Cum ești spionat cu ajutorul telefonului. Opțiunea care te dă de gol

Joi, 07 Decembrie 2023, ora 09:06
0 citiri
Cum ești spionat cu ajutorul telefonului. Opțiunea care te dă de gol
Telefonul mobil oferă informații prețioase guvernelor FOTO Pexels

Într-o scrisoare adresată Departamentului de Justiţie, senatorul Ron Wyden a spus că oficialii străini cer datele de la Google, parte a grupului Alphabet, Google şi Apple.

Deşi detaliile sunt puţine, scrisoarea prezintă încă o cale prin care guvernele pot urmări smartphone-urile.

Aplicaţiile de toate tipurile se bazează pe notificări push pentru a alerta utilizatorii de smartphone-uri cu privire la mesajele primite, ştirile de ultimă oră şi alte actualizări. Acestea sunt sunetele sau indicatorii vizuali pe care utilizatorii le primesc atunci când primesc un e-mail sau echipa lor sportivă câştigă un joc.

Ceea ce utilizatorii nu realizează adesea este că aproape toate astfel de notificări călătoresc pe serverele Google şi Apple. Acest lucru le oferă celor două companii o perspectivă unică asupra traficului care circulă de la acele aplicaţii către utilizatorii lor şi, la rândul lor, le pune ”într-o poziţie unică pentru a facilita supravegherea guvernamentală a modului în care utilizatorii folosesc anumite aplicaţii”, a spus Wyden.

El a cerut Departamentului de Justiţie ”să abroge sau să modifice orice politică” care împiedică discuţiile publice despre spionarea notificărilor push.

Într-o declaraţie, Apple a spus că scrisoarea lui Wyden le-a oferit deschiderea de care aveau nevoie pentru a împărtăşi mai multe detalii cu publicul despre modul în care guvernele monitorizează notificările push.

”În acest caz, guvernul federal ne-a interzis să facem schimb de informaţii. Acum, că această metodă a devenit publică, ne actualizăm raportarea de transparenţă pentru a detalia acest tip de solicitări”, a spus compania într-un comunicat.

Google a spus că împărtăşeşte ”angajamentul lui Wyden de a menţine utilizatorii informaţi despre aceste solicitări”.

Departamentul de Justiţie nu răspuns solicitărilor de comentarii cu privire la supravegherea notificărilor push sau dacă a împiedicat Apple de la Google să vorbească despre asta.

Scrisoarea lui Wyden a citat ”un pont” ca sursă a informaţiilor despre supraveghere.

Personalul său nu a detaliat despre ce informaţie este vorba, dar o sursă familiarizată cu chestiunea a confirmat că atât agenţiile guvernamentale străine, cât şi cele din SUA au cerut Apple şi Google metadate legate de notificările push, de exemplu, pentru a corela utilizatorii anonimi ai aplicaţiilor de mesagerie cu anumite conturi Apple sau Google.

Sursa a refuzat să identifice guvernele străine implicate în formularea cererilor, dar le-a descris drept democraţii aliate cu Statele Unite.

Sursa a spus că nu ştiu cât timp au fost strânse astfel de informaţii în acest fel.

Majoritatea utilizatorilor nu se gândesc la notificări push, dar ocazional au atras atenţia tehnologilor din cauza dificultăţii de a le implementa fără a trimite date către Google sau Apple.

La începutul acestui an, dezvoltatorul francez David Libeau a spus că utilizatorii şi dezvoltatorii nu erau adesea conştienţi de modul în care aplicaţiile lor transmiteau date către giganţii tehnologici din SUA prin notificări push, numindu-le ”un coşmar de confidenţialitate”.

...citeste mai departe despre "Cum ești spionat cu ajutorul telefonului. Opțiunea care te dă de gol" pe Ziare.com

Google, dată în judecată de 32 de trusturi media din cauza unor presupuse abuzuri privind publicitatea digitală. „Au suferit pierderi”
Google, dată în judecată de 32 de trusturi media din cauza unor presupuse abuzuri privind publicitatea digitală. „Au suferit pierderi”
Compania Google, parte a grupului Alphabet, este dată în judecată pentru de 2,1 miliarde de euro (2,3 miliarde de dolari) de către 32 de grupuri media, inclusiv Axel Springer şi Schibsted,...
CEO-ul Google critică greșelile Gemini. Generatorul de imagini, acuzat de părtinire rasială
CEO-ul Google critică greșelile Gemini. Generatorul de imagini, acuzat de părtinire rasială
CEO-ul Google, Sundar Pichai, a abordat greşelile companiei în materie de inteligenţă artificială, care au determinat compania să-şi retragă offline funcţia de generare de imagini Gemini,...
#Google, #apple, #smartphone, #spionaj, #supraveghere , #Stiri Internet