Putin sustine ca Rusia vrea sa ''restabileasca relatii complete'' cu SUA

Miercuri, 15 Mai 2019, ora 07:37
1145 citiri

Presedintele rus, Vladimir Putin, a declarat marti, primindu-l pe seful diplomatiei americane Mike Pompeo, ca vrea "sa restabileasca relatii complete cu SUA", in pofida numeroaselor dezacorduri intre cele doua puteri rivale.

"In urma cu cateva zile, am avut placerea sa vorbesc la telefon cu presedintele SUA", i-a spus Putin secretarului de Stat Mike Pompeo. "Am avut impresia ca presedintele este inclinat sa refaca relatiile ruso-americane, contactele, pentru rezolvarea comuna a problemelor care prezinta un interes reciproc pentru noi", a spus Putin, citat de TASS. "Sper ca acum, cu acest prilej, vor fi create conditiile necesare", a spus el, conform AFP.

"Din partea noastra, noi am spus in mai multe randuri ca am dori sa restabilim relatii complete", a declarat Putin la inceputul intrevederii cu Pompeo la Soci, pe malul Marii Negre. "Sper ca acum, cu acest prilej, vor fi create conditiile necesare", a adaugat presedintele rus.

"Este foarte de dorit ca vizita dvs in Rusia sa se faca in beneficiul relatiilor intre Rusia si SUA si sa contribuie la dezvoltarea lor", a adaugat Putin.

El a salutat ancheta "destul de obiectiva" a procurorului special Robert Mueller, care a conchis absenta unei complicitati intre Donald Trump si Moscova, calificand aceasta acuzatie drept "fara importanta".

Putin nu a mentionat, totusi, faptul ca acest raport a stabilit o ingerinta ruseasca in alegerile prezidentiale americane din 2016, ceea ce Moscova a dezmintit intotdeauna.

"Cooperarea in unele domenii - precum Coreea de Nord, Afganistanul - este excelenta. Am facut treaba buna, la fel ca in lupta impotriva terorismului", a subliniat la randul sau Mike Pompeo. "Sunt lucruri pe care putem sa ne bazam", a adaugat el.

Vizita secretarului de stat american la Soci constituie intalnirea la cel mai inalt nivel intre responsabili ai celor doua puteri rivale dupa summit-ul de la Helsinki in iulie.

In cursul acestui summit, tonul conciliant al presedintelui Trump fata de liderul de la Kremlin socase atunci clasa politica americana.

Casa Alba spera, totusi, ca sfarsitul anchetei lui Robert Mueller - care a concluzionat cu mai putin de doua luni in urma ca a existat o ingerinta rusa in alegerile prezidentiale din 2016 in SUA, dar nu o complicitate intre echipa candidatului Trump si Rusia - sa permita sa se intoarca pagina acestor relatii glaciale.

Citeste si

Secretarul de Stat al SUA: Rusia se va amesteca timp de decenii in alegerile americaneTrump a incercat ...citeste mai departe despre "Putin sustine ca Rusia vrea sa ''restabileasca relatii complete'' cu SUA" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Putin Rusia relatii America, #Rusia relatii America , #Stiri International