Chiriasii au preferat anul acesta vilele cu destinatie de birouri situate in zonele premium -Romana, Domenii, Aviatorilor si cu suprafete medii, potrivit dezvoltatorilor imobiliari.
In T1 2015, numarul tranzactiilor cu vile inchiriate pentru a servi ca sedii de birouri a crescut cu aprox. 43% fata de T1 2014, dar suprafata medie inchiriata a scazut cu 36%, la 265 mp.
In schimb, zonele alese de chiriasi au fost doar premium, ultracentrale sau din centru-nord, acolo unde chiriile de prezentare se situeaza intre 10-13 euro/mp.
"Chiriasii au cautat vile bine si corect renovate, cu retea IT si alte facilitati de spatii de birouri, in zone care asigura un plus de imagine, precum Romana, Cismigiu, Domenii si Aviatorilor. Chiriile de prezentare pentru astfel de proprietati se situeaza intre 10 si 13 euro/mp", declara Alexandru Petrescu, Managing Partner ESOP Consulting l CORFAC International.
Printre chiriasii care si-au gasit sediu de birouri intr-o vila inchiriata prin intermediul ESOP in T1 2015 se numara institutia financiara Verida, NTS Leader si agentia de publicitate Joint Media Advertising.
In primul trimestru din 2015, la mare pret au fost vilele inconjurate de verdeata, chiar daca zonele au fost unele unde terenul este foarte scump si de regula curtile sunt o raritate.
Astfel, un chirias din domeniul paza si protectie a ales o vila ultracentala, in zona Polona, care se bucura de o gradina cocheta si deun gratar functional, iar un chirias din domeniu IT... mai mult
Miercuri, 08 Aprilie 2015, ora 10:16
Piata tranzactiilor cu spatii de birouri din Capitala a crescut cu 27%, in primele sase luni din 2014, comparativ cu aceeasi perioada din 2013, pana la un volum total de 132.009 metri patrati, se arata intr-o analiza realizata de ESOP Consulting.
Motorul pietei a fost segmentul de relocare, care a avansat cu 61%, spre deosebire de segmentul reinnoirilor de contracte, aflat in scadere cu 33%,
"Piata inchirierilor de birouri isi pastreaza si in semestrul I din 2014 dinamismul observat in ultimii doi ani, ceea ce ne sustine opinia ca increderea managerilor in economia romaneasca inregistreaza un trend ascendent. Speram ca semestrul doi din 2014 sa fie la fel de activ si atat companiile mari, cat si companiile medii sa accelereze procesul de relocare in sedii cu o calitate mai buna, deoarece piata ofera solutii competitive in acest moment", afirma Alexandru Petrescu, managing partner la ESOP Consulting/Corfac International.
Per total, in S1 2014, piata tranzactiilor cu spatii de birouri s-a ridicat la un volum total de 132.009 metri patrati, in crestere cu 27% fata de S1 2013.
Conform analizei, este al doilea an consecutiv in care piata de birouri din Capitala creste in primul semestru, acesta fiind un semn ca intreg anul se va dovedi mai bun ca precedentul, in ceea ce priveste tranzactiile de birouri.
In prima jumatate din 2014, volumul spatiilor tranzactionate de chiriasi noi, cunoscute ca tranzactii de relocare, a intrecut volumul spatiilor pentru care s-au... mai mult
Luni, 28 Iulie 2014, ora 12:45
Extinderile si noile intrari au avut o pondere medie anuala de 30% din cererea totala de spatii de birouri din Bucuresti din ultimii patru ani, potrivit Colliers, care estimeaza o crestere in urmatorii ani a acestui segment al pietei de birouri, pe care firmele de IT&C au fost cele mai active.
"Evolutia pietei de birouri din Capitala poate fi asociata cu cea a unui adolescent care face primii pasi spre maturitate - dupa cativa ani de lupta pentru a gasi drumul cel bun, in care am asistat la ascensiunea si caderile sale, piata de birouri locala se indreapta acum spre stabilitate si o crestere durabila", a declarat, intr-un comunicat, Daniela Popescu, head of research in cadrul Colliers International Romania.
Potrivit unui studiu al companiei de consultanta imobiliara, activitatea totala pe piata de birouri din Bucuresti a inregistrat o medie de 195.000 metri patrati in ultimii patru ani. Anul 2013 a depasit media perioadei analizate cu 20%, cu un volum total de 250.000 metri patrati spatii de birouri inchiriate.
Cererea neta, compusa din toate tranzactiile de inchiriere care reduc efectiv rata de neocupare (extinderi, relocari din stoc necompetitiv si noi intrari pe piata), reprezinta o pondere medie de 54% din activitatea totala derulata in perioada 2010-2013. Procentele anuale au variat intre 40% (2013) si 65% (2010) in cursul perioadei analizate.
Extinderile si noile intrari pe piata - sursele principale ale "cererii sanatoase" - au contribuit cu un volum... mai mult
Marti, 18 Februarie 2014, ora 17:00
Birourile din clasele superioare de calitate, respectiv A si B+, au fost cele mai cautate de catre companii in primul semestru al acestui an, reprezentand aproape 70% din din spatiile de birouri tranzactionate de marile companii imobiliare.
"Cele mai multe cladiri alese pentru relocare se afla in cladiri de clasa A si B, ceea ce inseamna ca acestea au devenit spatii affordable, pe care si le pot permite mai multe categorii de companii. Este un lucru bun pentru piata, pentru ca acest fenomen demonstreaza ca, din acest an, printre criteriile de selectie ale clientilor revine si calitatea, nu doar costurile, ceea ce este un semn incurajator si pentru developeri", declara Alexandru Petrescu, Managing Partner ESOP Consulting l CORFAC International.
Birourile din clasa A, cele mai tranzactionate in S1
Birourile din clasa A au avut cea mai mare pondere in totalul relocarilor din prima jumatate a anului, respectiv 43%, fiind urmate de birourile de clasa -A si B+, cu un procent de 26%, iar pe locul trei au fost cele de clasa B, cu 21%. In acelasi timp, vilele au avut o pondere de 7% din totalul relocarilor.
Spatiile de birouri in vile sunt o solutie aleasa cu precadere de companii cu un numar de angajati cuprins intre 15 -50 persoane, activand in domenii precum consultanta, publicitate, avocatura sau servicii personale.
In acelasi timp, birourile din clasa C au avut o pondere de numai 3% din totalul spatiilor tranzactionate.
Printre cladirile de clase superioare... mai mult
Miercuri, 04 Septembrie 2013, ora 12:10
Bucurestiul a ramas principala piata a spatiilor de birouri si in primul semestru al anului, ocupand prima pozitie in topul oraselor in functie de volumul tranzactiilor, fiind urmat, la distanta, de Sibiu si Cluj Napoca.
Dupa ce 2012 a fost un an mai putin productiv pentru inchirierea spatiilor de birouri in tara, in afara Bucurestiului, in primul semestru al acestui an, volumul tranzactiilor s-a dublat fata de cel din intregul an anterior, cand s-au inchiriat, in total doar 4.958 metri patrati, orasele cautate fiind Sibiu, Timisoara si Cluj Napoca. Astfel, in primul semestru din 2013 au fost tranzactionati 9.684 metri patrati, conform ESOP Consulting l CORFAC International.
"Orasele din tara devin interesante in aceasta perioada, mai ales pentru companiile IT&C, in contextul in care in Bucuresti competitia pentru gasirea unor angajati calificati este destul de puternica. Sunt vizate in special orasele care sunt centre universitare, unde forta de munca calificata este mai ieftina decat in Bucuresti", a declarat Alexandru Petrescu, Managing Partner ESOP Consulting l CORFAC International.
In prima jumatate a alui 2013 s-a inregistrat o evolutie fata de anii precedenti, fiind considerat cel mai bun an la inchirierea de birouri, suma spatiilor inchiriate numai in primul semestru din 2013 depasind cu mult suprafata de anul trecut.
Tranzactiile din Bucuresti, de zece ori peste cele din principalele orase din tara
Bucurestiul ocupa primul loc in topul volumelor... mai mult
Miercuri, 28 August 2013, ora 12:10
Tranzactiile de inchiriere de spatii de birouri din Bucuresti au totalizat in primul trimestru circa 60.000 metri patrati, in crestere cu 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor firmei The Advisers / Knight Frank, care a intermediat o treime din contracte.
Zonele care au inregistrat un interes crescut din partea companiilor sunt CBD (Central Business District) si centru-vest, reprezentand 39% din suprafata totala tranzactionata, transmite Mediafax.
Printre cele mai importante tranzactii in aceste zone se regasesc cele incheiate in cladirea Charles de Gaulle Plaza, reprezentata exclusiv de compania de consultanta The Advisers/Knight Frank. Generali, Lafarge si Tenaris au inchiriat in total 8.400 de metri patrati in imobilul de langa Parcul Herastrau.
Cererea in zona central-vestica s-a concentrat in special in cladirile de birouri livrate recent, precum AFI Park 1, sau aflate in constructie, precum Green Gate.
Din totalul tranzactiilor incheiate pe piata, ponderea cea mai mare a fost inregistrata de tranzactiile de relocare si de intrari noi pe piata (54%), urmate de tranzactiile de renegociere (37%).
In ceea ce priveste livrarile in primul trimestru, au fost finalizate proiecte de aproximativ 71.000 metri patrati suprafata inchiriabila, inclusiv proiectul Sky Tower (57.000 metri patrati), din zona Floreasca, si cladirea H5 din West Gate Park (14.000 metri patrati), din vestul capitalei.
Inchirierea spatiilor de birouri va ramane in... mai mult
Joi, 11 Aprilie 2013, ora 12:10
Piata imobiliara de birouri va ramane stabila anul acesta, dar firmele mici si mijlocii vor incepe sa-si restranga spatiul de activitate sau sa orienteze catre preturi mai bune.
"Cred ca va continua tendinta ca unele firme sa-si restranga spatiul in care isi desfasoara activitatea. Fie isi restrang spatiul in care functioneaza, in cadrul aceleiasi cladiri de birouri, fie se muta din zone in care chiria este mai mare, spre zone periferice, in care chiria este in general mai mica. Spre exemplu, in sudul Bucurestiului s-au facut multe cladiri de birouri, fata de acum 5-6 ani", a declarat pentru Business24 analistul imobiliar Ion Radu Zilisteanu.
Potrivit acestuia, unii dezvoltatori de cladiri de birouri au incercat sa profite de oportunitatile oferite de criza si au achizitionat terenuri in zonele limitrofe ale Capitalei, obtinand preturi mai mici inclusiv la materialele de constructie si la manopera.
Catre acesti dezvoltatori se vor indrepta firmele mici si mijlocii, care pot pleca de la o chirie de 18 euro pe metru patrat, plus TVA, la care se adauga si cheltuielile de intretinere, la un pret de pana in 12 euro pe metru patrat.
Zilisteanu spune ca printre firmele care vor opta pentru cautarea unor noi spatii se afla companii de consultanta, companii de contabilitate, compani de IT.
"In provincie nu sunt foarte multe optiuni. Acolo, in general, companiile aleg restrangerea spatiului de lucruri", spune Zilisteanu.
Potrivit analistului, rata de neocupare a... mai mult
Vineri, 18 Ianuarie 2013, ora 07:05
Spatiile noi de birouri ce vor fi livrate pe piata din Romania pana in 2015 vor insuma 330.000 metri patrati. Pe piata din Capitala vor fi livrati 130.000 de metri patrati de spatii de birouri pana la sfarsitul acestui an, potrivit raportului Colliers International Romania.
Dupa o perioada de trei ani marcata de un trend descendent, suprafata spatiilor de birouri livrate anual arata semne de crestere, dupa ce mai multi dezvoltatori cunoscuti, cu experienta, si-au manifestat interesul de a construi cladiri de birouri in Bucuresti.
In acelasi timp, dezvoltatorii imobiliari au primit aprobarea autoritatilor locale pentru implementarea unor proiecte in Romania.
40.000 de metri patrati de birouri de clasa A au fost livrati in Bucuresti in primul semestru din 2012, dupa finalizarea a trei cladiri noi, dintre care doua sunt deja complet inchiriate.
Din stocul total aflat in constructie, 85.000 mp sunt reprezentati de proiecte localizate in zona Floreasca-Barbu Vacarescu, unde absenta spatiilor disponibile, coroborata cu interestul crescut din partea chiriasilor, au stimulat noi initiative de dezvoltare.
Pe piata birourilor din Bucuresti, in 2013 si 2014 vor expira contracte de inchiriere insumand peste 650.000 metri patrati, care vor genera, cel mai probabil, noi tranzactii de renegociere si relocare.
In plus, chiriasii care activeaza in mai multe locatii vor cauta sa isi consolideze operatiunile prin mutarea in cladiri de birouri noi, iar criteriul de... mai mult
Joi, 16 August 2012, ora 16:28
Companiile sunt mai exigente in privinta inchirierii spatiilor de birouri si cauta cladiri cu spatii flexibile si aerisite, potrivit unui studiu Colliers International.
Pe de alta parte, si dezvoltatorii monitorizeaza cu atentie ultimele tendinte din piata si realizeaza proiecte care sa raspunda nevoilor mediului de afaceri.
In consecinta, specialistii din domeniu estimeaza ca piata spatiilor de birouri se va transforma in ultimii ani, pe masura ce modul de lucru al companiilor se schimba, datorita avansului tehnologic si diversificarii activitatilor profesionale.
Piata birourilor va stagna in urmatorii ani
In 2011, stocul de spatii de birouri din Bucuresti a ajuns la 1,5 milioane de mp, dintre care 114.000 de mp au fost construiti doar in cursul anului trecut, potrivit Colliers International.
Lista celor mai importante cladiri de birouri livrate in 2011 include Platinum Business & Convention Center (41.000 mp), Crystal Tower (16.000 mp) si Novo Park cladirea G (13.000 mp).
Cu toate acestea, ritmul de constructie a scazut in 2011 fata de perioada anterioara si se estimeaza ca va stagna in urmatorii ani. In 2012 si 2013 vor fi finalizati, in total, 170 mii de mp.
Chiar si in aceste conditii, dezvoltatorii si-au mai recastigat din optimism in cursul anului trecut si analizeaza posibilitatea demararii unor proiecte noi. Asadar, competitia va creste, iar cladirile de birouri vor fi tot mai bine adaptate nevoilor companiilor.
Care sunt noile trenduri... mai mult
Vineri, 25 Mai 2012, ora 08:07