Ce se va intampla cu securitatea datelor in 2012

Sambata, 24 Decembrie 2011, ora 11:11
3279 citiri
Ce se va intampla cu securitatea datelor in 2012

Anul 2011 a fost unul interesant in ceea ce priveste bresele de securitate, cu firme mari perecum Sony si RSA atacate de hackeri si expunerea informatiilor clientilor cat si a datelor corporative la mari riscuri.

Securitatea informatiei este din ce in ce mai afectata odata cu dezvoltarea noilor tehnologii, dezvoltandu-se si metodele hackerilor de a realiza atacuri cibernetice, scrie Cnet.com.

Iata, prognozele pentru 2012 in ceea ce priveste securitatea datelor:

Va creste numarul aplicatiilor virusate pentru Android

Android reprezinta o tinta pentru virusii informatici, detinand peste 50% din piata smartphone, platforma pentru mobile a Microsoft este foarte atractiva pentru criminalii cibernetici. In timp ce aplicatiile pentru iPhone sunt verificate de catre Apple, Google a inaugurat un apps store deschis, care nu dispune de procese de sign in cu coduri si e usor sa distribui virusi in aplicatii.

In ultimele 6 luni, numarul aplicatiilor Android virusate s-au dublat, ajungand la 1.000, plus aplicatiile care au reusit sa se strecoare pe site-uri ca fiind legitime.

Google reactioneaza rapid de fiecare data cand descopera o aplicatie cu probleme, dar acest lucru inseamna ca utilizatorii au descarcat deja aplicatia virusata.

Totusi, majoritatea utilizatorilor de Android nu permit descarcarea de aplicatii de pe site-uri terte, ferindu-se astfel de virusi.

Oamenii vor continua sa supra-impartaseasca informatii, in ciuda problemelor legate de confidentialitate

Cresterea popularitatii retelelor sociale a transformat societatea noastra intr-una de impartasire publica e a informatiilor personale in detrimentul vietii private.

Ego-ul ne indeamna sa acceptam toate cererile de prietenie si de a bombarba oameni pe care nu ii cunoastem cu detalii din viata noastra. De asemenea, din ce in ce mai multa lume posteaza fotografii sau informatii ce contin coordonatele GPS ale locuintei, fara a-si da seama ca acest lucru ar putea avea implicatii negative.

Pe de alta parte, companiile care platesc pentru publicitate au acces la informatiile noastre personale si desi multi utilizatori se declara indiferenti in fata acestui proces, un numar mare de internauti se simt deranjati de cantitatea mare de publicitate cu care sunt bombardati.

Atacuri cibernetice asupra sistemelor de infrastructura

Corporatiile si agentiile guvernamentale au fost tot timpul atacate de hackeri, insa odata cu conectarea la internet a sistemelor SCADA (Sisteme de Control si Achizitie de Date), fara a avea caracteristici integrate de securitate precum retelele traditionale de informatie tehnologica, e de asteptat ca hackerii sa le atace.

Sistemele SCADA sunt folosite pentru utilitati si infrastructura de mediu, iar eventualele atacuri asupra lor ar cauza pagube serioase asupra mediului si populatiei.

Primul semnal de alarma a fost tras anul trecut cand Stuxnet a incercat sa saboteze programul nuclear al Iranului, iar ulterior un sistem de infrastructura al SUA a fost tinta unui atac cibernetic.

In plus, un hacker anonim a sustinut ca a patruns de la distanta in sistemul unei hidrocentrale din Texas si a altora din Europa, si desi ancheta nu a concluzionat nimic in aceasta privinta, exista un pericol real serios.

Tinand cont de punctele slabe ale SCADA in privinta securitatii, cercetatorii spun ca va puteti astepta la multe atacuri asupra sistemelor de instrastructura in urmatorii ani.

Hackerii vor avea o agenda politica in 2012

Anul 2011 poate fi numi anul hackerilor, de la Sony la CIA si la banci, atacurile cibernetice au fost la ordinea zilei in 2011.

In special miscarea Anonymous care s-a solidarizat cu protestele Ocuupy Wall Street si s-a concentrat pe a arata inegalitatea financiara si influenta corporatista.

E de asteptat ca acestia sa atace organizatiile guvernamentale pentru a-si arata ostilitatea fata de proiectele lor si pentru a-si marca protestele impotriva inegalitatilor financiare.

#securitatea datelor, #securitatea informatiei, #brese sisteme securitate, #hacker, #atac cibernetic , #Internet hacking