Spatiile de birouri, la mare cautare in tara. Topul oraselor cu cele mai multe tranzactii

Miercuri, 27 August 2014, ora 14:05
1736 citiri
Spatiile de birouri, la mare cautare in tara. Topul oraselor cu cele mai multe tranzactii

Tranzactiile cu spatii de birouri din Bucuresti au totalizat in primele sase luni ale anului 132.009 mp, dar si in tara spatiile de birouri au fost la mare cautare.

In afara Bucurestiului, in primul semestru din 2014 au fost tranzactionate spatii de birouri care totalizeaza o suprafata de 15.557 mp, pe primul loc fiind Timisoara (5.532 mp) si pe locul doi Cluj-Napoca (5.190 mp), potrivit datelor centralizate de ESOP, prin intermediul Forumului celor mai importante companii de consultanta imobiliara prezente in Romania.

"Credem ca in urmatorii 5-10 ani se vor intensifica investitiile in spatii de birouri din tara, dezvoltate prin proiecte din ce in ce mai extinse si la standarde occidentale de calitate. Dezvoltarea serviciilor de inchiriere de birouri in marile centre universitare, precum Timisoara, Cluj-Napoca, Iasi si Brasov este fireasca si benefica si contribuie la o dezvoltare organica a Romaniei, echilibrand piata fortei de munca. Deocamdata, chiriile pentru spatiile de birouri de clasa A si B sunt comparabile cu cele din Bucuresti, din cauza ofertei care abia tine pasul cu cererea, dar in timp concurenta isi va spune cuvantul si pe aceste piete locale si chiriile se vor distanta usor", declara Alexandru Petrescu, Managing Partner ESOP Consulting l CORFAC International.

Astfel, piata spatiilor de birouri tranzactionate in afara Bucurestiului in primul semestru din 2014 se ridica la un volum de 15.557 mp, in crestere cu 60% fata de aceeasi perioada a anului trecut (cand a totalizat 9.684 mp). Si in Bucuresti piata inchirierilor de birouri s-a majorat, de la 103.450 mp in S1 2013 la 132.009 mp in S1 2014.

O schimbare a avut loc si in ceea ce priveste interesul chiriasilor, majoritatea firme de IT&C sau de consultanta financiara, pentru orasele din afara Capitalei: anul trecut in S1 pe primul loc era orasuil Sibiu, pe locul doi Cluj-Napoca si pe trei Timisoara, dar in 2014 Timisoara a urcat pe primul loc, urmata la foarte mica distanta de Cluj-Napoca, in timp ce orasul Sibiu a iesit din top.

Tranzactiile de birouri din tara incep sa conteze ca pondere in totalul pietei

In primul semestru din 2014, trei mari orase centre universitare - Timisoara, Cluj-Napoca si Iasi au reusit sa cumuleze o pondere de 11% din piata de birouri din Romania, ceea ce reprezinta un mare pas pentru dezvoltarea economica a lor.

Acest lucru se datoreaza atat cresterii cererii de birouri din acest zone, dar si faptului ca oferta de spatii de birouri recent livrate se aliniaza la standardele superioare ale cladirilor similare din Bucuresti.

Piata de birouri din afara Bucurestiului va continua sa se dezvolte

Primul semestru din 2014 urmareste acelasi trend inregistrat in ultimii ani (conform graficului de mai jos), in ceea ce priveste dinamica pietei de birouri din marile orase centre universitare ale Romaniei.

#top birouri, #birouri Romania , #Spatii birouri