Un absolvent care nu înțelege ceea ce citește este condamnat la joburi de rutină, repetitive și nu poate face față cu ușurință la schimbările bruște din piața muncii, extrem de volatilă, mai ales în pandemie.
În România am început să vorbim despre analfabetism funcțional în 2001, odată cu primele rezultate ale testărilor PISA, care însă testează doar copiii de 15 ani ce vor ajunge pe piața muncii peste 10 ani. Rolul testelor PISA e așadar unul constatativ și predictiv, intervențiile care ar putea avea efecte benefice în scăderea gradului de analfabetism funcțional fiind dificile la respectiva vârstă.
În lipsa unor politici educaționale care diagnostichează timpuriu și intervin pentru a preveni acumularea suplimentară de lacune în ce privește alfabetizarea funcțională (capacitatea de a înțelege și de a opera cu conceptele și informațiile citite), procentele îngrijorătoare de analfabeți funcțional se vor transforma în procente masive de angajați care nu înțeleg cerințe simple ale jobului.
"E foarte greu să lucrezi într-un loc de muncă unde nu înțelegi, în general, nimic din jurul tău. Este ca și cum nu ai înțelege limba, dar, mult mai grav decât atât, nu înțelegi nici relațiile de cauzalitate între acțiuni. Analfabeții funcțional pot performa în sarcini simple, însă performanțele în sarcini complexe sau sarcini de grup sunt extrem de greu de obținut", a explicat Gabi Bartic, COO și... mai mult
Miercuri, 11 August 2021, ora 09:28
Salariile din industria HoReCa au crescut cu până la 20% faţă de 2019.
Informația este susţinută de mai mult de jumătate dintre reprezentanţii companiilor participante la un sondaj.
În unele cazuri salariile medii depăşesc 4.000 lei, conform datelor centralizate de o platformă de recrutare online și publicate marţi, 3 august.
În plus, peste o treime dintre angajatorii din HoReCa susţin că din toamnă volumul recrutărilor va creşte.
"Piața muncii și-a revenit la nivelul de dinaintea pandemiei, iar în unele domenii business-urile au depăşit acest nivel. Deşi angajatorii din HoReCa întâmpină în continuare dificultăţi în recrutare, suntem optimişti că salariile şi beneficiile, dar şi reabilitarea imaginii industriei, odată cu deschiderea sa la turaţii maxime, vor atrage din nou candidaţi către acest sector", a declarat Roxana Drăghici, Head of Sales la eJobs România.
În ceea ce priveşte beneficiile pe care le pot obţine candidaţii din HoReCa, acestea au fost diversificate, în ultimul an. Aproape 60% dintre angajatori oferă tichete de masă, 32% prime de sărbători, 24% decontează transportul şi tot atâţia oferă training-uri pentru perfecţionarea cunoştinţelor.
Potrivit eJobs, în plin sezon estival, angajatorii din industria HoReCa întâmpină în continuare greutăţi când vine vorba de recrutare.
Peste 85% dintre participanţii la cel mai recent sondaj derulat de eJobs precizează că... mai mult
Marti, 03 August 2021, ora 12:42
Pretul energiei electrice va creste de joi, 1 iulie, cu procente cuprinse intre 3% si 13% pentru consumatorii casnici care nu au semnat inca un contract de furnizare pe piata libera.
De la 1 ianuarie 2021, piata de electricitate s-a liberalizat total, iar preturile nu mai sunt reglementate de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
Fiecare consumator este liber sa aleaga orice companie de pe lista cu cei peste 60 de furnizori licentiati. Pe site-ul ANRE exista un comparator de preturi unde se gasesc toate ofertele, pe judete, in ordinea crescatoare a preturilor.
Cei care nu semneaza noi contracte si pur si simplu nu fac nimic vor ramane in asa-numita piata de serviciu universal, adica vor primi in continuare energie de la vechiul lor furnizor, la un pret care este mai mare decat cel din piata libera.
Termenul de 1 iulie 2021 a aparut pentru ca, la 1 ianuarie, lumea nu era pregatita pentru liberalizare, cei mai multi nici nu auzisera de asta si nu stiau ce sa faca, asa ca autoritatile si furnizorii au venit cu ideea unui discount care s-a aplicat la factura in primele sase luni ale anului. In aceasta perioada, oamenii din serviciul universal au primit acelasi pret ca si cei din piata libera.
Peste jumatate din consumatori casnici sunt deja in piata libera, concurentiala, a anuntat vicepresedintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, in urma cu doua zile. Pentru ceilalti pretul va creste cu 3% - 13%.
"La 1 ianuarie, dintre cei 8,9... mai mult
Miercuri, 30 Iunie 2021, ora 10:56
Trenta Pizza, unul dintre principalii jucatori din piata de livrari mancare fast-food din Romania, a fost victima unor hackeri, in urma atacului compania pierzand mai multe date personale ale clientilor.
"In ciuda tuturor masurilor noastre de securitate, din pacate, ne-am confruntat, in perioada 01.06.2021 - 04.06.2021, cu un atac asupra sistemelor unuia dintre furnizorii nostri ce ne ofera serviciul de gazduire a activitatii de plasare comenzi. In urma acestui atac, se pare ca datele dumneavoastra personale furnizate la plasarea comenzilor au fost afectate", a anuntat compania.
Potrivit lor, imediat ce acest incident a fost descoperit, au fost implementate masuri tehnice adecvate pentru ca un incident asemanator sa nu se mai repete si orice interactiune a dumneavoastra cu website-ul nostru, in acest moment, este sigura.
"La prima accesare a contului dumneavoastra, va recomandam sa va schimbati parola. Fata de cele de mai sus, va informam ca puteti solicita schimbarea parolei contului accesand website-ul nostru chiar in acest moment pentru a nu deveni victima unei incercari de phishing", au mentionat reprezentantii Trenta Pizza.
Care sunt datele pe care hackerii le-au obtinut
Investigatia interna a aratat ca acest atac a afectat urmatoarele date personale: numele, adresa de livrare, adresa de e-mail, numarul de telefon, produsele comandate de la ei, parola criptata (daca ati creat o parola pentru contul dumneavoastra) si data de nastere, daca aceasta a fost... mai mult
Joi, 10 Iunie 2021, ora 11:04
Preturile locuintelor au inregistrat evolutie pozitiva si in ultima luna din 2020, dupa un plus de 1,2% in noiembrie, potrivit Indicelui Imobiliare.ro. Suma medie solicitata pentru un apartament la nivel national s-a majorat cu 1,5% pe parcursul lui decembrie, de la 1.351 la 1.371 de euro pe metru patrat util.
"In ciuda provocarilor ridicate de epidemia de COVID-19, pretentiile vanzatorilor au revenit pe o traiectorie ascendenta in ultima parte a anului trecut, acestea fiind, in momentul de fata, cu 2,2% mai mari comparativ cu inceputul lui 2020. Putem spune ca 2020 a fost un an bun pentru piata imobiliara. Cererea s-a mentinut la nivel ridicat in special in a doua jumatate a anului. Diferente anuale pozitive pot fi observate in toate cele sase centre regionale monitorizate constant de Imobiliare.ro, in fruntea clasamentului scumpirilor situandu-se, si de data aceasta, Cluj-Napoca, in vreme ce Bucurestiul se afla la polul opus", arata Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.
In Bucuresti, preturile locuintelor sunt pre crestere
In cel mai mare oras al tarii, preturile locuintelor au ajuns la o medie de 1.425 de euro pe metru patrat util in decembrie 2020, in crestere cu 1,8% fata de finele lui noiembrie (cand costau 1.400 de euro pe metru patrat).
Comparativ cu inceputul anului trecut, apartamentele din Capitala se situeaza la o diferenta de 0,8% (fata de o valoare de 1.413 euro pe metru patrat util). Tendintele de crestere consemnate pe cele doua... mai mult
Marti, 05 Ianuarie 2021, ora 11:11
Vanzarile de autovehicule au scazut in Romania cu 28,7% in primele zece luni ale anului, comparativ cu intervalul similar din 2019, marja in care insa automobilele electrice (BEV, PHEV) sunt pe crestere de 67,7%, releva statistica publicata miercuri, 11 noiembrie, de Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Autoturisme (APIA).
La nivel sectorial national, topul general pe marci (autoturisme + autovehicule comerciale) este condus, in continuare, la zece luni de Dacia - cu 31.814 de unitati, marca urmata de Renault - cu 8.712 de unitati, Volkswagen (8.688), Ford (7.591), Skoda (7.528) si Hyundai (5.738).
Potrivit sursei citate, in octombrie, autoturismele (care reprezinta circa 85% din total) au inregistrat un volum de 12.420 de unitati, cu 17,9% mai mare decat in luna similara din 2019. Evolutia pe ansamblul primelor zece luni ale anului releva faptul ca autoturismele inregistreaza un volum total de 96.047 de unitati, corespunzator unei scaderi de 27,8% in raport cu perioada similara din anul precedent.
In clasamentul autoturismelor, in intervalul ianuarie - octombrie, Dacia detine suprematia, cu 30.196 de unitati, in scadere cu 26% fata de datele din 2019 si cota de piata de 31,4%. Ierarhia continua cu Skoda, care inregistreaza 7.528 de unitati (-27,9% si o cota de 7,8%),Volkswagen - cu 7.424 unitati (-16,4% si o cota de 7,7%), Renault - cu 7.367 de unitati (-33% si cota de 7,7%) si Hyundai - cu 5.738 de unitati (-14,4%, cota de piata de 6%).
De asemenea,... mai mult
Miercuri, 11 Noiembrie 2020, ora 16:18
Uniunea Europeana a acuzat marti Amazon ca afecteaza concurenta pe piata de retail, folosindu-se de marimea, puterea si datele pe care le obtine pentru a profita de comerciantii mici care isi vand produsele pe platforma sa online, transmite Reuters.
Punerea sub acuzare, anuntata de comisatul pentru concurenta Margrethe Vestager, este cea mai recenta masura europeana impotriva unui gigant american al tehnologiei, intr-o perioada in care pandemia de Covid-19 a amplificat rolul Amazon in economia globala, odata cu cresterea puternica a vanzarilor online din cauza restrictiilor impuse de autoritati.
Comisia Europeana a investigat Amazon pentru dublul sau rol de piata de desfacere pentru micii comercianti si de comerciant concurent, in timp ce compania este cercetata in Statele Unite pentru posibile rele tratamente aplicate vanzatorilor, precum si pentru dubla sa calitate.
Autoritatea de reglementare europeana a analizat modul in care Amazon colecteaza datele de la firmele care vand pe platforma sa si care ofera produse de la electronice si jucarii la alimente si aparatura destinate bucatariilor. Potrivit Comisiei Europene, Amazon se foloseste de informatii sensibile, care arata care produse sunt populare si care nu, pentru a oferi produsele proprii cele mai potrivite.
Amazon nu este de acord cu acuzatiile aduse de uE.
"Amazon reprezinta sub 1% din piata globala de retail, exista retaileri mai mari in fiecare tara in care desfasuram activitati", a aratat... mai mult
Miercuri, 11 Noiembrie 2020, ora 09:04
Ministrul Finantelor, Florin Citu, a afirmat, luni, ca trecerea Romaniei la statutul de piata emergenta echivaleaza cu momentul intrarii Romaniei in Uniunea Europeana si a precizat ca de acum incolo companiile din tara noastra se pot finanta mult mai usor.
Florin Citu a fost prezent, luni, la evenimentul "Romania emergenta", organizat de Bursa de Valori Bucuresti.
"Cred ca am trecut foarte usor in societate peste ceea ce inseamna sa intri in indicele FTSE Russell. Echivaleaza cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana pentru ca atunci am avut dintr-odata acces la o piata foarte mare, faceam parte dintr-o piata comuna si toate companiile din Romania aveau acces la o piata mai mare. Asta inseamna si sa intri in acest indice FTSE Russell, inseamna ca dintr-o data, companiile din Romania, piata de capital din Romania este vazuta, este la un click distanta de miliarde de euro care vor sa fie investiti. Sunt oameni care se uita in fiecare zi la piete, unde sa investeasca bani, sunt miliarde si miliarde de euro in lumea asta si de acum pot sa investeasca printr-un click si in Romania. Companiile din Romania pot sa se finanteze mult mai usor", a declarat ministrul Finantelor.
El a mai spus ca antreprenorii din tara noastra se schimba, se uita la forme diferite de finantare, iar diversificarea este ceea ce ajuta dezvoltarea.
"Nu ar trebui sa trecem foarte usor peste acest moment in societatea noastra, pentru ca mai mult ca oricand arata o schimbare de paradigma, arata... mai mult
Luni, 21 Septembrie 2020, ora 12:11
Cererea de pachete de date mobile, precum si cererea de servicii de televiziune, disponibile atat pe TV, cat si pe terminalele inteligente, a crescut anul trecut. Aceasta tendinta va continua si in 2014, pe fondul cresterii ratei de penetrare a tabletelor si smartphone-urilor, potrivit EuroGsm, retailer telecom.
"Anul trecut a continuat trendul ascendent al cererii de pachete integrate, care contin minute in retea si nationale, servicii de date si smartphone-uri sau tablete la preturi speciale. Estimam cresterea consumului de date si in acest an, odata cu cea a numarului utilizatorilor de device-uri inteligente", a declarat Zoltan Halmai, director comercial EuroGsm.
O tendinta interesanta este cresterea cererii de pachete cu tablete la preturi preferentiale, alaturi de serviciile de date si televiziune, in special in randul parintilor, acestia achizitionandu-le pentru a servi drept un mediu-suport in educatia celor mici.
Un serviciu care va inregistra o crestere si in 2014 va fi cel de televiziune, datorita continutului multumedia oferit pe mai multe tipuri de ecrane, de la TV pana la smartphone sau tableta.
"Referitor la pachetele achizitionate in zonele rurale, sunt preferate in special serviciile de baza de tipul voce sau TV, in timp ce in localitatile urbane predomina cererea pentru abonamente care includ un trafic de date nelimitat, asociate in general cu servicii de voce si televiziune mai complexe", a adaugat Halmai.
Romanii sunt dispusi sa... mai mult
Luni, 17 Martie 2014, ora 11:45