Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei intrunit in sedinta vineri a hotarat reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 1,75 la suta pe an de la 2,0 la suta pe an incepand cu data de 2 iunie.
CA a mai decis si reducerea ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit la 1,25 la suta pe an, de la 1,50 la suta pe an si a ratei dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) la 2,25 la suta pe an de la 2,50 la suta pe an, pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit, precum si continuarea efectuarii de operatiuni repo si a cumpararii de titluri de stat in lei de pe piata secundara.
Intr-un comunicat, institutia comenteaza ca economia globala si perspectiva acesteia au fost puternic afectate de impactul advers major si de incertitudinile fara precedent generate de pandemia de coronavirus, impreuna cu masurile restrictive aplicate de autoritati in scopul limitarii extinderii ei. In vederea amortizarii lor, numeroase banci centrale din economiile avansate si cele emergente, incluzand BCE si bancile centrale din regiune, au luat masuri de relaxare a conduitei politicii monetare si de ameliorare a conditiilor financiare, ce au inclus reduceri ale ratelor dobanzilor de politica monetara, cumparari de active financiare si furnizare de lichiditate prin operatiuni reversibile, chiar si pe termen lung.
La randul sau, Banca Nationala a Romaniei a... mai mult
Vineri, 29 Mai 2020, ora 15:12
BNR a decis vineri reducerea ratei dobanzii de politica monetara cu 0,50 puncte procentuale, de la 2,5 la suta, la 2,0 la suta incepand cu data de 23 martie, in contextul adoptarii unui pachet de masuri menit sa atenueze impactul situatiei generate de epidemia de coronavirus asupra populatiei si companiilor romanesti.
Nivelul ratei dobanzii de politica monetara nu a mai fost schimbat din luna mai 2018.
Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei s-a intrunit vineri intr-o sedinta de urgenta si a adoptat pachetul de masuri.
In actualul context intern si international si in baza informatiilor si analizelor privind evolutiile macroeconomice si financiare in continua schimbare, Consiliul de administratie al BNR a hotarat urmatoarele:
- Reducerea ratei dobanzii de politica monetara cu 0,50 puncte procentuale, de la 2,5 la suta, la 2,0 la suta incepand cu data de 23 martie 2020;
- Ingustarea coridorului simetric format de ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara la +/-0,5 puncte procentuale de la +/-1 punct procentual. Astfel, incepand cu 23 martie 2020, rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se mentine la 1,50 la suta, iar rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) se reduce la 2,50 la suta, de la 3,50 la suta. Pe acest fond, este de asteptat ca principalele cotatii ROBOR sa cunoasca o ajustare descendenta semnificativa;
- Furnizarea de lichiditate institutiilor de credit prin... mai mult
Vineri, 20 Martie 2020, ora 18:12
BNR a pastrat vineri rata dobanzii de politica monetara la 2,50%, nivel la care se afla din mai 2018, si a scazut rata rezervei minime obligatorii aplicabila pasivelor in valuta ale institutiilor de credit la nivelul de 6% de la 8%.
Totodata, BNR a decis sa mentina la 1,50% pe an ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit si la 3,50% pe an a ratei dobanzii aferente facilitatii de creditare.
BNR a decis si mentinerea la 1,50% pe an a ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit si la 3,50% pe an a ratei dobanzii aferente facilitatii de creditare.
Banca Nationala a Romaniei a explicat ca decizia "are ca scop asigurarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu, intr-o maniera care sa contribuie la realizarea unei cresteri economice sustenabile si in conditiile pastrarii stabilitatii financiare".
Totodata, BNR atrage atentia ca rata anuala a inflatiei a crescut in luna decembrie 2019 la 4,0 la suta, de la 3,8 la suta in noiembrie, nivel situat deasupra intervalului tintei stationare si usor peste cel prognozat.
"Cresterea acesteia fata de finalul trimestrului III, cand a scazut la 3,5 la suta, este atribuibila in principal majorarii dinamicii preturilor combustibililor, inclusiv pe fondul unui efect de baza, dar si scumpirii considerabile a fructelor, precum si accelerarii inflatiei de baza", se arata in comunicatul BNR.
Banca Nationala a Romaniei mai precizeaza ca noile date statistice reconfirma scaderea ritmului anual al cresterii economice... mai mult
Vineri, 07 Februarie 2020, ora 16:25
Politica monetara in Romania trebuie sa ramana una restrictiva avand in vedere faptul ca inflatia de baza in Romania a crescut, partial din cauza presiunilor venite din partea cererii interne, apreciaza Fondul Monetar International (FMI) intr-un raport economic regional privind Europa, publicat miercuri.
"In Romania si Turcia, politica monetara trebuie sa ramana restrictiva pentru a tine sub control presiunile inflationiste si a consolida credibilitatea politicii monetare", sustine FMI.
Potrivit "World Economic Outlook", publicat in luna octombrie, FMI si-a revizuit in urcare estimarile privind evolutia preturilor de consum in Romania in 2019, pana la o crestere medie anuala de 4,2%, fata de un avans de 3,3% preconizat in primavara, in timp ce in 2020 preturile ar urma sa creasca cu 3,3%, fata de o majorare de 3% cat estima in primavara.
In ceea ce priveste politica fiscala, FMI sustine ca, avand in vedere faptul ca multe tari se apropie de nivelul maxim al ocuparii, precum si nivelul ridicat de indatorare din multe state europene, pozitia fiscala ar trebui sa ramana ancorata de obiectivele bugetare pe termen mediu, permitand stabilizatorilor automati sa functioneze in mod liber.
"Tarile cu un nivel ridicat al datoriei publice si deficitului ar trebui sa continue consolidarea fiscala pentru a reduce vulnerabilitatile economice, exceptand acolo unde cererea privata este atat de slaba incat o consolidare ar duce ritmul de crestere cu mult sub potential", se arata... mai mult
Miercuri, 06 Noiembrie 2019, ora 17:01
Banca Nationala a Ungariei (NBH) a facut marti primul pas spre eliminarea stimulentelor monetare de dupa 2011, demarand procesul de inasprire a politicii monetare.
Comitetul de politica monetara de la Banca Nationala a Ungariei a mentinut marti dobanda de baza la 0,90%. In schimb, NBH a majorat dobanda la depozitele overnight constituite de bancile comerciale la banca centrala de la minus 0,15% pana la minus 0,05%, transmite Bloomberg.
Decizia oficialilor de la NBH vine dupa o accelerare a inflatiei de baza peste tinta de 3% avuta in vedere de banca centrala, ca urmare a lipsei de forta de munca si a cresterii consumului. Majorarile salariale de doua cifre au dus indicatorul de crestere a preturilor urmarit de NBH la 3,2% in luna februarie, ceea ce i-a facut pe unii oficiali sa spuna ca inasprirea politicii monetare poate incepe.
Tot marti, Banca Nationla a Ungariei a dat publicitatii noul raport pe inflatie, conform caruia NBH si-a majorat prognoza de inflatie pe acest an cu 0,2 puncte procentuale pana la 3,1%, in timp ce prognoza pe 2020 a fost majorata cu 0,1 puncte procentuale, comparativ cu precedentele estimari din decembrie, pana la 3,1%.
"Presiunile inflationiste vor conduce la continuarea normalizarii politicii monetare in lunile urmatoare", a declarat Marcin Kujawski, analist la Nomura International Plc.
Sub conducerea lui Gyorgy Matolcsy, aflat in fruntea NBH din luna martie 2013, Banca Centrala a Ungariei a implementat mai multe masuri de... mai mult
Miercuri, 27 Martie 2019, ora 10:45
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a hotarat, miercuri, mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,25% pe an.
De asemenea, Consiliul a mai decis mentinerea ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit la 1,25% pe an, iar rata dobanzii aferente facilitatii de creditare la 3,25% pe an, se arata intr-un comunicat de presa al institutiei, remis AGERPRES.
Totodata, a fost decisa pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
Guvernatorul BNR va sustine la ora 15:00 o conferinta de presa pe tema hotararilor de miercuri. mai mult
Miercuri, 04 Aprilie 2018, ora 14:02
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a hotarat, miercuri, mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,25% pe an, se arata intr-un comunicat de presa al institutiei.
De asemenea, Consiliul a mai decis mentinerea ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit la 1,25% pe an, iar rata dobanzii aferente facilitatii de creditare la 3,25% pe an.
Totodata, a fost decisa pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
Guvernatorul BNR va sustine la ora 15:00 o conferinta de presa pe tema hotararilor de miercuri.
In 9 ianuarie, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a hotarat majorarea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2% pe an, de la 1,75% pe an.
O noua majorare a avut loc in luna februarie, BNR a crescut rata dobanzii de politica monetara la 2,25% pe an. ...citeste mai departe despre "BNR mentine dobanda de politica monetara la 2,25% pe an" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 04 Aprilie 2018, ora 13:44
Rezerva Federala a SUA (Fed) a majorat dobanda de politica monetara cu un sfert de punct procentual, intr-un interval cuprins intre 1,50% si 1,75%, pentru a evita o supraincalzire a primei economii a lumii, transmit DPA si Reuters.
Decizia, in linie cu estimarile analistilor, este a cincea crestere a costului creditului adoptata de Fed dupa luna decembrie 2016, cand Donald Trump a castigat alegerile prezidentiale, si prima majorare sub conducerea noului presedinte al Fed, Jerome Powell.
Analistii se asteapta in continuare la o inasprire lenta a politicii monetare, pe fondul evolutiei foarte bune a pietei muncii din SUA si a economiei.
Fed a apreciat ca "perspectiva economica s-a consolidat in ultimele luni, pe fondul evolutiei solide a pietei fortei de munca" si se asteapta la "noi ajustari graduale ale politicii monetare", rata dobanzii putand sa ajunga la 2,5% pana la sfarsitul acestui an.
De asemenea, Rezerva Federala a SUA previzioneaza in urmatoarele luni o crestere a inflatiei, care ar urma sa ajunga la 1,9% anul acesta si sa atinga in 2019 tinta Fed de 2%.
Comitetul de politica monetara al Fed (FOMC) a prognozat ca anul acesta costul creditului va creste de cel putin de doua ori, anul viitor de trei ori si in 2020 de doua ori, un nou indiciu al increderii in evolutia economiei americane.
Fed a revizuit in crestere estimarile privind evolutia PIB-ului SUA, care ar urma sa inregistreze un avans de 2,7% in 2018, fata de o expansiune de 2,5%... mai mult
Joi, 22 Martie 2018, ora 10:45
Inflatia in luna ianuarie ar putea fi de 4%, iar in primul semestru va ajunge la 5%, urmand a decelera pana la 3,5% spre finalul anului, sustin reprezentantii Coface.
Managerul Coface Romania spune ca BNR va creste dobanda de politica monetara pana la 3% in 2018.
"Probabil o sa fim pe la 4% in ianuarie (inflatia - n.red.) si efectul de baza cu reducerea accizei la combustibil care este valabil la inceput, iar apoi o sa se piarda si de la 4 la 5%, mergand pe inertia cresterii de consum, ecartul e foarte mic.
In a doua jumatate a anului, temperarea cererii din scumpirea banilor si decelerarea cresterii salariilor si pierderea efectului de baza ar trebui sa tempereze ritmul de crestere, deci este o inflatie sezoniera cu mult efect de baza in spate", a aratat Iancu Guda, services director Coface Romania, intr-o conferinta de presa.
La randul sau, Eugen Anicescu, Country Manager Coface Romania, a mentionat ca se observa si o crestere a preturilor la produsele de baza.
"Din perspectiva inflatiei observam o crestere a preturilor la produsele de baza. Toata aceasta crestere a salariilor se va traduce si in (cresteri ale preturilor - n.red.)... companiile deja stau la un nivel al profitabilitatii redus si vor fi nevoite sa transfere o parte din toate cresterile de costuri catre pret.
Nu au destul timp pentru a se pregati si a inova sa se restructureze pentru a mentine preturile", a mai spus Anicescu.
Amintim ca BNR a crescut, miercuri, rata dobanzii de politica... mai mult
Miercuri, 07 Februarie 2018, ora 15:20