Autoritatile de reglementare din sase state europene - Franta, Germania, Marea Britanie, Olanda, Italia si Spania - au convenit marti asupra unei actiuni comune pentru a obliga gigantul american Google sa isi revizuiasca politica in privinta datelor personale ale utilizatorilor.
Autoritatile de reglementare din statele cu cele mai mari piete din UE acuza Google ca nu si-a modificat in mod real aceasta politica, neinformandu-si clientii in legatura cu ce date detine compania despre ei si cu cat timp le pastreaza, transmite Associated Press.
In 2012, compania a unificat 60 de politici distincte in materie de date personale intr-o unica procedura. Masura a fost explicata de oficiali ai Google ca o modernizare necesara si legala.
Potrivit unor experti, capacitatea Google de a colecta si combina date ale utilizatorilor este vitala pentru companie, al carei motor de cautare detine in jur de 95% din piata europeana. mai mult
Marti, 02 Aprilie 2013, ora 15:37
Autoritatile europene care se ocupa de protectia datelor in spatiul UE au decis ca regulile de confidentialitate aplicate de Google de la 1 martie 2012 nu sunt conforme cu legislatia europeana din domeniu.
Toate cele 27 de autoritati au cerut gigantului IT sa "furnizeze informatii mai clare si mai complete asupra datelor colectate" si asupra "finalitatii" lor.
Institutiile au facut si opt recomandari practice, avertizand Google ca sunt necesare "masuri eficace si publice pentru a ajunge rapid intr-o situatie de conformitate", scrie Agerpres.
Companiei I se mai cere "sa precizez cum si in ce termen isi va revizui politica de confidentialitate tinand cont de aceste recomandari".
Invocand o simplificare a politicii sale de confidentialitate, Google a reunit cele 60 de reguli de utilizare intr-una singura, regrupand informatiile care provin de la mai multe dintre numeroasele sale servicii, care inainte erau separate, cum ar fi mesageria Gmail sau reteaua de socializare Google+.
In replica la nota autoritatilor europene, responsabilul Google pentru viata privata, Peter Fleischer, a declarat ca societatea sa este "increzatoare" ca noile reguli proprii privind confidentialitatea "respecta" legislatia europeana, iar noua sa politica de confidentialitate dovedeste existenta unui "angajament continuu in directia protejarii informatiilor utilizatorilor si a crearii unor produse de calitate". mai mult
Marti, 16 Octombrie 2012, ora 17:20
Google a activat noul set de politici de confidentialitate care vor permite celei mai puternice companii de pe Internet sa patrunda mai adanc in vietile a peste un miliard de utilizatori.
Google sustine ca schimbarile vor permite utilizatorilor sa inteleaga mai bine cum colecteaza informatii personale si va permite companiei sa creeze servicii mai bune.
Criticile vin insa din toate directiile, iar acuzatiile principale sunt ca Google incalca intimitatea utilizatorilor din dorinta de a vinde mai mult spatiu de reclama, scrie Associated Press.
Iata ce inseamna, concret, noile schimbari ale politicilor de confidentialitate ale Google.
Cum te afecteaza noile schimbari?
Google combina aproximativ 60 de politici de confidentialitate intr-una singura si va profita de ele pentru a aduna toate informatiile despre tine intr-un dosar personalizat.
Informatiile aflate de Google pot fi folosite pentru a sugera diverse clipuri pe care sa le urmaresti cand intri, spre exemplu, pe YouTube.
Ulterior, daca scrii mesaje pe Google Docs vei putea fi alertat daca ai scris gresit numele unui prieten sau al unui coleg de munca cu care ai facut schimb de e-mail-uri pe Gmail.
De ce face Google aceste schimbari?
Compania sustine ca vrea sa ofere o "experienta frumoasa, simpla si intuitiva" pe toate site-urile Google. Lucrul despre care nu a vorbit compania pana acum faptul ca aceste profile complete despre utilizatori o vor ajuta sa vanda reclame, sursa principala de... mai mult
Joi, 01 Martie 2012, ora 13:02
Mai multi avocati din cadrul unei asociatii nationale de profil din Statele Unite au trimis o scrisoare directorului executiv al Google, Larry Page, prin intermediul careia isi exprima ingrijorarea asupra faptului ca politica unica de confidentialitate Google invadeaza intimitatea utilizatorilor.
Google a anuntat la sfarsitul lunii ianuarie ca va consolida cele peste 60 de politici de confidentialitate ale serviciilor sale intr-o singura astfel de politica.
Politica unica de confidentialitate va fi activata incepand cu luna martie. De la aceasta data, va exista o singura modalitate prin care utilizatorii serviciilor Google vor accepta sau nu politica de confidentalitate.
Oficialii Google au insistat ca noua politica simplifica lucrurile, dar reprezentantii diverselor categorii de utilizatori au protestat. In cazul in care noua politica de confidentialitate nu este acceptata, utilizatorul nu va mai putea folosi niciun serviciu Google.
In cazul in care utilizatorul accepta noua politica de confidentialitate a Google isi asuma faptul ca gigantul motor de cautare va avea acces la datele sale confidentiale prin intermediul tuturor serviciilor, chiar daca utilizatorul nu foloseste decat unul dintre ele, sa zicem Gmail.
"Noua politica de confidentialitate a Google este inacceptabila din mai multe motive", mai mult
Joi, 23 Februarie 2012, ora 12:41
Decizia Google de a-si pune toate cele 60 de servicii pe care le ofera sub umbrela unei singure politici de confidentialitate a starnit interesul asupra felului in care cei care detin conturi Google isi pot configura datele personale. Iata ce trebuie sa faci pentru a nu imparti ceea ce nu vrei, oricui.
Componenta de integrare a datelor, potrivit noii politici a companiei Google, detine controlul asupra datelor pe care diferite conturi le impart intre ele si nu pot fi configurate serviciu cu serviciu, noteaza Washington Post.
Dar utilizatorii Google au, totusi, control asupra unei parti din informatiile pe care le impart companiei insasi, prin conturile pe care le detin.
Citeste mai multe despre Ce trebuie sa faci ca Google sa nu stie totul despre tine pe Ziare.com. mai mult
Duminica, 29 Ianuarie 2012, ora 15:16
In industria web, imitatia este o recunoastere a succesului altuia si un efort de a prinde din urma liderul si de a-l depasi. In social media, Facebook a fost liderul pe care toata lumea a incercat sa il imite. Google+ este o platforma sociala formidabila care se aseamana cu Facebook in multe privinte si care a reusit in unele cazuri sa-si intreaca modelul.
Cu un deceniu in urma, Google si Yahoo au intrat intr-o competitie similara pe motoarele de cautare, potrivit CNN Money.
In cele din urma. Google a castigat, insa cei care au beneficiat de aceasta "lupta" au fost utilizatorii intrucat competitia a determinat avansul tehnologic al motoarelor de cautare.
Internautii pot beneficia, de asemenea, de pe urma competitiei dintre Facebook si Google, insa de data aceasta criteriile sunt altele.
Va castiga compania care va oferi utilizatorilor mai multa confidentialitate.
Viata privata ar putea deveni o prioritate reala pe retelele sociale. Orice alta inovatie tehnologica poate fi copiata rapid de competitie.
Nu e o noutate faptul ca Facebook si Google se copiaza una pe alta.
Prima data, Facebook si-a dorit sa devina dintr-un simplu site, o platforma uriasa luand sub aripa protectoare mii de alte site-uri.
Apoi, gigantul motor de cautare si-a dorit sa-si faca simtita prezenta pe retelele sociale. Google a fost prima companie care a venit cu ideea grupurilor in cadrul unei retele sociale, iar Facebook a fost “ascultatoare” si a pus in aplicare ideea rivalului.... mai mult
Miercuri, 13 Iulie 2011, ora 14:57