Euro a atins cel mai scazut nivel al ultimelor patru luni fata de dolar

Luni, 14 Mai 2012, ora 13:43
1087 citiri
Euro a atins cel mai scazut nivel al ultimelor patru luni fata de dolar

Moneda euro a atins luni pe pietele asiatice cel mai scazut nivel din ultimele patru luni fata de dolar, pe fondul tensiunilor politice din Grecia, unde liderii politici nu au reusit sa formeze o coalitie de guvernare.

Discutiile din Grecia privind formarea unei coalitii au intampinat duminica un nou obstacol, dupa ce liderul partidului radical de stanga a respins invitatia Presedintiei pentru o runda finala de discutii convocata luni.

Temerile investitorilor privind iesirea Greciei din zona euro s-au reaprins, iar statul ar putea fi nevoit sa organizeze o noua runda de alegeri. La scrutinul din 6 mai, partidul conservator Noua Democratie a castigat 18,85% din voturi, urmat de SYRIZA (stanga radicala), cu 16,78% si formatiunea socialista PASOK, cu 13,18%.

Atmosfera pesimista din piete a fost alimentata si de rezultatul alegerilor din landul german Renania de Nord-Westfalia, unde partidul conservator al cancelarului Angela Merkel a inregistrat duminica o infrangere importanta, rezultat care ar putea incuraja opozitia de stanga, care se opune politicilor de austeritate din Europa.

Astfel, moneda euro a scazut luni pe pietele asiatice la 1,2877 dolari, cel mai redus nivel din 23 ianuarie.

Cele mai recente cotatii plaseaza euro la 1,2885 dolari, fata de 1,2914 dolari vineri seara la New York.

Moneda unica europeana pare pregatita pentru noi scaderi in urmatoarele saptamani, in special daca Banca Centrala Europeana va opta pentru noi masuri de relaxare a politicii monetare pentru a sprijini cresterea economica a zonei euro, comenteaza un analist al Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#curs de schimb euro dolar, #evolutie euro situatie Grecia, #evolutie euro raport dolar, #evolutie euro piete asiatice , #Curs valutar