Criza din Grecia nu se va termina prea curand. Tara a intrat intr-o spirala periculoasa

Luni, 08 Iunie 2015, ora 14:21
3201 citiri
Criza din Grecia nu se va termina prea curand. Tara a intrat intr-o spirala periculoasa
Foto: Facebook / Alexis Tsipras, candidate for EU Commission President

Guvernul de la Atena a reusit sa impinga epilogul crizei negocierilor cu creditorii pana spre sfarsitul lunii iunie. Cu toate acestea, mai multi analisti sunt de parere ca suntem departe de a vedea actul final al crizei datoriilor Greciei.

Chiar si cu un acord care sa deblocheze cei 7,2 miliarde de euro din ultima transa a programului de asistenta financiara, premierul Tsipras va avea nevoie de o alta infuzie de bani in economia tarii in scurt timp, arata reporterii Bloomberg.

A treia sansa

Dupa aproape cinci luni de negocieri la sange, o eventuala intelegere intre delegatia elena si creditorii internationali nu ar reprezenta decat preambulul pentru deschiderea discutiilor pentru un al treilea program de asistenta financiara.

Lefteris Farmakis si Dimitris Drakopoulos, doi dintre analistii Nomura International, cred ca Grecia va avea nevoie de inca 30 de miliarde de euro pentru a iesi din impas.

Valoarea totala a imprumutului acordat Greciei va depinde doar de decizia celorlalte state din zona euro privind restructurarea datoriei inregistrate de statul elen si sub ce forma va fi aplicata aceasta.

Prim-ministrul Alexis Tsipras sustine ca un nou imprumut trebuie facut in termenii dictati de Atena, nu in cei ai guvernelor europene care au pompat bani in Grecia in ultimii 5 ani.

Impasul negocierilor dintre greci si creditorii europeni au generat o criza a lichiditatilor, impingand economia in recesiune.

Totodata, situatia a dus si la cresterea sumei totale a imprumuturilor de care Grecia are nevoie pentru a supravietui in interiorul zonei euro.

"In acest punct, orice intelegere incheiata se presupune ca nu va insemna sfarsitul acestei probleme. Povestea datoriilor se poate relua din nou", considera Simon Tilford, director adjunct al Centrului pentru Reforme Europene din Londra.

Poveste fara sfarsit

Valoarea ultimei transe din programul de asistenta financiara incheiat in 2010 abia va acoperi datoria inregistrata de Grecia la Banca Centrala Europeana pentru titlurile de stat cu maturitate in iulie si august.

Aici apare si cea mai mare piedica in calea eforturilor depuse de liderii occidentali care vor sa pastreze Grecia in uniunea monetara.

Odata iesita din impas in august, tara se va confrunta cu un deficit de 25 de miliarde de euro pana la sfarsitul anului, iar conditiile actuale nu dau semne incurajatoare de revenire a economiei elene.

In weekendul trecut, Tsipras a fost nevoit sa faca fata frontului unit al liderilor globali reuniti in cadrul summit-ului G7 din Bavaria, dar pozitia sa pare una transanta.

In discursul adresat parlamentarilor greci la finalul saptamanii, premierul elen a catalogat ofertele creditorilor drept inacceptabile si a spus ca spera ca acestea sunt doar trucuri folosite in negocieri.

Pozitia sefului de guvern de la Atena l-as lasat uimit pana si pe presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker.

Acesta a apreciat ca Tsipras a deformat esenta mesajului creditorilor si l-a sfatuit sa urmeze regulile de baza in diplomatie pentru a pastra bunele relatii cu partenerii europeni.

Scindati in doua tabere

O eventuala negociere pe al treilea program de asistenta financiara pentru Grecia ii va da sansa lui Tsipras sa-si joace cartea din programul electoral: restructurarea datoriilor si marirea pensiilor.

Deja creditorii sunt impartiti in doua tabere distincte: cea a FMI, care afirma ca gradul de indatorare la care a ajuns Grecia este nesustenabil si linia dura a europenilor, care cer ca tara sa-si plateasca datoria pana la ultimul cent.

Pe plan intern, principalul partid din coalitia de guvernamant, Syriza, este divizat in doua tabere: una care sustine linia dura a negocierilor si alta care ar fi de acord cu efectuarea unor concesii.

Situatia politica din plan intern l-ar putea constrange pe premierul grec sa ceara organizarea altor alegeri anticipate la mai putin de un an.

Balon de oxigen pentru doi ani

O alta carte pe care grecii intentioneaza sa o joace o reprezinta posibilitatea acordarii unor imprumuturi cu dobanda mica de la FMI.

De obicei, expertii Fondului solicita tarilor debitoare sa constituie un buget anual care sa acopere cheltuielile interne si plata transelor din imprumut.

Conform unor surse neoficiale, FMI a prezentat deja in cadrul summitului economic G7 o varianta in care Grecia, daca isi stabileste cateva obiective credibile pe termen mediu, poate beneficia de un nou imprumut.

Resursele pentru restituirea acestuia ar urma sa fie asigurate din reformarea sistemului de pensii si privatizari.

"In cel mai fericit scenariu, dependenta de creditorii nostri se va extinde pe durata a doi ani. Pentru urmatorii doi ani, Grecia are nevoie de imprumuturi ieftine", afirma Aristides Hatzis, profesor de economie in cadrul Universitatii din Atena.

#criza datorii grecia, #program asistenta financiara Grecia, #negocieri grecia ue, #imprumut fmi grecia , #Acord FMI