Destramarea UE, starnita din interior - o problema de timp

Miercuri, 18 Februarie 2015, ora 08:00
9044 citiri
Destramarea UE, starnita din interior - o problema de timp
Foto: The Telegraph

Syriza tinde sa nu ramana un fenomen izolat in Uniunea Europeana. Partidul geaman din Spania, Podemos, pune deja sub semnul intrebarii evolutia economica a regatului pentru urmatorul deceniu.

Ultimele sondaje de opinie indica o ascensiune rapida a Podemos in preferintele publicului spaniol si, in acelasi timp, ingroapa sperantele unei rederesari economice rapide a Spaniei, informeaza Bloomberg.

Nici esichierul politic german nu este lipsit de tensiuni generate de aparitia unor forte politice antieuropene, desi acestea nu au reusit deocamdata sa razbata la nivel central.

In acest context, riscurile politice ale diverselor zone din UE sunt tot mai atent evaluate de analisti.

Podemos creste, prognoza economica scade

Recentele sondaje care arata o crestere a popularitatii partidului condus de Pablo Iglesias au determinat si o prabusire a obligatiunilor emise de guvernul de la Madrid, investitorii fiind circumspecti in privinta acestora.

Noua dintre economistii chestionati de Bloomberg cred ca ascensiunea Podemos va genera un plus de plata la scadenta titlurilor de valoare emise de guvernul spaniol cu maturitate la 10 ani.

Podemos, un partid asemanator ca doctrina formatiunii Syriza din Grecia, nu are mai mult de un an vechime, dar in acest timp a reusit sa zguduie din temelii anchilozatul peisaj politic din Spania.

Iesirea liderulului Pablo Iglesias in public si juramantul facut pentru restructurarea datoriei de 1.100 de miliarde de euro a Spaniei urmeaza acelasi scanariu ca si in Grecia.

Iar rezultatele se vor vedea cu siguranta dupa alegerile de la acest sfarsit de an.

"O victorie clara a Podemos va duce la cresterea cu 50 de puncte de baza a valorii scadente a titlurilor de valoare emise de Spania.

In cazul in care noul guvern va pune in discutie imediat stergerea unei parti din datoria Spaniei, efectele se vor face simtite pe termen scurt si mediu", crede Jean-Louis Mourier, economist la Aurel BGC, Paris.

Piata e sensibila

Prima pe obligatiuni spaniole in raport cu titlurile emise de guvernul german s-a modificat cu 4 puncte de baza, pana la 129 de puncte de baza inca de la deschiderea pietelor, dupa aparitia stirii despre refuzul Greciei de a accepta extinderea programului de asistenta financiara din partea creditorilor.

Piata s-a dovedit atat de sensibila incat investitorii au migrat rapid spre titlurile de valoare emise de Italia, cu maturitate la 10 ani, in locul celor spaniole.

Aceasta in ciuda faptului ca pentru moment se prognozeaza ca nivelul cresterii economice din Spania va fi de patru ori mai mare decat cel din Italia.

Sondajele arata ca Podemos se bucura in acest moment de 24,5% din sustinerea alegatorilor spanioli, depasind cu doua procente Partidul Popular condus de premierul Mariano Rajoy.

Pe locul al treilea se plaseaza Partidul Socialist din Spania, cu o sustinere de 19,5%.

Angela, surprize-surprize?

In plus, duminica, Alternative fuer Deutschland, o grupare politica cu doctrina antieuropeana, a reusit sa ajunga pentru prima data in Parlamentul regional din Hamburg, reprezentativ pentru intreaga regiune de vest a Germaniei, potrivit EU Observer.

Gruparea, cu o vechime de doi ani, a obtinut 6,1% din voturile nemtilor din regiune, iar pentru liderii AfD care au intrat anul trecut in Parlamentul European semnalul este ca se poate mai mult.

Partidul CDU al Angelei Merkel a obtinut doar 15,1% in alegerile pentru parlamentul regional din Hamburg, cel mai slab rezultat din istoria partidului, conform presei germane.

Hans Olaf Henkel, unul din cei sapte europarlamentari ai AfD, considera ca scorul arata ca formatiunea politica isi poate croi drum catre Bundestag.

In mai, o alta campanie de alegeri urmeaza sa dezvaluie noua componenta a parlamentului regional din Bremen.

AfD se bucura in special de sustinerea votantilor din vechea Germanie de Est si militeaza pentru iesirea tarii din zona euro - o noua provocare pentru Angela Merkel.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#partide antieuropene, #efecte ascensiune Podemos Spania, #risc titluri de valoare Spania, #partid antieuropean Germania, #destramare uniunea europeana , #Spania