Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Martie "reaseaza" preturile la produsele alimentare: Vezi cu cat vor creste

Martie "reaseaza" preturile la produsele alimentare: Vezi cu cat vor creste


Preturile la majoritatea produselor alimentare ar putea suferi "reasezari" de 5-7% incepand din luna martie, potrivit reprezentantilor Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA).

"Scumpirile la energie electrica, energie termica si gaze naturale ar putea determina reasezari ale preturilor la majoritatea produselor alimentare. Vorbim de reasezari, nu scumpiri, de 5-7%", a declarat pentru Gandul, Dragos Frumosu, presedintele FSIA.

El spune ca de la inceputul acestui an produsele lactate s-au scumpit nesemnificativ, cu 3-4%.

"La carne, vanzarile in ianuarie si februarie sunt reduse de obicei. Nici la ulei nu putem vorbi de scumpiri, cantitatile consumate sunt relativ constante", a explicat Frumosu.

Pretul oualor s-a dublat in ultima saptamana

Pretul oualor s-a majorat in ultimele zile, ajungand in pietele din Capitala sa se vanda cu 0,8-0,9 lei bucata, de la 0,5 lei bucata in urma cu o saptamana. Motivul are legatura cu acoperirea investitiilor pentru schimbarea custilor in care sunt crescute gainile, o prevedere europeana obligand toti producatorii din Uniunea Europeana sa reduca densitatea pasarilor in custi, dupa cum sustin crescatorii de oua.

"La poarta fabricii ouale s-au scumpit recent, ajungand sa se vanda cu 0,5-0,55 lei bucata. Motivul il constituie schimbarea custilor pentru gaini. In noile custi densitatea pasarilor scade cu 25%".

"De la 1 ianuarie 2012, toti producatorii europeni sunt obligati sa schimbe custile pentru gaini. Ouale care provin din custile vechi nu mai pot fi vandute in coaja. Ele merg la procesare. Ca urmare, oferta de oua este mai scazuta iar pretul a crescut", a explicat pentru gandul Ilie Van, presedintele Uniunii Nationale a Crescatorilor de Pasari din Romania (UNCPR).

Van:Pana la Pasti este posibil sa nu mai creasca pretul oualor

Van spune ca, in prezent, pretul oualor din import este de 0,6 lei pe bucata.

"In toata Europa piata oualor este bulversata in aceasta perioada. Pe perioada iernii, Romania importa 25% din necesarul de consum de oua. In restul anului productia interna asigura necesarul de consum".

"De la jumatatea lunii martie productia de oua incepe sa mai creasca, astfel ca pana la Pasti este posibil sa nu mai creasca pretul oualor, care a ajuns la limita maxima. Ramane de vazut daca si comerciantii vor mai umbla la preturi", a mai aratat presedintele UNCPR.

La sfarsitul anului trecut, Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a anuntat ca ouale marcate cu codul "3", provenite de la gainile crescute in custi neimbunatatite, nu vor mai fi date spre consum public, comercializarea lor fiind interzisa incepand cu 1 ianuarie 2012.

Producatorii de paine: Pana la Pasti, "in mod normal", s-ar putea inregistra o crestere de preturi la produsele de panificatie

Pe de alta parte, Ilie Van a mentionat ca la carnea de pasare pretul nu va creste "la poarta fabricii", pana la Paste, in prezent puiul gril fiind vandut cu 6,4-6,5 lei pe kilogram.

"Nu se poate vorbi de o scumpire a preparatelor din carne in primele doua luni din acest an. Acum, ca a inceput postul Pastelui, nu cred ca vreunul dintre producatori va aplica majorari de preturi, pentru ca oricum vanzarile in aceasta perioada sunt reduse", a declarat pentru gandul Mihai Visan, vicepresedinte Asociatiei Romane a Carnii.

Si producatorii de paine sunt de parere ca, pana la Pasti, "in mod normal", s-ar putea inregistra o crestere de preturi la produsele de panificatie, avand in vedere ca in ultimul an nu au mai avut loc majorari de preturi, in special din cauza concurentei de pe piata neagra.

"Nu pot avansa procente, nu am voie. Fiecare producator va hotari cand si cu cat va majora preturile. In ultimul an au avut loc mai multe majorari de pret la energie, gaze naturale, combustibili, iar toate acestea influenteaza si pretul produselor de panificatie", a declarat pentru Aurel Popescu, presedintele patronatului Rompan.

Cea mai ieftina carne de pasare, potrivit celor mai recente date disponibile furnizate de Ministerul Agriculturii, se gaseste in pietele din Cluj (5,8-6,5 lei pe kg), Sibiu (7-8 lei pe kg), Alba si Arges (7-9 lei pe kg). In schimb, in Vaslui, Bihor si Dolj un kilogram de carne de pasare ajunge pana la 14 lei pe kg.

In luna ianuarie 2012 s-au inregistrat ieftiniri de 0,15% - 0,7% la oua, cartofi, fasole si faina, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica. La carne, preparate din carne preturile s-au majorat cu 0,15%, fata de luna anterioara, iar la telemea, cu 0,77%.

Fata de decembrie 2011, preturile la marfurile alimentare s-au majorat cu 0,32 %.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 2660 ori