Premiera in IT: Microsoft, surclasat de IBM, pentru prima data in 15 ani

Marti, 24 Mai 2011, ora 11:18
1738 citiri
Premiera in IT: Microsoft, surclasat de IBM, pentru prima data in 15 ani

Pentru prima data in 15 ani, Microsoft a fost depasit de IBM, ca valoare de piata, marcand un nou punct de cotitura in istoria agitata a doua dintre cele mai vechi si mai reputate companii din sectorul tehnologiei, transmite Reuters.

Rasturnarea de situatie reprezinta totodata un nou eveniment nefast in istoria recenta a Microsoft, care nu a reusit sa convinga investitorii ca poate continua sa domine viitorul tehnologiei asa cum a facut-o in trecut, actiunile companiei stagnand in ultimul deceniu.

Un investitor care a plasat 100.000 de dolari in fiecare dintre cele doua companii cu 10 ani in urma ar castiga astazi 143.000 de dolari daca ar vinde actiunile la IBM si doar 69.000 de dolari in cazul titlurilor Microsoft.

Microsoft a coborat luni pe locul al treilea in topul companiilor americane din sectorul tehnologiei dupa capitalizare, fiind devansata de IBM si de Apple, a carei revigorare din ultimii patru ani a propulsat-o in 2010 pe primul loc.

IBM a dominat industria IT timp de cateva decenii pana la inceputul anilor '80, cand a contractat Microsoft, o firma mica si putin cunoscuta la acea data, sa creeze un sistem de operare pentru noua gama de computere personale.

Bill Gates a transformat aceasta sansa intr-o pozitie dominanta asupra industriei, demonstrand propria teorie ca software-ul va fi mai valoros decat hardware-ul.

Pana la sfarsitul anului 1999, valoarea de piata a Microsoft era de trei ori mai mare decat cea a IBM, si mai ridicata decat a oricarei alte companii americane.

Pe parcursul ascensiunii Microsoft, IBM a fost vazuta ca un Goliat greoi, de moda veche, care nu putea face fata revolutiei industriei calculatoarelor.

"Big Blue" pierdea miliarde de dolari pe an la inceputul anilor '90 si a fost aproape sa se destrame inainte ca fostul director general Louis Gerstner sa gandeasca un program de revigorare.

Situatia s-a rasturnat dupa spargerea balonului speculativ al internetului in anul 2000. Desi Microsoft si-a dublat vanzarile si profitul in ultimii zece ani, actiunile companiei au stagnat, directorul general Steve Ballmer, care conduce compania de 11 ani, fiind aspru criticat.

Desi domina inca piata sistemelor de operare, Microsoft a pierdut in fata Google in sectorul publicitatii pe internet si a permis Apple sa preia conducerea pe piata smartphone-urilor si tabletelor. Acum, compania face eforturi pentru a castiga teren in mediul online, dominat de nume ca Facebook si Twitter.

Intre timp, IBM s-a reinventat intr-o companie specializata in software pentru business, servere si consultanta, si s-a desprins de operatiuinile de pe piata computerelor personale.

Capitalizarea de piata a Apple era de 309,2 miliarde de dolari la finalul sedintei de luni, urmata in sectorul IT de IBM, cu o valoare de 203,8 miliarde de dolari, si, respectiv, Microsoft - 203,7 miliarde de dolari. IBM a depasit astfel Microsoft pentru prima data din aprilie 1996.

#microsoft, #piata it, #ibm, #bill gates, #bill gates microsoft , #stiri Microsoft