Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a hotarat, miercuri, mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,25% pe an.
De asemenea, Consiliul a mai decis mentinerea ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit la 1,25% pe an, iar rata dobanzii aferente facilitatii de creditare la 3,25% pe an, se arata intr-un comunicat de presa al institutiei, remis AGERPRES.
Totodata, a fost decisa pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
Guvernatorul BNR va sustine la ora 15:00 o conferinta de presa pe tema hotararilor de miercuri. mai mult
Miercuri, 04 Aprilie 2018, ora 14:02
Febra legata de cresterea accelerata a dobanzilor interbancare din ultima perioada nu reclama vreo decizie dramatica din partea Bancii Nationale (BNR), potrivit analistilor consultati de cursdeguvernare.ro.
Marti are loc sedinta periodica de politica monetara a Consiliului de administratie al BNR, pe fondul cresterii dobanzilor, a inflatiei dar si a cererii guvernamentale de bani.
Presiunea pare sa vina, insa, din alta parte - asa cum o arata declaratiile politice publice ale premierului Tudose si ale presedintelui PSD Liviu Dragnea.
Responsabilitatea privind problemele create in piata de ultimele decizii guvernamentale, privind absorbtia de lichiditati, ar putea fi transferata de catre politicienii arcului guvernamental catre banca Centrala - dupa cum au lasat cei doi lideri politici sa se inteleaga.
Astfel ca BNR are de decis cum va lupta atat impotriva efectelor inflatiei, produse de decizia politica, cat si impotriva efectelor pe care importurile masive le au asupra cursului de schimb. Va avea un rol si configuratia politica a Consiliului de Administratie al BNR.
Citeste mai departe despre "Ce si cu ce pret va decide BNR in sedinta de politica monetara in legatura cu cresterea dobanzilor?" pe Ziare.com. mai mult
Luni, 02 Octombrie 2017, ora 22:44
Pe partea de politici monetare mai este loc de relaxare daca se are in vedere definitia politicii monetare in sens larg, a declarat marti, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
"Pe partea politicii monetare cred ca mai este ceva loc. Daca aveti in vedere definitia politicii monetare in sens larg si cu rezervele minime obligatorii de exemplu, mai avem si noi camp de, sa o numesc, relaxare. Preferam sa ii spunem adecvare la conditiile inflatiei", a declarat Mugur Isarescu, intrebat daca in perioada urmatoare va oferi timp bancilor sa se adapteze la noile decizii de politica monetara sau va lua in considerare o continuare a relaxarii politicii monetare.
BNR a redus, marti, dobanda de politica monetara la 4%, decizia Consiliului de Administratie /CA/ urmand sa intre in vigoare din data de 6 noiembrie 2013.
"In sedinta din 5 noiembrie 2013, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 4% pe an, de la 4,25%, incepand cu data de 6 noiembrie 2013, gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar, mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit", se mentioneaza in comunicatul citat. mai mult
Miercuri, 06 Noiembrie 2013, ora 07:58
Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea reduce de la 4,25% la 4% pe an dobanda de politica monetara in sedinta de marti, 5 noiembrie, a Consiliului de Administratie pe probleme de politica monetara, potrivit analistilor financiar-bancari.
Banca Nationala a Romaniei a redus in acest an rata dobanzii de politica monetara in mai multe etape, de la nivelul de 5,25% pe an, stabilit in martie 2012. Prima taiere din acest an a fost la inceputul lunii iulie (de la 5,25% la 5% pe an), aceasta fiind urmata de inca doua ajustari, in august (la 4,5% pe an) si in octombrie (la 4,25% pe an).
"Conform opiniilor exprimate de participantii la un sondaj intern in cadrul Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR), Banca Nationala a Romaniei ar putea reduce dobanda de politica monetara la 4% la urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie pe probleme de politica monetara din data de 5 noiembrie 2013", se arata intr-un comunicat transmis de asociatie.
Un numar restrans de participanti la sondaj vad posibila mentinerea dobanzii la 4,25%, in timp ce alti analisti iau in calcul o diminuare a dobanzii la 3,75% pe an.
"Dobanda de politica monetara ar putea fi redusa in continuare in anul 2014 pana la 3,75% conform opiniei majoritatii analistilor care au raspuns la sondaj. Estimarile pentru finalul anului 2014 variaza intre 3% si 4%", potrivit analistilor.
Rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei ar putea fi mentinute la nivelul de 15% in luna... mai mult
Vineri, 01 Noiembrie 2013, ora 15:08
Banca Nationala a Romaniei va reduce dobanda de politica monetara la 4,25% in sedinta Consiliului de Administratie din 30 septembrie 2013, prognozeaza Asociatia Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR), pe baza unui sondaj intern.
"Dobanda de politica monetara ar putea fi redusa in continuare pana la 4% in luna decembrie 2013. Estimarea celor mai multi analisti pentru decembrie 2014 plaseaza dobanda de politica monetara la nivelul de 4%, dar exista participanti la sondaj care vad posibila o scadere a dobanzii la 3,75%. Rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei ar putea fi mentinute la nivelul de 15% pana la finalul anului 2013.
In anul 2014 rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei ar putea fi diminuate pana la 12%. Rezervele minime obligatorii pentru pasivele in valuta ar putea fi mentinute la nivelul de 20% pana la finalul anului 2013", se arata in document, potrivit Agerpres.
Potrivit acestuia, la finalul anului 2014 rezervele minime obligatorii pentru pasivele in valuta s-ar putea plasa tot la nivelul de 20% conform estimarii celor mai multi analisti, cu toate ca exista un numar de participanti la sondaj care vad posibila o diminuare la 15%.
Printre analistii care sunt de parere ca BNR va decide scaderea dobanzii cheie in sedinta din 30 septembrie se afla si Dorina Cobiscan, membru AAFBR si analist BCR.
"Banca Nationala a Romaniei ar putea continua ciclul de relaxare a politicii monetare prin reducerea dobanzii cheie la... mai mult
Luni, 30 Septembrie 2013, ora 09:35
Politica monetara a avut, in Romania, o conduita anticiclica atat inainte, cat si dupa declansarea crizei financiare globale, se mentioneaza intr-o prezentare a guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, la editia a II-a a forumului - dezbatere "Academica BNR" 2013, care a avut loc la Constanta.
"In Romania, politica monetara a urmarit reducerea inflatiei, care, in pofida unor intreruperi temporare de trend, tinde, in prezent, catre un nivel compatibil cu definitia europeana a stabilitatii preturilor. BNR a actionat in sensul asigurarii unui cadru macroprudential adecvat restabilirii echilibrelor economice si mentinerii stabilitatii financiare", se arata in document.
Potrivit acestuia, in perioada de expansiune economica, BNR a adoptat o conduita restrictiva, respectiv majorari considerabile ale ratelor rezervelor minime obligatorii, cresteri ale ratei dobanzii de politica monetara, inasprirea normelor de creditare. In perioada de recesiune economica, BNR a actionat in sensul stimularii cererii agregate, precum reduceri ale ratei dobanzii de politica monetara si diminuari ample ale ratelor rezervelor minime obligatorii.
"Diferentele dintre politica monetara din economiile emergente si cea din tarile dezvoltate sunt generate de contextele economice diferite. In economiile dezvoltate, ratele dobanzilor de politica monetara au fost reduse pana aproape de zero inca de la inceputul crizei, pentru a evita riscul deflatiei. In economiile emergente,... mai mult
Luni, 02 Septembrie 2013, ora 16:58
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) se reuneste luni in sedinta pentru a discuta probleme de politica monetara.
Conform opiniilor exprimate de catre membrii Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR) in cadrul unui sondaj intern, BNR ar putea mentine dobanda de politica monetara in sedinta de luni, 1 iulie 2013, la nivelul de 5,25%.
"Rezervele minime obligatorii ar putea ramane nemodificate in luna iulie 2013, atat pentru pasivele in lei cat si pentru cele in valuta. Dobanda de politica monetara ar putea fi redusa la nivelul de 4,75% pana in decembrie 2013 si la 4,50% pana in decembrie 2014, iar rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei ar putea fi pastrate la nivelul de 15% in anul 2013 si apoi reduse la 11% pana la finele anului 2014", se arata intr-un comunicat al AAFBR remis.
Potrivit AAFBR, rezervele minime obligatorii pentru pasivele in valuta ar putea fi pastrate la nivelul de 20% in anul 2013 si apoi reduse la 16% pana la finele anului 2014. mai mult
Luni, 01 Iulie 2013, ora 08:46
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis joi sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 5,25%, cel mai inalt nivel din Uniunea Europeana, precum si ratele aplicate pentru rezervele minime obligatorii constituite de banci pentru pasivele sub doi ani, la 20% in valuta si 15% in lei.
"In sedinta din 28 martie 2013, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat urmatoarele: mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 5,25% pe an; gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar; mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit", se arata in comunicatul de presa transmis de banca centrala.
Banca centrala a Ungariei a decis in urma cu doua zile sa reduca rata dobanzii de politica monetara de la 5,25% la 5%, nou minim istoric, astfel ca Romania are in prezent cea mai mare dobanda cheie dintre statele membre ale Uniunii Europene.
Pe de alta parte, Romania avea in februarie si cea mai inalta rata a inflatiei din Uniunea Europeana, de 4,8% (IAPC) si 5,65% (IPC, publicat de INS) februarie la februarie.
Dobanda de politica monetara va scadea doar cand inflatia va reveni in intervalul dorit BNR
BNR a aplicat ultima reducere de dobanda in urma cu un an (martie 2012), de la 5,5% pe an la 5,25% pe an.
Mentinerea dobanzii a fost anticipata de piata si anuntata, implicit, chiar de guvernatorul BNR, Mugur... mai mult
Joi, 28 Martie 2013, ora 14:18
Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea mentine dobanda de politica monetara la nivelul de 5,25% pe an la sedinta Consiliului de Administratie pe probleme de politica monetara din 27 septembrie 2012, potrivit opiniilor exprimate de catre membrii Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR).
Potrivit sondajului, rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei si valuta ar putea ramane nemodificate pana la finalul anului 2012.
"Anul 2013 ar putea aduce o scadere a dobanzii de politica monetara la 5% si o diminuare a rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei pana la nivelul de 12% in luna decembrie. Rezervele minime obligatorii pentru pasivele in valuta ar putea ramane la nivelul de 20% si in luna decembrie 2013", mai arata Asociatia.
Ponderea analistilor care estimeaza o relaxare a politicii monetare pana la finalul anului 2013 este in scadere fata de sondajul anterior desfasurat in luna iulie 2012.
AAFBR este o asociatie profesionala fara scop lucrativ, infiintata in luna ianuarie 2008 si care reuneste in randurile sale peste 80 de analisti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societati de administrare a investitiilor, societati de asigurari si din piata de capital. mai mult
Joi, 27 Septembrie 2012, ora 08:43