Kim Jong-un poate fi dat jos la fel ca Nicolae Ceausescu. Tovarasii abia asteapta sa scape de el

Luni, 24 Iulie 2017, ora 20:15
1176 citiri

Coreea de Nord reprezinta "provocarea numarul unu" pentru Statele Unite, potrivit unui general american, iar Phenianul tocmai a lansat in aceasta luna o racheta balistica intercontinentala de ziua nationala a SUA. Insa liderul suprem al tarii, Kim Jong-un, pare ca nu se mai bucura de aceeasi imagine de intangibil ca pana acum.

Directorul CIA, Mike Pompeo, a spus despre nord-coreeni ca "le-ar placea la nebunie sa scape de el (Kim - n.red.), stiti ca nu duc o viata foarte buna acolo", scrie Newsweek.

De asemenea, The Washington Post noteaza ca locuitorii Coreei de Nord devin tot mai independenti fata de regimul lui Kim Jong-un.

Tom Malinowski, fost adjunct pentru Democratie, Drepturile Omului si Munca al secretarului de stat Hillary Clinton, scrie, intr-un articol pentru Politico, despre "cum sa il dai jos pe Kim Jong-un".

"Incetati sa mai spuneti ca nu exista optiuni bune pentru Coreea de Nord. Iata cum putem sa punem capat amenintarii o data pentru totdeauna - fara sa tragem niciun foc", scrie diplomatul american.

Acesta sustine ca, de la ultimul test provocator cu racheta, observatorii au aratat ca nici sanctiunile si nici diplomatia nu pot sa-l descurajeze pe Kim Jong-un sa lanseze arme nucleare care pot sa atinga Statele Unite.

Kim Jong-un nu este indestructibil, regimul lui nu este fara sfarsit

"Kim Jong-un, asemenea tuturor liderilor totalitari, vrea mai mult decat orice sa-si asigure supravietuirea", noteaza diplomatul american, adaugand ca "exista o oportunitate in obsesia lui Kim pentru supravietuire".

"In timp ce presupune ca Statele Unite nu vor incepe un razboi catastrofal pentru a-i opri programul nuclear, stie de asemenea ca, daca el ar porni razboiul, SUA nu ar avea motive sa ezite", subliniaza Malinowski.

Acesta sustine ca liderul de la Phenian are motive sa se simta nesigur, doarece "viata sa depinde de pastrarea unui regim, a unei tari, care sunt amandoua construite artifical si nu exista un motiv mai bun pentru existenta unui stat nord-coreean care este cu mult mai sarac decat vecinul sud-coreean, decat sa permita familiei sale sa conduca".

Astfel, pentru a rezista, regimul a trebuit sa faca mai multe decat sa induca frica de executii in randul poporului sau - sa mentina o blocada totala a informatiilor pentru a-i impiedica pe nord-coreeni sa afle cat de artificiala este situatia.

"Nimeni nu poate prezice cand si cum va slabi vointa lui Kim si ar fi prostesc sa ne gandim ca putem sa schimbam din afara, cu ...citeste mai departe despre "Kim Jong-un poate fi dat jos la fel ca Nicolae Ceausescu. Tovarasii abia asteapta sa scape de el" pe Ziare.com

#Kim Jong Un dat jos, #schimbare regim Coreea de Nord, #schimbare Kim Jong Un , #Stiri International