Vanzarile de locuinte noi au consemnat o evolutie buna in 2013, programul "Prima Casa" ramanand motorul principal al sectorului rezidential, iar in 2014 piata va depinde in continuare de politica de creditare a bancilor si, in special, de masurile de sustinere guvernamentale.
"Nu mai putem vorbi de criza, ci de o reasezare a pietei - dezvoltarile imobiliare s-au reluat, in privinta creditarii, exista variante multiple la care clientii pot apela, preturile la locuinte nu au mai scazut accentuat, ci mai degraba s-au ajustat, iar numarul tranzactiilor imobiliare este in crestere comparativ cu 2012 (...) Putem spune ca ne indreptam spre o maturizare a pietei", a declarat pentru Mediafax, Alina Necula, head of marketing & sales in cadrul dezvoltatorului imobiliar Adama.
Multe apartamente, achizitionate pe baza economiilor
Necula mentioneaza ca in 2013 a existat o pondere crescuta de clienti care au achizitionat apartamente in baza economiilor din ultimii ani la care au mai adaugat, in unele cazuri, un imprumut de la banca.
Adama, detinuta de grupul austriac Immofinanz, a finalizat in acest an noi faze de dezvoltare pentru proiectele Edenia Titan si Evocasa Optima din Bucuresti si a inceput constructia la ultima cladire din complexul Copou Bellevue din Iasi, reprezentand practic o reluare a dezvoltarii post-criza.
Compania a vandut in medie in acest an 15 unitati pe luna in proiectele din Bucuresti si din tara, reprezentand o crestere cu circa 25% fata de anul... mai mult
Luni, 30 Decembrie 2013, ora 12:50
Principalele aspecte pe care bucurestenii le au in vedere atunci cand sunt in cautarea unei locuinte sunt existenta spatiilor verzi in apropiere si accesul facil la o statie de metrou.
Un studiu facut de HomeFinders.ro releva care sunt preferintele bucurestenilor in materie de zone rezidentiale. S-a constatat astfel ca peste jumatate dintre acestia iau in calcul achizitionarea unei locuinte in zona Victoriei - 1 Mai. Imediat pe lista preferintelor se afla zonele Tineretului, Aviatiei si Titan.
Preturile exprimate in functie de zona si de numarul de camere reprezinta tinte potentiale de achizitie pentru apartamente fara imbunatatiri, confort 1, in imobile construite dupa 1977, situate la etaj intermediar.
"Preferinta bucurestenilor pentru aceste zone mi se pare oarecum previzibila. Vorbim de un oras supraaglomerat, in care traficul este clar o problema. De aceea, tot mai multi cumparatori se indreapta spre zonele cu metrou, care permit o deplasare mai usoara si mai rapida. Nu in ultimul rand, fiecare dintre aceste zone corespunde unui spatiu verde binecunoscut in Bucuresti: parcul Tineretului, parcul Herastrau sau parcul Titan", declara Matei Malos, managing partner HomeFinders.
Aviatiei - cel mai "fierbinte" cartier rezidential
Conform unei monitorizari realizate de Homefinders.ro, prin care este analizata dinamica tranzactiilor din luna mai, cartierul Aviatiei s-a situat pe primul loc ca durata necesara vanzarii. Astfel, o proprietate care se afla in... mai mult
Marti, 29 Mai 2012, ora 18:44
Programul Prima Casa a determinat o adevarata furtuna pe piata imobiliara atat la nivelul apartamentelor noi sau vechi cat si la nivelul caselor, se arata intr-un studiu imobiliare.ro.
Potrivit acestei analize, inainte de declansarea crizei, 100.000 de euro reprezenta un buget de-a dreptul modest pentru achizitia unei case la curte in Capitala sau intr-unul dintre marile orase ale tarii.
Cu o asemenea suma putea fi cumpara, spre exemplu, o vila nou-construita (la rosu sau la gri) intr-una dintre localitatile limitrofe ale Bucurestiului, precum Popesti Leordeni. Dupa un declin de patru ani al preturilor din imobiliare insa, si vanzatorii de pe acest segment al pietei rezidentiale fac eforturi sa se adapteze la situatia din piata.
O parte dintre acestia incearca chiar sa se incadreze in pragul de 60.000 de euro impus de programul Prima Casa pentru locuintele finalizate, dat fiind ca in aceasta directie se indreapta momentan si cea mai mare parte din cerere.
Pentru cei care vor sa cumpere o locuinta individuala prin programul Prima Casa, optiunile nu sunt foarte numeroase, dar totusi exista. De cele mai multe ori insa, astfel de oferte se regasesc la periferia marilor orase sau in localitatile-satelit ale acestora.
Casa batraneasca in oras sau vila la periferie
Bucurestiul continua sa fie greu accesibil pentru cei care isi doresc o casa la curte la un pret maxim de 60.000 de euro. Potrivit datelor imobiliare.ro, doar 2% dintre ofertele de case scoase la... mai mult
Marti, 22 Mai 2012, ora 12:27
Piata imobiliara este sensibila la tot ce se intampla pe planul economiei mondiale. "Deasupra Europei planeaza criza datoriilor suverane si orice este posibil. Sa nu uitam ca si SUA au probleme, si Japonia are probleme", afirma Ion Radu Zilisteanu, analist imobiliar, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro. Acum, cand bancile cauta solutii de stabilizare, toata lumea se astepta la executari silite. In realitate, ofertele imobiliare listate de banci sunt extreme de putine, mai spune Zilisteanu. In prima jumatate a anului scaderile de preturi la terenurile din Capitala au fost si de 50%, informeza cele mai importante site-uri imobiliare. Sunt intocmai aceste scaderi de preturi?
In ceea ce priveste evolutia pretului la terenuri, in general nu am foarte mare incredere in statisticile facute de site-urile imobiliare.
Sigur ca in perioada de dupa inceputul crizei, volatilitatea terenurilor, ca preturi, a fost mult mai mare si asta datorita faptului ca tranzactiile au scazut destul de mult si sunt zone in care pot trece luni de zile fara sa apara tranzactii.
Sunt zone in care nu s-a tranzactionat de doi ani.
In momentul in care sunt si mai putine oferte pe terenuri, este posibil sa tragi o asemenea concluzie asupra pretului terenurilor.
Terenurile au avut cel mai mult de suferit de pe urma crizei. Daca pe piata rezidentiala, scaderile de preturi au fost de 50%, terenurile au scazut si cu 80%.
Cum este pe segmentul rezidential?
Pe segmentul rezidential, in prima jumatate de an... mai mult
Vineri, 29 Iulie 2011, ora 00:25
Unii - din pacate, politicieni, oameni de afaceri si chiar analisti neimplicati politic - n-au prea inteles de la inceput ce constituia si ce vroia de fapt acordul cu FMI.Cu trecerea timpului, perceptia s-a limpezit! Acum este foarte clar, dar nu mai este nimic de facut.
Coordonatele acordului cu FMI au fost "inventate" pentru a ajuta nu statul roman, in schimbul unor ajustari (de altfel necesare), ci bancile straine din Romania.
Forma: inlocuirea pe piata cu bani imprumutati de afara de statul roman, pe cheltuiala sa, a finantarii private venite pana atunci din partea bancilor straine si sistata in contextul crizei.
Doua treimi din imprumutul de la FMI au fost dirijate, prin BNR, catre subsidiarele bancilor straine din Romania ce ramasesera fara finantare din partea mamelor lor din strainatate.
O treime din banii de la FMI si integral cei de la Uniunea Europeana au finantat conturile statului.
Dar acceptarea, aparent curioasa, a neintreprinderii de catre autoritatile de la Bucuresti, timp de peste un an, exact a ajustarilor in schimbul carora se oferea finantarea, era de fapt o modalitate tocmai de a pompa indirect bani tot in bancile straine din Romania.
Caci, fara ajustari, statul devenea dependent de apeluri la noi imprumuturi, care, dupa aportul initial de la FMI, nu mai puteau veni decat de la banci. Restul era cerc vicios! Cel de al doilea acord cu FMI nu face decat sa foloseasca acest cerc vicios.
Simpla neimprumutare a statului roman de catre FMI - caci, vezi... mai mult
Joi, 14 Iulie 2011, ora 00:03
Inainte de explozia bulei imobiliare, constructiile erau "mina de aur" a investitorilor. Unii dezvoltatori au reusit sa-si vanda apartamentele la timp. Altii au ramas cu ele in portofoliu pana acum. Iata topul celor mai activi dezvoltatori romani, potrivit Forbes.ro.
Domus Stil, detinut de fratii Negoita, are un portofoliu de 2.500 de locuinte construite. Cele mai multe se afla in partea de sud a Bucurestiului.
Impact Developer & Contractor a construit 1.600 de locuinte in Capitala. Compania Conarg, detinuta de Valentin Visoiu, a construit 1.573 de locuinte, in Titan si Militari.
Ansamblul Militari Residence, dezvoltat de persoane fizice, cuprinde 1.200 de locuinte, majoritatea destinate cumparatorilor prin "Prima Casa".
Triumf Construct are un portofoliu de peste 1.100 de locuinte construite.
Ion Tiriac a dezvoltat, prin compania care-i poarta numele - Tiriac Imobiliare, un numar de 646 de locuinte.
Omul de afaceri Dumitru Bucsaru este dezvoltatorul complexului rezidential Green City din comuna 1 decembrie, un total de 526 de vile.
Central Park este unul dintre primele ansambluri rezidentiale din zonele semicentrale ale Capitalei. Ansamblul are un total de 456 de apartamente.
Compania Can Serv, detinuta de omul de afaceri Ion Avram, a construit ansamblul Primavara Ghencea, cu un total de 453 de locuinte.
Comnord a construit 420 de locuinte in cartierul Militari. mai mult
Duminica, 12 Iunie 2011, ora 15:32
Banca Transilvania (BT) a transmis Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM intentia de a participa la programul Prima Casa 4, iar conducerea bancii a hotarat alocarea sumei de 75 milioane euro, potrivit NewsIn."Si acum am decis sa ne implicam - de aceasta data in Programul Prima Casa - datorita succesului de care s-au bucurat celelalte 3 programe similare. Interesul clientilor pentru aceasta oferta a fost ridicat, asa cum ne asteptam: am acordat, pana acum, peste 1.200 de credite Prima Casa, in valoare totala de 48.000.000 euro", a declarat directorul executiv de retail al bancii, Gabriela Nistor.Pana in prezent, creditele Prima Casa au fost acordate persoanelor cu varsta de pana in 35 de ani, casatoriti si cu venituri lunare intre 2.500 lei si 3.500 lei.
Destinatia imprumuturilor acordate de Banca Transilvania a fost in proportie egala - atat pentru locuintele noi, cat si pentru cele vechi.Guvernul a aprobat saptamana trecuta noile conditii de derulare a programului Prima Casa, conditii prin care statul si bancile vor suporta in mod egal garantiile, bancile avand la dispozitie trei luni sa anunte daca sunt interesate de noua forma a programului.Executivul a stabilit ca bancile interesate vor trebuie sa contribuie cu jumatate din nivelul garantiilor acordate tinerilor care vor sa-si cumpere o locuinta.
Prin economiile astfel realizate, numarul beneficiarilor urmeaza sa se dubleze. mai mult
Joi, 07 Aprilie 2011, ora 12:39
“Este un exemplu de incompetenta si de necorelare a situatiilor reale cu initiativele guvernului. Se stinge spiritul proiectului Prima Casa. Daca statul cere si restul de garantii e deja prea complicat sa te incadrezi intr-o astfel de initiative. Programul Prima Casa 3 are nevoie de o schimbare a politicii de taxare a noilor proprietati”, a declarat Dan Negulescu, presedintele Asociatiei Profesionale a Agentilor Imobiliari din Romania, intr-un interviu acordat Bloombiz.In opinia specialistului, Prima Casa a fost un proiect bine gandit pentru ajutorarea tinerilor, insa din motive de incompetenta si de rea-vointa a statului, proiectul a fost denaturat.
"Este un exemplu de incompetenta si de necorelare a situatiilor reale cu initiativele guvernului. se stinge spiritul proiectului Prima Casa. Daca statul cere si restul de garantii e deja prea complicat sa te incadrezi intr-o astfel de initiativa", a subliniat Negulescu.
In ceea ce priveste programul Prima Casa 3, presedintele APAIR considera ca populatia a ajuns in situatia in care trebue sa garanteze cu toate conturile colaterale datorita faptului ca statul nu este in stare sacreioneze un program coerent si nu mai are sprijinul bancilor.
Privind plafonul de garantii atat pentru Prima Casa 1 cat si pentru Prima Casa 2, Negulescu crede ca romanii sufera de neincredere, nu mai sunt siguri pe sursele de venit, drept pentru care nu se mai gandesc la investitii pe termen lung.
"Oamenii nu mai risca sa intre intr-un... mai mult
Miercuri, 19 Ianuarie 2011, ora 23:09
" Revigoararea pietei de real estate va trebui sa se realizeze printr-un compromis intre cei trei participanti: vanzatori, cumparatori si finantator", a afirmat Laurentiu Munteanu, Director de Vanzari ActivImob, pentru 3idei.ro.Vezi interviul integral pe 3idei.ro. mai mult
Miercuri, 22 Iulie 2009, ora 10:39