Legea redeventelor ar putea trece prin Parlament in prima parte anului viitor, iar aplicarea acesteia sa se faca din 2017, a declarat, joi, ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici.
Acesta a precizat ca a avut o discutie cu echipa Fondului Monetar International pe tema redeventelor.
De asemenea, ministrul Finantelor a mai spus ca legea ar urma sa ajunga in Parlament anul acesta, sa fie dezbatuta si aprobata in prima parte anului viitor si sa se aplice din 2017. Teodorovici a refuzat sa ofere insa detalii despre valoarea redeventelor din viitoarea lege.
Redeventele, in atentia companiilor petroliere: Cresterea de taxe trebuie contrabalansata
Ponta: E nevoie de consens politic pentru proiectul privind redeventele
Luna trecuta, Artur Stratan, presedintele Asociatiei Romane a Companiilor de Explorare si Productie Petroliera (ROPEPCA), afirma ca noua lege a redeventelor ar putea intra in vigoare de la 1 ianuarie 2017, in conditiile in care pana la finalul anului, ...citeste mai departe despre "Anunt dupa intalnirea cu FMI: Redeventele raman la fel cel putin pana in 2017" pe Ziare.com mai mult
Joi, 22 Octombrie 2015, ora 23:50
Negocierile dintre autoritati si delegatia FMI-CE vor continua si sambata, in special pe subiecte privind finantele si energia, fiind patru teme unde partile nu au ajuns la un acord, in timp ce la CFR Marfa s-a convenit reluarea privatizarii.
"Sunt patru teme pe care nu s-au inteles. Discutiile vor continua (sambata - n.red.), in principal pe finante si pe energie. CE si FMI au cerut sa se renunte la programul Prima Masina, iar Guvernul a transmis ca nu va renunta. De fapt, au aratat ca in sedinta de in sedinta de Guvern de marti va fi introus spre aprobare plafonul de garantii 350 de milioane lei si va fi prelungit termenul pentru inscrierea bancilor in program pana la 2 martie", au spus surse oficiale citate de Mediafax.
Discutiile nu s-au incheiat pana la ora transmiterii acestei stiri, dar sursele au explicat ca s-a convenit ca negocierile pe mai multe teme sa fie reluate sambata.
Prin programul "Prima Masina", statul va garanta creditul bancar contractat pentru achizitia ...citeste mai departe despre "Impas in negocierile cu FMI. Tratativele continua si sambata" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 07 Februarie 2015, ora 09:33
Ministrul delegat pentru Buget, Darius Valcov, a explicat marti cum au reusit specialistii Guvernului sa convinga FMI sa accepte un proiect de buget pe 2015 bazat pe un deficit de 1,83% din PIB.
Nivelul este mai mare decat cel vehiculat initial, de 1,4%, si considerabil mai ridicat decat a cerut delagatia Fondului Monetar, in timpul negocierilor, de 0,9%, solicitare catalogata drept inacceptabila de catre Executiv.
Darius Valcov a lamurit ca, in timpul discutiilor de saptamana aceasta, expertii Guvernului a convins FMI ca estimarea de 0,9% se bazeaza pe o discrepanta istorica, pe masuri aplicate in anul 2013, si ca "trebuie sa plecam de la ce se intampla astazi".
"Este o discrepanta istorica, sunt masuri care s-au aplicat in perioada 2013, acest lucru nu s-a intamplat anul acesta (...) si au inteles ca trebuie sa accepte si sa pornim negocierile de la alt nivel. In final, specialistii nostri au convins ca situatia este alta si ca trebuie plecat de la ce se intampla astazi si ...citeste mai departe despre "Cum a convins Guvernul FMI sa accepte deficitul de 1,83%: Negocierile au fost dure!" pe Ziare.com mai mult
Marti, 09 Decembrie 2014, ora 13:53
Premierul Victor Ponta a reafirmat sambata ca Guvernul nu va accepta un deficit bugetar mai mic de 1,4 % in negocierile cu delegatia FMI, Comisia Europeana, Banca Mondiala.
El a sustinut ca "FMI se descarca pe elevul din ultima banca".
"Ei intotdeauna daca ne gasesc pe noi mai mici, stiti cum se face la elevul din ultima banca, pe ala se descarca multe lucruri. Nu, nu vom accepta niciun fel de deficit mai jos de 1,4 si asa si 1,4 cum a fost semnat de domnul Basescu in 2011, dupa parerea mea a fost o mare greseala. Dar a fost, e semnat, nu avem cum sa-l schimbam. (...)
Dar ceea ce este cel mai important este ca a fost o discutie foarte importanta in campania electorala, in special pe social media - vom schimba cota unica, vom aduce taxe. Vreau sa spun foarte clar, in buget, chiar si cu 1,4, nu se mareste absolut nicio taxa si niciun impozit. Si, de asemenea, a doua discutie, au fost pomeni electorale, ...citeste mai departe despre "Ponta: FMI se descarca pe elevul din ultima banca" pe Ziare.com. mai mult
Duminica, 07 Decembrie 2014, ora 08:49
Guvernul si-a asumat in fata FMI o serie de masuri precum cresterea salariului minim pana la 900 de lei, privatizarea CFR Marfa in 2015 si accize mai mari pe carburanti. Analistii contactati de Business24 cred ca taxa pe stalpi este o dovada de disperare, iar cel care va "plati" politele acestor negocieri este tot cetateanul de rand.
"Cred ca de data aceasta acordul cu FMI are un grad de periculozitate pentru Romania mai mare ca oricand, pentru ca se confirma lucrul de care imi era teama: FMI nu are capacitatea sa inteleaga situatia reala in care se afla Romania si nici sa conceapa impreuna cu Guvernul un concept de dezoltare asa cum se intampla in alte tari din jurul nostru care au renuntat la politica de fiscalitate excesiva si au inceput sa aibe elemente, mai putin sau mai mult evidente, de dezvoltare economica", a declarat pentru Business24 Mircea Cosea, analist financiar si profesorul in Economie.
Practic, sustine Cosea, ideea de baza a acestui acord aprobata de Guvernul Romaniei si sustinuta fara prea mare credibilitate stiintifica de Andrea Schaechter este aceea ca singura cale pe care Romania o are de a supravietui si de a avea un buget in limite acceptabile este cresterea impozitelor si taxelor asupra sectorului economic si asuprea populatiei.
"Este destul de periculos pentru ca Romania nu este o tara aflata intr-un stadiu de consolidare economica, ci intr-un stadiu de dezvoltare, aproape de subdezvolare, economica. Deci Romania are nevoie de o cu totul... mai mult
Marti, 05 Noiembrie 2013, ora 12:52
Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) neaga faptul ca ar fi fost solicitat sa bruieze, pentru a impiedica interceptarile, discutiile purtate joi la Ministerul Finantelor cu misiunea FMI pe tema politicilor fiscale si a bugetului pentru 2014.
"In urma aparitiei in spatiul public a unei stiri potrivit careia Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) a fost solicitat sa bruieze, pentru a impiedica interceptarile, discutiile purtate joi la Ministerul Finantelor cu misiunea FMI pe tema politicilor fiscale si a bugetului pentru 2014, in timp ce functionarii ministeriali prezenti au fost obligati sa predea telefoanele mobile, pentru corecta informare a opiniei publice, purtatorul de cuvant al STS a fost imputernicit sa faca urmatoarele precizari: stirea transmisa nu este adevarata. Serviciul de Telecomunicatii Speciale nu a fost solicitat sa asigure acest tip de serviciu pentru activitatea mentionata", se arata intr-un comunicat emis vineri de STS. mai mult
Vineri, 01 Noiembrie 2013, ora 14:25
STS a fost solicitat sa bruieze, pentru a impiedica interceptarile, discutiile purtate joi la Ministerul Finantelor cu misiunea FMI pe tema politicilor fiscale si a bugetului pentru 2014, in timp ce functionarii ministeriali prezenti au fost obligati sa predea telefoanele mobile.
Sistemul de bruiaj a fost deschis pentru a impiedica o eventuala incercare a unei persoane de a asculta discutiile din afara salii sau cladirii, scrie Mediafax.
Reprezentantii Finantelor au discutat, joi seara, cu delegatia Fondului Monetar International (FMI) si Comisiei Europene (CE) principalele politici fiscale si indicatorii principali ai bugetului de stat pentru 2014.
Surse oficiale au declarat agentiei Mediafax ca, in premiera pentru intalnirile cu delegatia FMI, din partea autoritatilor romane s-a solicitat ca Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) sa bruieze pentru a impiedica interceptarile, iar telefoanele mobile ale functionarilor ministeriali prezenti la intalnire au fost retinute inainte de intrarea in sala.
"Solicitarea a venit din partea ministrului delegat pentru Buget, Liviu Voinea, iar STS a instalat in sala de discutii un echipament de bruiaj. De altfel, functionarilor de la Finante prezenti la discutii li s-a cerut sa depuna telefoanele mobile intr-o cutie speciala, fiind intocmite si liste nominale cu cei care au luat parte la negocieri", au precizat sursele citate.
Potrivit acestora, doar membrii delegatiei FMI si CE, precum si demnitarii de la Finante au... mai mult
Vineri, 01 Noiembrie 2013, ora 12:23
Presedintele PDL, Vasile Blaga, i-a inmanat luni sefului delegatiei FMI, Erik de Vrijer, un set de principii care, in opinia democrat-liberalilor, ar trebui luate in discutie si a precizat ca dupa misiunea oficialilor Fondului din septembrie democrat-liberalii le vor prezenta programul lor de guvernare.
"PDL este un partid responsabil, care nu isi schimba pozitia in legatura cu necesitatea colaborarii cu dumneavoastra, cu Banca Mondiala, cu Comisia Europeana, indiferent ca este sau nu la putere.
Consideram absolut necesar ca Romania sa aiba in continuare nevoie de un parteneriat corect cu dumneavoastra si o sa va rog sa-mi permiteti sa va inmanez un set de principii pe care PDL le considera obligatorii sau cel putin necesare a fi luate in discutie pe termen scurt, mediu si lung, noi intelegand termen scurt - 2013, mediu - 2016 si lung - 2020.
Dupa misiunea dumneavoastra din septembrie vom fi in masura sa va prezentam programul nostru de guvernare, pe care am dori sa cadem de acord pentru etapa urmatoare, tocmai pentru a-l armoniza cu dumneavoastra", a afirmat Blaga la inceputul intalnirii dintre reprezentantii PDL si cei ai FMI.
Din partea PDL iau parte la intalnire Vasile Blaga, Adriean Videanu, Bogdan Dragoi, Gheorghe Pogea, Cristian Boureanu, Andreea Paul.
Negocierile cu FMI, un succes pentru Romania?
Discutiile cu FMI s-au incheiat. Vezi concluziile mai mult
Luni, 13 August 2012, ora 13:52
O misiune a Fondului Monetar International (FMI) va sosi luni in Bosnia, pentru a incepe o serie de negocieri legate de un acord stand-by, in contextul in care se estimeaza ca statul balcanic va intra in recesiune in 2009, relateaza Reuters. Vizita misiunii FMI este cel mai recent semn al dificultatilor economice din Balcani, zona ai carei lideri sperau anul trecut ca vor putea evita impactul crizei financiare mondiale. Cei mai multi experti prevad acum o recesiune in toate statele fostei Iugoslavii. Cele doua regiuni autonome ale Bosniei, Federatia Bosniei si Hertegovinei si Republica Srpska, au cerut cabinetului central sa invite misiunea FMI, dupa ce veniturile bugetare au scazut in primul trimestru, ca si productia si exporturile. Misiunea va incepe negocierile in Banja Luka, principalul oras din Republica Srpska, discutii ce se vor muta pe 20 aprilie la Sarajevo, pentru negocieri cu oficialii guvernamentali din Federatia Bosniei si Hertegovinei si cu ministrii cabinetului central, a anuntat reprezentanta FMI din Sarajevo. Guvernatorul bancii centrale, Kemal Kozaric, a declarat ca Bosnia ar putea obtine pana la un miliard euro, echivalent cu circa 8% din produsul intern brut din 2008. Oficialii bosniaci nu au specificat cat de mult ar avea nevoie de un acord cu FMI. Potrivit regulementelor creditorului, Bosnia isi poate tripla cota de circa 200 milioane euro din cadrul FMI si poate solicita mai mult in circumstante speciale. Dintre fostele tari iugoslave, Serbia a... mai mult
Luni, 13 Aprilie 2009, ora 13:09