Rusia se pregateste de un razboi la scara larga in Europa, concentrand in ultimii ani la frontiera estica a NATO unitati de atac, a avertizat secretarul Consiliului National de Securitate si Aparare al Ucrainei (SNBO), Oleksander Turcinov.
Acesta si-a exprimat temerea ca Ucraina va fi primul avanpost pe care va incerca sa-l cucereasca Rusia in cazul unei ofensive la scara larga pe continentul european, informeaza vineri agentiile de presa Interfax-Ukraina si Ukrinform.
"Cel mai mare pericol consta in faptul ca Rusia nu se opreste la teritoriile deja ocupate. Vedem cum in ultimii ani se dezvolta foarte rapid infrastructura militara rusa de-a lungul granitei cu Ucraina", a spus inaltul responsabil ucrainean, vorbind joi in deschiderea unui forum de securitate la Kiev, care isi va incheia lucrarile vineri.
Potrivit lui Turcinov, in partea de est a Ucrainei este amplasata Armata a 8-a din cadrul Districtului militar Sud al Federatiei Ruse, in nord - Armata a 20-a "de garda" rusa din cadrul Districtului militar Vest. Rusia tine in rezerva Armata 1 de tancuri, precum si armatele a 49-a si a 58-a combinate.
"Pentru a-si asigura ofensiva, in pregatire - subliniez, pe care o pregateste (in prezent) Federatia Rusa - Moscova va recurge la armatele 6 si 4 din cadrul Fortelor aeriano-spatiale militare ruse: rusii au amplasat opt brigazi de rachete de-a lungul frontierei cu Ucraina", a declarat Oleksander Turcinov, citat de portalul informational Liga, adaugand ca "pentru o... mai mult
Vineri, 12 Aprilie 2019, ora 11:19
Alianta Nord-Atlantica va aplica masuri defensive "proportionate" pentru a contracara actiunile Rusiei, care incalca Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare (INF) prin instalarea unor sisteme de rachete nucleare - cum ar fi cele din Ucraina - care pot fi folosite impotriva Europei, afirma Jens Stoltenberg, secretarul general NATO.
In replica, rusii sustin ca, de fapt, nu fac decat sa se apara de amenintarea instalatiilor balistice din Romania.
Discutiile purtate la Davos pe tema dezarmarii au esuat, in conditiile in care reprezentantii NATO si cei ai Rusiei s-au acuzat reciproc de incalcarea Tratatului Fortelor Nucleare Intermediare.
Pe de o parte, NATO sustine ca Rusia ameninta Europa folosindu-se de mai multe sisteme balistice, printre care si cele instalate in Ucraina. In consecinta, Alianta nu poate ramane pasiva.
"Vom lua decizii proportionate si defensive. Daca Rusia continua incalcarea Tratatului INF fara sa suporte consecintele, va fi subminata respectarea nu doar a INF, ci si a altor tratate privind cotrolul inarmarii", a declarat Jens Stoltenberg pentru Politico.eu, la forumul de la Davos.
Publicatia mai consemneaza ca, potrivit secretarul general al NATO, Rusia "a dezvoltat si instalat noi sisteme balistice, mobile", care sunt "greu de localizat, care pot transporta ogive nucleare si pot ataca orase europene fara prea mult timp de avertizare".
Cu toate acestea, sustine Jens Stoltenberg, cea mai buna solutie ar fi ca problema sa se rezolve pe... mai mult
Vineri, 25 Ianuarie 2019, ora 17:36
"Fiecare cetatean lituanian ar putea deveni o tinta", avertizeaza Darius Jauniskis, seful departamentului de securitate din Lituania, referitor la o posibila invazie a Rusiei si anexarea fostei republici ex-sovietice de la Marea Baltica.
Lituanienii par de-a dreptul alarmati de un posibil atac rusesc asupra tarii lor, dar, in acelasi timp, tarile NATO se pregatesc sa consolideze pozitia Aliantei in estul Europei din acelasi motiv, relateaza IB Times.
In orasele Lituaniei, populatia are un nou ghid de supravietuire de 75 de pagini tiparit in zeci de mii de exemplare. Din el inveti cum sa faci fata unui atac al rusilor sau cum sa reactionezi la vederea tancurilor si sa depistezi minele raspandite de invadatori.
"Este foarte important ca populatia sa fie constienta de aceste pericole si sa reziste in fata unor elemente dusmanoase. In acest fel, va fi mult mai greu pentru un agresor sa creeze mediul propice pentru o invazie militara", suna instructajul de depistare al potentialilor spioni rusi din Lituania.
La doi ani si jumatate dupa anexarea peninsulei Crimeea, vecinii de la Marea Baltica ai rusilor se tem ca Moscova le pregateste aceeasi soarta.
Insa, un conflict intre Lituania si Rusia ar avea consecinte globale, din 2004 fosta republica ex-sovietica de la Marea Baltica fiind membra a NATO.
Riscul unei agresiuni rusesti in regiune nu predomina numai in mintea lituanienilor. Liderii NATO au reactionat la amenintarea de Securitate reprezentata de Moscova... mai mult
Luni, 31 Octombrie 2016, ora 14:52
Europa trebuie sa recunoasca ca se afla sub atacul Rusiei si sa ajute Ucraina, care ar putea avea nevoie de pana la 50 de miliarde de dolari, a avertizat joi investitorul George Soros, care considera ca criza ucraineana reprezinta un pericol mai mare decat Grecia.
"Europa trebuie sa se trezeasca si sa recunoasca faptul ca este atacata de Rusia. Liderii europeni nu trateaza corect situatia si daca nu vor acorda un program de sprijin impresionant in schimbul unui plan de reforme agresive, Ucraina probabil se va prabusi", a afirmat Soros intr-un articol publicat in publicatia New York Review of Books, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.
Premierul ucrainean Arseni Iateniuk, aflat in Germania pentru a solicita suplimentarea programului international de salvare condus de FMI, in valoare de 17 miliarde de dolari, a spus ca conflictul separatist este o amenintare pentru Europa si ca populatia din estul tarii este "ostatica teroristilor rusi".
Cancelarul german Angela Merkel a apreciat eforturile noului guvern de la Kiev de continuare a masurilor de reformare a economiei, intr-o conferinta de presa comuna cu Iateniuk.
Economia Ucrainei s-a contractat anul trecut cu 7,5%, potrivit bancii centrale, conflictul din estul tarii decimand industria concentrata in regiune, iar guvernul vrea suplimentarea programului de ajutor cu 15 miliarde de dolari.
Comisia Europeana a propus deja acordarea Ucrainei a unor imprumuturi suplimentare de 1,8 miliarde de euro, in acest an... mai mult
Vineri, 09 Ianuarie 2015, ora 09:57