Blue Ocean Strategy este unul dintre cele mai influente si premiate concepte de strategie de afaceri ale tuturor timpurilor, care ofera un mod simplu si eficient de a genera idei geniale de afaceri intr-un timp scurt.
Strategia Oceanului Albastru (Blue Ocean Strategy) democratizeaza inovatia si creativitatea, o face accesibila si muritorilor de rand. Nu trebuie sa fii Steve Jobs sau Bill Gates ca sa inovezi si sa creezi ceva cu adevarat de valoare.
Blue Ocean Strategy este despre a creea noi piete in care concurenta este irelevanta. Pentru asta trebuie sa produci valoare incontestabila, fara precedent si la cost scazut de productie.
Cred ca cea mai buna concluzie si punere in perspectiva o fac tot cifrele: din o suta de afaceri noi lansate, numai 16 sunt in Oceanul Albastru. Restul de 84 sunt in asa numitul oceanul rosu, in care exista concurenta si oceanul este cu atat mai rosu cu cat concurenta de tipul "care pe care" este mai mare.
Profitul afacerilor in Oceanul Albastru, insa, este peste 70% din profitul industriei. Apple ia 70% din profitul industriei de smartphones. Cei 30% se impart intre Samsung, HTC, Nokia, Motorola etc.
Ce este Blue Ocean Strategy
Am intalnit strategia oceanului albastru in anul publicarii, in 2005, cand eram in plina formare de consultant de management. Ce mi-a placut la aceasta strategie este eleganta si simplitatea ei, bunul simt si faptul ca permite accesul la sursa crearii de valoare. Am realizat aspectele nevazute ale... mai mult
Sambata, 14 Februarie 2015, ora 00:00
Dan Mocanu, antreprenorul care a fondat TimePal si Aperio Executive Coaching, recunoaste ca a creat cele doua companii romanesti abia dupa ce si-a trait propriul vis american si dupa ce a facut cunostinta cu Blue Ocean Strategy, strategia care ajuta antreprenorii sa gaseasca idei noi, pe nise neexploatate.
A studiat in SUA, la Case Western Reserve University, pe urmele lui Einstein, a cunoscut laureati ai Premiul Nobel pentru Fizica, a creat o programa scolara pentru universitatile americane, a creat impreuna cu Microsoft un produs unic in industrie si, in plina glorie, si-a luat un an sabatic la Hollywood.
Intors in Romania, Dan Mocanu a investit 40.000 de euro in prima sa afacere pe taram autohton, bani pe care i-a recuperat in doar doi ani, apoi si-a reluat pasiunea pentru muzica, dobandita inca din copilarie.
"Investesc in continuare in dezvoltarea businessului meu (Aperio - n.r.). In ultimii sase ani s-au strans aproape 80.000 de euro din formari profesionale. In cei 11 ani de activitate, am realizat un venit de aproape 800.000 de dolari", puncteaza antreprenorul.
Urmatorul pas este unul dedicat micilor antreprenori din Romania. "Daca intentia mea se realizeaza, vor aparea multi inovatori in industriile deja stabilite", promite Dan Mocanu, intr-un interviu acordat Business24.
Spuneti-ne cate ceva despre parcursul dvs. profesional, de la absolvent al Facultatii de Fizica din Bucuresti, la plecarea in Statele Unite.
Am absolvit facultatea de fizica din... mai mult
Sambata, 14 Februarie 2015, ora 00:00
Microsoft a prezentat Xbox One, noua generatie a consolei de divertisment dezvoltata de compania din Redmond, care pune mai mult accent pe continut TV, urmarirea competitiilor sportive si servicii online, imbunatatind totodata performantele in jocuri video, functia traditionala a produsului.
Dispozitivul prezentat marti seara de Microsoft reprezinta primul model nou Xbox din ultimii aproape opt ani, compania incercand astfel sa se pozitioneze in centrul activitatilor de divertisment ale clientilor printr-un pachet consistent de servicii si produse.
Xbox One, care va fi disponibil pe piata in a doua parte a acestui an, poate fi controlata prin comenzi vocale si este echipata cu senzori care urmaresc miscarile utilizatorilor. Serviciul de apeluri video si conferinte Skype este integrat in produs, alaturi de servicii TV, aplicatii cu continut sportiv dezvoltate in parteneriat cu Liga Nationala de Fotbal din SUA si jocuri video.
Noul produs Microsoft va concura cu Sony PlayStation 4, anuntata recent de compania japoneza, cu Wii U de la Nintendo, lansata in noiembrie, dar si cu pachetele tot mai complexe de servicii de divertisment introduse de companii precum Apple, Facebook, Google si Amazon.com, transmite Bloomberg. PlayStation 4 va fi disponibila in magazine in a doua parte a anului.
Continutul media, mai important decat jocurile video
Analistii noteaza ca Xbox One este prima consola Microsoft care nu a fost construita in primul rand pentru jocuri video.... mai mult
Miercuri, 22 Mai 2013, ora 11:02
Veste buna pentru toti utilzatorii de Windows 8 si Windows RT. Update-ul Blue, care va fi lansat de Microsoft spre sfarsitul anului, va fi distribuit gratuit.
Tami Reller, CMO si CFO al diviziei Microsoft Windows, a anuntat ca mult asteptatul update la Windows 8, Windows Blue, va fi oferit posesorilor de licente Windows 8 si Windows RT in mod gratuit. De asemenea, update-ul sistemului de operare a primit si un nume oficial: Windows 8.1.
Citeste mai multe despre Windows Blue, gratuit pentru posesorii de licente Windows 8/RT pe HIT.ro. mai mult
Miercuri, 15 Mai 2013, ora 12:18
Microsoft a anuntat ca Windows 8 a ajuns la 100 de milioane de licente vandute, iar oficialii companiei au recunoscut ca pregatesc Windows Blue, care va fi lansat in cursul anului.
Microsoft a vandut, pana la sfarsitul anului trecut, in jur de 60 de milioane de licente pentru sistemul de operare Windows 8, potrivit Computer Blog.
Reprezentantii Microsoft au afirmat ca utilizarea magazinului de aplicatii Win8 a crescut semnificativ. Daca in ianuarie numarul de aplicatii descarcate a atins nivelul de 100 de milioane, la finalul lunii aprilie, cifra era de 250 de milioane de descarcari, spun oficialii companiei. mai mult
Marti, 07 Mai 2013, ora 09:31
Microsoft lucreaza la primul update important pentru Windows 8, care are nume de cod Blue. In acelasi timp, compania are in dezvoltare si un update Office, care va fi lansat in aceasta toamna si care se numeste Gemini.
Gemini va include, dupa cum scriu cei de la ZDNet, update-uri pentru toate pachetele semnificative de programe din suita Microsoft: Word, Excel, PowerPoint and OneNote.
Citeste mai multe despre Microsoft va lansa urmatorul Office in toamna - nume de cod Gemini pe HIT.ro. mai mult
Joi, 28 Martie 2013, ora 16:51
Microsoft pare sa se fi inspirat din calendarul de lansari al Apple in ceea ce priveste sistemele de operare. Compania din Redmond va lansa in fiecare an cate o versiune noua de Windows.
Noul calendar al Microsoft implica lansarea, in mai putin de un an, a Windows 9, un upgrade important pentru Windows 8, OS care incepe sa fie la fel de controverat ca si Windows Vista.
Zvonuri privind Windows Blue, noua strategie de lansari a Microsoft, au aparut aparut in online inca din august, dar abia acum putem vorbi despre o confirmare partiala a planului.
Citeste mai multe despre Windows Blue - Microsoft va lansa noi versiuni de Windows in fiecare an! pe Hit. mai mult
Vineri, 30 Noiembrie 2012, ora 15:19
Compania Microsoft a anuntat ca nu va mai avea o prezenta majora in cadrul celui mai mare targ de tehnologie din lume, Consumer Electronics Show (CES). Editia CES 2012 va incepe peste doua saptamani, iar dupa aceasta editie Microsoft renunta la celebrele keynotes.
Momentele de deschidere ale CES sunt rezervate, de obicei, celor mai mari companii din lume din domeniul IT&C, precum Microsoft si Apple.
Microsoft a surprins prin decizia sa, mai ales ca participarea sa la CES are o istorie de 20 de ani.
"Am decis ca in luna ianuarie sa avem ultimul discurs de deschidere in cadrul CES. Vom continua sa participam la CES, un loc bun pentru a ne intalni cu partenerii si clientii, dar nu vom mai avea discurs si nici stand", a declarat intr-un scurt articol pe blog Frank X. Shaw, vicepresedinte de comunicare in cadrul Microsoft.
In ultimii ani, Microsoft a avut in cadrul CES mai multe standuri si un cort urias, unde gazduia evenimente, intalniri si demonstratii ale produselor. Mashable noteaza nu e clar daca in editia 2013 Microsoft va mai construi corturi in cadrul CES.
Discursurile de deschidere sunt cele mai asteptate si anticipate momente din cadrul CES.
In editia 2012, la discursurile CES vor lua cuvantul reprezentanti de top din companii precum Microsoft, Qualcomm, Daimler AG, Intel Corporation, Xerox, Verizon, Ford Motor Company, Ericsson sau YouTube.
Prima editie CES a avut loc in iunie 1967 la New York. Evenimentul a inregistrat atunci 17.500 de... mai mult
Joi, 22 Decembrie 2011, ora 08:05
Anul acesta se anunta foarte bun pentru fuziuni si achizitii in gigantilor tehnologici bine capitalizati. Acestia trebuie sa gaseasca modalitati de crestere, iar cumpararea de noi companii este o reteta de succes.GigaOm Pro a realizat un raport care scoate la iveala companiile care sunt cele mai predispuse sa iasa la cumparaturi, conform Business Insider. Analistii au luat in considerare capitalul disponibil, datoriile si factorii competitivi, cum ar fi consolidarea concurentei pe pietele cheie si nevoia de a construi branduri mai puternice. Vezi care sunt companiile care vor face achizitii anul acesta si pe cine targeteaza. MicrosoftIn telecom, este posibil ca Microsoft sa cumpere mari companii cum ar fi Nokia sau RIM. Dar si mai probabil este ca Microsoft sa targeteze companii mai mici, dar care ar aduce o valoare adaugata interesanta, cum ar fi Mobclix, Jumptap, Millennial Media sau Where. Microsoft ar putea, de asemenea, sa-si mareasca prezenta in social computing si sa-si pastreze presiunea pe Google. O cale pentru a face acest lucru ar fi cumpararea de companii precum Lotame, Blue kai sau Audience Science, sau, de ce nu, chiar LinkedIn. CiscoStocarea si virtualizarea sunt domenii naturale de expansiune pentru aceasta companie cu probleme. Cumpararea unor mari companii, cum ar fi EMC sau VMWare, ar fi mai mult decat poate duce. In schimb, Cisco ar putea cumpara companii mai mici cu tehnologii specifice, cum ar fi Aspera (transfer de mare viteza de fisiere), Xsigo... mai mult
Sambata, 04 Iunie 2011, ora 19:39