Amenda Apple, camp de batalie intre SUA si UE. Trump sare in sprijinul corporatiilor

Miercuri, 05 Iulie 2017, ora 04:41
5442 citiri
Amenda Apple, camp de batalie intre SUA si UE. Trump sare in sprijinul corporatiilor
Foto: Appleinsider.com

Administratia americana are de gand sa se implice in procesul care vizeaza cea mai mare amenda dictata pana acum de autoritatile europene impotriva unei corporatii.

Scandalul Apple, soldat cu o amenda de 13 miliarde de euro pentru evitarea taxarii impozitului pe profit prin negocierea de scutiri fiscale din partea Irlandei, va fi un adevarat camp de bataie intre administratia Trump si Comisia Europeana, informeaza Reuters.

Apple a formulat in decembrie un apel catre Curtea Generala a UE din Luxemburg, contestand decizia CE. Masura dura luata de autoritatile de la Bruxelles a fost criticata si de administratia Obama, iar acum noii ocupanti ai birourilor de la Casa Alba se pregatesc sa intervina in proces pentru a sustine punctul de vedere al Apple.

In acelasi timp, guvernul SUA a anuntat ca intentioneaza sa aplice o amnistie fiscala de aproximativ 2.600 miliarde de dolari pentru corporatiile care returneaza profitul plasat in diverse paradisuri fiscale de pe glob, dar nu a comentat public implicarea sa in apelul depus de gigantul IT.

"Pot confirma ca SUA au depus o cerere de interventie in dosarul ajutorului de stat constatat in cazul Apple", a explicat o sursa din interiorul Curtii de Justitie a UE.

Curtea Generala ar putea demara audierile in dosar la mijlocul amului viitor, pana acum Apple reclamand decizia CE drept o masura absurda indreptata in mod nejustificat impotriva sa.

Amazon, McDonalds, Starbucks si Fiat Chrysler sunt alte corporatii cu capital american care sunt vizate de amenzi pentru beneficiile negociate in plata impozitelor pe profit in diverse state ale Ue. Masura este vazuta de organismele europene ca o forma de evaziune si taxata drept ajutor de stat, firmele urmand sa returneze prejudiciul constatat.

#corporatii americane UE, #impozite corporatii, #relatii SUA UE , #Profit