Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

UE a anuntat lista neagra a paradisurilor fiscale: Cuprinde 17 tari, printre care se numara si Tunisia si Emiratele Arabe Unite

UE a anuntat lista neagra a paradisurilor fiscale: Cuprinde 17 tari, printre care se numara si Tunisia si Emiratele Arabe Unite


Ministrii de Finante din statele membre ale Uniunii Europene au adoptat marti o lista neagra a paradisurilor fiscale, care cuprinde 17 jurisdictii din afara UE care nu coopereaza in probleme legate de fiscalitate, a anuntat reprezentantul Frantei, Bruno Le Maire, transmite Reuters.

Lista cuprinde: Samoa Americana, Bahrain, Barbados, Grenada, Guam, Coreea de Sud, Macao, Insulele Marshall, Mongolia, Namibia, Palau, Panama, Saint Lucia, Samoa, Trinidad si Tobago, Tunisia si Emiratele Arabe Unite, au declarat oficiali ai UE.

Ministrul francez Finante, Bruno Le Maire, a informat ca alte 47 de jurisdictii sunt incluse intr-o lista "gri", cu tari care s-au angajat sa isi imbunatateasca practicile in materie de fiscalitate.

Tarile de pe lista neagra pot pierde accesul la fondurile europene. Alte posibile contramasuri vor fi anuntate in saptamanile urmatoare, a precizat Bruno Le Maire.

Aceasta lista era asteptata cu nerabdare dupa recentele scandaluri care au scos la iveala numeroase sisteme de evaziune fiscala, de la 'LuxLeaks' la finele lui 2014, 'Panama Papers' in luna aprilie 2016 si 'Paradise Papers' in luna noiembrie 2017.

In cazul statelor care au decis sa respecte solicitarile UE, tarile dezvoltate au la dispozitie perioada de pana la finele lui 2018 pentru a adopta reformele cerute iar tarile in curs de dezvoltare pot face acelasi lucru pana la finele lui 2019.

In ceea ce priveste eventualele paradisuri fiscale din Caraibe, devastate de uraganele din luna septembrie, ele vor beneficia de un ragaz suplimentar, pana in primavara lui 2018, pentru a furniza informatii.

In orice caz, lista neagra a paradisurilor fiscale ar urma sa fie actualizata in mod regulat, au declarat mai multe surse europene.

Vineri, un inalt functionar european a indicat ca lista neagra a UE va cuprinde cel putin 10 tari. Comparativ, lista neagra elaborata de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) contine un singur nume: Trinidad-Tobago.

In acest moment, fiecare tara membra UE are propria sa lista a jurisdictiilor pe care le considera mai putin cooperante in materie de fiscalitate. Criteriile pentru definirea unui paradis fiscal variaza foarte mult in randul statelor membre UE.

O eventuala lista neagra a UE ar avea o greutate mai mare, iar jurisdictiile incluse pe aceasta lista ar pute fi supuse unor sanctiuni daca nu coopereaza.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 4838 ori
Citeste mai multe desprelista neagra paradisuri fiscale