Urmatoarea criza in Europa ar putea sa isi aiba originea pe piata imobiliara insa bancile sunt mai bine pregatite sa ii faca fata decat erau in urma cu zece ani, a declarat miercuri Daniele Nouy, presedintele Mecanismului Unic de Supraveghere, infiintat sub tutela Bancii Centrale Europene (BCE).
Nivelul extrem de redus al dobanzilor a dus la cresterea preturilor la imobiliare in mai multe orase si regiuni europene. Unii decidenti au avertizat ca o politica monetara ultra-relaxata risca sa creeze bule speculative, care ar putea declansa noi crize, transmite Reuters.
"Ce ar putea provoca urmatoarea criza? Nu stiu dar banuiesc care ar putea fi piata imobiliara", a declarat Daniele Nouy intr-un interviu acordat agentiei letone de presa LETA.
"Stim cu certitudine ca va fi o noua criza. Dar nu stim cand si de ce va aparea", a mai spus Nouy.
Desi bancile sunt mai bine capitalizate, lichiditatea este abundenta iar banii sunt ieftini, Daniele Nouy a avertizat ca unele banci nu au avut suficient succes in mobilizarea garantiilor si dobandirea de lichiditati suplimentare de pe piata cand au fost supuse la presiuni.
"Ceea ce lipseste inca este un sistem european de garantare a depozitelor. Stiu ca unele state din Nordul si Estul Europei ar dori sa vada o reducere mai importanta a riscurilor in cadrul bancilor din zona euro, inainte sa fie adoptate noi masuri. Personal cred ca riscurile au fost deja reduse in mod semnificativ. In consecinta, acum trebuie sa mergem... mai mult
Miercuri, 05 Septembrie 2018, ora 17:32
Volumul tranzactiilor imobiliare din Romania va creste usor in acest an, in special pe segmentul de birouri, iar la nivel european principalele orase din Germania, alaturi de Dublin si Londra, sunt cele mai atractive piete pentru investitori, potrivit PwC.
In topul primelor zece orase pentru investitii imobiliare in acest an se plaseaza, in ordine, Munchen, Dublin, Hamburg, Berlin, Londra, Zurich, Istanbul, Copenhaga, Stockholm si Frankfurt, potrivit raportului Emerging Trends in Real EstateĀ® Europa 2014.
"In ceea ce priveste piata imobiliara din Romania ne asteptam la o usoara crestere a tranzactiilor, indeosebi pe segmentul de birouri si mult mai mica activitate de achizitie pe segmentele de retail, industrial si rezidential", a declarat Francesca Postolache, director servicii de audit, liderul echipei de servicii pentru sectorul imobiliar PwC.
Tranzactii imobiliare pe piata romaneasca de 300 de milioane de euro anul trecut
Datele companiilor de consultanta imobiliara arata ca anul trecut volumul tranzactiilor imobiliare din Romania a depasit 300 de milioane de euro.
Potrivit raportului, investitorii imobiliari se orienteaza spre pietele in redresare economica, capitalele regionale si proprietatile de clasa secundara, pe masura ce competitia pentru activele imobiliare europene de clasa A se intensifica.
"Competitia acerba pentru activele imobiliare de clasa A pe marile piete imobiliare ale Europei ii determina pe investitorii in cautare de randamente... mai mult
Joi, 13 Februarie 2014, ora 11:35
Romania nu a inregistrat nicio tranzactie imobiliara semnificativa in al doilea trimestru din acest an, dificultatile de obtinere a finantarii si perceptia investitorilor vizavi de gradul de risc al pietei locale contribuind la aceasta situatie.
Astfel, ca la finele lunii iunie, valoarea tranzactiilor imobiliare cu proprietati comerciale - birouri, spatii de retail, industriale - a ramas la 116 de milioane de euro, nivel inregistrat la sfarsitul lunii martie.
Trimestrul al doilea a fost si anul trecut sarac in tranzactii cu proprietati imobiliare, fiind inregistrat un volum de doar 25 de milioane de euro. La nivelul primului semestru, in acest an a fost consemnata o scadere de usoara, avand in vedere ca in perioada ianuarie-iunie 2012 valoarea tranzactiilor a fost de 123 milioane de euro.
Consultantii sunt optimisti in ceea ce priveste sectorul investitiilor imobiliare insa mai ales pentru sfarsitul anului.
"Sunt cateva tranzactii in curs, care se vor inchide probabil spre sfarsitul anului. Motivele pentru care nu s-au inchis tranzactii semnificative in trimestrul al doilea sunt cele clasice si arhicunoscute pentru aceasta perioada: mediul macroeconomic fragil, Romania vazuta ca o piata cu grad ridicat de risc, putini cumparatori activi, dificultatile de obtinere ale finantarilor bancare, diferente de pret semnificative intre asteptarile vanzatorilor si ofertele cumparatorilor, putine produse de investitii de calitate institutionala, rate de neocupare destul de... mai mult
Miercuri, 03 Iulie 2013, ora 12:19
Capitala detine 70% din volumul total tranzactionat in 2012 pe piata imobiliara, iar cele mai multe tranzactii au fost inregistrate in sectorul de birouri (62%), urmat de retail (30%) si de spatiile de depozitare si logistice (7%), potrivit reprezentantilor CBRE.
In semestrul al doilea al anului trecut, 98% din volumul total al tranzactiilor a fost inregistrat in Bucuresti, spre deosebire de primul semestru, cand toate tranzactiile au fost incheiate pentru proprietati aflate in provincie, potrivit raportului CBRE despre piata investitionala din Romania in semestrul doi din 2012.
"Proprietatile prime, inclusiv cele din provincie, vor ramane in continuare principalele tinte pentru investitori, insa este dificil de estimat nivelul noilor dezvoltari imobiliare ce vor fi livrate pe piata in urmatorii doi ani. In conditiile in care vanzatorii vor dori sa obtina in continuare randamente de 8% pentru cladiri de birouri, perfectarea tranzactiilor va fi ingreunata. De altfel, estimam ca randamentele prime vor creste cu 1% daca nu se imbunatatesc conditiile de finantare. Sectoarele de birouri si retail au dominat piata investitionala locala si ne asteptam ca in continuare sa reprezinte cel mai mare interes pentru investitori. Bucurestiul va atrage in continuare investitori pentru proiecte de birouri, in timp ce provincia este o tinta pentru dezvoltarea centrelor comerciale prime", a spus James Heyworth Dunne, Head of Capital Markets and Valuation Department CBRE Romania.... mai mult
Joi, 21 Februarie 2013, ora 15:11
Valoarea tranzactiilor imobiliare va ajunge ajunge in acest an la 250-300 milioane de euro, potrivit estimarile DTZ Echinox, care si-a revizuit astfel in scadere prognoza de la inceputul anului, care indica o valoare de 400-450 milioane euro.
Revizuirea in scadere a estimarilor privind tranzactiile imobiliare a avut loc in urma rezultatelor de pe piata imobiliara inregistrate din primul semestru al acestui an. Reprezentantii DTZ Echinox se asteapta ca bancile sa aduca pe piata active de credite neperformante.
"Dupa un prim trimestru incurajator, cu tranzactii de 99 milioane de euro, piata romaneasca a investitiilor a inregistrat o scadere in trimestrul al doilea, cand tranzactiile au totalizat doar 25 milioane de euro. In acest trimestru a fost incheiata doar o tranzactie, respectiv achizitia a 100 de hectare de teren din fosta platforma Tractorul din Brasov. Aceasta tranzactie a ridicat valoarea tranzactiilor din primul semestru la 124 milioane de euro, in linie cu performantele inregistrate in aceeasi perioada din 2010 si 2011. Pe de alta parte, volumul este egal cu cel inregistrat in intreg anul 2009", se arata in cel mai recent raport realizat de compania de consultanta imobiliara DTZ Echinox.
Capacitatea bancilor de imprumuta a ramas redusa in 2012, cu impact direct asupra activitatii de investitii. Conditiile de pe piata continua deci sa fie dificile pentru companiile care vor sa investeasca capital in Romania si pun presiune pe profiturile obtinute de... mai mult
Miercuri, 01 August 2012, ora 16:07
Investitorii imobiliari sunt greu de convins sa vina in Romania deoarece ar obtine profituri reduse in raport cu riscurile pe care trebuie sa si le asume, a declarat, joi, Babis Padis, managing partner al fondului BlueHouse Capital.
"Noi suntem aici pentru ca avem incredere in piata, dar este foarte greu sa convingi alti investitori sa vina in Romania, sa cumpere proiecte, pentru ca riscul este prea mare, iar profitul pe care l-ar obtine nu justifica acest risc. Romania nu este pe radarul investitorilor, chiar daca are proiecte de calitate, cu chiriasi buni si chirii bune", a spus Padis, la o conferinta pe teme imobiliare.
Reprezentantul fondului cipritot de investitii spune ca este foarte greu pentru un investitor sa gaseasca un cumparator final pentru un proiect dezvoltat sau detinut in Romania.
El a aratat ca nici din punct de vedere politic lucrurile nu sunt incurajatoare pentru investitori.
In opinia sa, in prezent Romania nu este o locatie potrivita pentru a incepe dezvoltarea unui proiect nou, din cauza costurilor de finantare.
El a aratat ca BlueHouse detine in Romania un teren pe care va incepe constructia doar cand va fi momentul oportun.
In acelasi timp, fondul negociaza alte trei tranzactii pe piata locala, insa in acest an nu a finalizat niciuna.
Anul trecut BlueHouse a facut doua achizitii in Romania, un spatiu de retail si o cladire de birouri.
Investitiile straine pe piata imobiliara din Romania ar putea creste in urmatorii ani... mai mult
Joi, 17 Mai 2012, ora 12:31
Tranzactiile finalizate pe piata imobiliara in cel de-al doilea trimestru au scazut puternic cu 87%, fata de cele inregistrate in trimestrul anterior, potrivit DTZ Echinox."Volumele de investitii in Romania ar putea sa depaseasca 500 de milioane de euro pana la sfarsitul anului.
Prevedem o imbunatatire constanta pe piata ina doua jumatate a anului 2011, in principal de la investitorii care au deja proprietati in Romania", spune Bogdan Sergentu, seful departamentului de evaluari si consultanta al DTZ.
El nu se asteapta ca in piata sa intre volume semnficative de capital nou, cel putin pana in 2012.
In Europa, investitiile in proprietati comerciale in al doilea trimestru au ajuns la 25,4 miliarde de euro, in crestere cu 14% fata de valoarea de 22,4 miliarde de euro din primul trimestru, potrivit celui mai recent raport al aceleiasi companii de consultanta. mai mult
Marti, 26 Iulie 2011, ora 23:24
"Economia Romaniei se baza la un moment dat pe smecherie: toata lumea se imbogatea cumparand un teren cu un pret si vanzand-ul cu 50% mai mult in 3 saptamani altuia care il vindea la randul lui cu 50% in plus, intr-o luna (…) Stiu cazuri in care s-au dat 10 euro/mp pe un teren agricol. Terenul nu valora mai mult de 0,5 euro/mp. Valoarea unui teren este cat iti produce in urmatorii 10 ani. Dar baietii nu s-au gandit niciodata ca o sa cultive stiuleti pe terenul respectiv", a declarat omul de afaceri si deputat PD-L Silviu Prigoana, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro. Ati avut dreptate cand declarati in trecut ca preturile la imobiliare vor avea o scadere puternica…
Inca nu ati vazut nimic. Atunci cand am facut afirmatia ca o sa scada drastic, intr-adevar, s-a intamplat pentru ca stiam din Statele Unite, unde am dat faliment in imobiliare.
E impropriu spus ca am dat faliment, pentru ca lucrarea am facut-o pe banii mei, fara credit, o am si acum.
Eu am prins prabusirea pietei imobiliare din Statele Unite, un val care a urmat si in Europa, bineinteles ca si in Romania.
Numai ca in Romania inca nu s-a stabilizat piata, este in continuare in cadere libera, pentru ca inca nu au iesit bancile cu executarile si cu licitatiile olandeze la proprietati.
Sa vedeti atunci preturi adevarate.
Cum sunt determinate preturile de pe piata imobiliara in acest moment? Reflecta nivelul de venituri ale romanilor, situatia economiei, lipsa creditelor?
In niciun caz. Aud tot... mai mult
Vineri, 25 Februarie 2011, ora 11:17
Volumul investitional in piata imobiliara din Romania ar putea avea o crestere de cel putin 30% in acest an, ajungand la aproximativ 400 milioane euro, estimeaza directorul de marketing al Be Igloo, Nimrod Zvik, citat de NewsIn."Romania este deja un teren cunoscut pentru investitorii internationali, datorita reputatiei de una dintre cele mai ravnite locatii pentru plasat bani pe care o avea in 2008.
In momentul in care oamenii de afaceri straini decid ca e momentul oportun pentru investitii, atunci Romania va intra pe lista lor scurta. Unii vor renunta, speriati de instabilitatea economica locala, dar altii vor miza pe redresarea realitatii economice si vor veni aici.
Tocmai de aceea, estimez ca volumul investitional va avea o crestere de cel putin 30%, ajungand cam la 400 milioane euro", a declarat Nimrod Zvik.Reprezentantul Be Igloo (organizatie de vanzari pe real estate pentru Fondul de investitii norvegian Romania Invest) precizeaza totodata ca ritmul de crestere estimat pentru 2011 este aproape de media europeana a ultimilor zece ani."Primele semne de revigorare europeana s-au simtit in trimestrul IV al anului 2010. Investitorii au inceput prin a juca precaut. Ei au ales sa isi plaseze banii in segmentul comercial - birouri, mall-uri si spatii industriale.
In 2010, pe aceste segmente s-a resimtit o crestere de peste 50% fata de valoarea atinsa in anul 2009, adica 95 miliarde euro, potrivit cifrelor provenite de la partenerii internationali ai Be Igloo.
Compania... mai mult
Luni, 21 Februarie 2011, ora 12:35