Noul guvern bulgar isi incepe mandatul cu inaugurarea a patru tronsoane de autostrada

Luni, 27 Mai 2013, ora 11:14
1283 citiri
Noul guvern bulgar isi incepe mandatul cu inaugurarea a patru tronsoane de autostrada

Inca din primele luni ale mandatului sau, noul guvern bulgar, care cel mai probabil va fi aprobat de parlament in cursul acestei saptamani, va inaugura patru tronsoane de autostrada, scrie luni cotidianul Capital din Sofia.

Potrivit ministrului interimar al dezvoltarii regionale, Ekaterina Zaharieva, pana la sfarsitul lunii iunie vor fi inaugurati ultimii 49 de kilometri ai autostrazii Tracia, care leaga capitala Sofia de orasul Burgas, de pe litoralul Marii Negre, transmite Agerpres.

Cu o lungime totala de 360 de kilometri, Tracia (A1) va deveni prima autostrada completa din Bulgaria, daca nu este luata in calcul mica autostrada Liulin, de abia 19 kilometri, dintre Sofia si orasul vecin Pernik. Decizia de construire a autostrazii a fost luata in anul 1964, lucrarile de constructie incep in anul 1973, dar pana in anii '90 ai secolului trecut au fost finalizati abia 165 de kilometri de autostrada.

Tracia urma sa fie gata pana in primavara, dar constructia ultimului tronson a intarziat. Ministrul Zaharieva a inspectat duminica santierul, afirmand ca lucrarile de constructie se vor incheia in iunie, desi constructorul se angajeaza cu termenul de 15 iulie.

In iunie va trebui finalizat si un tronson din autostrada Hemus (A2), care traverseaza nordul Bulgariei si urmeaza sa lege Sofia de Varna. Autostrada este proiectata cu o lungime de 433 de kilometri, din care pana acum sunt exploatabili 151 de kilometri. Este vorba de un tronson mic langa orasul Sumen, din nord-estul tarii.

Se asteapta ca acesta sa fluidizeze traficul din zona. In sezonul estival, acest drum este folosit de multi romani care vin dinspre Podul Prieteniei in drum spre litoralul bulgaresc al Marii Negre. La o luna mai tarziu, va fi finalizat si un al doilea tronson din Hemus, de aceasta data in apropierea capitalei Sofia.

Tot in iunie se va termina si constructia unui tronson de 17 kilometri din autostrada Struma (A3), care urmeaza sa lege capitala bulgara Sofia de frontiera cu Grecia. Pana in acest moment nu sunt practicabili decat 19 kilometri din cei 150 in total.

Administratia presedintelui bulgar Rosen Plevneliev a anuntat recent ca, la data de 14 iunie, va avea loc si ceremonia de inaugurare a podului Calafat-Vidin, cel de-al doilea pod de peste Dunare dintre Romania si Bulgaria.

#autostrazi Bulgaria, #guvern Bulgaria , #Bulgaria