explicat Van.
Marile lanturi de magazine mentin in aceasta perioada preturi destul de ridicate la oua, de la 0,7 pana... mai mult
Luni, 02 Aprilie 2012, ora 15:44
Preturile oualor ar trebui sa scada in a doua jumatate a lunii martie pana la nivelul mediu din luna februarie, deoarece deficitul de pe piata va fi acoperit, a anuntat vineri, Uniunea Nationala a Crescatorilor de Pasari din Romania (UNCPR).
In lunile ianuarie-februarie fata de aceeasi perioada a anului trecut a existat un deficit pe piata de 30 de milioane de oua (12% din necesar), provenit aproape integral din reducerea importurilor.
Din cauza deficitului, preturile de vanzare la poarta fabricii au crescut pana la 0,5 lei oul incepand cu 27 februarie, fata de un nivel mediu de 0,39 lei pe parcursul intregii luni. Cresterea preturilor a fost accelerata si de viscol, care a impiedicat aprovizionarea magazinelor si a dus la epuizarea stocurilor. Refacerea stocurilor in magazine a crescut cererea pe o perioada scurta.
Potrivit asociatiei, in lunile martie si aprilie, comparativ cu perioada similara a anului trecut, pe piata romaneasca va exista un surplus de 30 de milioane de oua.
"Din cifrele de mai sus rezulta ca in partea a doua a lunii martie, in mod normal, preturile ar trebui sa coboare la nivelul mediu din februarie", se arata in comunicat.
Reducerea importurilor din ultima perioada a fost consecinta obligativitatii schimbarii custilor la nivel international, care a dus la inchiderea de ferme in tarile care nu au reusit modernizarea lor. Din acest motiv, in ultimele zile pretul oualor in magazine s-a majorat cu 50%.
Crescatorii de presa contrazic... mai mult
Vineri, 02 Martie 2012, ora 17:49
Productia nationala de oua de consum asigura peste 95% din cerintele pietei interne, pretul de producator, fara TVA, inregistrat in perioada 20-26 februarie fiind de circa 0,35 bani pe bucata la categoria M si L, a anuntat joi Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
"Cresterea preturilor de piata din ultima perioada nu este rezultatul lipsei productiei de oua, ca urmare a schimbarii sistemului de crestere si nici a cresterii preturilor de producator".
"In perioada de iarna, de obicei, Romania importa un procent de oua consum pentru acoperirea necesarului de pe piata interna de aproximativ 15-20 % din alte state membre ale Uniunii Europene", se arata intr-un comunicat al ministerului.
Ministerul Agriculturii precizeaza ca, de la inceputul anului 2012, Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a luat toate masurile necesare privind: retragerea in vederea anularii a autorizatiilor sanitare veterinare ale exploatatiilor care utilizeaza custi neimbunatatite, interzicerea comercializarii oualor ce provin de la gainile cazate in custile neimbunatatite, solicitarea graficului de depopulare, in acesta fiind precizata si destinatia pasarilor.
In calitate de stat membru, Romania aplica prevederile legislatiei comunitare in domeniul protectiei gainilor ouatoare. Conform prevederilor Directivei Europene, incepand cu data de 1 ianuarie 2012, sistemul de custi neimbunatatite nu se mai poate utiliza. mai mult
Joi, 01 Martie 2012, ora 15:52