Comisia Europeana a adoptat joi si o noua lista a tarilor terte ale caror cadre de combatere a spalarii banilor si a finantarii terorismului prezinta deficiente strategice, se arata intr-un comunicat al Executivului comunitar.
Tarile care au fost inscrise pe lista sunt: Bahamas, Barbados, Botswana, Cambodgia, Ghana, Jamaica, Mauritius, Mongolia, Myanmar, Nicaragua, Panama si Zimbabwe, iar cele care au fost retrase de pe lista sunt: Bosnia-Hertegovina, Etiopia, Guyana, Republica Democrata Populara Laos, Sri Lanka si Tunisia.
Comisia a publicat si o metodologie mai transparenta si perfectionata pentru identificarea tarilor terte cu un grad ridicat de risc ale caror sisteme de combatere a spalarii banilor si a finantarii terorismului prezinta deficiente strategice, care reprezinta o amenintare semnificativa la adresa sistemului financiar al UE. Acest demers va consolida dialogul UE cu tarile terte si va asigura o cooperare mai stransa cu Grupul de Actiune Financiara Internationala (GAFI).
Principalele elemente de noutate se refera la: interactiunea dintre procesul de includere pe lista al UE si cel al GAFI; o cooperare sporita cu tarile terte si consultarea consolidata a expertilor statelor membre. Parlamentul European si Consiliul vor avea acces la toate informatiile relevante in diferitele etape ale procedurilor, cu conditia respectarii unor cerinte adecvate de manipulare a informatiilor.
In temeiul Directivei privind combaterea spalarii banilor (DCSB), Comisia... mai mult
Joi, 07 Mai 2020, ora 18:25
Ministrii de Finante din Uniunea Europeana au decis vineri sa elimine Belize de pe lista neagra a paradisurilor fiscale, potrivit unui document UE consultat de Reuters.
Aceasta lista a fost creata in decembrie 2017 si a fost revizuita in martie 2019, in urma unei analize aprofundate a punerii in aplicare a angajamentelor asumate de jurisdictiile tarilor terte implicate in acest proces.
"Belize a adoptat reformele necesare pentru a imbunatati regimul fiscal pentru companiile internationale, care urma sa fie implementat pana la finele lui 2018", se arata in documentul UE, adaugand ca acest lucru a fost suficient pentru a fi inlaturata de pe lista neagra.
Ca urmare a deciziei de vineri, opt jurisdictii raman pe lista jurisdictiilor necooperante: Fiji, Oman, Samoa, Trinidad si Tobago, Vanuatu, Insulele Virgine Americane, Guam si Samoa Americana.
Sistemul de "lista neagra" al UE a fost creat in 2017 ca parte a combaterii evaziunii fiscale in urma unor dezvaluiri, precum Panama Papers si Paradise Papers, legate de utilizarea lacunelor juridice de catre firme si persoane fizice pentru a evita plata impozitelor. Expertii europeni au avut nevoie de aproape un an pentru a evalua un numar de 92 de jurisdictii din intreaga lume pentru ca in luna decembrie 2017 ministrii de Finante din statele membre ale Uniunii Europene sa anunte ca au adoptat o lista neagra a paradisurilor fiscale, care atunci cuprindea 17 jurisdictii din afara UE care nu coopereaza in probleme legate de... mai mult
Vineri, 08 Noiembrie 2019, ora 16:47
Printre subiectele la care isi propune sa raspunda recentul proiect de modificare a Codului Fiscal se numara si o noua definitie a locului conducerii efective. O definitie foarte interesanta cu care vine legiuitorul si iata care sunt argumentele.
In primul rand, ce reprezinta locul conducerii efective? Foarte pe scurt, reprezinta locul unde conducerea societatii ia deciziile cheie necesare pentru desfasurarea activitatii (de exemplu, financiare, operationale, comerciale etc.).
La ce foloseste acest concept? Conform regulilor fiscalitatii internationale, o companie trebuie sa plateasca impozit pe profit acolo unde are locul de exercitare a conducerii efective. Atunci cand acesta se afla in alt stat decat cel unde este incorporata societatea, aceasta va plati impozit numai in statul unde se afla locul conducerii efective.
In contextul actual, in care vedem modele de afaceri din ce in ce mai volatile si o mare flexibilitate cu privire la locul de unde ne desfasuram activitatea, acest concept este cat se poate de real. Astfel, era necesara introducerea in Codul Fiscal a definitiei locului conducerii efective.
Supriza a venit, insa, din maniera in care aceasta definitie este formulata in proiectul de modificare a Codului Fiscal si intepretarile care pot deriva de aici.
Fara a intra intr-o analiza detaliata a acestei definitii, care ar trebui sa puna multe intrebari specialistilor in fiscalitate, as remarca doar doua aspecte:
In primul rand, se pare ca notiunea... mai mult
Miercuri, 04 Septembrie 2019, ora 11:18
Ministrii de Finante din Uniunea Europeana au actualizat lista jurisdictiilor fiscale necooperante pe baza unui intens proces de analiza si de dialog, coordonat de Comisia Europeana, se arata intr-un comunicat al executivului comunitar.
Lista s-a dovedit a fi un real succes, intrucat multe state si-au modificat legislatia si sistemele fiscale pentru a se alinia la standardele internationale.
Pe parcursul anului trecut, Comisia a evaluat 92 de tari in functie de trei criterii: transparenta fiscala, buna guvernanta si activitatea economica reala, dar si pe baza unui indicator, existenta cotei zero a impozitului pe profit. Actualizarea demonstreaza ca acest proces clar, transparent si credibil a produs schimbari reale: 60 de state au luat masuri ca raspuns la ingrijorarile exprimate de Comisie, iar peste 100 de regimuri fiscale daunatoare au fost eliminate. Lista a avut, de asemenea, o influenta pozitiva asupra standardelor de buna guvernanta fiscala convenite la nivel international.
Pe baza examinarii efectuate de Comisie, ministrii au introdus marti pe lista neagra 15 tari. Dintre acestea, cinci nu si-au asumat niciun fel de angajamente de la prima lista neagra adoptata in 2017, respectiv Samoa Americana, Guam, Samoa, Trinidad si Tobago, precum si Insulele Virgine Americane. Alte trei tari se aflau in 2017 pe lista neagra, apoi au fost mutate pe lista gri in urma angajamentelor pe care si le-au asumat; acum insa trebuie reintroduse pe lista neagra deoarece nu si-au... mai mult
Marti, 12 Martie 2019, ora 17:01
Ministrii de Finante ai statelor UE au scos Bahreinul, Insulele Marshall si Santa Lucia de pe lista neagra a paradisurilor fiscale. Este deja a doua ora cand ministrii aleg sa elimine state de pe aceasta lista neagra, adoptata in urma cu numai 3 luni.
Toate cele 11 tari care au fost scoase de pe lista neagra au fost trecute pe asa-numita "lista gri". Aceasta din urma cuprinde statele care s-au angajat sa isi imbunatateasca practicile in materie de fiscalitate si care fac obiectul unei supravegheri stricte din partea aurotitatilor UE, transmite Reuters.
"Sunt incantat sa vad ca mai multe jurisdictii si-au luat angajamentul de a-si reforma politicile astfel incat sa remedieze temerile noastre", a afirmat ministrul bulgar de Finante, Vladislav Goranov, a carui tara detine presedintia rotativa a UE.
Ministrii de Finante au decis, totodata, sa includa pe lista neagra a paradisurilor fiscale insulele Saint Kitts si Nevis, Insulele Virgine Americane si Bahamas. Desi si-au dorit sa fie eliminate de pe lista, Guam, Namibia, Palau, Samoa, Samoa Americana si Trinidad-Tobago nu s-au bucurat, inca, de acest privilegiu.
Dupa o analiza de aproape un an, in luna decembrie 2017, ministrii de Finante din statele membre ale Uniunii Europene au adoptat o lista neagra a paradisurilor fiscale, care cuprindea 17 jurisdictii din afara UE care nu coopereaza in probleme legate de fiscalitate.
Dupa modificarile recente, pe lista neagra se mai afla: Samoa Americana, Guam, Namibia,... mai mult
Marti, 13 Martie 2018, ora 15:42
Statele Uniunii Europene urmeaza sa scoata saptamana viitoare Bahreinul, Insulele Marshall si Sfanta Lucia de pe o lista UE a paradisurilor fiscale, lasand doar sase jurisdictii pe lista, la trei luni dupa ce aceasta a fost adoptata, potrivit unui document european citat marti de Reuters.
Masura este de natura sa provoace si mai multa dezaprobare din partea parlamentarilor si activistilor care au criticat puternic o prima diminuare a listei in ianuarie ce a redus aproape la jumatate numarul de jurisdictii listate, la noua de la 17.
Noua decizie de eliminare de pe lista a fost luata de Grupul responsabil cu Codul de Conduita al UE, ce include experti fiscali din cele 28 de state membre, potrivit unui document al UE consultat de Reuters.
Se asteapta ca ministrii de Finante din UE sa aprobe propunerea la reuniunea lor lunara periodica de la Bruxelles pe 13 martie.
Cele sase jurisdictii care raman pe lista neagra sunt Samoa Americana, Guam, Namibia, Palau, Samoa, precum si Trinidad si Tobago.
Bahrein, Insulele Marshall si Sfanta Lucia sunt scoase de pe lista dupa ce au facut "angajamente specifice" de a-si adapta regulile fiscale si practicile la standardele UE, se arata in document. Aceste angajamente nu sunt publice.
In ianuarie, guvernele UE au decis sa elimine de pe lista neagra Barbados, Grenada, Coreea de Sud, Macao, Mongolia, Tunisia, Emiratele Arabe Unite si Panama.
Delistarea Panama a provocat o puternica dezaprobare publica. Procesul UE de... mai mult
Marti, 06 Martie 2018, ora 22:10
Ministrii de Finante din statele membre ale Uniunii Europene au confirmat marti scoaterea a opt jurisdictii de pe lista neagra a paradisurilor fiscale, la o luna dupa stabilirea tarilor care nu coopereaza in probleme legate de fiscalitate, transmit Yonhap, DPA si Reuters.
Barbados, Coreea de Sud, Emiratele Arabe Unite, Grenada, Macao, Mongolia, Panama si Tunisia sunt juridictiile care au fost scoase de pe lista, in urma angajamentelor luate la cel mai inalt nivel pentru a remedia temerile UE, se arata in comunicatul forului comunitar.
Propunerea privind scoaterea celor opt jurisdictii de pe lista neagra a paradisurilor fiscale a fost facuta de asa numitul Grup responsabil cu codul de conduita, care cuprinde experti din cele 28 de tari membre ale UE. Cele opt jurisdictii vor fi mutate pe lista gri, care cuprinde statele care s-au angajat sa-si schimbe reglementarile privind transparenta si cooperarea in domeniul fiscal. In prezent, sunt 47 de jurisdictii pe lista gri.
In 5 decembrie, ministrii de Finante din statele membre ale Uniunii Europene adoptasera lista neagra a paradisurilor fiscale, care cuprindea 17 jurisdictii din afara UE (Samoa Americana, Bahrain, Barbados, Grenada, Guam, Coreea de Sud, Macao, Insulele Marshall, Mongolia, Namibia, Palau, Panama, Saint Lucia, Samoa, Trinidad si Tobago, Tunisia si Emiratele Arabe Unite) care nu coopereaza in probleme legate de fiscalitate.
Tarile de pe lista neagra pot pierde accesul la fondurile europene. Listele... mai mult
Marti, 23 Ianuarie 2018, ora 15:08
Ministrii de Finante din statele membre ale Uniunii Europene au adoptat marti o lista neagra a paradisurilor fiscale, care cuprinde 17 jurisdictii din afara UE care nu coopereaza in probleme legate de fiscalitate, a anuntat reprezentantul Frantei, Bruno Le Maire, transmite Reuters.
Lista cuprinde: Samoa Americana, Bahrain, Barbados, Grenada, Guam, Coreea de Sud, Macao, Insulele Marshall, Mongolia, Namibia, Palau, Panama, Saint Lucia, Samoa, Trinidad si Tobago, Tunisia si Emiratele Arabe Unite, au declarat oficiali ai UE.
Ministrul francez Finante, Bruno Le Maire, a informat ca alte 47 de jurisdictii sunt incluse intr-o lista "gri", cu tari care s-au angajat sa isi imbunatateasca practicile in materie de fiscalitate.
Tarile de pe lista neagra pot pierde accesul la fondurile europene. Alte posibile contramasuri vor fi anuntate in saptamanile urmatoare, a precizat Bruno Le Maire.
Aceasta lista era asteptata cu nerabdare dupa recentele scandaluri care au scos la iveala numeroase sisteme de evaziune fiscala, de la 'LuxLeaks' la finele lui 2014, 'Panama Papers' in luna aprilie 2016 si 'Paradise Papers' in luna noiembrie 2017.
In cazul statelor care au decis sa respecte solicitarile UE, tarile dezvoltate au la dispozitie perioada de pana la finele lui 2018 pentru a adopta reformele cerute iar tarile in curs de dezvoltare pot face acelasi lucru pana la finele lui 2019.
In ceea ce priveste eventualele paradisuri fiscale din Caraibe, devastate de uraganele din luna... mai mult
Marti, 05 Decembrie 2017, ora 15:45
Turcia este in grafic pentru a evita o potentiala includere pe lista neagra a paradisurilor fiscale a Uniunii Europene, o decizie care ar fi inasprit si mai mult tensiunile dintre cele doua parti, dupa ce vineri a trimis blocului comunitar o scrisoare continand clarificari suplimentare, conform unui document consultat de Bloomberg.
Angajamentele autoritatilor de la Ankara par sa rezolve, pentru moment, toate problemele identificate de expertii europeni in urma cu cateva zile.
Pe baza noilor informatii furnizate, expertii au ajuns la concluzia ca regimul preferential numit "regimul regional al firmelor mama" nu indeplineste criteriile pentru includerea Turciei pe lista neagra a paradisurilor fiscale, sunt concluziile grupului de lucru al UE numit Code of Conduct.
Anuntul vine dupa ce, pe 21 noiembrie, acest grup de lucru european infiintat pentru identificarea jurisdictiilor non-cooperante in materie de fiscalitate concluziona ca angajamentele Turciei vizand solutionarea problemelor cu privire la transparenta, precum si cu privire la eliminarea regimurilor fiscale preferentiale "sunt insuficiente" pana acum.
In consecinta, grupul de lucru ar putea recomanda ministrilor europeni de Finante sa adauge Turcia pe lista neagra a paradisurilor fiscale la reuniunea lor din 5 decembrie.
Serbia, care a fost de asemenea inclusa pe 21 noiembrie in documentul ce cuprinde lista neagra a paradisurilor fiscale, a fost acum scoasa din lista dupa ce a prezentat angajamente... mai mult
Luni, 27 Noiembrie 2017, ora 16:16