Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Interviul zilei: presedintele Romaniei, Traian Basescu (partea a II-a)

Interviul zilei: presedintele Romaniei, Traian Basescu (partea a II-a)
Asadar, am avut parte la lepadarea de comunism in modul cel mai oficial care se putea face printr-un discurs in parlament sustinut de catre presedintele Traian Basescu de o atmosfera de stadion.

Se apropie, nu mai avem decat o zi, doua pana la aniversarile Revolutiei Romane, alta tensiune, alt vacarm. In aceste zile, domnul Iliescu isi cere drepturile in ce priveste sau sustine o ancheta corecta si pe dosarul mineriadei. Si invitatul "Interviului zilei", domnul Traian Basescu, presedintele Romaniei, este solicitat sa ne raspunda chiar la aceasta intrebare. Domnule presedinte, aceasta este Romania care incepand de la 1 ianuarie 2007 este membra in Uniunea Europeana?

Traian Basescu: Nu. Romania este membra a Uniunii Europene prin performantele reusite, adica a avut capacitatea ca in 17 ani sa-si adapteze institutiile, modul de a actiona, piata, economia la standardele minimale cerute de Uniunea Europeana. Dar Romania, ca toate celelalte state comuniste, are si balastul trecutului comunist. Deci, este parte a realitatilor noastre. Spre exemplu, cea mai urata demagogie am putut s-o aud nu atat la domnul Iliescu, care nu este o surpriza, la tanara speranta Geoana, la asa-numitul presedinte al PSD. Spunea intr-o declaratie ca acest raport trebuia facut in parlament sau de parlament sau de comisii parlamentare si nu de o comisie prezidentiala. Dar, cine l-a oprit pe domnul Geoana sa faca acest lucru? Institutia prezidentiala a facut-o, pentru ca oameni ca domnul Geoana, ca domnul Ion Iliescu, ca domnul Vadim Tudor, ca domnul Hasotti, liberalul Hasotti, ca multi altii nu au avut initiativa sa formeze o comisie parlamentara pentru analiza crimelor comunismului. Sigur, ca sef al statului nu puteam sa ma fac ca nu vad refuzul parlamentarilor de a se implica intr-un lucru pe care societatea civila il cerea, pe de o parte, dar care, pe de alta parte, era extrem de necesar noua, romanilor, sa nu facem eroarea sa idealizam regimul comunist, in care eu am si spus-o: si eu am fost membru al Partidului Comunist, dar am fost un membru obisnuit. Eram comandant de nava, ofiter de marina. Acest raport nu acuza membrii de partid obisnuiti, ci asa-numita nomenklatura, scris cu "k", nomenklatura, si acuza un regim care s-a instalat cu tancuri si a plecat tot cu tancurile in strada. Deci, un regim care, desi instalat cu forta, in 45 de ani nu a reusit sa devina popular, ci a fost izgonit tot cu forta.

Realizator: In Uniunea Europeana, sunt tentat sa va intreb cateva lucruri mai simple, domnule Traian Basescu, iata, sunt niste date care tot apar. Una din trei familii de romani are pe cineva plecat la munca in strainatate, spune un studiu de curand, si fenomenul plecarii la lucru in strainatate este de trei ori mai intens astazi decat in 2002. O voce de oficial - Victor Paul Dobre, de la Ministerul de Interne, secretar de stat: "Forta de munca specializata este tot mai greu de gasit pe piata romaneasca, singura solutie de pastrare a ei fiind cresterea salariilor". Romania intra in Uniunea Europeana, vin programe, ar trebui sa le si pui in opera. Cine le munceste, domnule Traian Basescu, si care este solutia?
Traian Basescu: Asa este. Romania are o criza de forta de munca, iar ce spunea domnul secretar de stat Paul Dobre este foarte corect. Singura solutie de a ne mentine forta de munca este cresterea salariilor. Este un lucru care se intampla deja in unele sectoare. In sectorul de constructii, din 2005 a inceput o crestere puternica a salariilor, iar in 2006 s-a ajuns la dublarea si chiar triplarea in unele categorii de lucrari a salariilor fata de 2004, ceea ce a facut ca salariile din Romania sa inceapa sa devina competitive cu ceea ce constructorii romani primesc in Germania, in Italia, in Spania, in Franta. Cu siguranta, procesul de migratie al fortei de munca se va diminua si Romania va reusi in acest sector sa-si mentina necesarul de forta de munca, cel putin necesarul de forta de munca cu calificare inalta si medie. Va fi mai dificil la cei cu slaba calificare sa-i mentinem, pentru ca aici salariile inca nu au miscat cum trebuie. As spune: este o realitate ca Romania se afla acum in cateva domenii, nu numai in constructii, in criza de forta de munca. Si solutia nu poate fi decat aceea de gandire a unui sistem de acceptare a fortei de munca straine. Si in momentul de fata se gandeste varianta acceptarii fortei de munca din jurul frontierelor romanesti. Avem puternice comunitati de romani in Ucraina, Bucovina, avem puternice comunitati de romani in Serbia, Bulgaria si, de buna seama, Moldova. Gandim acum o solutie pentru ca acesti oamneni sa aiba mai usor acces la piata fortei de munca. Si iata ca intreprinzatorii nu stau dupa politicieni, primii 2.500 de muncitori din China deja lucreaza in fabrici din Romania. Stiu ca sunt patroni care aduc forta de munca din Pakistan, deci lucrurile merg inainte, iar, din punctul meu de vedere, miscarea fortei de munca in Europa este, pana la urma, unul din dezideratele fundamentale ale Uniunii Europene, libera circulatie a persoanelor, a fortei de munca. Nu ar trebui s-o privim neaparat ca pe o tragedie, recunoscand ca cei care au plecat in ultimii ani sa munceasca afara au avut un aport extraordinar la dezvoltarea Romaniei prin investitiile pe care le-au facut acasa din banii castigati in strainatate si, in acelasi timp, un aport extraordinar in schimbarea mentalitatilor despre statul paternalist si trecerea catre omul european, care isi ia singur soarta in maini.

Realizator: Migratia fortei de munca - efect pozitiv, dar si unele...
Traian Basescu: Neajunsuri.

Realizator: Neajunsuri. Si nu vorbesc despre Romania decat acum cand pun intrebarea. Cum bine ati vazut, o revenire, o recrudescenta a nationalismului adesea se regaseste in spatiile europene. E, si am vorbit de reactia din parlament a celor care spun ca sunt nationalistii romani la citirea raportului comunismului. Cum anume ar fi de preintampinat ca in Romania sa nu apara o crestere a fenomenului de intoleranta fata de straini, in general, recrudescenta nationalismului, este un pericol?
Traian Basescu: Nu, in nici un caz in Romania nationalismul nu va avea succesul pe care il are in alte tari, din cauza tolerantei pe care romanii o au. Va asigur ca in Romania nationalismul extremist nu va avea un suport popular nici macar pe termen scurt. Si este greu sa fie dezvoltata o astfel de abordare a romanilor in anii urmatori.

Realizator: Politicieni pentru a face o astfel de politica si a incerca sa fie tot mai vizibili si mai votati la cabina de vot exista.
Traian Basescu: Da, categoric avem, ei sunt o realitate politica, dar, in acelasi timp, ei reprezinta si acea reminiscenta despre care vorbeam a abordarilor comuniste. Aduceti-va aminte ca in comunism liderii politici, fie ca este vorba de Gheorghiu-Dej sau de Nicolae Ceausescu, ne tineau strans uniti, nu, si pun intre ghilimele, "strans uniti" in jurul unei doctrine profund nationaliste.

Realizator: Ma intorc la o chestiune tot din acelea mai domestice, dar desigur aproape de buzunarul omului. Acelasi gen de statistici pe care l-am invocat la inceputul acestei a doua parti a discutiei, pensia de stat tinde sa scada de la 50% in prezent din salariul mediu, la 25% pana in 2025, imbatranirea fortei de munca si toate celelalte. Cine o sa faca politicile care sa...
Traian Basescu: Da, dar asta nu inseamna ca scad pensiile. Pensiile cresc si aveti o proba chiar acum, la 1 noiembrie s-au marit pensiile cu 19,5%, o crestere spectaculoasa, iar pana in 2008, pana la sfarsitul anului 2008, practic, se va produce dublarea pensiilor fata de 2004. Procentul in raport cu salariul mediu este generat de cresterea mult mai rapida a salariilor. Antreprenorii au inteles ca daca vor o forta de munca mai bine calificata trebuie mai bine platita, pentru ca acum romanul are alternativa sa lucreze in Romania sau in strainatate, iar antreprenorii romani s-au pliat pe aceasta realitate. Dar, repet, chiar daca pensia se reduce procentual in raport cu salariul, realitatea cresterii pensiilor nu poate fi contestata.

Realizator: Ramane macar cealalta, a diferentei mari intre pensie si veniturile celui care se afla in activitate.
Traian Basescu: Asa este. Nu pot contrazice aceasta realitate. Ce va pot spune cu certitudine este ca toata resursa pe care reusim sa o punem pentru pensii va fi pusa.

Realizator: Noul comisar european Leonard Orban si o observatie imediat dupa investire. Nu avem strategie de post-aderare. Romania nu are strategie de post-aderare, spune domnul Orban. Este neaparat necesara adoptarea cu maxima urgenta a unei decizii privind sistemul de gestionare a afacerilor europene. Vad ca si premierul a sunat alarma. Era o declaratie de ieri, daca nu ma insel. Asta de ce mai tine, de controversele din politica interna?
Traian Basescu: N-are nici o legatura cu controversele. In primul rand, guvernul trebuia sa construiasca o strategie, iar eu vorbesc de lipsa acestei strategii de doi ani. De cate ori am spus-o, s-a considerat atac la guvern. E, este bine ca a venit domnul comisar Orban, a facut o conferinta la Palatul Victoria si, in sfarsit, primul- ministru a inteles ca trebuie sa faca o strategie post-aderare. Asta nu inseamna ca partidele nu si-au construit astfel de strategii, atentie...

Realizator: Este de remarcat ca, intr-adevar, fiecare partid in parte are cate ceva.
Traian Basescu: Deci, PNL are o strategie post-aderare. PD are o strategie post-aderare. PSD, din declaratii, se pare ca si el are o strategie post-aderare. Probabil ca solutia este cea de a discuta cu toti acesti detinatori de strategii si a ajunge la o strategie acceptata de toti sau macar acceptata de guvern.

Realizator: Aveti un punct pe care sa il considerati cel mai sensibil din chestiunile legate de aderare, acum, in prima parte, in agricultura - agentiile de plati, siguranta alimentelor, raman restante, justitia - vor fi controale...
Traian Basescu: Supravegheri sau monitorizari.

Realizator: Supravegheri, in martie se pare, da, in martie este prima.
Traian Basescu: Sigur ca am si nu stii pe care sa o pui prima. Eu as trage deocamdata o singura concluzie. M-am uitat pe executia bugetara si am constatat ca sunt ministere care au cheltuit foarte putini bani din bugetul de stat alocati pentru investitii. Foarte putini in raport cu ceea ce au avut alocat. Romania incheie anul cu o economie consistenta la cheltuieli de capital, la investitii. Despre acest lucru poti sa spui ca este economie doar atunci cand nu stii ce inseamna. De fapt, nu s-au realizat investitiile si acesta este pentru mine semnalul cel mai puternic ca avem o capacitate redusa la nivelul administratiei centrale a guvernului, a agentiilor guvernamentale de a cheltui banii de investitii. Sigur, s-au cheltuit toti banii de salarii, s-au cheltuit toti banii pentru cheltuieli materiale, s-au cheltuit toti banii la toate capitolele. Acolo unde insa responsabilitatea demnitarului din functia institutiei este cea mai mare, gasim destule ministere care nu au cheltuit banii, deci care nu au realizat acele modernizari, acele investitii care sa se reflecte in calitatea mai buna a serviciilor fata de cetateni. Ce ma ingrijoreaza cel mai puternic este ca in aceasta categorie se situeaza chiar Ministerul Sanatatii, din pacate.

Realizator: Domnule presedinte, in campania electorala din 2004 si apoi imediat dupa investirea dvs in functie ati amintit de o dorinta pe care o aveati, nu se mai putea indeplini renegocierea capitolului energie cu Uniunea Europeana. Exista o culpa politica pe care ati pune-o in dreptul cuiva?
Traian Basescu: In dreptul negociatorilor, da. O eroare de apreciere. Romania putea sa negocieze o perioada de tranzitie mai lunga, pentru ca are un argument forte. Cea mai mare parte a resurselor energetice sunt de provenienta romaneasca, fie ca vorbim de gaze, de titei, de carbune. In aceste conditii, existau toate premisele si toate argumentele ca Romania sa ceara o perioada de tranzitie de 5 ani, de 6 ani, de 7 ani chiar, pana la alinierea preturilor la energie, pentru simplul motiv ca trebuia sa tina cont ca pretul la energie are impact direct pe cetatean si in costul de transport, si in costul de incalzire, si in costul painii, si in orice se intampla. A fost, dupa parerea mea, un mod iresponsabil de a negocia capitolul energie. Aduceti-va aminte insa reactia pe care chiar presa a avut-o legata de afirmatia mea ca trebuie renegociat capitolul energie. Si va pot spune un lucru: s-a discutat cu Uniunea Europeana, cu Comisia, s-a aprobat, s-a acceptat o extindere a perioadei de tranzitie de la un an la doi ani, deci era perfect posibil. Era doar dorinta de a nega tot ce ar insemna act prin care dai un semnal de demnitate si de respectarea interesului national in relatiile cu structuri internationale sau in relatii bilaterale. Priviti numai la reactiile pe care le au tot soiul de lachei ai Moscovei legat de orice as spune cu privire la problemele pe care le ridica relatia bilaterala dintre Romania si Federatia Rusa.

Realizator: Domnule presedinte, exista, chiar daca nu i-a auzit nimeni glasul facand acea declaratie, ma refer la ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, o dubla stire de presa a unor institutii ca si guvernamentale, e vorba de ITAR-TASS, la noi de ROMPRES. Asadar, ministrul de externe si-ar fi exprimat o oarecare nemultumire fata de declaratii neprietenoase, asa ar fi fost considerate unele afirmatii ale dvs. In primul rand, o luati in serios, stiti ca ar fi asa?
Traian Basescu: Nu stiu, am vazut si eu, preluat de unele ziare, ca s-ar fi facut o astfel de...

Realizator: Nu le-a contrazis nimeni.
Traian Basescu: ...o astfel de declaratie. Pot sa va spun ca, daca aceasta declaratie exista, politicienii de la Moscova trebuie sa stie ca in mine nu vor avea niciodata un sef de stat care, inainte de a spune ceva public sau de a face vreo actiune, va intreba Moscova ce sa spuna. Asa cum nu intreb nici Washingtonul, nici Parisul, nici Berlinul, nici Londra, nu voi intreba nici Moscova. Eu am de aparat interesul national si pozitii ale sefului statului roman in raport cu tot acest complex politic international. Nici un alt stat pana acum nu a avut pretentia sa am pozitii prietenoase in detrimentul Romaniei. Daca aceasta declaratie, repet, este adevarata, probabil ca domnul Lavrov a uitat ca Romania este un stat independent, suveran si cu deplina legitimitate in a-si afirma pozitiile internationale. Eu sper totusi ca domnul Lavrov nu a facut aceasta declaratie si ca este doar o interpretare de presa.

Realizator: Si spuneti dvs ca acest mod, adesea taios si ofensiv apreciat, de a discuta chestiunile bilaterale Bucuresti-Moscova nu ar fi urmare, sa spunem, a unui mandat pe care l-ati avea si in numele organismelor politico-militare la care Romania este parte?
Traian Basescu: Nu. Noi avem si suntem interesati intr-o relatie pragmatica, buna, cu Federatia Rusa, pentru ca Federatia Rusa este cel putin o putere regionala, daca nu mai mult. Si interesele Romaniei sunt sa aiba in regiune numai prieteni, atata timp cat acest lucru este posibil.

Realizator: Nu sunt putini cei care spun: domnule, pai, daca avem o astfel de pozitie, atunci nici sa nu cerem un pret prea redus la gazele naturale - si o mica completare, va dau un scurt citat semnificativ, iata-l: "Frivolitatea agendei publice si inertia stereotipurilor explica de ce oferta noastra fata de Rusia nu e inca un adevarat instrument de politica externa, ci un soi de test pe baza caruia se obtin prin ricoseu imaginare certificate de buna purtare euroatlantica". Acest citat este mai lung, dar sa stiti ca ii apartine..., a fost publicat in "Cotidianul" in urma cu vreo trei saptamani, cred, si ii apartine consilierului dvs, lui Teodor Baconschi. Este un articol publicat in "Cotidianul", se numea "Dictatura ca in Rusia".
Traian Basescu: Da. Cred ca nu este nici o inadvertenta intre pozitia mea si a domnului Baconschi. Eu raman adeptul unei relatii pragmatice cu Federatia Rusa, iar in interiorul pragmatismului intra si exact ceea ce dvs incercati sa-mi spuneti la inceput. Poate, daca nu ne spunem pozitia, primim gaze mai ieftin. Sigur, este exact lucrul pe care eu l-am spus public, si anume acela ca, in functie de decizii politice, unele tari primesc gaze naturale cu 160 de dolari mia de metri cubi, altele cu 240, altele cu 310, ca Romania. Deci, din punctul meu de vedere, corect va fi cand gazele vor avea acelasi pret pentru toti si nu vor fi utilizate ca instrument politic. Imi dai un vot la ONU sau mai stiu eu unde, discutam altfel despre pretul gazelor.

Realizator: Domnule presedinte, as lega relatia cu Moscova de relatia cu Chisinaul, exista un impas si acolo. Vi s-a reprosat ca poate ati spus prea mult, afirmand ca ati vrut sa duceti Moldova in Uniunea Europeana, presedintele Voronin spunea ca nu prea are de gand sa mearga asa in Uniunea Europeana, in forma in care a fost prezentat, si acum s-a ajuns pana la..., din alt motiv, dar, ma rog, rechemarea ambasadorului de la Chisinau. E un impas. Cum va ganditi sa-l surmontati?
Traian Basescu: O sa va spunem dupa ce ne rezolvam problemele.

Realizator: Deci aveti un plan si faceti ceva?
Traian Basescu: Sigur ca da.

Realizator: Exista o sedinta CSAT care are loc astazi. Doua intrebari aparent fara legatura: vor pleca din aceasta sedinta catre guvern proiectele venite dinspre guvern ale legilor sigurantei nationale, se discuta acum, pentru ca ati incercat o grabire a lor, forma in care au plecat de la Cotroceni a fost contestata, nu intram pe fond, eu va intreb daca se face ceva cu ele acum?

Traian Basescu: Nu. Practic, acele proiecte trimise de la guvern ar genera o confuzie extraordinara in modul de functionare a serviciilor de informatii. As putea spune ca intr-o era a pericolului terorist sa ai servicii de informatii care se produc precum actorii de la Teatrul Tanase, transparent, dai biletul si vezi cu ce se ocupa, le stabilesti limite de actiune care sunt specifice unui functionar public, si nu unui serviciu de informatii, le fac practic inoperante. Va trebui sa avem o discutie cand partidele politice vor fi pregatite sa iasa din demagogie. Sigur, daca exista un interes de reducere a capacitatii Romaniei de a-si apara interesul national, putem adopta si proiectele trimise de la guvern. Daca exista interesul ca Romania sa fie capabila sa isi apere cetatenii si sa poata fi un partener pentru serviciile partenere din NATO, din Uniunea Europeana, trebuie sa analizam inca propunerile trimise de la guvern.
Realizator: Am zis ca nu intram pe fond.
Traian Basescu: Nici nu vreau sa intru. Deci maine nu pleaca nici o lege.

Realizator: Nu va spun decat atat: cele de la Cotroceni erau considerate nedemocratice, dvs spuneti ca cele venite dinspre Palatul Victoria sunt mult prea laxe si de-a dreptul periculoase pentru siguranta nationala.
Traian Basescu: Eu trebuie sa recunosc un lucru. Deocamdata, prin Constitutie, sunt primul responsabil de securitatea cetatenilor si a Romaniei. Cu politruci care vor sa faca din servicii niste anexe politice nu am cum sa am un dialog serios.

Realizator: Ultima chestiune spuneam. Domnule presedinte, ati denuntat adesea grupuri de interese, grupuri mafiote am auzit de atatea ori; exista o chestiune nerezolvata, neabordata si care, cel putin prin prezentarea ei, asa cum a fost ea in presa, pare destul de limpede. Ar fi un conflict de interese, un articol aparut in acelasi "Cotidianul", acum o luna si jumatate, un conflict de interese care ar face obiectul domnul Daniel Moldoveanu, seful Oficiului pentru informatii integrate al Comunitatii Nationale de Informatii, un contract de un milion de euro catre un SRL unde este majoritar, nu este administrator, dar este proprietarul lui domnul Moldoveanu si un contract dinspre STS.
Traian Basescu: Deci, din cate stiu, acel contract a fost facut mult inainte ca domnul Moldoveanu sa fie numit si a fost terminat. Insa ce va pot spune cu certitudine...

Realizator: In articol nu scrie asta. Si erau acolo declaratii si ale domnului Moldoveanu, spunea doar ca nu e administrator.
Traian Basescu: Eu v-as putea spune altceva. Spre exemplu, daca discutam de grupuri de interese, dar nu contest aici aceasta realitate...

Realizator: S-ar putea sa fie o problema.
Traian Basescu: Nu stiu, si avem Parchet, avem politie, sesizarea este publica, deci nu au decat sa o controleze.

RadorTi-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 595 ori