Adrian Oros, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a participat luni, la Bruxelles, la prima reuniune in cadrul Consiliului AgriFish desfasurata in timpul presedintiei germane.
Oficialul roman a declarat ca fermierii europeni se confrunta cu o serie de probleme privind: importurile ieftine care nu respecta standardele UE, lipsa fortei de munca, diferente de sprijin comunitar intre statele membre. Aceasta este totodata prima reuniune cu prezenta fizica de la inceputul pandemiei de Covid-19.
In discursul sau, Adrian Oros a declarat ca Romania considera ca prioritatile si masurile sunt adecvate pentru a atinge obiectivele strategiei. Asigurarea unui sistem alimentar durabil reprezinta o oportunitate intrucat incurajeaza lanturile de aprovizionare mai scurte, ofera posibilitatea consumatorilor de a alege diete mai sanatoase si sustenabile.
"PAC (Politica Agricola Comuna, n.r.) are ca obiectiv si garantarea unui venit decent care va permite fermierilor sa reziste la crize de orice natura. Dar fermierii europeni se confrunta deja cu o serie de probleme privind: importurile ieftine care nu respecta standardele UE, lipsa fortei de munca, diferente de sprijin comunitar intre statele membre, diferente de capitalizare a fermelor etc. In acest sens trebuie continuata convergenta externa a platilor directe. Platile catre fermieri trebuie sa acopere eforturile lor pentru: livrarea bunurilor publice, implementarea obiectivelor noilor strategii, reducerea discrepantelor... mai mult
Marti, 21 Iulie 2020, ora 06:44
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) suspenda primirea cererilor unice de plata, incepand din 16 martie pana in 6 aprilie, cu posibilitatea de prelungire.
"Apreciind cu maxima responsabilitate evolutia COVID-19, conducerea APIA, sustinuta de MADR, a luat decizia de a suspenda primirea cererilor unice de plata incepand cu data de 16 martie 2020 pana la data de 6 aprilie 2020, iar in functie de evolutia virusului vom lua masurile care se impun. Mentionam faptul ca activitatea agentiei se va desfasura normal, evitand contactul cu publicul", a transmis APIA, printr-un comunicat de presa remis sambata.
Reprezentantii institutiei au transmis fermierilor ca le vor fi respectate toate drepturile.
In Romania s-au inregistrat deja peste 100 de cazuri de imbolnavire cu coronavirus.
Urmareste LIVE cele mai noi informatii despre criza provocata de coronavirus in Romania si in lume ...citeste mai departe despre "APIA suspenda primirea cererilor unice de plata de la fermieri" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 14 Martie 2020, ora 20:23
Directorii generali ai celor doua agentii de plati aflate in subordinea Ministerului Agriculturii vor fi Florin Marius Faur la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) si Andrei Szakal, la Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), ordinele de numire fiind deja semnate de ministrul de resort, Achim Irimescu.
"Pe Mihai Putinei, care era director general interimar la APIA, il retrag in directia financiara din minister de unde a si venit, iar Eugen Popescu, seful AFIR, revine pe postul lui anterior, respectiv director general adjunct la AFIR. Am semnat deja ordinele de numire pentru Florin Marius Faur la APIA si Andrei Szakal la AFIR", a declarat Achim Irimescu.
In ceea ce priveste numirea noului secretar de stat in MADR, propunerea ministrului Agriculturii, respectiv Sorin Radu, directorul Centrului Regional de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Satu-Mare, trebuie semnata de premierul Dacian Ciolos si publicata in Monitorul Oficial.
Cine e ...citeste mai departe despre "Noul ministru al Agriculturii a schimbat sefii agentiilor de plati: Ce planuri mai are Achim Irimescu" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 02 Decembrie 2015, ora 10:45
Negociatorii Uniunii Europene au anuntat miercuri ca au cazut de acord asupra unor modificari substantiale ale Politicii Agricole Comune (PAC), fixand regulile care guverneaza repartizarea unor subventii anuale in valoare de 50 de miliarde de euro pentru perioada 2014-2020.
In prezent, circa 80% dintre plati sunt alocate pentru 20% dintre cele mai mari exploatatii, intrucat mai multe state europene leaga inca suma alocarilor de nivelurile de productie atinse la inceputul anilor 2000, un mod de calcul care favorizeaza marile exploatatii intensive, transmite Reuters.
Potrivit reformei, multe din marile ferme europene, in special cele din Franta, Spania si Italia, vor pierde pana la 30% din subventiile pe care le primesc in prezent pentru a permite o alocare mai echitabila a subventiilor in cadrul UE. In plus, cotele UE la productia de zahar vor lua sfarsit incepand din luna octombrie 2017, a declarat un oficial UE implicat in discutii.
Sistemul vechi de 45 de ani al cotelor de productie si preturilor minime la sfecla de zahar au fost criticate pentru crearea unor deficiente artificiale in aprovizionarea cu zahar a Europei si limitarea exporturilor UE din cauza prevederilor referitoare la subventiile incorecte.
"Avem un acord de principiu cu privire la reforma PAC intre negociatori, acord care trebuie confirmat de Parlamentul European si guvernele europene", a declarat comisarul european pentru agricultura, Dacian Ciolos. Acesta a adaugat ca nu se asteapta la... mai mult
Miercuri, 26 Iunie 2013, ora 16:50
Beneficiarii platilor nationale directe complementare (PNDC) din sectorul vegetal si zootehnic, aferente campaniei de plata pe suprafata 2012, vor primi, incepand de luni, banii cuveniti, in valoare de 126,45 miliarde lei, a anuntat, vineri, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).
Sumele ce urmeaza a fi achitate vor avea ca destinatie PNDC, din bugetul national, aferente campaniei de plata pe suprafata 2012, dupa cum urmeaza: PNDC 1 (culturi in teren arabil) - 54 milioane lei pentru un numar de 4.819 fermieri, respectiv PNDC 5 (hamei) si PNDC 6 (sfecla de zahar) - 8,45 milioane lei pentru un numar de 490 fermieri.
De asemenea, in categoria de plata PNDC in sectorul zootehnic vor fi platite 45 de milioane de lei pentru 30.040 crescatori de bovine, 17 milioane lei pentru 6.959 crescatori de ovine si doua milioane lei pentru 1.841 crescatori de caprine.
Potrivit APIA, suma totala alocata pentru platile nationale complementare directe sector zootehnic, aferenta anului de cerere 2012, a fost de 1,125 miliarde lei, suma de care au beneficiat 300.000 fermieri.
Aceste plati reprezinta ultima transa aferenta Campaniei 2012 pentru subventiile acordate in sector vegetal si zootehnic, precizeaza Agentia. mai mult
Luni, 29 Aprilie 2013, ora 08:11
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) va face saptamana viitoare plati de 277 milioane euro, pentru a asigura "o primavara cu bani pentru fermieri", si va initia unele actiuni de verificare in teritoriu.
"Saptamana viitoare vom face plati pentru aproximativ 277 milioane euro, de asa maniera incat la nivelul datei de 10 aprilie in jur de 98,5% din platile totale prevazute sa fie incheiate pentru a se asigura si o primavara cu bani la fermieri, nu doar o toamna", a declarat vineri Florin Marius Faur, directorul general al APIA, la la seminarul Mediafax Talks about Agriculture.
El a aratat ca saptamana viitoare agentia va face plati zilnic.
"De saptamana viitoare in 500 de localitati din Romania echipele APIA vor avea in plina derulare o actiune prin care comunele unde de-a lungul anilor au s-au identificat probleme mari de suprapuneri, supradeclarari, vor fi vizitate si impreuna cu fermierii se va merge din bloc in bloc pentru a se pozitiona corect. Nu este un control autentic pentru ca un control autentic incepe dupa depunerea cererilor, dupa 11 iunie", a spus Faur.
Seful APIA a adaugat ca aceasta actiune vizeaza consolidarea registrului cadastral.
Oficialul a precizat ca anul trecut, dupa centralizarea tuturor depunerilor de cereri, au fost identificate 1,6 milioane de suprapuneri.
"Ne-a venit sa ne luam de cap. Este foarte adevarat un lucru: faptul ca in Romania exista si blocuri fizice in care nu sunt solicitari, pentru ca suprafata... mai mult
Vineri, 30 Martie 2012, ora 16:59
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a autorizat si efectuat plati, in perioada februarie 2010 - februarie 2011, in conturile beneficiarilor in valoare de aproximativ 2,28 miliarde euro, din care 1,39 miliarde euro din fonduri din bugetul UE (FEGA si FEADR), informeaza NewsIn.Potrivit directoruli general al APIA, Florin Marius Faur, sumele autorizate si platite au avut urmatoarea destinatie: plati aferente campaniei SAPS 2009: FEGA (Fondul European de Garantare Agricola) - 300.823.852 euro, FEADR (Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala) - 523.081.884 euro (plati pentru zone defavorizate, pachetele de agromediu si plata pe cultura - componenta europeana), plati de la buget national - 308.758.238 euro.
Reprezentantii APIA sustin ca a fost primul an in care Romania, la data de 30 iunie 2010, conform reglementarilor europene, a atins pragul de 96,1% plati efectuate, evitand aplicarea de penalitati de intarziere.
Totodata, plati aferente campaniei SAPS 2010 au fost urmatoarele: FEGA - campania de avans 2010 (16 octombrie 2010 - 30 noiembrie 2010) - 207.782.027 euro, plati regulare (1 decembrie.2010 - 30 iunie 2011) - 248.975.927 euro si de la buget national - plata pe cultura - 219.334.183 euro.
Platile pentru masurile de piata (reconversie sector viti - vinicol, fructe in scoli, lapte in scoli, grupuri de producatori, sprijin pentru persoane defavorizate, interventie piata cerealelor) - FEGA au insumat 113.594.697 euro.
De asemenea,... mai mult
Vineri, 25 Februarie 2011, ora 12:40
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a platit fermierilor, in perioada 15-18 februarie, suma de 619.292.163 lei (144,97 milioane euro), potrivit unui comunicat emis vineri de agentie si preluat de NewsIn.Astfel, in intervalul 15-16 februarie, APIA a efectuat plati pentru schema de plata nationala directa complementara (PNDC1) in valoare de 125.882.181 lei (29,46 milioane euro), pentru 46.168 fermieri.
In intervalul 17-18 februarie, agentia a efectuat plati pentru schema de plata unica pe suprafata (SAPS) in valoare de 493.409.982 lei (115,5 milioane euro), pentru 242.624 fermieri.
Incepand cu 1 decembrie 2010, APIA a demarat Campania de plata regulara 2010.
"Astfel, pana in prezent s-a platit suma de 1.872.985.282 lei (438,45 milioane euro), reprezentand plata SAPS in valoare de 1.039.354.368 lei (243,3 milioane euro) pentru un numar de 695.156 fermieri si plata PNDC1 in valoare de 833.630.914 lei (195,14 milioane euro) pentru un numar de 570.339 fermieri", se arata in comunicatul APIA.
De asemenea, au fost autorizati la plata 750.763 fermieri, cu suma de 2.058.880.915 lei (481,97 milioane euro), reprezentand suma autorizata pentru SAPS in valoare de 1.103.630.168 lei (258,35 milioane euro) si suma autorizata pentru PNDC1 in valoare de 955.248.172 lei (223,61 milioane euro).
Pentru anul 2010, cuantumul alocat schemei de plata SAPS este de 80,36 euro/ha, iar cuantumul alocat schemei de plata CNDP1 este de 50,64 euro/ha.
Platile sunt efectuate in lei,... mai mult
Vineri, 18 Februarie 2011, ora 15:47
Comisarul european pentru agricultura, Dacian Ciolos, a declarat vineri ca este normal ca acordarea platilor directe sa nu mai fie facuta dupa "referintele istorice", la hectar sau pe ferma, ci dupa criterii obiective si transparente, care sa duca la evolutia sectorului, relateaza NewsIn."Mi se pare normal sa reuntam la referintele sistorice de repartizare a sprijinului direct pe ferma sau pe hectar si sa trecem la o alta abordare, la criterii mai obiective si transparente, care sa duca la o echitate mai mare a distribuirii sprijinului financiar direct", a spus Ciolos.
El a explicat ca scopul final al platilor directe trebuie sa fie acela de modernizare a tehnologiilor utilizate in sectorul agricol, in vederea utilizarii responsabile a resurselor naturale.
"Din discutile care vor avea loc vreau sa vedem care sunt obiectivele pe care vrem sa le atingem si in functie de ele va depinde si repartizarea anvelopei financiare.
Avem nevoie si de instrumente pentru oferirea stabilitatii veniturilor producatorilor agricoli, dar si de o politica structurala de modernizare, de investitii pentru a putea integra noi tehnologii de productie care sa duca la o gestionare responsabila a resurselor naturale", a adaugat comisarul european.
De asemenea, potrivit lui Ciolos, pentru stabilirea criteriilor de acordare a subventiilor directe, Comisia Europeana va lua in calcul contributia sectoarelor agricole la atingerea obiectivelor agriculturii.
"Trebuie sa vedem ce legatura este intre... mai mult
Vineri, 23 Aprilie 2010, ora 15:35