Razboi intre noile formate DVD

Joi, 20 Iulie 2006, ora 10:37
1064 citiri

Anonimatul oferit de internet a favorizat aparitia unui adevarat razboi ascuns intre Sony si Toshiba, cei doi giganti japonezi care isi disputa suprematia pe piata de miliarde de euro a noii generatii de DVD-uri, cu noile formate Blu-Ray si, respectiv, HD DVD.Pentru moment, Toshiba l-a surclasat pe Sony, reusind sa lanseze primul pe piata un dispozitiv de reproducere a noii sale generatii de discuri digitale. Dar aproape imediat, Toshiba a fost acuzata ca a pus in vanzare aparate cu 200 de dolari mai ieftine decat pretul de productie, pentru a acapara piata si a evita lansarea Blu Ray.

Compania s-a grabit sa dezminta zvonurile, in ciuda faptului ca, pe piata nord-americana, dispozitivul pentru HD DVD se vinde la jumatate, fata de cel al competitorului sau.

In ultimele zile, Sony a fost cel care a cazut victima informatiilor rau-intentionate. Un presupus angajat al Microsoft- aliatul Toshiba in aceasta lupta, i-a acuzat pe cei de la Sony ca ar fi dezvoltat o tehnologie inferioara celei folosite de HD DVD, pe care ar incerca sa o vanda la pret dublu.

Sony s-a limitat la a nega acuzatiile si s-a aratat increzator in asul din maneca, PlayStation 3, ce va incorpora Blu Ray. Cat despre HD DVD, acesta va fi parte componenta a consolei de ultima generatie a Microsoft, Xbox 360.

Razboiul pentru dezvoltarea de noi standarde de stocare digitala se explica prin ultimele estimari ce vizeaza aceasta piata. Se crede ca se va ajunge la un consum anual de 10.000 de milioane de dolari pana in 2010. Astfel, vanzarea de DVD a adevenit o afacere mai profitabila decat vanzarea de bilete la cinema.

Cu toate ca Sony pare sa fi ramas in urma, pe pagina lor web se arata ca se bazeaza pe principalele studiouri de la Hollywood (Sony Pictures, Metro-Goldwyn Mayer, Twentieth Century Fox si Lions Gate). Iar pentru presedintele companiei, Howard Stringer, alegerea facuta de studiouri le va fi, cu siguranta, favorabila, deoarece capacitatea mare de stocare al Blu Ray A"este foarte apreciata de profesionalistii din cinematografieA", dupa cum a declarat acesta pentru El Mundo.

Studiourile Universal si New Line Cinema au optat deja pentru Toshiba, in timp ce Paramount si Warner Bros par sa mearga pe ambele variante.

In ceea ce priveste compatibilitatea dintre cele doua forme de DVD-uri, pana de curand se credea ca aceasta este imposibila. Dar compania japoneza Ricoh a anuntat ca a produs deja o componenta optic ace este capabila sa citeasca atat formatele HD DVD, cat si pe cele Blue Ray.

Intr-un comunicat al companiei se arata ca Ricoh a fost primul in lume care sa dezvolte acest tip de tehnologie hibrida, dar a recunoscut ca, deocamdata, dispozitivul poate numai sa citeasca, nu sa si inregistreze continutul HD DVD si Blue Ray.

Bloombiz