Locul unde ar putea fi construit cel de al treilea pod peste Dunare intre Romania si Bulgaria ar trebui sa fie cunoscut in decursul urmatoarelor doua luni, a declarat joi directorul general al EKJ Bulgaria, Konstantin Zhiponov, transmite BTA.
EKJ Bulgaria este subsidiara bulgara a companiei daneze de consultanta in domeniul ingineriei EKJ. Aceasta companie este si partenerul firmei romanesti de consultanta Transproject 2001, care a derulat un studiu cu privire la posibila amplasare a celui de al treilea pod peste Dunare intre Romania si Bulgaria. Studiul a fost realizat la cererea ministrului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice din Romania.
Zhiponov a spus ca alegerea locului va tine cont de nivelul de dezvoltare a zonei respective, acesta fiind mai degraba un aspect socio-economic decat o chestiune tehnica. Cele patru posibile optiuni sunt Silistra/Calarasi, Ruse/Giurgiu (unde este amplasat deja unul din cele doua poduri existente), Nicopole/Turnu Magurele si Oryahovo/Bechet.
"Intentionam sa avem cel putin patru poduri in viitor pentru a rezolva aceasta discrepanta. Sarcina noastra este sa spunem care din cele patru posibile poduri ar trebui sa fie construit primul, pe baza studiului pe care il derulam cu colegii din Romania" a subliniat Zhiponov.
Zhiponov a precizat ca cel de al treilea pod, dupa cel de la Girgiu-Ruse si cel de la Calafat-Vidin, ar trebui sa indeplineasca doua cerinte importante. Ar trebui sa se ridice la o inaltime de cel putin... mai mult
Vineri, 11 Iulie 2014, ora 10:50
Podului Calafat-Vidin, denumit si "Noua Europa", a depasit toate asteptarile, scrie luni cotidianul sofiot Standart. In cele sase luni de la inaugurare, podul a fost traversat de 250.000 de vehicule, a anuntat Vladimir Andreev, directorul executiv al companiei mixte romano-bulgare care administreaza podul.
Potrivit estimarilor Ministerului Transporturilor de la Sofia, in primul an de existenta podul urma sa fie folosit de 415.000 de vehicule, dar acum se vede ca numarul lor va fi mai mare.
In anul 2013 a fost finalizat unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructura din Bulgaria, a caruia constructie a durat destul de mult. Inaugurarea oficiala nu a pus insa capat problemelor, comenteaza ziarul, adaugand ca mai sunt multe lucruri de facut pentru ca podul sa fie cu adevarat eficient, comenteaza ziarul.
De la semnarea primului acord bilateral intre Romania si Bulgaria cu privire la construirea podului au trecut 13 ani, startul lucrarilor de constructie a intarziat sapte ani, iar acestea au durat inca sase. In sfarsit, la 14 iunie 2013, doi muncitori, un roman si un bulgar, au taiat panglica noului pod.
Traficul mare de pe podul Calafat-Vidin, o surpriza si pentru oficiali
Discursurile oficiale rostite cu aceasta ocazie au aratat ca nimeni nu s-a asteptat la o asemenea revitalizare in ambele directii. Premierul bulgar Plamen Oresarski s-a limitat numai la calificarea podului drept "un simbol al sperantei", iar omologul sau roman Victor Ponta a fost si... mai mult
Luni, 06 Ianuarie 2014, ora 14:22
Bugetul Ministerului Transporturilor (MT) ar putea fi suplimentat cu 1,667 milioane lei pentru constituirea unei entitati comerciale mixte romano-bulgare pentru exploatarea noului pod mixt (rutier si feroviar) peste fluviul Dunarea, intre orasele Calafat (Romania) si Vidin (Republica Bulgaria), potrivit unui proiect de Hotarare publicat pe site-ul MT.
"Se aproba suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2013, cu suma de 1.667 mii lei pentru asigurarea contributiei Romaniei pe anul 2013 la capitalul social al societatii comerciale mixte romano- bulgare create pentru exploatarea noului pod, precum si la bugetul de functionare preconizat de la infiintare si pana la punerea in functiune a obiectivului 'Pod peste fluviul Dunarea la Calafat-Vidin'", se arata in document.
Autoritatile competente ale partilor contractante vor incheia acorduri subsecvente privind organismul care va stabili modul de colectare si de distribuire a veniturilor, cat si alte probleme legate de exploatarea, intretinerea si administrarea Podului propriu-zis si a celor doua infrastructuri conexe de pe teritoriul Romaniei si, respectiv, de pe teritoriul Republicii Bulgaria.
Podul de la Calafat-Vidin a fost finantat din fonduri ISPA, in baza Memorandumurilor de finantare semnate de catre Uniunea Europeana si anume: ISPA/2004/RO/16/P/PT/009 cu Guvernul Romaniei, respectiv ISPA/2004/BG/a6P/PT/005 cu... mai mult
Luni, 03 Iunie 2013, ora 16:01
Podul dintre localitatile Calafat-Vidin, care va lega Romania de Bulgaria, va fi deschis in primavara anului viitor, dupa ce vor fi clarificate si detaliile legate de compania care va administra aceasta constructie, a anuntat premierul bulgar, Boiko Borisov.
Premierul Victor Ponta si cu omologul sau bulgar, Boiko Borisov, au traversat, miercuri, podul Calafat-Vidin, la eveniment fiind prezent si Johannes Hahn, comisarul european pentru Politica Regionala, proiectul fiind finantat din fonduri ISPA.
La inceputul sedintei de miercuri a Guvernului, premierul Ponta a declarat ca Romania a finalizat lucrarile la podul Calafat-Vidin desi Bulgaria sustine contrariul pentru a justifica intarzierea executarii lucrarilor care ii revin, a afirmat premierul Victor Ponta, adaugand ca "este la moda sa dai vina pe altcineva".
Lucrarile partii romane finalizate in proportie de 95%
Guvernul de la Bucuresti sustine ca, in acest moment, lucrarile proiectului apartinand partii romane sunt finalizate in proportie de 95%, din luna septembrie 2011. Aceeasi sursa arata ca termenul initial de finalizare al lucrarilor a fost decembrie 2010, insa "ca urmare a proiectului elaborat de partea bulgara pentru pod", diferit fata de studiul de fezabilitate elaborat initial de proiectantul partii bulgare, s-a impus reproiectarea inclusiv pentru obiectivul partii romane.
Astfel, termenul de finalizare acceptat si de Comisia Europeana a fost septembrie 2011 pentru partea romana, iar pentru... mai mult
Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 17:45
Premierul bulgar Boiko Borisov si omologul sau roman Victor Ponta vor traversa podul Calafat-Vidin miercurea viitoare (24 octombrie).
Boiko Borisov, care se afla la Bucuresti pentru congresul Partidului Popular European, a declarat in fata ziaristilor bulgari care il insotesc ca a avut o intalnire cu premierul roman Victor Ponta si impreuna au stabilit ca saptamana viitoare sa treaca pe pod.
Borisov a mai adaugat ca si comisarul european pentru politica regionala, Johannes Hahn, si-a confirmat prezenta in timpul inspectiei podului dintre Calafat si Vidin.
Boiko Borisov si Victor Ponta au stabilit ca sediul companiei care va administra podul Calafat-Vidin va fi la Sofia.
Saptamana trecuta, ministrul bulgar al transporturilor Ivailo Moskovski a declarat ca ultimul segment al constructiei podului Calafat-Vidin va fi instalat in cateva zile.
Dupa instalarea ultimului segment, urmeaza lucrari de finalizare, a caror efectuare depinde de conditiile meteorologice, a precizat Moskovski.
Podul Calafat-Vidin, al doilea care leaga malurile bulgaresc si romanesc ale Dunarii, va avea o lungime de aproximativ doi kilometri, doua benzi rutiere pe sens, o linie de cale ferata, doua trotuare si o pista pentru biciclisti.
Costul constructiei, care pana in anul 2011 era estimat la circa 225 de milioane de euro, se va ridica cel mai probabil la peste 250 milioane de euro pana la finalizarea proiectului.
In acest moment, intre Romania si Bulgaria exista un singur... mai mult
Joi, 18 Octombrie 2012, ora 15:42
Costurile constructiei podului de peste Dunare intre Calafat si Vidin vor creste cu inca 3,5 milioane de euro, din cauza prelungirii cu inca doi ani a termenului de finalizare a proiectului, au anuntat reprezentantii Ministerului bulgar al Dezvoltarii Regionale.
Obiectivul urmeaza sa fie gata pana la sfarsitul lunii noiembrie 2012 si se asteapta sa fie inaugurat oficial la inceputul anului viitor.
Podul Calafat-Vidin, al doilea care leaga malurile bulgaresc si romanesc ale Dunarii, va avea o lungime de aproximativ doi kilometri, doua benzi rutiere pe sens, o linie de cale ferata, doua trotuare si o pista pentru biciclisti.
Pana in 2011, costul constructiei era estimat la circa 225 milioane de euro. In 2012, acesta a fost majorat cu 22,5 milioane de euro, printr-o anexa semnata intre guvernul bulgar si constructorul spaniol FCC.
O suma de 70 de milioane de euro din acest proiect este asigurata prin programul ISPA, iar alte 70 de milioane de euro sunt acordate de Banca Europeana de Investitii sub forma de imprumut.
Bugetul de stat al Bulgariei asigura 60 de milioane, la care se adauga doua suplimente de 22,5 milioane de euro si de 3,5 milioane de euro. Banca germana de dezvoltare KfW (Kreditanstalt fur Wiederaufbau) acorda doua milioane de euro sub forma de ajutor si 18 milioane sub forma de imprumut, iar Agentia Franceza de Dezvoltare - un ajutor de cinci milioane de euro.
Finantarea accesului de pe malul romanesc este asigurata de Uniunea Europeana... mai mult
Luni, 17 Septembrie 2012, ora 15:31
Bulgaria va aloca inca 25,7 milioane de euro pentru constructia celui de-al doilea pod care leaga Bulgaria de Romania. Podul Calafat-Vidin ar urma sa fie finalizat pana la sfarsitul lui noiembrie 2012, a anuntat vineri, intr-un comunicat, Ministerul bulgar al Transporturilor.
Totodata, Parlamentul de la Sofia a aprobat masurile luate de ministrul transporturilor Ivailo Moskovski in ultimii doi ani, pentru constructia podului.
Ministerul Transporturilor a amintit ca, in urma masurilor luate, in 1 august 2011 Comisia Europeana a prelungit validitatea memorandumului financiar pentru finantare UE pentru pod. Acelasi lucru se aplica in cazul a doua contracte de finantare cu Banca Europeana de Investitii, prelungite pana in 2012.
Proiectul este finantat prin programul de fonduri preaderare ISPA si ar fi trebuit finalizat inca din octombrie 2010, dar a fost amanat din cauza dificultatilor tehnice, relateaza Sofia News Agency.
Potrivit informatiilor oficiale, 63% din lucrarile de constructie la pod, care va facilita traficul din Europa Centrala catre Grecia, prin Romania si Bulgaria, ar fi finalizate.
De asemenea, 57% din infrastructura adiacenta podului ar fi construita, iar in total, pentru proiect s-ar fi platit 38 de milioane de euro.
Abia in luna aprilie, compania spaniola FCC, care a fost contractata pentru construirea podului, a primit un permis pentru extractia materialelor necesare, lipsa acestui permis fiind unul dintre motivele invocate pentru intarzieri. mai mult
Sambata, 28 Ianuarie 2012, ora 18:00
Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a inspectat, joi dimineata, lucrarile la constructia Podului Calafat-Vidin, pe santierul de pe malul romanesc, si a afirmat, la finalul vizitei, ca sunt sanse ca lucrarile sa fie fi finalizate la termen, in luna iunie 2011, transmite corespondentul NewsIn."Aceasta lucrare ar trebui sa fie gata la anul, in luna iunie.Au fost unele intarzieri, ele apar de multe ori in proiectele noastre, la inceputul proiectului, pentru ca sunt foarte multe lucruri legate de alte chestiuni conexe, de exemplu teava de alimentare cu apa, linii de inalta tensiune sau de medie tensiune care nu au fost montate si care depind de cei care le detin, nu tine de viteza cu care noi ii platim, cu care facem proiectele si daca ei nu sunt foarte interesati sau foarte rapizi intarzie anumite chestiuni.
Si de multe ori, la proiecte startul prevazut este ceva mai lent.Daca viteza pe care a capatat-o proiectul in ultima perioada va fi mentinuta pana in noiembrie-decembrie, pana cand se va putea lucra, si va fi reluata din februarie-martie, cand iarasi se va putea lucra cu aceasta mobilizare, sunt sanse sa fie respectata data de finalizare din iunie", a declarat ministrul Radu Berceanu.Acesta a mai precizat ca SNCFR va aloca alte fonduri pentru reabilitarea unui tronson de cale ferata dintre Craiova-Calafat, din cauza ca starea tehnica a liniilor este mult mai proasta decat se credea initial.“Ceea ce s-a estimat pentru o portiune de cale ferata existenta, pentru... mai mult
Joi, 03 Iunie 2010, ora 14:07
Premierul Emil Boc intentioneaza sa se intalneasca saptamana viitoare cu omologul sau bulgar Boiko Borisov in zona podului peste Dunare de la Calafat-Vidin, pentru a analiza stadiul acestui proiect, precum si alte programe derulate in comun, au declarat, vineri, agentiei MEDIAFAX surse oficiale.
Intalnirea dintre cei doi premieri ar urma sa aiba loc la sfarsitul saptamanii viitoare, potrivit surselor citate.
"Daca nu apar elemente neprevazute, intalnirea va avea loc la 12 februarie", au aratat sursele.
Premierul Emil Boc a declarat, saptamana trecuta, ca a discutat la telefon cu omologul sau bulgar Boiko Borisov mai multe teme de interes bilateral si a convenit cu acesta ca, incepand cu luna februarie, sa fie organizate o serie de vizite la nivel de prim-ministru, pentru analiza unor proiecte comune.
Boc si Borisov au convenit ca vizitele la nivel de prim-ministru sa fie efectuate atat la Bucuresti, cat si la Sofia si Vidin, unul dintre proiectele comune care urmeaza sa fie analizate fiind podul de la Calafat-Vidin.
Vizitele au fost anuntate dupa ce premierul bulgar a propus, cu ocazia unei intrevederi cu cancelarul german Angela Merkel, ca Bulgaria sa nu fie comparata cu Romania sau Grecia in evaluarea criteriilor pentru aderarea la zona euro sau la spatiul Schengen.
"Am rugat-o pe doamna Merkel ca atunci cand vorbeste despre Bulgaria sa vorbeasca doar despre Bulgaria si succesele sau lipsurile acesteia", a declarat Boiko Borisov.
"Sa nu ne comparati cu Grecia sau... mai mult
Sambata, 06 Februarie 2010, ora 09:55