Dan Mocanu, antreprenorul care a fondat TimePal si Aperio Executive Coaching, recunoaste ca a creat cele doua companii romanesti abia dupa ce si-a trait propriul vis american si dupa ce a facut cunostinta cu Blue Ocean Strategy, strategia care ajuta antreprenorii sa gaseasca idei noi, pe nise neexploatate.
A studiat in SUA, la Case Western Reserve University, pe urmele lui Einstein, a cunoscut laureati ai Premiul Nobel pentru Fizica, a creat o programa scolara pentru universitatile americane, a creat impreuna cu Microsoft un produs unic in industrie si, in plina glorie, si-a luat un an sabatic la Hollywood.
Intors in Romania, Dan Mocanu a investit 40.000 de euro in prima sa afacere pe taram autohton, bani pe care i-a recuperat in doar doi ani, apoi si-a reluat pasiunea pentru muzica, dobandita inca din copilarie.
"Investesc in continuare in dezvoltarea businessului meu (Aperio - n.r.). In ultimii sase ani s-au strans aproape 80.000 de euro din formari profesionale. In cei 11 ani de activitate, am realizat un venit de aproape 800.000 de dolari", puncteaza antreprenorul.
Urmatorul pas este unul dedicat micilor antreprenori din Romania. "Daca intentia mea se realizeaza, vor aparea multi inovatori in industriile deja stabilite", promite Dan Mocanu, intr-un interviu acordat Business24.
Spuneti-ne cate ceva despre parcursul dvs. profesional, de la absolvent al Facultatii de Fizica din Bucuresti, la plecarea in Statele Unite.
Am absolvit facultatea de fizica din Bucuresti in 1985 si in 1987 am plecat cu o bursa de studii in Statele Unite la Case Western Reserve University, unde cu 100 de ani inainte Michelson si Morley facusera experimentul cheie pentru dezvoltarea teoriei relativitatii a lui Einstein.
Acolo i-am cunoscut pe cativa dintre cei mai prestigiosi laureati ai Premiul Nobel in fizica.
Dupa un an de studii avansate in fizica am hotarat sa renunt la doctorat si timp de aproape noua ani am predat fizica la mai multe colegii din Seattle, unde am si dezvoltat 35 de cursuri de matematica, fizica, astronomie si computer science.
In 1993, in cadrul unui program transformational, mi-am redescoperit vocatia de educator si pasiunea pentru inovatie si cunoastere, foarte clare in copilarie, dar ratacite pe parcurs printre atatea scoli si colegii.
Tin minte si acum ziua cand, pusti fiind, am vazut cum Neil Armstrong a pasit pe luna. Atunci am decis sa fiu fizician.
24 de ani mai tarziu am redevenit acel pusti fascinat de descoperirea naturii, universului, de transformarea imposibilului in posibil, un astronaut in descoperirea de noi posibilitati de viitor, un melonaut.
Stiti, fizica este o stiinta a naturii, care creeaza raspunsuri la intrebarile fundamentale.
Tot atunci am inteles puterea cuvintelor, ca lumea fiecaruia dintre noi traieste in limbaj. A fost o mare schimbare de paradigma in viata mea. Si uite-asa din profesorul eminent la care se pica pe capete, "pentru ca fizica este grea", am devenit profesorul cu cel mai mare punctaj la categoria "te face sa gandesti".
Orele mele nu mai erau despre raspunsuri date mura in gura, ci despre a explora natura si viata. Pentru studentii si colegii mei s-a dovedit a fi mult mai provocator. Am primit chiar si reprosuri de la decanat.
Capitolul IT - Microsoft a inceput in viata mea inca de la catedra, unde introdusesem calculatorul pentru vizualizarea si simularea unor fenomene complexe de fizica.
Pentru acea perioada, eram un pionier cu acte in regula. Eram atat de pasionat si absorbit de produsele Microsoft incat cand a aparut prima versiune Windows am lovit masina la iesierea din parcarea magazinului.
Iar angajarea mea acolo (la Microsoft - n.red.) este tot sub semnul puterii schimbarii perceptiei. A fost o experienta de coaching pe care nu cred ca o s-o uit vreodata. Parea ca sunt perfect exact pentru opusul pozitiei pentru care ei recrutau.
Un manager inteligent a stiut insa sa foloseasca talentul meu in contextul just.
In limbaj stiintific l-am numi managerul de tip resursa, un lider atat de diferit de "vataful" lustruit.
Impreuna am creat un sistem nou de comunicare online pentru toate grupurile functionale care dezvoltau softul Microsoft PhotoDraw din suita Microsoft Office. Si am livrat cu cateva saptamani mai devreme un produs exceptional, un lucru unic in Microsoft si in industrie.
De altfel, in anii '90 Microsoft era un loc unde eram inconjurat de unele dintre cele mai inteligente minti din lume. Am avut sentimentul ciudat ca sunt platit sa invat.
Si am descoperit ca ma intereseaza sistemele care dezvolta comunicarea pentru performanta, aceea care face puntea intre intentie si realizarea ei.
Cred ca in acei ani am pus temelia carierei mele de coach de acum.
Dupa sapte ani de evolutie intensa am simtit ca trebuie sa aflu cine sunt eu in afara Microsoft.
Am plecat "in plina glorie," cu pusculita plina si nu m-am oprit pana la Los Angeles, in Hollywood, unde pentru un an si jumatate mi-am permis doar sa joc, spre exasperarea celor din Romania, care ma ademeneau sa imi cumpar case.
Daca ii ascultam poate nu plateam acum ipoteca.
La scoala de actorie a lui David Keagan am descoperit autenticitatea si paradoxul actului actoricesc in viata cotidiana. Autenticitatea este unul din pilonii fundamentalii ai muncii mele in coaching.
Tot acolo l-am cunoscut si am lucrat cu Frank Fuller, un inginer de sunet desavarsit premiat cu Emmy si cu Angela Lansburry din "Verdict Crima".
Uitandu-ma inapoi, anul meu sabatic la Hollywood a fost, de fapt, un laborator de dezvoltare pentru munca mea de azi.
Nu m-am mai regasit insa in America de dupa 11 septembrie si am hotarat sa explorez antreprenoriatul.
Sunteti un specialist in matematica si fizica si, totusi, v-ati dezvoltat foarte puternic pe partea de coaching. Sa fie "strategia" cuvantul care face legatura intre aceste doua lumi?
Exista un loc in care fizicianul si coach-ul se intalnesc. Fizicianul adevarat are un grad ridicat de prezenta si de modestie in relatia sa cu Universul si isi pune intrebari despre ceea ce vede, despre paradoxuri, despre ceea ce este posibil.
Coach-ul adevarat are un grad ridicat de prezenta si de modestie in relatia cu clientul si dezvolta un cadru de siguranta in care cercetarea si explorarea de noi optiuni si noi posibilitati in aceleasi circumstante sunt posibile.
In fizica din raspunsurile la intrebari rezulta teorii noi si aplicatii noi ale acestora, in coaching apar intrebari care ofera clientului un nou cadru de referinta in care si coach-ul si clientul sunt exploratori.
Pot spune ca si fizicianul si coach-ul sunt exploratori in posibilitate.
De ce v-ati intors dupa 17 ani in Romania?
Am revenit in Romania dupa ce am trait visul american, pentru ca doream sa fiu aproape de familia mea si sa imi pornesc propria afacere in domeniul dezvoltarii afacerilor prin lucrul cu oamenii.
Pe scurt, sa fiu un catalizator pentru accesul si realizarea potentialului uman la toate nivelele: individiual, al echipei, companiei, comunitatii, industriei, societatii.
Am reusit din primul moment de cand m-am intors sa ma inconjor de oameni de calitate, sa gasesc provocari si sa fac ce ma pasioneaza. Am facut cateva alegeri transante, insa.
Am refuzat sa ma expun discursului toxic din media, nu conduc si folosesc timpul petrecut in taxi pentru lucru, mi-am digitalizat toate tranzactiile si platile, asa ca nu dau pe la banca.
Nu am simtit nicio clipa ca prin revenirea mea in tara am pierdut ceva din ce am lasat in 1987.
Atunci nu as fi crezut vreodata ca voi spune asa ceva, dar in 2015 nu am nicio limitare reala sau vreo constrangere de a fi eu traind in Romania. In fond, sunt un explorator in posibilitate.
V-ati gandit vreodata sa propuneti o programa si pentru sistemul de invatamant romanesc?
Ar fi o provocare interesanta. M-as concentra mai ales pe felul in care abordam actul educativ si de invatare. Totul pleaca din perceptie, din felul in care descatusam viitorul de trecut si il deschidem pentru noi oportunitati si experiente si viata.
In formula mea ar fi un invatamant pragmatic, care sa elibereze creativitatea, dorinta de a invata si antreprenoriatul. Si aici ma refer la antreprenor intr-un sens mai larg, acela de persoana care-si asuma succesul si esecul in ceea ce intreprinde.
De fapt, cu totii suntem antreprenori in propria viata.
In 2004 ati infiintat Aperio Executive Coaching, o companie care este si furnizor de servicii de afaceri pentru Serviciul Comercial al SUA in Bucuresti. Ne puteti spune, pe scurt, povestea acestui proiect?
Cred ca unul dintre lucrurile care ma definesc este vocatia de explorator, cercetator al unor universuri sau sisteme. Iar in anii petrecuti in consultanta de management, pentru o companie globala cu rezultate extraordinare am fost de fapt un explorator in business, dar si in propria mea misiune de profesionist.
Citeste si Blue Ocean Strategy: Cum sa generezi idei geniale, rapid
Am investigat riguros, fara sa prezum nimic, de ce fac ceea ce fac. Iar prin strategia oceanului albastru am creat sistemul de valoare pe care il aduc clientilor mei.
Am creat Aperio ca o expresie a cine am descoperit despre mine insumi ca sunt si doresc sa fiu ca profesionist.
Aperio inseamna in latina a dezvalui, a face vizibil, a deslusi felul de a fi, a sti si a face, care dau acces la noi posibilitati de viitor, la expresia naturala ai liderului din noi si a limita consecintele trecutului asupra posibilitatilor de viitor.
Am creat un sistem care integreaza intr-un mod unic tipurile de strategii, care schimba jocul la nivel de industrie, dezvoltarea afacerilor prin dezvoltarea oamenilor ca lideri, dezvoltarea personala si profesionala a individului.
Am fost printre pionieri si aici. Am dezvoltat pas cu pas abilitatea mea de consultant practician, comunicator, de profesionist.
Cand am pornit la drum, aveam nevoie de aproape 40.000 de euro. Nu-i aveam, dar persoana iubita (atunci si acum) si-a pus casa gaj si am obtinut un imprumut.
Trebuie sa fi facut ceva bine, pentru ca in doi ani m-am achitat de datorii.
Investesc in continuare in dezvoltarea businessului meu. In ultimii sase ani s-au strans aproape 80.000 de euro in formari profesionale. In cei 11 ani de activitate, am realizat un venit de aproape 800.000 de dolari.
Rezultatele se vad in calitatea pe care o livrez clientilor.
Cred ca e important sa perfectionez si sa dezvolt ceea ce am de oferit, chiar daca 2014 a fost un an mediu spre scazut, deoarece am pus accentul pe aspectul cercetarii in profesia mea si a dezvoltarii de noi programe si directii de business.
Un alt proiect recent este TimePal, un serviciu de concierge lansat la inceputul lui 2014, care viza marile companii si angajatii lor. Ce succes a avut aceasta idee pe piata din Romania?
Conceptul TimePal este dezvoltat in paradigma oceanului albastru, oferind un serviciu premium la un pret accesibil unei mase foarte largi de oameni. La inceput grupul tinta au fost angajati in corporatii care lucreaza in cladiri de birouri medii si mari, si carora le aducem sansa la mai mult timp liber.
TimePal este in plina crestere si ne pregatim sa facem serviciul de concierge accesibil tuturor. In prezent colaboram cu immofinanz si suntem prezenti in toate proprietatile lor, cu expunere la peste 15.000 de oameni.
Acest concept este la inceput in Romania, inca suntem in etapa in care educam publicul sa isi valorizeze timpul. Nu se intampla peste noapte, sunt obiceiuri de cumparare vechi.
Suntem insa in plin proces inovator si pionieri in definirea industriei de concierge in Romania.
A fost ea rezultatul gandirii propuse de strategia oceanului albastru (Blue Ocean Strategy)?
Da, TimePal este rezultatul unei gandiri strategice dupa modelul oceanului albastru.
Nu vorbim de o nisa dintr-o industria existenta, din care sa ne straduim sa cucerim cu greu o bucatica, ci de o noua piata pe care noi o cream.
TimePal este un concept inovator, care isi creeaza propria piata.
Urmeaza sa va lansati intr-un nou business. Spuneti-ne mai multe despre acesta. Ce le propuneti antreprenorilor aspiranti din Romania?
Ce lansez acum nu este neaparat un nou business, sunt practician acreditat in metoda oceanului albastru de cativa ani, dar pana acum m-am concentrat pe lucrul cu corporatiile.
Este un un proces complex, in care trebuie sa se implice multe persoane cheie, sunt necesare decizii care pot realoca drastic resursele de timp si bani.
Acest gen de investitie este imposibil de realizat pentru antreprenorul mic si mediu.
Dar n-as gandi din paradigma oceanului albastru, daca nu as cauta solutia pentru a democratiza metoda, de a o face accesibila si acestora pentru dezvoltarea unei idei noi sau pentru recalibrarea unei afaceri existente.
Am eliminat bariera unui produs premium inaccesibil celor care au cea mai mare nevoie de el. Ar fi cazul sa practic ce predic.
Un antreprenor mic si foarte mic isi doreste, dar nu poate; corporatiile mari pot, dar nu neaparat doresc. Ar trebui sa inoveze, pentru a crea si vinde un produs specific si eficient, livrabil in timp scurt, cu costuri foarte mici de productie.
Orice antrepenor aspirant sau deja activ are acces comod si usor la metodologia oceanului albastru in timp scurt si la un pret accesibil.
Daca intentia mea se realizeaza, vor aparea multi inovatori in industriile deja stabilite.
Am putea pune pe harta un nou vortex de inovatie. Imi doresc sa devenim exportatori de branduri globale. E un joc mare plin de adrenalina si emotie.
Cat ati investit si ce obiective aveti pentru acest nou proiect?
Realizarile facute peste noapte dureaza de obicei niste zeci de ani. E adevarat si in cazul meu.
Din punct de vedere cantitativ si temporal investitia este mica, dar experienta necesara pentru a face acest lucru a luat acei zeci de ani.
Pornesc programele pentru antreprenori aspiranti "Intri in joc sau crezi jocul?" in toate orasele mari din Romania si voi dezvolta si o varianta online, pentru cei care nu pot participa in persoana.
Voi continua cu programul "Vrei sa fii mai bun sau creezi un joc nou?" pentru antreprenorii care si-au lansat deja afacerile.
In acest an imi propun sa formez cateva sute de antreprenori mici si foarte mici in metodologia Strategiei Oceanului Albastru (Blue Ocean Strategy).
Stim ca sunteti pasionat de muzica si sunteti chiar solist de orga clasica. Spuneti-ne mai multe si despre aceasta pasiune
Muzica face parte din viata mea, inca din copilarie. Mi-a ramas intiparit in suflet momentul cand am ascultat pentru prima oara o piesa de Bach interpretata la orga.
M-a cuprins atunci o bucurie ca sunt viu si aud ceva atat de frumos. Sunt clipe in viata cand ne apropiem de taine universale adanci, de armonia din tot si din toate.
Acela a fost pentru mine un astfel de moment, pe care m-am sprijinit ani mai tarziu, la o rascruce interioara.
In anul doi de facultate, pe cand ma asteptam sa fiu dat afara oricand pentru ca facusem meditatia transcendentala, am decis sa fac acel lucru pe care il voi fi regretat daca scenariile sumbre s-ar fi indeplinit.
Asa am inceput studiul orgii clasice de la zero cu doamna profesor la Conservator Lidia Sumnevici si organistul Bisericii Luterane din Bucuresti, Ilse Maria Reich.
Patru ani mai tarziu sustineam un recital de aproape o ora la Biserica Luterana, cu lucrari de Bach. A fost una din cele mai frumoase zile din viata mea.
Muzica este un coach foarte bun, in muzica exista creatie, inovatie, vigoare, disciplina, prezenta si emotie. Iar eu mi-am pus viata in serviciul lor.