Criza greaca nu reprezinta doar o incurcatura economica, ci devine tot mai mult si o incurcatura geopolitica. Referirile la reparatiile de razboi si amenintarile privind confiscarea bunurilor germane nu vor rezolva grijile economice ale Greciei.
Premierul elen Alexis Tsipras, a carui formatiune politica de stanga radicala Syriza a ajuns la guvernare in urma alegerilor din luna ianuarie, recurge la masuri de la gudureli pe langa Vladimir Putin la cererea de despagbiri de razboi din partea Germaniei - in credinta ca acest lucru va determina acordarea de concesii de catre restul zonei euro, scrie publicatia The Economist, intr-un articol ce va aparea sambata.
Germania respinge cererea Greciei: Niciun ban despagubire pentru ocupatia nazista
Izul de santaj a ajuns insa la nasul politicienilor europeni, iar Tsipras are ocazia de a calma lucrurile in doua intalniri cu cancelarul german Angela Merkel, prima la summit-ul european de la Bruxelles si a doua in Berlin, pe 23 martie, in ...citeste mai departe despre "Legaturile periculoase dintre Grecia si Germania" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 22 Martie 2015, ora 08:35
Partidul de extrema stanga Syriza si-a adjudecat partea leului in urma alegerilor anticipate derulate ieri in Grecia. Ca prim efect, euro a inregistrat un declin pe piata asiatica, inca de la primele ore ale zilei de luni.
Este insa doar un prim semnal de alarma, piata fiind in continuare susceptibila la orice indiciu care poate trada evolutia viitoarelor relatii dintre Atena si Bruxelles, se arata intr-o analiza Bloomberg.
Singuri la guvernare
La iesirea de la urne, sondajele au indicat o victorie a stangii condusa de Alexis Tsipras cu peste 36 de procente obtinute in urma votului exprimat duminica.
Iata ca Syriza se afla in pozitia de a obtine majoritatea absoluta in parlment si de a se instala la guvernare fara ajutorul unei coalitii. Este o consolidare a pozitiei pe care extrema stanga o obtinuse in timpul alegerilor la termen si care a bulversat si atunci pietele.
Insa, de aceasta data stanga se afla in postura de a forma si a conduce Guvernul elen. Victoria Syriza eflecta frustrarea economica si sociala din Grecia, inclusiv perceptia ca dupa ani de sacrificii si austeritate, rezultatul dorit de populatie continua sa se lase asteptat.
Alternativa oferita de Syriza s-a concentrat, cel putin in platforma electorala, pe respingerea politicii de austeritate si restructurarea datoriei externe a tarii.
Liderul Alexis Tsipras nu a evitat nici atacurile directe impotriva cancelarului german Angela Merkel, acuzand guvernul de la Berlin ca a dezvoltat... mai mult
Luni, 26 Ianuarie 2015, ora 12:00
Angela Merkel ar fi pregatita sa lase Grecia sa iasa din zona euro, daca alegerile anticipate din Grecia sunt castigate de un partid de extrema stanga.
Potrivit unui articol aparut duminica in Der Spiegel, citat de AFP, surse guvernamentale de la Berlin considera "aproape inevitabila" iesirea Greciei din zona euro, daca partidul radical Syriza castiga anticipatele si renunta la masurile de austeritate, scrie Business Recorder.
Atat Merkel cat si ministrul sau de Finante, Wolfgang Schaeuble, au ajuns la concluzia ca iesirea Greciei din zona cu moneda unica este "gestionabila".
La Berlin se crede ca o posibila contagiere, in urma unei noi crize in Grecia, in conditiile revenirii economice in tarile cu problema, precum Irlanda si Portugalia, stabilirii unei fond permanent de salvare in zona euro si crearii unei uniuni bancare, este gestionabila.
Parlamentul elen a fost dizolvat, miercurea trecuta, dupa ce parlamentarii nu au reusit sa aleaga un succesor presedintelui Karolos ...citeste mai departe despre "Angela Merkel, criticata ca se amesteca in alegerile legislative din Grecia" pe Ziare.com mai mult
Luni, 05 Ianuarie 2015, ora 14:05
Cancelarul german Angela Merkel este gata sa lase Grecia sa iasa din zona euro, in cazul in care stanga radicala repune in cauza politica de austeritate bugetara in aceasta tara, afirma sambata editia online a revistei Der Spiegel.
"Guvernul german considera aproape inevitabila iesirea (Greciei) din zona euro, daca seful opozitiei Alexis Tsipras (stanga radicala SYRIZA) conduce guvernul dupa alegerile legislative, abandoneaza linia de austeritate bugetara si nu ramburseaza datoriile tarii", afirma site-ul saptamanalului, care se bazeaza pe "surse apropiate guvernului german".
Angela Merkel si ministrul de finante Wolfgang Schauble si-au schimbat parerea si acum "considera suportabila o iesire a tarii din moneda unica dupa progresele realizate de zona euro de la summitul crizei din 2012", asigura Spiegel online, de asemenea pe ...citeste mai departe despre "Merkel, gata sa lase Grecia sa iasa din zona euro" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 04 Ianuarie 2015, ora 09:05
Presedintele francez, Francois Hollande participa, joi, la o serie de discutii la Berlin, alaturi de cancelarul Angela Merkel, in cadrul summitului franco-german. Cei doi oficiali vor cauta rezolvari pentru criza datoriilor din Europa, cu precadere pentru situatia Greciei.
Scaderea dobanzilor, extinderea perioadei de rambursare a imprumuturilor, o noua sesiune de restructurare a datoriilor reprezinta cateva solutii la problemele de lichiditate ale Greciei, pe care oficialii europeni le au in vedere, potrivit Bloomberg.
In incercarea de a recastiga increderea investitorilor, liderii celor mai mari doua economii europene cauta puncte comune in viziunea asupra rezolvarii crizei europene. In timp ce Merkel pune accent pe respectarea tintelor, seful de stat francez considera ca toate cerintele impuse Greciei sunt prea aspre, mai ales daca se ia in considerare starea economiei elene.
Hollande doreste sa sustina o conferinta de presa, dupa terminarea discutiilor, in locul obisnuitelor declaratii rapide dorite de Merkel. Conform presei, cancelarul german urmeaza sa fie precaut in ceea ce spune, pentru a nu evidentia si mai mult divergentele dintre punctele de vedere ale Germaniei si Frantei.
Presedintele Eurogrup: Nu s-a luat o decizie cu privire la cererea Greciei
"Credem ca vor ajuta Grecia. Daca asta inseamna sa le dea mai mult timp pentru indeplinirea tintelor, asa sa fie", a declarat David Owen, economist sef al Jefferies International.
Premierul grec... mai mult
Joi, 23 August 2012, ora 12:50
Linistiti in urma votului grec, liderii europeni au intins mana Atenei duminica seara pentru a facilita punerea in aplicare a reformelor si alcatuirea unui guvern de dreapta proeuropean.
Imediat dupa primele estimari anuntate oficial, Berlinul a transmis un semnal de relaxare a pozitiei sale traditional intransigenta cu privire la masurile ce trebuie luate pentru a intari competitivitatea economiei Greciei, aflata in plina criza.
"Putem lua in considerare sa discutam despre noi termene" pentru punerea in aplicare a programului de reforme negociat de Atena cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International in schimbul ajutorului financiar, a declarat seful diplomatiei de la Berlin, Guido Westerwelle.
El a a subliniat ca Grecia a cunoscut "o paralizie politica in ultimele saptamani din cauza alegerilor". "Cetatenii obisnuiti nu trebuie sa fie victimele acesteia, mai ales cei care au suportat reduceri drastice", a adaugat Westerwelle, avertizand, insa, ca nu exista "nicio cale in afara reformelor".
In Belgia, fostul ministru de finante, Didier Reynders, a afirmat la randul sau ca exista "o marja de manvera disponibila pentru termenele de aplicare" a memorandumului incheiat de Atena cu creditorii sai internationali.
"Trebuie ca europenii sa insoteasca Grecia spre crestere, este nevoie de disciplina, dar si de speranta", a mentionat ministrul francez al finantelor, Pierre Moscovici.
Guvernul de la Londra s-a aratat dispus sa colaboreze cu viitorul cabinet... mai mult
Luni, 18 Iunie 2012, ora 12:09
Cancelarul german Angela Merkel si-a exprimat sambata speranta ca grecii vor alege, in cadrul scrutinului de duminica, un nou guvern care va respecta promisiunile facute fata de creditorii internationali, transmit AP si Reuters.
Europenii trebuie sa inceteze sa mai faca promisiuni pe care sa le incalce, a mentionat sefa executivului german, in cadrul unei conventii regionale a formatiunii sale, Uniunea Crestin-Democrata, conservatori, in landul Hessa.
"Nu se mai poate - si este valabil si pentru alegerile din Grecia - ca aceia care nu-si respecta angajamentele sa-i duca pe toti ceilalti de nas", a subliniat Merkel.
"De aceea este atat de important ca, dupa alegerile de maine din Grecia, sa se formeze un guvern care sa ne spuna da, vrem sa ne respectam angajamentele. Aceasta este baza pe care Europa poate prospera", a punctat cancelarul german, care nu a facut nicio referire la un partid ori politician anume din Grecia.
Dupa un prim scrutin ce nu a permis formarea unui guvern, grecii vor reveni duminica la urne pentru alegerile legislative intr-un sufragiu indecis in care partidul de radical de stanga Syriza, format de Alexis Tsipras, si partidul conservator Noua Democratie (ND), al lui Antonis Samaras, se afla la egalitate.
O eventuala victorie a lui Alexis Tsipras preocupa anumite medii din Europa ca urmare a opozitiei acestuia fata de continuarea masurilor de austeritate impuse in Grecia de creditorii sai din 2010, de la inceputul crizei datoriei, in... mai mult
Sambata, 16 Iunie 2012, ora 16:15
Premierul David Cameron, cancelarul Angela Merkel si alti lideri europeni au discutat, vineri, in cadrul unei videoconferinte, masurile ce se impun pentru evitarea prabusirii pietei economice europene, in eventualitatea in care alegerile din Grecia vor fi castigate de un partid "anti-austeritate".
Principalii lideri europeni anticipeaza astfel scenariul ce se impune daca scrutinul de duminica din Grecia va asigura majoritatea de voturi pentru Syriza, stanga radicala, ai carui reprezentanti planuiesc respingerea planului european de salvare.
Sondajele arata o lupta stransa intre Syriza si partidul de orientare conservatoare Noua Democratie.
Dupa confirmarea rezultatului alegerilor din Republica Elena, ministrii de finante ai tarilor europene vor organiza o alta videoconferinta.
Majoritatea sefilor de guvern se vor afla, in acel moment, in drum catre Mexic, unde va avea loc summitul G20, intre 18 si 19 iunie. mai mult
Sambata, 16 Iunie 2012, ora 13:55
Grecii se intorc la urne duminica, in cadrul unor noi alegeri generale, urmarite cu neliniste in toata Europa dar si in afara acesteia, scrutin care imbraca alura unui referendum pentru sau impotriva euro.
Consecintele acestui scrutin crucial care, prin contagiune, ar putea sa destabilizeze zona euro, vor fi cantarite imediat dupa aceea la summitul G20, la care vor lua parte luni si marti tarile bogate si puterile emergente, la Los Cabos, in sud-vestul Mexicului.
Toti liderii europeni, dar si presedintele american Barack Obama, i-au avertizat pe cei noua milioane de alegatori greci asupra consecintelor votului lor atat pentru ei insisi, cat si pentru zona euro.
"A fi sau a nu fi in zona euro"
"A fi sau a nu fi in zona euro? Aceasta este intrebarea", a declarat premierul grec Lucas Papademos, parafrazandu-l pe Hamlet, din tragedia lui Shakespeare, mai mult decat o tragedie antica greaca, pentru a rezuma "adevarata dilema" de duminica.
Cu doar doua zile inaintea scrutinului, organizat dupa cel neconcludent de pe 6 mai, dreapta si stanga radicala lupta cot la cot, pentru a prelua fraiele unei tari aflata intr-o profunda recesiune si criza sociala, care a devenit "bolnavul" Uniunii Europene (UE).
Unele sondaje il prezinta ca beneficiind de un avans minim pe Antonis Samaras, in varsta de 61 de ani, liderul conservatorilor din cadrul Noii Democratii (ND), in fata lui Alexis Tsipras, in varsta de 37 de ani, liderul blocului Syriza, potrivit unui expert.... mai mult
Vineri, 15 Iunie 2012, ora 17:41