Cresterea puterii Germaniei provoaca temeri in Europa

Luni, 24 Octombrie 2011, ora 13:24
1649 citiri
Cresterea puterii Germaniei provoaca temeri in Europa
Angela Merkel /Sursa: guardian.co.uk

Timp de decenii, rolul Germaniei in Europa a fost acela de a asigura banii, nu conducerea, si avand in vedere amintirile legate de razboaiele mondiale, europenii au fost precauti in privinta unei dominatii germane, la fel si germanii insisi, potrivit unei analize a cotidianului Washington Post.

Criza economica a zguduit puternic modelul postbelic al Europei si Germania ia din ce in ce mai mult deciziile. In timp ce multe state se chinuie sa-si plateasca datoriile, doar cancelarul Angela Merkel are destui bani pentru a-i salva, iar pretul cerut - control mai puternic asupra modului cum functioneaza economiile acestor state - declanseaza semnale de alarma in capitalele europene.

La Atena, protestatari imbracati in uniforme naziste se plimba pe strazi, ca aluzie la vechiul model al Germaniei. In Polonia, acuztiile ca Germania are ambitii imperialiste au devenit parte a campaniei pentru recentele alegeri prezidentiale.

Chiar daca liderii germani au cautat in ultimele saptamani sa calmeze temerile inaintea reuniunilor de la Bruxelles din aceste zile, tonul a sunat combativ, scrie Washington Post.

Bancile germane sunt mai putin expuse decat cele franceze la criza din Grecia. Germania s-a angajat, pana in prezent, cu 290 miliarde de dolari la pachetele financiare pentru Grecia, Portugalia, Irlanda si oricine mai are nevoie - mult mai mult decat oricare alta tara din Europa.

Rolul Germaniei in salvarea Europei

Indoielile legate de un rol mai mare in Europa sunt evidente si in Germania, unde Merkel se confrunta cu dezbateri tot mai dure privind masura in care tara ar trebui sa-si foloseasca banii pentru a ajuta alte state.

Circumstantele de azi favorizeaza insa Germania in rolul de conducator. Puterile continentale, intre care Franta si Italia, au scazut in influenta, in timp ce in interiorul Germaniei precautia aproape a disparut. Drapelul german, considerat un simbol al mandriei nationaliste, flutura din ce in ce mai mult in toata tara, scrie Washington Post.

Pana in prezent, Germania s-a situat intr-o zona de mijloc in privinta abordarii problemelor economice care afecteaza Europa de doi ani. In contextul crizelor din Grecia, Irlanda sau Portugalia, Germania a rezistat la a plati nota si nu a conturat o viziune clara despre cum se pot evita probleme in viitor.

Pe termen lung, insa, expertii sustin ca Merkel are putine optiuni pentru a se indeparta de Europa, chiar daca o astfel de directie ar fi populara in randul unei parti a electoratului. Germania face bani din produse si utilaje de calitate ridicata, pe care le vinde ulterior in afara tarii, astfel ca succesul sau depinde de cei din jurul sau. O recesiune in restul Europei ar lovi rapid si Germania.

Timpul pentri planuri marete?

La nivelul cancelariei germane exista sentimentul ca acum este momentul pentru planuri marete, noteaza cotidianul american, iar Merkel a cerut, in aceasta luna, schimbari ample pentru impunerea unei coordonari mai bune a politicilor economice la nivelul celor 17 state membre ale zonei euro. Schimbarile ar avea nevoie de ani pentru a fi implementate, insa un prim pas ar putea fi facut la reuniunea G20 de pe 3 noiembrie.

Germania a fost "constant in pozitia de a reactiona", a spus Fredrik Erixon, seful Centrului European pentru Politici Economice Internationale din Bruxelles. Acum, insa, "se afla in pozitia de a dicta ce vrea in alte tari, iar aceastea trebuie sa accepte".

Totusi, multi economisti, inclusiv de la FMI, au indoieli ca modelul german este cel mai potrivit pentru iesirea din recesiune, avand in vedere dependenta tarii de exporturi. Prin urmare, Slovacia a blocat recent, pentru scurt timp, planurile de a consolida resursele fondului de urgenta european in timp ce chiar si vechiul aliat Austria opune rezistenta.

In Germania, aceasta nemultumire starneste mirare. "Toata lumea vrea la conducere, dar nimeni nu vrea sa fie condus", a spus secretarul de stat din ministerul german de Externe Werner Hoyer.

#putere Germania Europa, #crestere putere Germania, #Germania ingrijorare Europa , #Germania