Dosarul Gazprom: Cum calculau rusii pretul gazelor

Luni, 16 Martie 2015, ora 15:02
3890 citiri
Dosarul Gazprom: Cum calculau rusii pretul gazelor
Foto: European Daily

Actiunea inspectorilor Comisiei Europene impotriva subsidiarelor Gazprom din toata Europa a avut ceva din tensiunea unui atac antiterorist, in 2011: filaj, recunoastere in teren, operatiune declansata simultan in 10 state.

Pe 27 septembrie 2011, raidul antimonopol declansat de Europa impotriva politicii Gazprom a reprezentat un moment de cotitura in schimbarea regimului de dominatie ruseasca, vechi de 4 decenii, pe piata energetica europeana.

Principala suspiciune, desi niciodata expusa ca invinuire legala, era legata de preturile diferentiate practicate in functie de preferintele politice ale Kremlinului si poate transforma cazul Gazprom intr-un dosar anti-monopol al deceniului.

Iar dosarul face pasi destul de rapizi catre instantele internationale de arbitraj comercial, observa reporterii Financial Times.

Putin: "Sper ca nu s-a lasat cu arestari!"

Socul din 2011 a fost resimtit din plin si la Moscova, Vladimir Putin, pe atunci premier al Rusiei, spunand din prima: "Sper ca nu a fost nimeni retinut sau arestat". "Deocamdata nu", i-a raspuns Alexei Miller, seful Gazprom.

Dar Putin nu avea de ce sa se teama; legislatia UE nu permite inspectorilor de Concurenta sa emita mandate de retinere, asa cum si actiunile lor din "zori" nu au avut un caracter matinal sau nocturn, fiind demarate abia la ora 9:00 dimineata.

Dosarul, indeajuns de consistent la finalul anului 2013, a facut obiectul unei negocieri ratate de intelegere pe cale amiabila in cursul anului trecut si a fost trecut apoi sub tacere, pe masura ce negocierile din oficialii europeni si Moscova pe tema conflictului ucrainean intampinau din ce in ce mai multe obstacole.

Dosarul Gazprom, instrument politic

Tacerea impusa de Bruxelles pe tema scandalului Gazprom ar putea sa transforme dosarul deschis impotriva gigantului rus din domeniul energetic intr-un instrument politic.

Abia luna trecuta vicepresedintele Comisiei Europene responsabil cu politica energetica, Maros Sefcovic, a anuntat ca intrarea pe rolul instantelor a cazului Gazprom este o chestiune de cateva saptamani.

In replica, comisarul pentru Energie, Margrethe Vestager, s-a aratat mai rezervata in ceea ce priveste anuntarea unei date de incepere a procesului UE-Gazprom sau in privinta reluarii negocierilor pentru o intelegere pe cale amiabila.

Cu toate acestea, diplomatii statelor est-europene prezenti la Bruxelles sustin ca li s-au dat asigurari ca actiunea Comisiei Europene va fi derulata pana la capat, desi multi dintre ambasadorii din est sustin ca procesul va fi initiat mai degraba in cateva luni de acum incolo.

Cazul deceniului

Indiferent de momentul ales pentru depunerea plangerii impotriva Gazprom, europenii vor deschide o adevarata cutiei a Pandorei, implicatiile mergand mult in spatele simplei livrari de gaze pe relatia Rusia-Europa.

Alan Riley, profesor de drept comercial la Universitatea City din Londra sustine ca dosarul Gazprom poate fi privit ca un caz definitoriul pentru politica anti-monopol din UE, putand fi comparat cu scandalul Microsoft declansat in in 2007 si soldat cu amenzi in valoare de 2 miliarde de euro.

"Comisia Europeana are nevoie sa dea un exemplu, iar rusii vor sa-si apere onoarea. Va fi un caz extrem de dificil", apreciaza Riley.

Pericol la robinet

Va fi cu atat mai dificil, cu cat Rusia poate juca o carte la fel de mare reprezentata de livrarea gazelor naturale catre Europa. Efectul ar fi resimtit din plin, in conditiile in care multe state din Uniune sunt dependente in proportie de aproape 100% de importurile de gaz din Rusia.

Criza din Ucraina a tensionat si mai mult relatiile dintre Bruxelles si Moscova, iar sustinerea aratata de UE Kievului s-a dovedit a fi factorul declansator al conflictului armat din zona de granita dintre Rusia si Ucraina.

Comisarul Vestager sustine ca nu se va consulta cu guvernele statelor europene pe tema datei la care Comisia Europeana va decide sa depuna plangerea impotriva Gazprom, in ciuda potentialului pericol pe care acestea l-ar infrunta din partea Moscovei.

"In momentul in care faci acest lucru ai politizat deja dosarul", afirma Margrethe Vestager.

Amenda de 10%

Nivelul amenzilor aplicat Gazprom poate ajunge pana la maxim 10% din veniturile anuale ale companiei. Compania rusa a anuntat incasari de 150 de miliarde de dolari in 2013, iar o astfel de lovitura ar deteriora si mai mult relatiile dintre UE si Rusia.

"Rusia ar putea vedea in orice amenda o amenintare stategica la adresa economiei sale, chiar daca Bruxelles-ul nu va intinde coarda la maxim", crede un diplomat din tarile baltice.

Oficialii Gazprom s-au abtinut de la comentarii pe aceasta tema, dar compania, care a suferit o scadere a profitului de 60 de procente in cursul anului trecut, da semne ca ar agrea varianta unui armistitiu.

"Credem ca mediul politic din Europa va reveni la o stare in care sa ne simtim bineveniti pe piata energetica", a mentionat Elena Burmistrova, director al Gazprom Export, dupa reluarea discutiilor pe reinnoirea contractelor cu Lituania si Estonia.

Preturi preferentiale

Desi o amenda ar genera un adevarat soc la Moscova, adevarata miza a procesului consta in fortarea Gazprom sa renunte la revizuirea politicii sale comerciale in Europa.

Tarile din estul si sud-estul Europei au fost de obicei victimele politicii discretionare practicate de compania din Rusia, care a crescut pretul de livrare catre tarile membre NATO, in timp ce reducea costul gazelor naturale pentru Ucraina in perioada regimului Ianucovici.

Diferentele mari de pret de pe intreg teritoriul Europei i-au facut pe europarlamentarii europeni sa reclame practicarea unor preturi preferentiale de catre Gazprom si folosirea companiei controlata de Moscova intr-un joc de dezbinare a coeziunii blocului european in privinta cresterii nivelului de sanctiuni economice aplicate Rusiei.

Negocieri dure

Discutiile intre membrii comisiei si reprezentantii Gazprom nu au debutat cu bine in trecut. Dupa un incident in care Anatoli Ianovski, secretar de stat in Ministerul Energiei din Rusia, a respins autoritatea reprezentantilor UE asupra acestui subiect. Ulterior, stafeta delegatiei ruse a fost preluata de Alexander Medvedev, vicepresedinte Gazprom.

"Este un om pe care nu ti l-ai dori ca adversar intr-un meci de hochei", l-a descris unul dintre negociatorii europeni pe Medvedev.

Cu toate acestea, asupra a doua puncte cruciale din problema partile par sa fi convenit asupra unui acord: revanzarea gazului si introducerea competitie prin atragerea altor furnizori.

Punctul critic

A treia chestiune ridicata in cadrul negocierilor cu Gazprom este si cea mai spinoasa: modul de calcul al pretului practicat de rusi la gaze naturale.

Pentru stabilirea pretului, Gazprom foloseste o formula care are la baza pretul petrolului, metoda fiind cunoscuta drept formula Groningen.

De la inceputul investigatiei CE, compania de stat a Norvegiei, Statoil, a abandonat aceasta formula de calcul de teama unor amenzi.

Europenii au avansat prin vocea expertului in energie, Celine Gauer, o varianta in care pretul de referinta al gazelor livrate pe piata europeana ar urma sa fie stabilit de catre Germania.

Propunerea s-a izbit de refuzul partii ruse, iar chestiunea se arata indeajuns de delicata incat nu exista un cadru strict legal de pe care sa se poata solicita scaderea pretului.

"Rolul Comisiei nu este cel de a dicta scaderea pretului, ci de a favoriza concurenta astfel incat piata sa se regleze de la sine", afirma Mario Mariniello, un fost negociator din partea europeana.

O alta chestiune pe care rusii vor sa o speculeze se leaga de actualul pret scazut al petrolului, delegatia Gazprom declarand ca, in acest moment, nimeni nu se mai plange de formula de calcul a pretului la gaze naturale.

Fara exceptii

Cu toate semnalele care indica o eventuala intelegere atinsa in spatele usilor inchise de delegatia europeana si cea rusa, interesul pentru declansarea unui caz impotriva practicilor discriminatorii ale Gazprom ramane de actualitate.

"O intelegere fara amenarea politicilor duse de Gazprom vreme de decenii ar genera un intreg scandal", arata un diplomat european.

Vaclav Bartuska, fost reprezentant al Cehiei in comisia de negociere, spune ca Praga si-a rezolvat destul de rapid problemele de securitate energetica, dar ca un proces dus impotriva Gazprom inca reprezinta un moment crucial in politica Uniunii Europene.

"Am vorbit de o ancheta serioasa impotriva practicilor Gazprom inca de pe vremea cand multi europeni se incapatanau sa vada Moscova in culori roz. Este cu atat mai presant acum ca acesta sa aiba loc.

Pana la urma, cine vrea sa vanda pe piata europeana trebuie sa respecte legislatia europeana. Vrei sa joci in stil diferit? Incearca in alta parte", concluzioneaza Bartuska.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#proces Gazprom UE, #monopol Gazprom Europa, #despagubiri Gazprom, #preturi preferentiale gaze naturale , #Rezultate financiare