"Fukushima II" in Europa: Cum pot evita marile puteri un nou tsunami financiar - Analisti

Joi, 08 Decembrie 2011, ora 12:05
3137 citiri
"Fukushima II" in Europa: Cum pot evita marile puteri un nou tsunami financiar - Analisti

Summit-ul UE ascunde "surprize". Vineri, pietele asteapta o masura prin care sa se aprobe intrarea banilor in bancile din zona euro care au acordat de-a lungul anilor credite statelor si care au expuneri de 500-600 de miliarde de euro. Nefiind incasati acesti bani, bancile care gestioneaza banii populatiei si ai companiilor ajung in situatia sa nu mai poata sa-si onoreze obligatiile fata de clientii lor, spun consultantii contactati de Business 24.

"Incepand de sambata putem astepta valul in piept, acel tsunami care va veni fiindca creditorii nu mai au rabdare, bancile vor banii. Daca nu se va lua o decizie, atunci ne asteptam la tsunami. Va fi Fukushima II in Europa", a declarat Ionel Blanculescu pentru Business 24.

Incepand de astazi, pe masa liderilor europeni se joaca cartea cea mai importanta: cum poate fi salvata zona euro. Marile puteri europene se vor intalni in cadrul summit-ului pentru a lua decizii cruciale, asteptate de toata lumea. Ramane de vazut cat de dispusi vor fi europenii sa renunte la o parte din suveranitate pentru crearea unei Uniuni fiscale care ar putea consolida puterea Europei.

Liderii europeni au propus modificarea tratatului European, masura care vizeaza un control mai stric al politicilor nationale bugetare si sustin o disciplina fiscala. Presedintele Consiliului European declara de curand in presa internationala ca obiectivul principal este ca statele din zona euro sa inceapa sa isi mentina deficitele bugetare sub 3% din PIB si datoriile sub 60% din PIB.

Statele care nu vor respecta noile prevederi isi vor pierde dreptul de vot in UE si vor primi sanctiuni financiare.

In cazul in care planul va fi votat, Comisia Europeana se va transforma intr-un adevarat guvern european, care va coordona planurile de austeritate in tarile din zona euro care au beneficiat de un plan de salvare - Grecia, Irlanda sau Portugalia, in locul guvernelor nationale.

"Germania are putere, insa in Consiliu European votul e egal. Britanicii au declarat deja ca in cazul in care UE va merge prea departe si va dori ca bugetul britanic sa fie lucrat de Comisie, ei nu vor ceda. Probabil ca asta va fi pozitia britanicilor si danezilor.

Renuntarea la fiscalitate se face fiindca tarile puternice au beneficiat din plin de moneda euro. Ganditi-va ca numai provizioanele de risc valutar pe toate exporturile din euro sunt intre 3-5%", a declarat analistul Dan Petre pentru Business 24.

In opinia acestuia, liderii europeni au o sarcina extrem de grea, care poate pune "pistolul la tampla" monedei euro. In cazul in care aceste masuri care se vor lua in aceste doua zile nu vor aduce solidaritate, zona euro moare, cu toate costurile pentru toata lumea, crede analistul.

"Eu ma astept sa se gaseasca o formula de inceput a noului tratat. Spun o formula fiindca redactarea si adoptarea unui nou tratat al Uniunii dureaza un an. Daca opozitia britanica este foarte puternica, atunci vom ajunge la un fel de tratat intern al celor din euro. Un fel de vis britanic al Europei cu doua viteze", a mai subliniat Dan Petre.

Incepand de sambata putem astepta valul in piept...

Consultantul financiar Ionel Blanculescu este de parere ca liderii europeni au in vedere doua planuri de actiune: unul strategic pe termen mediu si lung si unul tactic pentru situatia prezenta.

In opinia consultantului, modificarea tratatului este inevitabila si astfel, se va ajunge la o Europa cu doua viteze - 17 state plus celelate zece.

"Acest lucru va conduce la o disciplina financiara si bugetara. Tot din zona strategica fac parte propunerile Germaniei, care se refera la crearea unei institutii la nivelul fiecarei tari, care sa preia peste 60% datoria in PIB.

Aceasta institutie va avea termen de 20 de ani sa recupereze acele sume prin cresterea taxelor si a impozitelor catre populatiile din statele respective.

De asemenea, se va pune in practica imediat o disciplina fiscala bugetara", a precizat Ionel Blanculescu pentru Business 24.

In ceea ce priveste planul tactic, consultantul spune ca pietele asteapta un raspuns vital. Potrivit acestuia, lumea intreaga asteapta o masura prin care sa intre masiv bani in bancile din zona euro care au acordat de-a lungul anilor credite statelor si care au expuneri de miliarde de euro.

"Sunt multe banci din statele din zona euro care au acordat de-a lungul anilor credite statelor si care au expuneri de 500-600 de miliarde de euro. Din aceasta expunere, peste 240 de miliarde de euro ar fi trebuit sa fie incasati de banci de la state. Nefiind incasati acesti bani, bancile care gestioneaza banii populatiei si ai companiilor ajung in situatia sa nu mai poata sa-si onoreze obligatiile fata de clientii lor.

Vineri lumea intreaga va astepta o masura prin care in aceste banci din zona euro sa intre bani fie ca va creste Fondul de Stabilitate Financiara la 2000 de miliarde, fie ca se vor emite euro-obligatiuni. Cineva trebuie sa dea banii", mai sublinieaza acesta.

In caz contrar, Blanculescu avertizeaza ca in acest weekend ar putea izbucni un "tsunami finaniar" fiindca sistemul bancar european se va afla oficial "in aer".

"Incepand de sambata putem astepta valul in piept, acel tsunami care va veni fiindca creditorii nu mai au rabdare, bancile vor banii. Daca nu se va lua o decizie, atunci ne asteptam la tsunami. Va fi Fukushima II in Europa", mai sublinieaza consultantul.

In opinia consultantului financiar Niels Schnecker, toate modificarile care vor avea loc in cadrul acestui summit reprezinta un pas catre un sistem financiar, fiscal intrucat zona euro are nevoie de o coeziune mai mare. Schnecker este de parere ca marile puteri europene s-au asezat la masa discutiilor prea tarziu.

"Din 1999, cand s-a infiintat moneda europeana s-a stiut ca are anumite <> tehnice fiindca nu avea in spate mecanismul financiar. In mod normal o moneda are atat mecanismul monetar cat si cel financiar. Ca atare, s-a tot amanat discutia pe subiect.

In acest moment UE nu are incotro. Daca moneda nu se comporta ca celelate monede care sunt nationale, atunci ea nu poate concura si rezultatul va fi moartea", a declarat Niels Schnecker pentru Business24.

Potrivit consultantului, acest summit este doar inceputul fiindca liderii UE vor face modificari din ce in ce mai drastice pentru ca moneda sa fie functionala. In primul rand, acesta se asteata la o politica fiscala in zona euro si, mai apoi, la dreptul de emitere de datorie.

"In momentul de fata dreptul de emitere este national. Trebuie sa ajungem intr-o situatie in care dreptul sa fie european caci moneda este europeana. Suveranitatea fiscala si financiara a guvernelor va trebui sa devina o suveranitate supusa Bruxelles-ului.", a mai subliniat specialistul.

Consultantul se asteapta la o pozitie dura din partea Poloniei in cadrul acestui summit, care dupa parerea sa, va "lua in brate" pozitia Angliei.

Cum va arata Europa in 2020

Blanculescu spune ca in 2020 va exista o Europa cu doua componente: una elitista si una din lumea a doua. Mai mult, din cele 17 state din zona euro nu vor ramane mai mult de 12, cele mai puternice care sa asigure 80% din puterea Europei.

Contrar tuturor asteptarilor, nu Italia va fi cea care ar putea parasi zona euro ci Grecia, Portugalia si Irlanda, "acele tari care vor baga mana in cosul comun al Europei". In ceea ce priveste Italia si Spania, acestea se vor descuca fara prea mult ajutor de la marile puteri.

De asemenea, in viziunea lui Ionel Blanculescu, in anul 2020 va exista o Uniune care va avea cele trei componente: monetara, fiscala si administrativa.

Europa lui 2020 vazuta prin ochii "scenaristului" Schnecker arata putin diferit.

"Pana in 2020 exista doua variante. In primul rand exista varianta sa se destrame UE si sa trecem inapoi la varianta veche, a unei Europe cu multinatiuni. Cea de-a doua varianta si cea mai sigura este cea in care UE se stabilizeaza din punct de vedere al regulilor si incepe sa se comporte din ce in ce mai unitar si va renunta la anumite elemente de suveranitate. Exista foarte multe presiuni politice din afara regiunii pentru ca UE sa supravietuiasca .

Am citit ca BCE se pregateste sa faca o infuzie de un trilion de euro in sistem pentru ca UE sa fie salvata. Cred ca se va merge in zona de eforturi foarte mari si ample, chiar daca aceste salvari sunt de fateta pe termen mediu", a mai precizat acesta.

In opinia consultantului, Germania va avea in continuare o pozitie de putere, fiindca este un motor economic, insa Angela Merkel va avea un pret scump de platit la alegeri.

De aceeasi parere este si analistul Dan Petre care a conturat de asemenea doua scenarii.

"Fie mergem spre o formula de State Unite cu bune si rele, cu un guvernamant legitim, fiindca la ora asta avem o mare problema de legitimitate si reprezentativitate. Mai exista posibilitatea de a continua in aceasta forma sui-generis, insa exista presiuni pe care le creeaza o moneda comuna", spune acesta.

In opinia analistului, nicio tara nu va parasi zona euro fiindca asta ar insemna automat si o iesire din UE, masura nedorita de niciun membru.

"Asta ar insemna ca ne-am chinuit degeaba 60 de ani. Trebuie gasita o formula convenabila. Nu se poate ca unii sa primeasca beneficiile si altii doar riscurile adoptarii unei monede comune. Trebuie sa ne egalizam situatia", a mai subliniat Dan Petre.

#summit ue, #modificare tratat european, #criza zona euro ionel blanculescu, #europa 2020, #destramare ue, #uniune fiscala europa, #decizii summit ue , #UE