Grecii s-au razgandit. Parca n-ar mai vrea sa iasa din euro

Luni, 27 Aprilie 2015, ora 17:12
3382 citiri
Grecii s-au razgandit. Parca n-ar mai vrea sa iasa din euro
Foto: Stato Potenza

Grecia reia eforturile de a ajunge la un punct comun cu creditorii europeni, dupa ce sondajele de opinie derulate in weekend au aratat o majoritate clara a elenilor care accepta ideea unui compromis facut de guvernanti pentru o deblocare rapida a fondurilor.

Doua sondaje de opinie publicate la sfarsitul saptamanii arata ca sprijinul populatiei pentru pozitia ferma adoptata de guvernantii eleni in fata creditorilor se diminueaza pe zi ce trece.

Peste jumatate din respondentii unui sondaj Alco publicat de revista Proto Thema au raspuns ca sunt de acord cu un compromis facut in fata creditorilor din zona euro, informeaza Bloomberg.

Euro cu orice pret

"Populatia Greciei a specificat clar ca vrea ca tara sa ramana in zona euro, indiferent de consecinte. Au inteles ca acest lucru cere masuri dure, inclusiv de austeritate", explica Aristidis Hatzis, profesor de drept si economie in cadrul Universitatii din Atena.

La aceasta ora, guvernul Greciei se zbate sa stranga suma de 1,5 miliarde de euro necesara pentru plata pensiilor publice si a salariilor bugetarilor pana la sfarsitul acestei luni.

Pentru moment, oficialii eleni au apelat la rezervele bugetare ale autoritatilor regionale si locale, dar si la alte fonduri, dupa ce, vineri, ministrii de Finante din zona euro au refuzat inca o data proiectul de reforme conceput de ministrii guvernului Syriza.

Bugetul Greciei va intra din nou in servraj financiar pe 6 mai, moment in care guvernul de la Atena trebuie sa plateasca o transa de 200 de milioane euro catre FMI.

Teme cruciale

Luni negocierile continua prin telefon, urmand ca miercuri, 29 aprilie, oficialii eleni sa se intalneasca inca o data cu grupul de creditori europeni, a confirmat unul dintre membrii Executivului de la Atena.

Trei puncte cruciale stau in calea atingerii unui acord intre cele doua parti; reformele din piata muncii, cele din sistemul de pensii si programul de privatizare.

Bursa de la Atena a reactionat prompt la aparitia rezultatelor sondajelor de opinie, indicele acesteia apreciindu-se cu 0,5 procente la mijlocul zilei.

Titlurile de stat grecesti cu maturitate la trei ani au castigat 12 puncte de baza ajungand la un randament 26,42%.

Punct critic

Pentru ceilalti lideri europeni, instabilitatea politica si criza din Grecia sunt principalele obstacole din calea redresarii economice a zonei euro, dupa cum a mentionat premierul spaniol Mariano Rajoy intr-un discurs, la inceputul acestei saptamani.

Coalitia de guvernamant din Grecia a incercat in repetate randuri sa deblocheze ajutorul financiar acordat tarii dupa negocierile din luna februarie, dar s-a izbit de refuzul celorlalte guverne din uniunea monetara care au reclamat lipsa unui program coerent de reforme al Atenei.

Ultimul episod al seriei de negocieri sterile s-a consumat vineri, ministrul elen de Finante Yanis Varoufakis fiind tinta criticilor aduse de omologii sai din celelalte 18 state ale eurozonei.

Dupa impasul de vineri, premierul grec Alexis Tsipras a purtat mai multe convorbiri telefonice cu presedintele grupului de ministrii din zona euro Jeroen Dijsselbloem si cancelarul german Angela Merkel.

Luni, cotianul german Bild dadea ca sigura informatia conform careia Tsipras ii solicitase Angelei Merkel convocarea de urgenta a unui summit al liderilor statelor UE.

Un purtator de cuvant al guvernului elen a infirmat informatia.

"Ne apropiem de un punct critic al negocierilor. Problema consta in stabilirea unui termen pentru deznodamantul crizei grecesti.

Sunt de parere ca, daca acesta va consta in declararea incapacitatii de plata sau iesirea Greciei din zona euro, nu vom afla acest lucru in ziua in care se va petrece", afirma Brendan Brown, seful departamentului de studii economice din cadrul Mitsubishi UFJ Securities International.

De acord cu compromisul

La inceputul saptamanii trecute, un sondaj de opinie realizat de Universitatea din Macedonia pentru Skai TV arata ca atitudinea actuala a oficialilor eleni este sustinuta de doar 46% din populatie, marcand o scadere de 10 procente fata de rezultatul obtinut in luna martie.

Alte doua sondaje de opinie publicate in weekend arata ca grecii accepta varianta unui compromis incheiat de guvern cu creditorii internationali.

Rezultatele studiului facut de Kappa Research si publicat sambata de revista To Vima arata ca 71,9% dintre eleni cred ca un acord cu creditorii poate fi benefic pentru tara, in timp ce doar 23,2% insista pe varianta abandonului zonei euro.

Un alt sondaj facut de Alco arata ca 50% din populatie sustine varianta incheierii unui acord cu creditorii, chiar daca acestia resping orice propunere facuta de oficialii de la Atena, in timp ce 36% agreeaza ideea unei iesiri a Greciei din eurozona.

Referendum cu iz de vendetta politica

27% din respondentii sondajului Alco au mentionat ca ar sustine ideea unui referendum pe tema incheierii acordului cu creditorii Greciei, atata vreme cat votul popular i-ar da sanse premierului Tsipras sa se debaraseze de opozantii aripii dure din propriul partid.

"Un referendum ar incheia toate aceste speculatii", crede si profesorul Hatzis.

Pe masura ce criza in negocierile derulate intre reprezentantii Greciei si grupul de creditori internationali risca sa intre in a noua luna consecutiva de discutii sterile, acestia din urma incep sa isi ia din ce in ce mai multe masuri de precautie.

La intalnirea de primavara a FMI, de la mijlocul acestei luni, grupul de creditori a ajuns la convingerea ca declararea incapacitatii de plata a Greciei este o chestiune care poate fi administrata fara repercusiuni majore, a mentionat presedintele bancii UBS, Alex Weber, intr-un interviu acordat ziarului elvetian Neue Zuercher Zeitung.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#negocieri grecia ue, #sondaje opinie Grecia, #incapacitate plata grecia, #referendum acord creditori Grecia , #Grecia