Dosarul SIF: Omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, acuzat de complicitate la delapidare

Joi, 18 Decembrie 2014, ora 09:45
1739 citiri
Dosarul SIF: Omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, acuzat de complicitate la delapidare
Foto: news.nom.co

Omul de afaceri grec Ioannis Papalekas a fost pus oficial sub acuzare de DIICOT, pentru complicitate la delapidare in dosarul SIF, in care au fost arestati seful SIF Banat-Crisana, Dragos Bilteanu, si Najib El Lakis, membru in CA al societatii, au declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Potrivit surselor citate, Papalekas a venit marti la sediul central al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), unde anchetatorii i-au adus la cunostinta acuzatia in dosarul SIF, respectiv cea de complicitate la delapidare.

Omul de afaceri a dat o declaratie in dosar, iar miercuri a revenit in fata anchetatorilor, pentru a depune mai multe inscrisuri in apararea sa, au mai spus aceleasi surse.

Ioannis Papalekas controleaza compania Globalworth, care a preluat de la omul de afaceri Raul Doicescu cladirea de birouri UniCredit HQ din zona Piata Presei, unde isi are sediul banca UniCredit Tiriac, tranzactia, de 43 milioane euro, fiind avizata de Consiliul Concurentei.

Papalekas este considerat unul dintre cei mai activi investitori imobiliari din Romania in ultimii ani.

Seful SIF Banat-Crisana, Dragos Bilteanu, si Najib El Lakis, membru in Consiliul de Administratie al societatii, au fost arestati preventiv in 10 decembrie, in dosarul privind manipularea pietei de capital si delapidarea societatilor de investitii financiare, alte trei persoane fiind cercetate sub control judiciar.

Tribunalul Bucuresti a emis mandate de arestare preventiva pentru 30 de zile pentru Dragos Bilteanu, presedinte al Consiliului si director general al SIF Banat-Crisana si Najib El Lakis, membru in Consiliul de Administratie al SIF Banat-Crisana.

De asemenea, instanta a decis cercetarea sub control judiciar a celorlalte trei persoane care fusesera retinute in acest dosar - Adrian Victor Prodan, avocatul Nicolae Mergeani, membri in Consiliul Reprezentantilor Actionarilor SIF Muntenia si Stere Gardan.

Decizia Tribunalului Bucuresti nu este definitiva, putand fi contestata la Curtea de Apel Timis.

Dragos Bilteanu - presedinte al Consiliului si director general al SIF Banat-Crisana, Najib El Lakis - membru in Consiliul de Administratie al SIF Banat-Crisana, Adrian Victor Prodan, avocatul Nicolae Mergeani, membri in Consiliului Reprezentantilor Actionarilor SIF Muntenia, si Stere Gardan fusesera retinuti de procurorii DIICOT, care au audiat, in acest caz, 25 de persoane suspectate ca ar fi delapidat patrimoniul SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Muntenia (SIF4), de unde au transferat bani prin intermediul unor offshore-uri, dar si ca s-ar fi implicat in operatiuni de manipulare a pietei de capital.

Potrivit DIICOT, in perioada 2012-2014, membrii gruparii au constituit un grup infractional care urmarea obtinerea de sume de bani de la SIF Banat Crisana SA si SIF Muntenia SA Bucuresti, prin delapidarea acestora (in modalitatea insusirii/traficarii). Ulterior, banii au fost transferati prin intermediul mai multor offshore-uri, controlate tot de catre membrii grupului in mod direct sau prin persoane interpuse, in vederea reciclarii, pentru a ascunde provenienta acestora.

"In acest scop, acestia au folosit persoane juridice nerezidente, precum si persoane juridice de nationalitate romana, la care asociati au fost avocati care au detinut pentru acestia actiunile SIF 1, asigurandu-le sustragerea de la o eventuala decizie de concertare in conditiile art. 2861 din Legea 297/2004, precum si disimularea originii ilicite a sumelor de bani, obtinute prin delapidare", a precizat DIICOT, intr-un comunicat de presa.

De asemenea, exista suspiciuni ca membrii gruparii s-au implicat si in operatiuni de manipulare a pietei de capital, prin realizarea mai multor tranzactii in datele de 12, 13 si 16 septembrie 2013, in cadrul Bursei de Valori Bucuresti.

Anchetatorii spun ca mecanismele bursiere au fost grav afectate, intrucat operatiunile au vizat majorarea artificiala a pretului actiunilor SIF Banat - Crisana SA pana la un nivel semnificativ mai mare decat cel de pe piata principala, dand astfel semnale false cu privire la cererea si pretul instrumentelor financiare, pentru ca, dupa operatiunile de pe piata "deal", pretul actiunilor in cauza sa revina la nivelurile initiale.

Beneficiarii acestor operatiuni ar fi fost liderii gruparii, care si-au consolidat pozitia in interiorul SIF Banat Crisana SA, prin detinerile directe/indirecte peste limita impusa de art. 2861 din Legea 297/2004.

Vicepresedintele responsabil de piata de capital la Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), Mircea Ursache, a declarat, pentru MEDIAFAX, ca ASF a sesizat autoritatile in legatura cu anumite tranzactii derulate in septembrie 2013 cu actiunile SIF Banat-Crisana.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Când vine vorba de amenajarea camerei copilului tău, fiecare piesă de mobilier pe care o alegi joacă un rol crucial în crearea unui spațiu atât funcțional, cât și primitor. Mai mult...
#Ioannis Papalekas om afaceri, #Ioannis Papalekas acuzat complicitate , #Stiri Companii