Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR) face apel catre toti prestatorii si utilizatorii de servicii bancare sa protejeze publicul si propriii angajati prin respectarea regulilor stricte de igiena si preventie, mai ales in ceea ce priveste operatiunile cu numerar.
CPBR recomanda populatiei:
- sa foloseasca in aceasta perioada cu precadere mijloacele de plata la distanta (aplicatii online si mobile banking), carduri sau alte metode de tip "contactless" pentru plata bunurilor si serviciilor in magazine, precum si plati securizate pentru cumparaturile online;
- metodele de plata la distanta sau contactless, igienice si la indemana oricarui consumator sunt extrem de eficiente in prevenirea contaminarii cu virusuri sau bacterii, fiind de altfel si extrem de sigure din punct de vedere al utilizarii, in sensul ca in cazul pierderii acestora nu se pierd banii din conturile care le alimenteaza;
- in cazul in care sunt necesare vizite in agentiile bancare, sa pastreze o distanta sigura, de cel putin un metru, fata de alte persoane, fie ca sunt clienti sau personal al bancii;
- sa amane vizitele in agentii daca au calatorit in tari sau zone afectate de coronavirus;
- de asemenea, sa urmeze toate indicatiile privind igiena si masurile preventive in orice situatie, in primul rand, spalarea pe maini cu apa si sapun timp de minim 20 de secunde, cat de des este posibil.
Cu privire la masurile de preventie din cadrul institutiilor de credit, CPBR spune ca... mai mult
Marti, 10 Martie 2020, ora 16:29
Capitala ar putea introduce in curand plata cu cardul in mijloacele de transport in comun, a declarat vineri Catalin Cretu, director general Visa pentru Romania, Croatia, Malta si Slovenia.
"Avem foarte multe sisteme de transport in orasele mari care au introdus diverse tipuri moderne de plata. Cea mai populara este plata cu cardul. Toate aceste orase ar trebui sa-si deschida sistemul de transport catre turisti, dar si catre romani. Incepe si avem incredere ca si in Bucuresti, foarte curand, vom putea sa facem plata cu cardul. Este foarte important pentru Bucuresti sa dea drumul la aceasta plata cu cardul, orice card Visa sau MasterCard", a spus Catalin Cretu.
El a declarat ca orasele Oradea si Sibiu sunt deschide catre plata contactless cu orice card Visa sau MasterCard din lume.
De asemenea, reprezentantii Visa au afirmat ca trebuie o decizie la nivel de institutie publica sa investesti in acest gen de infrastructura, iar dupa aceea ea trebuie integrata. Potrivit acestora, tehnologia nu este foarte simpla pentru ca nu presupune numai acceptarea platii dar si integrarea cu back office-ul, precum ar fi managementul flotei de autovehicule.
Oficialii Visa nu au dorit sa ofere un termen in care plata cu cardul va putea fi efectuata si au precizat ca acest anunt va fi facut de catre autoritati si de catre institutia financiara care va introduce tehnologia. In mod normal in fiecare mijloc de transport ar trebui instalate cate doua terminale de plata cu cardul.... mai mult
Vineri, 19 Aprilie 2019, ora 14:01
Romanilor le place sa faca plati contactless si folosesc astfel din ce in ce mai mult cardurile in tranzactiile la comercianti, iar, pe viitor, va creste numarul platilor cu telefonul, a declarat, luni, Elena Ungureanu, country manager pentru Romania al Visa, intr-o conferinta de specialitate.
"S-a format deja o atitudine pozitiva in ceea ce priveste platile cu cardul si sunt foarte multe plati contactless. Romanilor le place sa plateasca contactless si cred ca v-ati lovit si de situatii in care casierul iti ia cardul din mana si face el tranzactia, deci sunt deja situatii din care reiese clar ca romanilor le place sa efectueze plati contactless", a spus ea.
Ungureanu a precizat ca numarul tranzactiilor contactless a ajuns sa reprezinte 70% din total.
"Vedem o crestere a utlizatorilor 'hard-users', adica cei care folosesc cardul pentru orice fel de plata. Totodata, vedem si o crestere a numarului celor care utilizeaza pentru prima data cardul si continua sa faca acest lucru", a mai spus reprezentantul Visa.
Datele BNR arata ca exista intre 3,5 milioane si 4 milioane de carduri inactive, ceea ce este mult raportat la totalul de 16,8 milioane de carduri emise in Romania, a continuat ea.
"Pentru viitor, ne asteptam sa putem vedea o parte consistenta a tranzactiilor facute cu mobilul, iar pentru acest lucru ne asteptam sa intre mai multi jucatori pe piata, inclusiv din zona non-bancara. Ne asteptam sa continue tendinta de crestere a penetrarii platii cu cardul... mai mult
Luni, 15 Octombrie 2018, ora 15:09
Noua din zece adulti care locuiesc in zonele urbane din Romania detin un card bancar si efectueaza plati cu cardul, in medie, de doua ori pe saptamana, arata un studiu MasterCard privind particularitatile comportamentului la plata al romanilor.
Rezultatele studiului confirma tendinta de maturizare a pietei platilor electronice, relevand ca 97% dintre cei care efectueaza plati cu cardul zilnic sau o data la doua-trei zile, fac acest lucru pentru cumparaturile curente.
Tehnologia contactless incepe sa intre tot mai mult in rutina consumatorilor, 15% dintre respondenti afirmand ca platesc contactless.
Principalul motiv pentru care romanii aleg sa utilizeze cardul pentru plata cumparaturilor in magazine este faptul ca, in acest fel, nu trebuie sa mai poarte numerar asupra lor, au raspuns trei din patru posesori de carduri (75%), in timp ce aproape jumatate (49%) apreciaza timpul economisit la cumparaturi, cand platesc cu cardul.
Studiul a aratat ca gradul de educatie financiara in Romania nu este motivul principal atunci cand cumparatorii aleg sa plateasca in numerar, in detrimentul cardului.
In general, romanii nu platesc cu cardul atunci cand comerciantii nu le ofera aceasta posibilitate, 50% dintre respondenti spunand ca acesta este principalul motiv atunci cand nu folosesc cardul la cumparaturi.
Doar 1% dintre respondentii de toate varstele au motivat ca nu stiu sa plateasca prin intermediul cardului, in timp ce 65% dintre cei intrebati aleg plata cu... mai mult
Vineri, 24 Iulie 2015, ora 10:45
Tehnologia contactless revolutioneaza sistemele de plata din strainatate, oferind o experienta cu totul noua in ceea ce priveste platile cu cardul. In Europa, gradul de utilizare a cardurilor contactless si infrastructura necesara s-au extins rapid, in timp ce in Romania, platile cu cardurile contactless au cunoscut un avans "timid". Pana cum, doar patru banci au inclus in oferta cardurile contactless, insa perspectiva pentru urmatorii ani este una optimista, sustin specialistii din domeniu.
"Usor, usor, toate bancile o sa ajunga la metode noi de utilizare a cardului din punct de vedere tehnologic", a declarat pentru Business24, Dragos Cabat, Managing Partner Efin.
Tehnologia care sta la baza acestor tipuri de carduri permite efectuarea in mod rapid, fara introducerea codului PIN, a platilor de mica valoare de maximum 100 de lei, utilizand undele radio prin simpla apropiere a unui card de un terminal prevazut cu o astfel de tehnologie.
Conform limitelor de utilizare standard, se pot efectua pana la 10 plati pe zi. La ora actuala, se poate opta pentru doua tipuri de card contactless: VISA sau MasterCard.
In Europa, exista un numar de peste 80 milioane de carduri Visa contactless emise si 1,3 milioane terminale Visa, iar numarul lanturilor comerciale si al micilor comercianti care accepta platile contactless continua sa creasca.
Cele mai avansate tari europene in privinta pietei de carduri contactless sunt Polonia, cu 13,7 milioane tranzactii in iulie 2013,... mai mult
Luni, 03 Martie 2014, ora 16:33
Visa Europa a lansat in urma cu doi ani pe piata locala cardurile contactless, care permit efectuarea de plati la comercianti fara a se mai introduce codul PIN. Romania inca nu a ajuns la o masa critica, dar pana la sfarsitul acestui an vor exista 8.000 de terminale la nivelul pietei, potrivit directorului Visa Romania.
"Doi ani inseamna foarte mult atunci cand e vorba de progres tehnologic, si ne asteptam ca anul 2013 sa marcheze un moment de referinta in evolutia cardurilor contactless si in Romania. Ne aflam in plin proces de certificari pe zona contactless, unde exista deja 4 banci emitente si 4 acceptatori si ne bucura ca si alte banci vor finaliza in acest an proiectele pentru acest tip de plati, a declarat pentru Business24 directorul general al Visa Europe pentru Romania.
"Unele banci vor incepe sa elibereze automat carduri contactless atat la emiterea de noi carduri cat si la reemitere, astfel incat estimam ca in urmatorii doi ani vom atinge o masa critica de carduri contactless in piata", a spus oficialul companiei.
Acesta a estimat ca un numar de aproximativ 8.000 de magazine vor accepta plati contactless pana la sfarsitul acestui an.
Tehnologia contactless permite efectuarea de tranzactii rapide (mai putin de o secunda) si ofera un sentiment de comoditate si siguranta clientilor, spune directorul Visa.
Noua tehnologie este potrivita in locurile cu trafic intens si frecventa mare a tranzactiilor, cum ar fi in supermarket-uri, fast-food-uri,... mai mult
Luni, 10 Iunie 2013, ora 10:50
Catalin Cretu, directorul General Romania Visa Europe, a plecat in anii '90 la studii in Praga si in SUA, la Columbia University si New York University, dupa care s-a angajat la HSBC. In toti acesti ani a avut ocazia sa lucreze chiar si cu profesorul Richard Clarida, care ulterior a devenit director adjunct al Trezoreriei SUA.
In aprilie 2004 a revenit in Bucuresti si in iulie si-a preluat noua pozitie, cea de VISA Area Manager pentru Romania si Bulgaria.
Acum se afla in fruntea companiei si castiga, an dupa an, titlul de "cea mai de incredere marca de carduri de credit in Romania", desi recunoaste ca principala provocare este "(...) efortul constant de a demonstra ca acest produs numit card poate contribui la un mai bun control si o administrare mai eficienta a banilor".
In acest sens a lansat si "Strategia nationala de incurajare si promovare a platilor electronice in sectorul public", o serie de propuneri menite sa incurajeze utilizarea cardurilor in sectorul public, pentru a impiedica dezvoltarea economiei subterane.
"Speram ca propunerile noastre vor fi bine primite de guvern, care va intelege oportunitatea de a demara pasi concreti in aceasta directie", a declarat Catalin Cretu, intr-un interviu acordat Business24.
Managerul Visa crede cu tarie in echilibrul viata personala-cariera, face sport zilnic si face "in jur de 2-3 plati pe zi in magazine si cel putin o data pe luna, pe internet".
Recunoaste ca in ultima vreme plateste cu telefonul mobil in... mai mult
Sambata, 08 Iunie 2013, ora 00:00
Cu toate ca Visa a lansat tehnologia contactless in Europa in 2007, in Romania cardurile contactless sunt ceva exotic, fara sa fi ajuns la o masa critica.
"Ne asteptam ca 2013 sa marcheze un moment de referinta in evolutia cardurilor contactless si in Romania. Unele banci vor incepe sa elibereze automat carduri contactless la reemitere si emitere de noi carduri si, daca acest lucru se va intampla, estimam ca vom atinge o masa critica de carduri contactless in urmatorii doi ani", a declarat Catalin Cretu, director general Romania, Visa Europe.
"Este necesar sa se dezvolte si reteaua de acceptare a cardurilor contactless. Acestea au fost elementele cheie care au stat la baza succesului din Polonia si ne dorim ca si Romania sa urmeze acest drum", a spus oficialul Visa.
Tehnologia contactless permite efectuarea unei trazactii in mai putin de o secunda.
Marea Britanie a inregistrat cele mai bune rezultate in ceea ce priveste tehnologia contactless, avand 26,9 milioane de carduri contactless in circulatie.
Interesul fata de cardurile contactless este crescut si in Polonia, unde exista 8,6 milioane de astfel de carduri si 116.000 de terminale de acceptare. In Polonia se realizeaza lunar 10 milioane de tranzactii contactless si se cheltuiesc 57 de milioane de euro prin intermediul cardurilor si telefoanelor mobile cu tehnologie contactless. mai mult
Joi, 23 Mai 2013, ora 16:10
Plata impozitelor online ramane una dintre problemele nerezolvate in Romania, indiferent de guvernare. In prezent, un pic peste 160 de primarii accepta plata taxelor si impozitelor cu cardul.
Aflati care sunt motivele pentru care Romania nu are un sistem de colectare a platilor online si cum stau, de fapt, lucrurile in teren, intr-un interviu acordat Business24 de catre Catalin Cretu, director general al Visa Europe, divizia pentru Romania.
Ati declarat recent ca plata taxelor online in Romania a esuat. Pe de alta parte, tot dvs. ati spus ca 85% dintre romani nu au efectuat niciodata o plata online cu cardul. Credeti ca romanii isi doresc un sistem de plati online a taxelor?
Nu cred ca plata taxelor online a esuat, ci ca se afla intr-un impas datorat, in primul rand, posibilitatii ca primariile sa suprataxeze pe cei care vor sa plateasca taxele cu cardul online si in al doilea rand, lipsei unei strategii eficiente de distributie a credentialelor, care permit accesul milioanelor de contribuabili pe portalul www.ghiseul.ro, pentru a afla cat au de plata si a face plata catre primaria sau primariile in jurisdictia carora isi au proprietatile.
Exista, insa, semne ca acest impas se poate debloca la sfarsitul acestui an. Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale a anuntat un proiect de modificare a HG 1235/2010, in sensul eliminarii suprataxarii, care se afla, de altfel, si in contradictie cu OUG 113, in care statul a decis interzicerea acestei... mai mult
Marti, 04 Decembrie 2012, ora 12:37