FMI a redus luni estimarea de crestere a economiei americane pentru acest an de la 2,8% la 2% si considera ca Rezerva Federala (Fed) poate mentine dobanzile aproape de nivelul zero mai mult timp decat anticipeaza investitorii.
Pentru 2015, Fondul a mentinut prognoza de crestere a PIB la nivelul de 3%, potrivit raportului anual al institutiei financiare referitor la economia Statelor Unite, relateaza Bloomberg.
"La inceputul acestui an ritmul de dezvoltare a incetinit, din cauza iernii aspre care a conspirat cu alti factori, precum o scadere a stocurilor, incetinirea activitatilor pietei imobiliare si cererea scazuta", potrivit analistilor FMI.
Redresarea este in curs, dar compenseaza numai partial slabiciunile care au dus la contractie economica in primul trimestru, au scris intr-un raport analistii institutiei financiare.
FMI anticipeaza totodata ca potentialul de crestere pe termen lung se va mentine la circa 2% in urmatorii cativa ani, sub mediile istorice si sub estimarile de anul trecut. In urma cu un an, Fondul anticipa un potential de crestere economica de 2,3% pentru 2015-2016 si de 2,4% pentru 2017-2018.
Pentru Fed, aceste estimari inseamna ca banca centrala isi poate permite sa metina dobanzile la zero dincolo de jumatatea anului viitor, data dincolo de care pietele anticipau cresterea acestora. Estimarea FMI a fost publicata la mai putin de o saptamana dupa ce Banca Mondiala a redus prognoza de crestere a economiei americane de la 2,8% la 2,1%.... mai mult
Marti, 17 Iunie 2014, ora 08:55
Guvernul federal al Statelor Unite a inregistrat in anul fiscal 2013, incheiat la sfarsitul lunii septembrie, cel mai redus deficit bugetar incepand din 2008, de 680 de miliarde de dolari, potrivit datelor publicate de Trezoreria americana.
Deficitul bugetar din 2013 este cu 51% mai redus fata de cel inregistrat in 2009, cand a fost raportat nivelul record de 1.400 de miliarde de dolari, scrie CNN.
Calculat ca procentaj din PIB, deficitul bugetar, de 4,1%, este cu mult sub nivelul de 10% inregistrat in 2009. In anul fiscal 2012, deficitul bugetar s-a situat la 1.100 de miliarde de dolari, reprezentand 6,8% din PIB.
Incasarile mai mari la buget au avut cea mai mare contributie la reducerea diferentei dintre cheltuieli si venituri, potrivit Trezoreriei.
Scaderea deficitului a fost favorizata de mai multi factori, printre care care imbunatatirea situatiei economice, incheierea unor programe de stimulare a economiei, unele taieri de cheltuieli si majorari de taxe pentru persoanele cu venituri mari.
De asemenea, companile de creditare ipotecara Fannie Mae si Freddie Mac, controlate de guvernul SUA, au restituit o parte semnificativa din imprumuturile de 187 miliarde de dolari primite de la stat incepand din 2008, in contextul crizei financiare.
Costurile cu dobanzile, de 415,6 miliarde de dolari, au crescut cu 16% fata de anul fiscal 2012. mai mult
Joi, 31 Octombrie 2013, ora 17:18
SUA vor schimba metodologia de calcul a PIB in aceasta saptamana, pentru a include componente precum cheltuielile pentru cercetare si dezvoltare, care vor fi clasificate ca investitii, iar modificarea va majora valoarea PIB cu circa 3%, echivalentul economiei Blegiei.
"Istoria economica a SUA va fi rescrisa in aceasta saptamana, intrucat cele mai ample schimbari de metodologie din ultimii ani vor adauga la PIB-ul celei mai mari economii a lumii echivalentul unei tari precum Belgia", scrie cotidianul american Financial Times.
Produsul Intern Brut al SUA s-a situat la 15.685 miliarde de dolari anul trecut, iar cel al Belgiei la 484 miliarde de dolari.
Schimbarile vor fi anuntate miercuri de Biroul de Analiza Economica, iar cele mai importante sunt includerea pentru prima data in calculul PIB ca investitii a cheltuielilor pentru cercetare - dezvoltare si a drepturilor de autor, precum si reflectarea pensiilor in deficite. Impreuna, modificarile ar trebui sa conduca la o revizuire in crestere a PIB cu 3%.
In prezent, de exemplu, cheltuielile de cercetare si dezvoltare sunt tratate in PIB drept costuri ale afacerii. Astfel, produsul final este inclus in PIB, dar cercetarea derulata pentru a crea produsul nu este luata in calcul.
Modul in care este calculat PIB este reanalizat odata la cinci ani in SUA, pentru a reflecta mai precis situatia economica.
"Operam aceste schimbari majore si pentru datele din trecut, ceea ce pentru noi inseamna pana in 1929, astfel... mai mult
Luni, 29 Iulie 2013, ora 15:58
Economia SUA a crescut cu 2,5% in primul trimestru fata de aceeasi perioada a anului trecut, cresterea economica accelerand semnificativ fata de ultimele trei luni din 2012, datorita evolutiei pozitive a cheltuielilor de consum, in paralel cu scaderea ratei de economisire in randul populatiei.
In trimestrul al patrulea al anului trecut, Produsul Intern Brut al Statelor Unite a inregistrat o crestere anuala de 0,4%. Media estimarilor economistilor contactati de Bloomberg indica o rata de crestere de 3%.
Cheltuielile de consum, care reprezinta doua treimi din PIB-ul SUA, au inregistrat cea mai abrupta crestere din trimestrul al patrulea al anului 2010, de 3,2%, contribuind cu 2,24 puncte procentuale la cresterea economica totala, potrivit datelor anuntate vineri de Departamentului Comertului de la Washington.
Cresterea consumului a fost determinata de imbunatatirea averii medii ca urmare a evolutiei pozitive a burselor si a preturilor locuintelor, in paralel cu scaderea ratei de economisire. Populatia incearca sa absoarba efectele cresterii taxei pe venit, care a inceput sa-si faca simtite efectele.
Datele economice recente sugereaza ca evolutia pozitiva din alte sectoare ale economiei ar putea fi de asemenea nesustenabila, deoarece reducerea cheltuielilor publice federale in majoritatea zonelor ar putea conduce la scaderea investitiilor si la deteriorarea conditiilor de pe piata fortei de munca. mai mult
Vineri, 26 Aprilie 2013, ora 16:10
Economia americana va deveni oficial cu 3% mai mare in iulie, parte a unei schimbari de metodologie, in urma careia statistica americana va lua in calcul componente moderne ale PIB, precum drepturi de autor din industria filmului, cheltuieli de cercetare si dezvoltare, potrivit Financial Times.
Active de miliarde de dolari vor fi luate incluse in calculul PIB al celei mai mari economi din lume. Schimbarile vizeaza o imagine mai buna a activitatii economice in schimbare din SUA, scrie Financial Times.
Schimbarea este cea mai mare pentru statistica SUA incepand din 1999, cand activitatea institutiei a fost influentata puternic de adaugarea unor softuri noi pentru computer, a declarat Brent Moulton, responsabil de date privind economia nationala la Biroul Economic de Statistica al SUA.
"Introducem aceste schimbari majore si in datele din trecut - ceea ce pentru noi inseamna pana in 1929 - astfel ca in fapt rescriem istoria economica", a spsus Moulton.
Schimbarile vor afecta totul, de la PIB pentru diferite state la stabilitatea inflatiei tintite de Rezerva Federala, si vor forta economistii sa redeschida dezbateri precum cele legate de profiturile companiilor sau cresterea economica.
Statele Unite vor deveni astfel una dintre primele tari care adopta noile standarde internationale pentru calculul PIB. In urma revizuirii, economia mondiala va deveni mai mare cu echivalentul unei tari precum Belgia.
In prezent, de exemplu, cheltuielile de cercetare si... mai mult
Luni, 22 Aprilie 2013, ora 10:28
Economia SUA a crescut cu 0,1% in ultimul trimestru al anului trecut, aceasta fiind cea mai slaba evolutie a PIB-ului din ultimii doi ani, dar totusi peste estimarile initiale, care prevedeau un declin economic de 0,1%.
Acest ritm de crestere nu este insa suficient pentru imbunatatirea situatiei de pe piata muncii, unde rata somajului in SUA a crescut in luna ianuarie la 7,9%, scrie Reuters.
Cheltuielile de consum au crescut cu 2,1% in ritm anual, in timp ce s-a inregistrat o incetinire a acumularii stocurilor si o scadere semnificativa a cheltuielilor militare.
Importurile au scazut in trimestrul patru din 2012 cu 4,5%, iar exporturile au fost afectate de recesiunea din Europa si de incetinirea ritmului de crestere al economiei chineze.
In trimestrul trei din 2012, Produsul Intern Brut al SUA a inregistrat o crestere anuala de 3,1%, fata de o crestere de 2,7% cat s-a prognozat initial.
Pe ansamblul anului trecut, ritmul de crestere al economiei americane s-a accelerat pana la 2,2% dupa o crestere de 1,8% in 2011. Chiar si asa cea mai mare economie a lumii nu a revenit inca la ritmul de crestere inregistrat in 2010 (2,4%). mai mult
Joi, 28 Februarie 2013, ora 17:59
Urmatorul smartphone Apple, care va fi lansat in aceasta saptamana, iPhone 5, ar putea creste semnificativ nu doar veniturile Apple, dar si economia Statelor Unite.
Vanzarile pentru noul iPhone ar putea creste economia Statelor Unite cu valori cuprinse intre 0,4 si 0,5%, potrivit sefului economist al JP Morgan, Michael Feroli, citat de catre Reuters.
Un asemenea impact ar fi semnificativ.
Vanzarile iPhone 5 ar putea contribui la cresterea PIB-ului Statelor Unite cu 3,2 miliarde de dolari, pana la o rata anuala de 12,8 miliarde de dolari, potrivit economistului JP Morgan.
Feroli a ajuns la aceste cifre luand in considerare faptul ca Apple va vinde aproximativ 8 milioane de telefoane iPhone 5 in trimestrul patru. Specialistii se asteapta ca pretul telefonului sa fie in jur de 600 de dolari.
Oficialul JP Morgan a declarat ca ultima lansare a unui model iPhone, care a avut loc in octombrie 2011, a crescut vanzarile companiei Apple in mod spectaculos.
"Luand in considerare faptul ca iPhone 5 va fi mai mare, credem ca estimarea mentionata este rezonabila", a spus Feroli.
Potrivit unui sondaj recent realizat de catre Reuters printre economistii si dealerii de pe Wall Street, PIB-ul Statelor Unite va creste cu aproximativ 2% in 2013. mai mult
Marti, 11 Septembrie 2012, ora 09:30
Economia americana a inregistrat, in trimestrul al treilea, o crestere mai mica decat se estimase anterior, desi numarul cererilor pentru ajutoare de somaj a scazut saptamana trecuta la cel mai redus nivel din ultimii trei ani si jumatate.
Produsul Intern Brut al SUA a crescut cu 1,8% in ritm anual in perioada iulie-septembrie 2012, mai putin cu 0,2 puncte fata de estimarile anterioare publicate la sfarsitul lunii noiembrie, potrivit estimarilor finale publicate joi de Departamentul american al Comertului.
Analistii se asteptau la confirmarea cifrei publicate la sfarsitul lunii noiembrie, avand in vedere ca aceasta fusese revizuita in jos cu 0,5 puncte fata de estimarile initiale publicate la sfarsitul lunii octombrie.
Noile cifre revizuite privind evolutia PIB in trimestrul al treilea confirma ca economia americana inregistreaza o crestere lenta, dupa ce in primul trimestru a inregistrat un avans de 0,4% urmat de o crestere de 1,3% in al doilea trimestru.
Revizuirea cifrelor pentru trimestrul al treilea se datoreaza in principal unei revizuiri a cheltuielile de consum, responsabile pentru aproximativ 70 la suta din economia americana, care au crescut cu 1,7% in trimestrul al treilea, fata de o crestere de 2,3% cat s-a anuntat anterior.
Separat, Departamentul Muncii a anuntat joi ca numarul americanilor care au depus cereri de ajutor de somaj a scazut saptamana trecuta cu 4.000 pana la 364.000. De asemenea, media mobila a ultimelor patru saptamani a... mai mult
Joi, 22 Decembrie 2011, ora 18:52
Economia SUA ar putea termina 2011 pe cea mai mare crestere din ultimele 18 luni, avand in vedere faptul ca analistii si-au imbunatatit previziunile pentru cel de-al patrulea trimestru.
Economistii JP Morgan Chase au anuntat ca PIB-ul SUA ar putea creste cu 3% in ultimul trimestru, de la o predictie anterioara de 2,5%, potrivit Bloomberg.
De asemenea, consilierii macroeconomici din ST Louis si-au imbunatatit previziunile la 3,2% fata de 2,9% la inceputul lunii noiembrie, in timp ce Morgan Stanley si-a ridicat perspectivele la 3,5% de la 3%.
"Datele consumului, cheltuielile de afaceri si investitiile rezidentiale toate promit o crestere a PIB-ului pana la 3,3% in cel de-al patrulea rimestru", a declarat John Herrmann, strateg la Street Global Markets din Boston.
Joseph LaVorgna, economist-sef la Deutsche Securities din News York spune ca nu ar fi surprins sa vada in cel de-al patrulea trimestru o crestere de 4%, cu toate ca in prezent ramane fidel prognozei de 3%. mai mult
Vineri, 18 Noiembrie 2011, ora 20:00