UE vrea ca Grecia sa ramana in zona euro

Joi, 24 Mai 2012, ora 10:35
2504 citiri
UE vrea ca Grecia sa ramana in zona euro

Uniunea Europeana vrea ca Grecia sa ramana in zona euro si sa-si respecte angajamentele in urma alegerilor din iunie, potrivit unei declaratii publicate la finalul summitului de la Bruxelles, unde presedintele francez, Francois Hollande, a pledat pentru un sprijin rapid.

Liderii celor 27 de state UE au adoptat, in noaptea de miercuri spre joi, la Bruxelles, un "text" comun privind criza greaca, a anuntat presedintele francez.

"Vrem ca Grecia sa ramana in zona euro si sa-si respecte angajamentele", a declarat presedintele UE, Herman Van Rompuy, citind acest text.

Cancelarul german, Angela Merkel, a facut din respectarea angajamentelor, in special reducerea deficitelor si reformele structurale, o conditie prealabila pentru mentinerea Atenei in zona euro.

Herman Van Rompuy a amintit "eforturile importante facute de cetatenii greci" si "solidaritatea considerabila" a zonei euro, care a "acordat, alaturi de FMI, aproape 150 de miliarde de euro pentru a sustine Grecia incepand din 2010".

"Continuarea reformelor cruciale pentru a reveni la o datorie sustenabila, incurajarea investitiilor private si consolidarea institutiilor (Greciei) sunt cele mai bune garantii pentru un viitor mai bun in cadrul zonei euro" si "speram ca dupa alegeri, noul Guvern grec va face aceasta alegere", a conchis Van Rompuy.

"Noi respectam procesul democratic din Grecia", a adaugat la randul sau presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. "Sa lasam grecii sa se exprime la 17 iunie", la alegerile legislative, a subliniat el.

"Dar este de asemenea important sa adaugam ca astazi, Consiliul European a trimis un mesaj clar Greciei: vrem sa ramana in zona euro, o sustinem si asteptam evident ca Grecia sa-si respecte angajamentele", a precizat el.

Conform declaratiei, "finantari si instrumente sunt mobilizate pentru a aduce Grecia pe drumul cresterii si al infiintarii de locuri de munca". "Am propus sa facem totul pentru a utiliza posibilitatile de fonduri structurale pentru a ajuta Grecia, deci un mesaj pozitiv", a afirmat cancelarul german, Angela Merkel.

Francois Hollande a "pledat" pentru ca aceste fonduri structurale "sa poata fi mobilizate rapid pentru ca cresterea economica in Grecia sa poata fi incurajata intr-un termen foarte scurt".

Potrivit presedintelui francez, acest lucru ar trebui sa le permita alegatorilor greci sa aiba "incredere in solidaritatea zonei euro" si "sa spuna ca au obligatii de respectat, dar si perspective".

#UE Grecia zona euro, #Grecia zona euro alegeri, #alegeri Grecia zona euro , #Zona euro