Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Lista neagra a paradisurilor fiscale intocmita de UE continua sa se scurteze

Lista neagra a paradisurilor fiscale intocmita de UE continua sa se scurteze
Statele Uniunii Europene urmeaza sa scoata saptamana viitoare Bahreinul, Insulele Marshall si Sfanta Lucia de pe o lista UE a paradisurilor fiscale, lasand doar sase jurisdictii pe lista, la trei luni dupa ce aceasta a fost adoptata, potrivit unui document european citat marti de Reuters.

Masura este de natura sa provoace si mai multa dezaprobare din partea parlamentarilor si activistilor care au criticat puternic o prima diminuare a listei in ianuarie ce a redus aproape la jumatate numarul de jurisdictii listate, la noua de la 17.

Noua decizie de eliminare de pe lista a fost luata de Grupul responsabil cu Codul de Conduita al UE, ce include experti fiscali din cele 28 de state membre, potrivit unui document al UE consultat de Reuters.

Se asteapta ca ministrii de Finante din UE sa aprobe propunerea la reuniunea lor lunara periodica de la Bruxelles pe 13 martie.

Cele sase jurisdictii care raman pe lista neagra sunt Samoa Americana, Guam, Namibia, Palau, Samoa, precum si Trinidad si Tobago.

Bahrein, Insulele Marshall si Sfanta Lucia sunt scoase de pe lista dupa ce au facut "angajamente specifice" de a-si adapta regulile fiscale si practicile la standardele UE, se arata in document. Aceste angajamente nu sunt publice.

In ianuarie, guvernele UE au decis sa elimine de pe lista neagra Barbados, Grenada, Coreea de Sud, Macao, Mongolia, Tunisia, Emiratele Arabe Unite si Panama.

Delistarea Panama a provocat o puternica dezaprobare publica. Procesul UE de adoptare a unei liste negre de paradisuri fiscale a fost declansat de publicarea asa-numitelor "Panama Papers", o serie de informatii financiare confidentiale care au aratat cum bogatii si corporatiile multinationale utilizeaza schemele off-shore pentru a-si reduce facturile fiscale.

Ministrii au declarat ca delistarea din luna ianuarie a fost un semn ca procesul functioneaza in timp ce tari din lumea intreaga au fost de acord sa adopte standardele UE privind transparenta fiscala.

Toate tarile scoase de pe lista au fost mutate intr-o asa-numita lista gri, ce include zeci de jurisdictii care nu respecta standardele UE impotriva evaziunii fiscale, dar s-au angajat sa-si schimbe regulile si practicile. Tarile de pe lista gri pot fi mutate inapoi pe lista neagra daca nu isi respecta angajamentele.

Jurisdictiile de pe lista neagra s-ar putea confrunta cu daune "reputationale" si controale mai stricte asupra tranzactiilor lor financiare cu UE, desi inca nu au fost convenite sanctiuni de catr ...citeste mai departe despre "Lista neagra a paradisurilor fiscale intocmita de UE continua sa se scurteze" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 722 ori
Citeste mai multe desprelista paradisuri fiscale