Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

MONITOR: Cel de-al doilea pod peste Dunare va fi finalizat in 2010

MONITOR: Cel de-al doilea pod peste Dunare va fi finalizat in 2010

MONITOR (Bulgaria) - Lucrarile de constructie la cel de-al doilea pod peste Dunare de la Vidin-Calafat vor fi finalizate pana in anul 2010, a anuntat ministrul bulgar al transporturilor, Petar Mutafciev, la sfarsitul intalnirii pe care a avut-o cu primarul Vidinului, Rumen Vidov."Daca va fi necesar un santier suplimentar de constructii si statul nu va reusi sa-l asigure, primaria ar putea gasi terenul corespunzator", a spus ministrul Mutafciev. El a explicat ca lucrarile de constructie de la pod vor incepe inca din aprilie anul acesta. Constructia s-a amanat din cauza problemei privind exproprierea a 6 cladiri de pe teritoriul infrastructurii aferente.


"Acest lucru nu va avea insa o influenta foarte mare asupra lucrarilor de constructie", a declarat in mod categoric ministrul.


Intregul proiect va costa 236 de milioane de euro. 226 de milioane de euro sunt pentru lucrari de constructie, iar 10 milioane de euro - pentru studii preliminare proiectului, proiectare si sprijin de consultanta.


Din suma mare pentru constructie, 70 de milioane de euro reprezinta ajutor nerambursabil in cadrul programului ISPA; 60,67 de milioane de euro sunt bani de la bugetul Bulgariei. Celelalte 95 de milioane de euro vin de la institutii financiare - 60,8 reprezinta credit european de la Banca Europeana pentru Investitii, germana KfW da nerambursabil 2 milioane de euro plus un imprumut de 18 milioane de euro, iar 2 milioane de euro sunt grant de la Agentia franceza pentru Dezvoltare (AFD).


Constructia podului a fost incredintata companiei spaniole FCC Construccion.


Podul dintre Vidin si Calafat este de o importanta strategica pentru intreaga retea de transport a Europei, pentru ca va asigura legatura care lipseste in Coridorul european de transport nr. IV.


Este prevazut ca podul sa aiba patru benzi si o linie de cale ferata. Viteza maxima a trenurilor va fi de 160 de km pe ora, iar partea rutiera va fi construita pentru o viteza de 100 de km pe ora. Proiectul prevede si construirea unei gari de marfuri, precum si reabilitarea garii de calatori de la Vidin. Infrastructura aferenta celui de-al doilea pod peste Dunare presupune, de asemenea, construirea unei noi autostrazi cu patru benzi, care va fi legata de soseaua de centura a Vidinului. Supervizorul constructiei va fi consortiul High Point Rendel, INGEROP, Salfo & Associates. Contractul este in valoare de 7.705.600 de euro si este incheiat pe o perioada de 37 de luni - o luna termen de mobilizare, 24 de luni de supraveghere a lucrarilor de constructie si 12 luni de control in termen de garantie.


Dupa ce Portul Vidin-Nord va fi concesionat, si portul mai mic, Vidin-Sud, va fi concesionat, a anuntat, intre timp, ministrul Mutafciev. El a mentionat ca a fost contestata in justitie concesionarea Portului Vidin-Nord, insa procedura a fost finalizata in beneficiul Ministerului Transporturilor.


Romania se grabeste din cauza uzinei Ford


Autoritatile romane au promis companiei americane Ford ca podul dintre Vidin si Calafat va fi construit in cel mai scurt timp posibil, a spus Teodor Atanasiu, presedinte AVAS. Agentia a pregatit tranzactia prin care Ford a cumparat Automobile Craiova. Conform spuselor lui Atanasiu, pentru a-i convinge pe americani sa investeasca in tara, guvernul si-a asumat o serie de angajamente, printre care si garantia ca, in apropiere de Craiova, va fi construit un pod peste Dunare, precum si ca va fi extins drumul care leaga Craiova de Calafat. Se asteapta ca primul atomobil Ford sa fie produs la Craiova la jumatatea anului 2009, iar in urmatorii cativa ani volumul productiei trebuie sa creasca pana la 300.000 de automobile pe an. Cei de la Ford au promis ca in patru ani vor dubla numarul lucratorilor din uzina, care acum sunt in numar de 3.500, iar conform aprecierilor autoritatilor, investitia poate sa conduca chiar la oferirea a 2000 de noi locuri de munca in orasul de 300.000 de locuitori.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1808 ori