Mike Pompeo, secretarul american de Stat, a declarat ca regimul de la Phenian continua sa produca materiale fisibile pentru fabricarea de bombe nucleare, in pofida angajamentelor asumate de liderul nord-coreean Kim Jong-Un privind denuclearizarea tarii.
Intrebat in cursul unei audieri in Senatul SUA in legatura cu informatiile ca Phenianul ar continua sa produca materiale fisibile, Pompeo a raspuns: "Da, este corect (...) Da, continua sa produca materiale fisibile".
Pompeo insa a refuzat sa raspunda daca programul atomic nord-coreean continua sa avanseze. Oficialul american a sugerat ca declaratiile publice pe acest subiect nu ar ajuta in cazul "unor negocieri complexe cu un adversar dificil", informeaza site-ul cotidianului The Guardian.
Pompeo a declarat ca Statele Unite incearca pe cale diplomatica sa convinga Phenianul sa renunte la arsenalul nuclear.
Oficialul SUA, care a efectuat o vizita in perioada 5-7 iulie in Coreea de Nord, a mai afirmat ca a subliniat acest lucru in cursul discutiilor "productive" cu oficialii nord-coreeni.
Angajamentul denuclearizarii Coreei
Donald Trump si Kim Jong-Un, liderul Coreei de Nord, au anuntat, cu ocazia intrevederii istorice de la Singapore, angajamentul denuclearizarii Peninsulei Coreea, Washingtonul semnaland intentia oferirii unor garantii de securitate Phenianului. Pana de curand, cele doua parti se amenintau reciproc cu distrugerea.
Coreea de Nord a acuzat recent Administratia de la Washington ca insista... mai mult
Joi, 26 Iulie 2018, ora 17:10
Intr-un comunicat redactat de un oficial neidentificat al Ministerului de Externe nord-coreean, publicat de agentia de stat KCNA, este precizat ca atitudinea americanilor este "foarte ingrijoratoare" si ca ei au fost impotriva spiritului de la summit-ul din Singapore prin faptul ca au pus presiune unilaterala pe nord-coreeni pentru a-si abandona armele nucleare.
"Am anticipat ca Statele Unite vor veni cu o idee constructiva, gandindu-ne vom primi ceva la schimb", se arata in comunicat, adaugandu-se ca "determinarea pentru dezarmare nucleara s-ar putea sa scada".
"SUA gresesc daca vor considera ca Nordul va fi fortat sa accepte aceste cereri de tip gangster", este precizat in comunicat.
Aceste afirmatii vin in contrast cu declaratiile lui Mike Pompeo, care a declarat ca au fost facute progrese in discutiile sale cu oficialii nord-coreeni.
Vorbind in fata reporterilor dupa o zi si jumatate de discutii la Phenian, Pompeo a afirmat ca cele doua parti au cazut de acord sa organizeze noi discutii pe 12 iulie privind repatrierea ramasitelor americanilor ucisi in Razboiul Coreean si au discutat despre "modalitatile" de a distruge o facilitate pentru testarea motoarelor de rachete.
Pompeo a adaugat ca a "petrecut mult timp" discutand despre o cronologie a dezarmarii nucleare.
"Cred ca am facut progrese privind fiecare element al discutiilor noastre", a precizat el, adaugand ca "in alte locuri mai este de muncit". ...citeste mai departe despre "Coreea de Nord acuza... mai mult
Duminica, 08 Iulie 2018, ora 12:47
Reprezentanti ai Statelor Unite, Coreei de Sud si Japoniei au afirmat, joi, ca vor lucra impreuna pentru a se asigura ca Phenianul va renunta la programul sau nuclear, in urma summit-ului intre presedintele american Donald Trump si liderul nord-coreean, Kim Jong-un.
Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, ministrul sud-coreean de Externe, Kang Kyung-wha, si ministrul nipon de Externe, Taro Kono, s-au intalnit la Seul, la doua zile dupa summit-ul Trump-Kim, in cadrul careia cei doi lideri au semnat un acord privind denuclearizarea Peninsulei Coreene.
Pompeo a afirmat ca Phenianul si-a luat angajamentul de a renunta la arsenalul sau nuclear, insa considera ca "nu va fi un proces usor", relateaza Reuters.
In acest context, presedintele sud-coreean Moon Jae-in a declarat ca lumea a scapat de amenintarea unui conflict nuclear.
"Au fost facute multe analize privind urmarile summit-ului, dar consider ca cel mai important lucru este ca oamenii, inclusiv din Statele Unite, Japonia si Coreea, au scapat de amenintarea unui razboi, a armelor nucleare si a rachetelor", i-a transmis Moon Jae-in lui Mike Pompeo.
Mike Pompeo a reiterat faptul ca sanctiunile impuse Phenianului vor ramane in vigoare pana la denuclearizarea completa a Peninsulei Coreene.
"Doar cand vom ajunge la denuclearizarea completa vom renunta la sanctiuni", a declarat secretarul de Stat.
"Sunt multe puncte de vedere diferite privind rezultatele summit-ului, dar cel mai important este ca a permis... mai mult
Joi, 14 Iunie 2018, ora 10:56
Noul secretar de stat american Mike Pompeo a declarat ca vede o "sansa reala" de progrese dupa intalnirea sa cu Kim Jong Un, adaugand ca o solutie cu Coreea de Nord trebuie sa treaca prin diplomatie.
Pompeo, tocmai numit in fruntea diplomatiei americane, s-a intalnit cu liderul nord-coreean in weekendul de Paste in timp ce era director al CIA, in cursul unei misiuni tinute un timp secreta.
"Scopul meu a fost sa incerc sa vad daca exista o sansa reala (de progrese). Cred ca exista", a declarat Pompeo intr-un interviu la canalul ABC News.
"Cine stie cum cum se vor desfasura in final discutiile? Sunt multe de facut, dar sunt plin de speranta ca conditiile stabilite de presedintele Trump ne dau aceasta sansa", a adaugat el.
Citeste si: Kim Jong Un renunta definitiv in cateva saptamani la orice test nuclear: Nu sunt omul care sa lanseze rachete catre SUA
Presedintele american Donald Trump ar trebui sa se intalneasca cu Kim Jong Un pana in iunie pentru un summit istoric.
Noul sau secretar de stat a estimat in interviul pentru ABC ca diplomatia ar trebui sa fie singurul mijloc de a ajunge la o solutie cu Coreea de Nord.
"Avem obligatia de a ne angaja intr-un discurs diplomatic pentru a incerca sa gasim o solutie pasnica, astfel incat americanii sa nu fie amenintati de Kim Jong Un si arsenalul sau nuclear. Aceasta este misiunea. Acesta este scopul", a declarat Pompeo.
Responsabilul american a indicat de asemenea ca a abordat cu Kim Jong Un subiectul unui... mai mult
Duminica, 29 Aprilie 2018, ora 19:39
Coreea de Nord a acceptat principiul "denuclearizarii complete" in schimbul unor garantii de securitate, anunta presedintele Coreei de Sud, Moon Jae-In.
"Coreea de Nord exprima dorinta denuclearizarii totale. Liderii nord-coreeni nu stabilesc nicio conditie inacceptabila pentru Statele Unite, precum retragerea trupelor americane din Coreea de Sud. Phenianul cere doar incetarea ostilitatilor politice fata de Coreea de Nord si garantii de securitate", afirma presedintele sud-coreean, citat de Le Figaro.
Presedintele Coreei de Sud nu a exclus posibilitatea semnarii unui tratat de pace in acest conditii.
Razboiul dintre Coreea de Nord si Coreea de Sud, din perioada 1950-1953, s-a incheiat printr-un armistitiu, nu printr-un tratat de pace. "Raman inca multe obstacole. In primul rand, trebuie sa avem un bun inceput prin summitul Coreea de Nord - Coreea de Sud, iar dialogul va trebui sa continue dupa ce vom vedea rezultatele summitului americano - nord-coreean", a spus liderul de la Seul.
Mike Pompeo, directorul in exercitiu al CIA desemnat secretar de Stat al SUA, s-a intalnit recent cu liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, pentru a pregati viitoarea intrevedere cu presedintele Donald Trump.
Citeste si Dupa 65 de ani de la armistitiu, Coreea de Sud si Coreea de Nord ar putea incheia un acord de pace ...citeste mai departe despre "Seul: Coreea de Nord manifesta disponibilitatea de a renunta la arme nucleare" pe Ziare.com mai mult
Joi, 19 Aprilie 2018, ora 14:49
Coreea de Nord este pe punctul de a dezvolta rachete nucleare capabile sa loveasca teritoriul american, a declarat Mike Pompeo, directorul CIA.
Oficialul a subliniat ca Washingtonul continua sa prefere diplomatia si sanctiunile ca solutii pentru rezolvarea chestiunii programului balistic si nuclear nord-coreean, insa utilizarea fortei militare ramane o optiune, transmite BBC News.
Coreea de Nord este "atat de aproape acum in ceea ce priveste capabilitatile incat din perspectiva SUA trebuie sa ne comportam ca si cum sunt pe punctul de a obtine acel obiectiv", a declarat Pompeo in cadrul unui discurs la organizatia Foundation for Defense of Democracies.
"Sunt atat de avansati in asta, acum este doar o chestiune de gandit cum sa oprim etapa finala", a adaugat oficialul, precizand ca serviciile de informatii au probleme in a stabili cu siguranta momentul in care Coreea de Nord a reusit sa atinga acest obiectiv.
Regimul de la Phenian afirma ca deja are capacitatea de a ataca teritoriul Statelor Unite.
Citeste despre cele mai noi evolutii din criza coreeana:
Coreea de Nord avertizeaza ca "un razboi nuclear poate izbucni in orice moment"Strategia lui Trump pentru Coreea de Nord: Diplomatia va continua pana cand va cadea prima bomba ...citeste mai departe despre "Seful CIA: Coreea de Nord e pe punctul de a dezvolta cu succes rachete nucleare" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 20 Octombrie 2017, ora 10:04
Regimul nord-coreean a lansat marti noaptea o noua amenintare la adresa Statelor Unite, promitand un atac nuclear in "inima" tarii daca Washingtonul incearca sa schimbe regimul de la Phenian.
"Daca Statele Unite vor indrazni sa arate chiar si cel mai discret semn al unei incercari de eliminare a conducerii noastre, atunci vom lansa un atac fara mila in inima tarii cu puternicul nostru ciocan nuclear, ascutit si intarit de-a lungul timpului", a declarat un purtator de cuvant al ministerului de Externe de la Phenian, potrivit agentiei sud-coreene Yonhap.
Amenintarea reprezinta un raspuns fata de declaratiile directorului CIA, Mike Pompeo, care a sugerat o posibila schimbare de regim la Phenian.
Pompeo a declarat saptamana trecuta ca cel mai important lucru pentru americani este "separarea capacitatii nucleare si a celor care ar putea sa aiba intentii nucleare".
Un purtator de cuvant al diplomatiei de la Phenian a declarat ca asemenea remarci din partea lui Pompeo au depasit o limita si acum este "clar scopul final al Administratiei Trump... o schimbare de regim" in Coreea de Nord.
"Daca demnitatea suprema a Coreei de Nord este amenintata, atunci noi suntem pregatiti sa anihilam preventin acele tari sau intitati, care sunt implicate direct sau indirect, prin mobilizarea unor masuri diverse, inclusiv a celor nucleare", a completat purtatorul de cuvant al ministerului de la Phenian.
Regimul nord-coreean a testat doua bombe nucleare si numeroase rachete... mai mult
Miercuri, 26 Iulie 2017, ora 11:05
Coreea de Nord reprezinta "provocarea numarul unu" pentru Statele Unite, potrivit unui general american, iar Phenianul tocmai a lansat in aceasta luna o racheta balistica intercontinentala de ziua nationala a SUA. Insa liderul suprem al tarii, Kim Jong-un, pare ca nu se mai bucura de aceeasi imagine de intangibil ca pana acum.
Directorul CIA, Mike Pompeo, a spus despre nord-coreeni ca "le-ar placea la nebunie sa scape de el (Kim - n.red.), stiti ca nu duc o viata foarte buna acolo", scrie Newsweek.
De asemenea, The Washington Post noteaza ca locuitorii Coreei de Nord devin tot mai independenti fata de regimul lui Kim Jong-un.
Tom Malinowski, fost adjunct pentru Democratie, Drepturile Omului si Munca al secretarului de stat Hillary Clinton, scrie, intr-un articol pentru Politico, despre "cum sa il dai jos pe Kim Jong-un".
"Incetati sa mai spuneti ca nu exista optiuni bune pentru Coreea de Nord. Iata cum putem sa punem capat amenintarii o data pentru totdeauna - fara sa tragem niciun foc", scrie diplomatul american.
Acesta sustine ca, de la ultimul test provocator cu racheta, observatorii au aratat ca nici sanctiunile si nici diplomatia nu pot sa-l descurajeze pe Kim Jong-un sa lanseze arme nucleare care pot sa atinga Statele Unite.
Kim Jong-un nu este indestructibil, regimul lui nu este fara sfarsit
"Kim Jong-un, asemenea tuturor liderilor totalitari, vrea mai mult decat orice sa-si asigure supravietuirea", noteaza diplomatul american, adaugand ca... mai mult
Luni, 24 Iulie 2017, ora 20:15
Agentia Centrala de Informatii (CIA) a infiintat un centru de misiune dedicat "amenintarii nucleare si balistice" reprezentate de Coreea de Nord.
Crearea acestui centru va permite CIA "sa valorifice toate resursele, capacitatile si autoritatile Agentiei" pentru a trata problema nord-coreeana, indica un comunicat al CIA, relateaza joi CNN.
"Infiintarea centrului ne permite sa integram si sa directionam in mod mai specific eforturile CIA impotriva amenintarilor serioase provenite de la Coreea de Nord impotriva Statelor Unite si a aliatilor lor", subliniaza directorul agentiei, Mike Pompeo, in comunicat.
Noul birou "va colabora indeaproape cu comunitatea de informatii si cu intreaga comunitate de securitate nationala a SUA", mai arata CIA.
Momentul infiintarii nu este legat, cel mai probabil, de vreun eveniment recent, ci mai degraba de pozitia CIA fata de amenintarea foarte reala si in crestere la adresa SUA, justificand alocarea de resurse suficiente pentru un centru dedicat, a estimat Bruce Klingner, fost director adjunct al Diviziei pentru Coreea din CIA si cercetator la Centrul pentru studii asiatice al Heritage Foundation.
Fostul analist CIA John Nixon a declarat pentru CNN ca se asteapta ca acest centru sa furnizeze rapoarte de situatie pentru comunitatea de informatii si administratia Trump, posibil de doua ori pe zi dupa o monitorizare non-stop, si sa colaboreze intr-o masura semnificativa cu serviciile de informatii sud-coreene.
Potrivit lui Nixon,... mai mult
Joi, 11 Mai 2017, ora 16:25