Volatilitatea este un factor important in tranzactionare si este direct responsabila de oportunitatile de tranzactionare care apar in pietele financiare.
Volatilitatea se refera in principiu la amplitudinea variatiilor de pret ale unui activ sau instrument financiar si masurarea acestora. Volatilitatea este elementul de baza pentru evaluarea riscului.
Instrumentele financiare pot avea momente cand volatilitatea este mare si momente cand volatilitatea este mica. Volatilitatea mare inseamna ca pe termen scurt se pot face profituri mari, datorita miscarilor ample ale pretului, dar cu cat creste volatilitatea cresc si riscurile si se amplifica expunerea la pierderi.
Atunci cand un instrument financiar are volatilitate mica se considera ca si riscurile asociate cu tranzactionarea acestuia sunt mici. Un exemplu de astfel de instrument financiar sunt obligatiunile, care au o volatilitate foarte scazuta, si sunt considerate investitii foarte sigure, cu castiguri mici, dar garantate de cele mai multe ori.
Volatilitatea unui portofoliu este influentata de volatilitatea fiecarui activ prezent in acel portofoliu.
Tipuri de volatilitate
Volatilitatea poate fi de doua feluri volatilitate istorica si volatilitate implicita.
● Volatilitatea istorica. Dupa cum ii spune si denumirea se refera la fluctuatiile trecute ale pretului unui instrument financiar, la miscarile ample de pret care au avut loc in evolutia istorica. Se calculeaza destul de simplu pe baza deviatiei... mai mult
Luni, 08 Aprilie 2019, ora 10:28
"Piata Financiara de Investitii in 2018", singurul eveniment de tip dezbatere, care reuneste specialisti din piata financiar-bancara pentru a discuta teme de interes comun cu reprezentati din partea Autoritatii de Supraveghere Financiara si BNR, va avea loc pe data de 24 noiembrie, la Bucuresti.
Acestora li se alatura specialistii PwC Romania si ai Organizatiei Profesionistilor Pietei de Capital.
Intalnirea reprezinta o ultima oportunitate pentru participanti de a primi raspunsuri si solutii la cele mai presante probleme legate de noile directive europene MiFID II, MAD II, care vor intra in vigoare incepand de anul viitor.
Timpul ramas pentru implementare este foarte scurt si de aceea, este important ca toate entitatile, carora le este aplicabil noul cadru legal, sa inteleaga foarte bine ce masuri trebuie sa adopte.
Se va schimba in mod dramatic, aproape intreaga piata asa cum o stim astazi, cu efecte de amploare asupra tuturor celor implicati in tranzactionarea instrumentelor financiare. MiFID II va afecta brokeri, dealeri, locuri de tranzactionare, fonduri speculative, manageri de active si corporatii globale.
In plus, vor fi introduse noi cerinte privind guvernanta produsului, consultanta de investitii independenta si cross-selling, se extind regulile existente cum ar fi responsabilitatea managementului, stimulente, raportarea informatiilor si remunerarea.
Cei prezenti vor discuta constructiv despre mediul actual de investitii si reglementari, dar si... mai mult
Marti, 07 Noiembrie 2017, ora 13:12
Bancile din capitala Marii Britanii ar putea incepe exodul catre alte piete, in cazul in care guvernul de la Londra nu va reusi sa le asigure accesul liber pe piata financiara din UE, anunta reprezentrantii think tank-ului Open Europe.
In opinia expertilor Open Europe, Marea Britanie risca sa piarda statutul de centru financiar global odata cu posibilele oprelisti in derularea operatiunilor pe piata unica din UE, relateaza The Guardian.
Vremea exodului
Avertismentul vine dupa ce revista Financial Times a anuntat ca guvernul britanic intentioneaza sa cotizeze in continuare la bugetul comun al Uniunii pentru a nu pierde accesul pe piata financiara din Europa.
Din analiza Open Europe reiese ca mutarea bancilor din Marea Britanie ar putea sa nu se transforme intr-un exod catre continentul european, deoarece alte regiuni, precum America de Nord sau Asia, ar putea reprezenta o atractie mai mare decat Europa, New York si Singapore fiind doua orase care ar putea atrage institutiile financiare din Marea Britanie.
In opinia lor, guvernul de la Londra trebuie sa faca tot posibilul pentru a da cat mai curand posibil asigurari ca accesul pe piata financiara europeana va ramane si dupa declansarea procedurii de iesire a Marii Britanii din UE.
"In baza discutiilor purtate pana acum, s-a constatat ca bancile vor fi nevoite sa ia decizii privind mutarea afacerilor lor in alta parte daca incertitudinea privind viitorul post-Brexit va persista. Unele firme ar putea trece... mai mult
Luni, 17 Octombrie 2016, ora 13:06
Miliardarii lumii pastreaza munti de bani in numerar, dovada a faptului ca ultra-bogatii se tem de sa investeasca prea mult pe piata financiara, in urma crizei financiare din 2008-2009, relateaza CNBC.
Potrivit unui nou studiu in randul miliardarilor, realizat de Wealth-X si UBS, miliardarii pastreaza fiecare, in medie, 600 de milioane de dolari in numerar, suma mai mare de exemplu decat PIB-ul Republicii Dominicane. Suma este cu 60 de milioane de dolari mai mare fata de anul trecut si este echivalenta cu 19% din averea lor neta.
"Nivelul mai ridicat al lichiditatilor semnaleaza ca multi miliardari tin banii in afara pietei financiare, in asteptarea momentului optim in care sa isi faca investitiile", se arata in studiu.
Astfel, detinerile in numerar ale miliardarilor sunt cu mult mai mari decat investitiile lor pe piata imobiliara. Activele imobiliare ale miliardarilor se ridica in medie la 160 de milioane de dolari pentru fiecare, respectiv circa o cincime din fondurile in numerar ale acestora.
Miliardarii se intreaba ce sa faca cu banii
Simon Smiles, director de investitii la UBS Wealth Management, a declarat ca familiile miliardare se concentreaza in mare parte pe aceeasi intrebare si anume ce sa faca cu banii.
"Aparenta siguranta a numerarului, la care se adauga experienta dureroasa a crizei financiare din 2008-2009 si problemele ulterioare din zona euro, intaresc tendinta de favorizare a unei strategii prudente de alocare a banilor", afirma Smiles in... mai mult
Miercuri, 24 Septembrie 2014, ora 09:45
Pericolul unui atac cibernetic foarte puternic asupra pietelor financiare este tot mai mare, conform Organizatiei Internationale a Comisiilor de Valori Mobiliare (Iosco), ce a cerut companiilor si autoritatilor implicate sa fie pregatite sa raspunda acestor amenintari online.
Greg Medcraft, presedintele Iosco, a spus ca urmatorul soc financiar major - "black swan event" - va veni din spatiul cibernetic, dupa o succesiune de atacuri asupra jucatorilor de pe aceasta piata, avertizeaza Financial Times.
El a precizat ca este nevoie de eforturi concentrate pentru a raspunde atacurilor cibernetice, dupa ce abordarile din prezent variaza mult la nivel mondial. "Informatiile pe care le avem din industrie ne arata ca nu este o consecventa in abordare", a precizat el.
Recentele atacuri cibernetice asupra retailerului american Target, prin care au fost furate datele a circa 40 de milioane de clienti si asupra eBay - precum si vulnerabilitatea "Heartbleed" identificata in aplicatiile utilizate pentru securizarea a doua treimi din reteaua web, au aratat cat de slaba este securitatea paginilor de Internet.
Ce masuri de securitate vor sa ia autoritatile
Autoritatile din domeniu incearca sa dezvolte un set de instrumente, "toolbox", prin care sa evalueze, la nivel global, daca firmele sunt suficient de sigure si gestioneaza in mod adecvat riscurile. Mai exact, se incearca identificarea standardelor pentru managementul riscurilor, pentru detectarea si reactia rapida in fata... mai mult
Luni, 25 August 2014, ora 16:00
Piata financiara nebancara din Romania, care va fi controlata de viitoarea Autoritate de Supraveghere Financiara, este estimata la 10-15 miliarde de euro, in functie de evolutia economiei, potrivit lui Dan Radu Rusanu. Deputatul PNL va fi numit, miercuri, in functia de presedinte al acestei institutii.
Dan Radu Rusanu este considerat una dintre eminentele cenusii ale PNL, un omolog al lui Hrebenciuc in cazul PSD. Deputatul are 62 de ani si este doctor in Economie. Membru al PNL din 1990, Dan Radu-Rusanu a ocupat mai multe functii in executiv.
Cel mai probabil, Daniel Daianu ar urma sa ocupe pozitia de prim-vicepresedinte, iar Marian Sarbu, Daniel Tudor si Mircea Ursache vor fi vicepresedinti ai ASF, responsabili de domeniile care reveneau Consiliului Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si, respectiv, Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM).
Candidatii pentru functiile de conducere din cadrul ASF vor fi audiati marti dupa-amiaza in comisiile de buget din Parlament, urmand ca miercuri plenul celor doua Camere sa-i investeasca in functie.
Membrii conducerii vor primi salarii lunare care pot varia intre 14.000 si 45.000 de euro (60.000-188.000 lei), avand in vedere ca vor fi aplicate normele de salarizare din cadrul Bancii Nationale a Romaniei.
Autoritatea pentru Supravegherea Financiara (ASF) va fi condusa de un consiliu format din 17 membri, dintre care un presedinte, un... mai mult
Marti, 23 Aprilie 2013, ora 16:08
Infiintarea Autoritatii de Supraveghere Financiara a fost gandita cu scopul declarat de a rezolva disfunctionalitatile de pe pietele de capital, asigurari si pensii private, industrii care se afla in afara razei de influenta a BNR. Succesul acestui demers este pus sub semnul intrebarii, pe masura ce noua institutie se contureaza a fi un simplu agregator al autoritatilor de supraveghere si nu un organism cu capacitate de reformare a pietei financiare.
Cazul Sima, controversatul sistem PAID, dar si haosul din segmentul RCA sunt cateva din recentele scandaluri cu care s-a confruntat piata financiara nebancara din Romania si care tradeaza un control deficitar din partea autoritatilor.
Legea infiintarii Autoritatii de Supraveghere Financiara, care va controla o piata de sase miliarde de euro, a primit vot favorabil ieri in Senat, iar audierile pentru numirea conducerii vor incepe imediat dupa promulgare.
Noua autoritate de supraveghere mosteneste insa pacatele institutiilor care vor fuziona, iar aceste pacate incep de la conducerea necalificata si politizata.
In Consiliul de conducere al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) se va regasi o parte din actuala conducere a celor trei institutii care fuzioneaza: Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), conduse de Carmen Eugenia Negoita, Daniel Tudor, respectiv Marian Sarbu.
"Cei care se afla... mai mult
Marti, 19 Martie 2013, ora 11:49
Companiile care activeaza pe piata financiara romaneasca au primit de la actionarii straini injectii de capital de 60,8 milioane euro in ianuarie, dublu fata de aceeasi luna din 2009, cand insumau circa 33,6 milioane euro, potrivit datelor ONRC, precizeaza NewsIn.Mai mult de o treime (41%) din suma atrasa de companiile de pe piata financiara in ianuarie, respectiv 25,22 milioane euro au reprezentat infuzii in firmele de asigurari. Suma este cu 48% mai mare decat in ianuarie 2009, cand aportul la capitalul asiguratorilor era de 16,97 milioane euro.In ianuarie BCR Asigurari a primit o injectie de capital de 15,83 milioane euro, EuroIns Romania - 5,3 milioane lei, iar Fata Asigurari - de 4,07 milioane lei, potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).
O majorare importanta de capital, de 22,5 milioane euro, a fost facuta de actionarii luxemburghezi ai Fortis Lease Romania, in timp ce OTP Leasing a primit un aport de capital de 5,9 milioane euro.
De asemenea, in ianuarie OTP Bank Romania si-a majorat capitalul social cu 7,18 milioane euro. Reprezentantii asiguratorilor au atras atentia in ultima vreme ca firmele au nevoie de aporturi suplimentare de capital, cu care sa faca fata pierderilor semnificative, amplificate de criza financiara.
In 2008, aproape doua treimi dintre asiguratorii de pe piata romaneasca au terminat pe minus, pierderea neta la nivelul pietei fiind de 158 milioane euro.
In 2009, companiile care activeaza pe piata financiara... mai mult
Miercuri, 14 Aprilie 2010, ora 17:11
Companiile care activeaza pe piata financiara romaneasca au primit de la actionarii straini injectii de capital de 323,66 milioane euro in iulie si august, de 4,3 ori mai mult decat in lunile similare din 2008, cand insumau 74,47 milioane euro, potrivit datelor ONRC.Aproape doua treimi (60,3%) din suma atrasa de companiile de pe piata financiara in iulie si august au reprezentat infuzii in firmele de asigurari. Reprezentantii asiguratorilor au atras atentia in ultima vreme ca firmele au nevoie de aporturi suplimentare de capital, cu care sa faca fata pierderilor semnificative, amplificate de criza financiara.
Cea mai mare injectie de capital a primit-o Groupama Asigurari - 175,4 milioane euro (in iulie) -, fiind urmata de Eureko Asigurari cu un aport total de 12,6 milioane euro (in august).
De asemenea, austriecii de la BCR Vienna Insurance Group au injectat, in august, 4,6 milioane euro in capitalul social al companiei, in timp ce Fata Asigurari si-a majorat, in iulie, capitalul social cu 2,53 milioane euro, potrivit datelor publicate de Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC).
Bancpost - infuzie de 107,4 milioane euro
O majorare importanta de capital a fost facuta de Bancpost, in august, cand grecii de la EFG Eurobank au injectat 107,4 milioane euro. Bancpost a mai primit in acest an o infuzie de capital de 53,56 milioane euro (in martie).
Bancpost este singura banca ce si-a majorat capitalul social in lunile mentionate - iulie si august. In ce priveste... mai mult
Duminica, 11 Octombrie 2009, ora 23:04