Cum se schimba Prima Casa: Finantele si BNR vor sa introduca o conditionare de venit

Vineri, 17 Noiembrie 2017, ora 14:37
1355 citiri
Cum se schimba Prima Casa: Finantele si BNR vor sa introduca o conditionare de venit
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministerul Finantelor si Banca Nationala a Romaniei analizeaza oportunitatea introducerii unor criterii legate de venituri pentru cei care vor beneficia pe viitor de programul Prima Casa, insa acest lucru nu se va aplica incepand de anul viitor.

Informatia a fost oferita vineri de Stefan Nanu, directorul general al Trezoreriei Statului, prezent la o dezbatere pe teme imobiliare.

El a fost intrebat de jurnalisti daca exista intentia ca programul Prima Casa sa fie limitat doar pentru populatia cu venituri pana la cele medii.

"Programul Prima Casa a ajuns sa domine piata ipotecara, insa nu este atributul statului sa domine o piata care altfel are cerere si oferta semnificativa, deci ar trebui sa functioneze fara interventia statului. Sunt idei si sunt anumite lucruri care se analizeaza.

Si in cadrul Ministerului de Finante au fost discutii, si intr-un grup de lucru impreuna cu colegii de la Banca Nationala, ne uitam la anumiti indicatori si o sa vedem daca lucrurile vor duce la modificarea designului programului", a precizat Nanu.

El a amintit ca o prima modificare a programului a fost facuta anul acesta, cand a fost introdusa o garantare cu 50% pentru achizitia unei locuinte noi, iar, pentru celelalte, garantia a fost decisa la 40%.

"Masura unei targetari sociale ar face ca, practic, in plafoane chiar mai mici decat cele actuale, sa putem acorda garantii si sa facilitam accesul la creditele ipotecare targetat pentru anumite segmente sociale, bineinteles, luand in calcul si riscurile care provin", a sustinut seful Trezoreriei.

Intrebat daca programul va contine aceste limite sociale chiar de anul viitor, el a raspuns ca nu mai este timp pentru o astfel de modificare, pentru care este nevoie de mai multe analize.

"Noi deocamdata nu avem nicio modificare si deja trebuie sa elaboram plafonul pentru anul viitor. Aceasta este o chestiune care trebuie discutata si necesita modificarea legii privind programul Prima Casa, deci probabil va trebui sa mai facem niste analize inainte de a decide ceva", a mai spus Nanu.

Potrivit acestuia, bancile vor primi diferentiat banii pentru Prima Casa, in functie de anumite criterii, in principal fiind luate in calcul produsele similare pe care le au si rata cat mai mica de default.

"Strategia pe termen mediu privind implementarea Prima Casa, elaborata anul trecut, se refera la o evaluare a finantatorilor programului care sa vina in spiritul obiectivului acestei strategii, aceea de diminuare graduala a ...citeste mai departe despre "Cum se schimba Prima Casa: Finantele si BNR vor sa introduca o conditionare de venit" pe Ziare.com

#Prima Casa conditie venituri BNR , #Stiri Casa