Pensiile alesilor locali intra in vigoare de la 1 ianuarie 2021, daca nu va fi promovat un act normativ care sa amane cu inca un an prevederea legislativa. In absenta unui Guvern cu puteri depline, alesii locali vor primi pensie speciala de la inceputul anului viitor.
Prevederea privind pensiile speciale ale alesilor locali apare in Codul Administrativ adoptat prin Ordonanta de Urgenta de guvernul Dancila in vara lui 2019, care urma sa intre in vigoare la 1 ianaurie 2020. Guvernul Orban a amanat cu un an, prin legea bugetului de stat pe anul 2020, intrarea in vigoare a pensilor speciale.
In Parlament exista un proiect de lege privind anularea acestor pensii, dar acesta nu a ajuns la vot. Un motiv este faptul ca la o sedinta a Comisiei de Administratie parlamentarii nu au mai asigurat cvorum pe motiv ca nu mai au conexiune la internet.
"Prima data a fost pus pe ordinea de zi a Comisiei in 24 noiembrie, atunci am incercat in doua randuri sa discutam proiectul, dar din cauza lipsei cvorumului nu a fost posibil. In cursul zilei de ieri, in cadrul Comisiei de Administratie a fost pus acest proiect de lege. In momentul cand s-a pus problema sa se dea un vot pe acest proiect, nu s-a mai intrunit cvorumul, si am suspendat sedinta. Pentru a avea cvorum este nevoie sa fie prezenti 13 membri, initial au fost prezenti 15, pentru ca in momentul votului sa fie 11. Multi colegi au specificat ca nu au mai avut conexiune la internet si nu si-au putut exprima votul. Ieri a fost... mai mult
Miercuri, 16 Decembrie 2020, ora 18:26
Deputatul USR Claudiu Nasui a semnalat luni ca, in decurs de cinci luni, Curtea Constitutionala nu a luat o decizie in ceea ce priveste impozitarea pensiilor speciale, sustinand ca, in perioada iunie - septembrie, au fost alocate 3,36 miliarde lei pentru plata acestora.
"Risipa de bani continua, in timp ce clasa politica isi acorda noi privilegii. Nu trece saptamana fara sa mai auzim de un nou vot pentru a acorda noi sporuri sau beneficii celor apropiati de centrii de putere. Intre timp, lupta pentru a le pastra pe cele vechi se da la cel mai inalt nivel. De aproape cinci luni asteptam un verdict de la CCR legat de impozitarea pensiilor speciale. Evident ca asteptam un raspuns de la cei care ei insisi beneficiaza de pensii speciale, unii chiar multiple.
Ce inseamna asta pentru romani? Ei bine, peste 3 miliarde de lei s-au dus in plina pandemie in pensiile speciale. Asta doar in ultimele 4 luni de zile, de cand a trecut votul de impozitare in Parlament. Imediat se vor face 5, astfel ca specialii vor mai incasa o pensie, in timp ce noi asteptam raspunsul CCR", a scris deputatul USR, pe Facebook.
El a mentionat ca una din prioritatile USR este "eliminarea acestor clase de privilegii". "In timp ce angajatii pe salariul minim platesc printre cele mai mari taxe din UE pe munca, avem categorii de pensionari speciali care incaseaza mii de euro lunar, nu in baza contributiilor, ci doar in baza privilegiilor pe care unii si le-au votat cu mana lor", a adaugat Nasui.... mai mult
Luni, 26 Octombrie 2020, ora 11:28
Proiectul de lege privind impozitarea pensiilor speciale, care urmeaza sa fie aprobat miercuri de Camera Deputatilor, va fi supus votului si in plenul reunit al Parlamentului de joi, pentru ca se refera si la pensiile deputatilor si senatorilor.
"Pentru ca in aceasta lege (cea privind impozitarea pensiilor care urmeaza sa fie adoptata de Camera Deputatilor miercuri - n.r.) se face referire inclusiv la categoria parlamentari, pentru a nu exista niciun fel de dubiu de neconstitutionalitate, va propun ca maine (joi - n.r), in plenul reunit, sa introducem acest proiect la plenul reunit strict pentru articolul care face referire la parlamentari.
Asa cum stiti, pentru parlamentari e nevoie de un plen comun care sa modifice Statutul parlamentarilor. Presedintele Comisiei de statut este aici, maine dimineata va face sedinta, iar pentru acest articol plenul reunit sa dea din nou un vot.
In acest fel avem o lege constitutionala prin care eliminam toate pensiile speciale din Romania", a spus liderul deputatilor PSD, Alfred Simonis, in plenul Camerei Deputatilor.
Presedintele Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu, a mentionat ca joi dimineata se vor reuni Birourile permanente ale Parlamentului pentru a introduce pe ordinea de zi acest proiect.
Citeste si: Liderul deputatilor liberali, Florin Roman: Toate pensiile speciale din Romania vor fi impozitate, amendament PNL si PSD ...citeste mai departe despre "Proiectul privind impozitarea pensiilor speciale va fi introdus joi... mai mult
Miercuri, 17 Iunie 2020, ora 14:39
Numarul de beneficiari de pensii de serviciu era, la finele lunii decembrie 2019, de 9.359 persoane, in crestere cu 1,9% (plus 175 de persoane) fata de perioada similara din 2018, conform datelor centralizate de Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP).
Cei mai multi, respectiv 3.878, erau beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor si judecatorilor, in cazul acestora inregistrandu-se si cea mai mare pensie medie, respectiv 18.716 lei, din care 17.409 lei cota suportata din bugetul de stat, iar diferenta din bugetul asigurarilor sociale de stat.
De Legea nr. 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic si consular al Romaniei beneficiau 840 de persoane. Pensia medie era de 5.538 lei, din care 3.076 lei suportati de la bugetul de stat.
In ceea ce priveste beneficiarii Legii 215/2015 pentru modificarea si completarea Legii 7/2006 privind statutul functionarului public parlamentar, numarul acestora era de 792 de persoane, pensia medie ridicandu-se la 4.547 de lei (2.595 lei de la bugetul de stat).
Potrivit sursei citate, de Legea 83/2015 pentru completarea Legii 223/2007 privind statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila din Romania beneficiau 1.440 de pensionari, iar pensia medie se ridica la 10.891 lei, din care 7.359 lei suportati din bugetul de stat.
Pensii de serviciu pentru beneficiari de la Curtea de Conturi s-au acordat unui numar de 609 persoane, media fiind de 7.800... mai mult
Marti, 14 Ianuarie 2020, ora 17:16
Camera Deputatilor dezbate, miercuri, in calitate de for decizional, proiectul USR pentru abrogarea anumitor categorii de pensii speciale, a anuntat deputatul Claudiu Nasui.
Initiativa prevede, totodata, plafonarea pensiilor speciale pentru magistrati si militari.
Camera Deputatilor este for decizional.
"La momentul in care a fost depus (proiectul de lege - n.red.), USR a fost destul de singur in sustinerea abrogarii pensiilor speciale si sa nu credeti ca proiectul era prea extrem.
As zice ca este chiar o varianta usoara a ceea ce ar trebui sa se intample in Romania, dar este un prim pas catre normalitate. Mai tarziu, au inceput sa apara unele initiative similare si de la alte partide. E foarte bine. Imi pare chiar rau ca una dintre ele a fost retrasa la scurt timp de initiatori.
Sistemul dublu de pensii trebuie sa inceteze.
Daca platim toti la fel, trebuie sa primim toti la fel. Fara speciali si fara legi speciale doar pentru unii. Toata lumea intelege ca unele categorii au fost mai apropiate de centrii de putere ai statului si si-au atras pentru ei beneficii importante. Pe sistemul: cine imparte parte isi face. La deputati si senatori, daca ne uitam in buget, vedem sistematic cresteri la pensii speciale.
Am citit argumentele. Stiu ca si la Parlamentul European si-au votat pensii speciale. Da, si acelea ar trebui sa dispara. Europarlamentarii USR-PLUS ar trebui sa militeze si acolo pentru desfiintarea lor, dar pana acolo, hai sa le desfiintam la noi.... mai mult
Miercuri, 04 Decembrie 2019, ora 07:53
Plenul Senatului a votat, miercuri, propunerea legislativa initiata de ministrul Finantelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici, privind impozitarea pensiilor speciale care depasesc 7.000 de lei.
Au fost 76 voturi pentru, 0 impotriva si 16 abtineri.
- vom reveni cu detalii - ...citeste mai departe despre "Impozitarea pensiilor speciale a trecut de Senat" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 18 Septembrie 2019, ora 12:02
Masura impozitarii pensiilor speciale nu fost inclusa in proiectul de ordonanta privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare, publicat marti pe site-ul Ministerului Finantelor, pentru ca reprezinta un mecanism la care inca se lucreaza si va fi trimis in Parlament in perioada urmatoare, a afirmat, marti, ministrul de resort, Eugen Teodorovici, intr-o conferinta de presa.
"Eu merg mai departe. (Masura - n. r.) nu e in ordonanta (proiectul de ordonanta privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare - n. r.) pentru ca este un mecanism la care inca se lucreaza si vom vedea in ce forma mergem mai departe, avand in vedere ca si in Parlament exista doua initiative legislative, stiti foarte bine, si atunci acest mecanism practic va fi trimis de Guvern intr-o forma sau alta, vedem, fie ordonanta, fie proiect de lege, care in septembrie ar trebui sa fie inchis ca si subiect si mai ales as fi foarte interesat sa vad acolo acei parlamentari care, stiti foarte bine, spuneau ca fac foarte multe si acum vor avea ocazia sa faca ce au spus", a mentionat Teodorovici.
Intrebat despre sporul de 15% pentru conditii grele si vatamatoare acordat unor categorii de bugetari, ministrul Finantelor a raspuns ca "nu intra acum in discutie".
Majorarea accizei la tigarete, reducerea numarului de posturi de secretari de stat in ministere, eliminarea sporului pentru conditii grele si vatamatoare, taxarea pensiilor care nu se bazeaza pe contributivitate se numarau printre masurile ce urmau... mai mult
Marti, 06 August 2019, ora 12:45
Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a anuntat, vineri, in sedinta de guvern, ce schimbari se vor face in privinta pensiilor speciale.
"Va propunem un proiect foarte important si dezbatut in spatiul public. Va propunem un proiect de ordonanta de urgenta care stabileste ca pensiile de serviciu nu se vor mai majora anual prin raportare la cresterile salariile, ci doar in functie de coeficientul de inflatie.
Actul normativ prevede ca valoarea neta a pensiei de serviciu nu va mai putea depasi media soldelor sau salariilor nete cuprinse in baza de calcul a pensiei", a spus Vasilescu.
Ministrul a precizat ca niciuna dintre pensiile speciale aflate in plata nu va fi micsorata ca urmare a adoptarii prezentei ordonante.
"Nu sufera modificari nici baza de calcul si nu intervin schimbari nici in ceea ce priveste varsta de pensionare", a adaugat Vasilescu.
Decizia a fost luata in vederea eliminarii inechitatilor dintre categorii de pensionari, dar si in contextul in care exista pensii de serviciu care au crescut si cu 300% in ultimii ani, ca urmare a cresterii salariale semnificative in respectivele domenii de activitate, dupa cum a mai spus Vasilescu.
"Actul normativ reglementeaza pensiile personalului MAI, MAPN, al seviciilor de informatii, al personalului navigant profesionist, al Corpului Diplomatic si Consular, al Curtii de Conturi, al functionarilor parlamentari, dar si al membrilor Senatului Romaniei si Camerei Deputatilor.
Pensiile magistratilor nu sunt... mai mult
Vineri, 04 August 2017, ora 14:08
Guvernul va reintroduce pensiile speciale pentru politisti, militari si angajati ai SRI.
Executivul a elaborat un proiect de act normativ care modifica legislatia privind sistemul de pensii, informeaza Realitatea TV.
Documentul prevede reintroducerea pensiilor speciale pentru angajatii Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Afacerilor Interne si Serviciului Roman de Informatii.
Proiectul arata ca aceste indemnizatii se platesc din sumele alocate la bugetul de stat ...citeste mai departe despre "Guvernul reintroduce pensiile speciale pentru Politie, Armata si SRI" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 22 Aprilie 2015, ora 11:44