Mecanismul Unic de Rezolutie (SRM), impreuna cu Mecanismul Unic de Supraveghere (SSM) si Mecanismul Unic de Garantare a Depozitelor, constituie cei trei piloni de baza ai planificatei uniuni bancare din zona euro.
"In urma acordului statelor membre privind Mecanismul Unic de Rezolutie, pot incepe acum negocierile cu Parlamentul European", a declarat comisarul european pentru piata interna si servicii Michel Barnier.
Conform acordului, bancile vor furniza numerar pentru a plati inchiderea creditorilor falimentari, acordand aproximativ 55 de miliarde de euro (76 de miliarde de dolari) in urmatorii zece ani, bani care vor fi acumulati in Fondul Unic de Rezolutie. Pana atunci, daca nu vor exista suficienti bani din taxe, guvernele vor putea impune mai multe taxe pe banci sau ar putea utiliza bani publici. Daca un guvern nu are suficienti bani, va putea imprumuta de la ESM (Mecanismul European de Stabilitate), cum a facut Guvernul de la Madrid pentru a recapitaliza bancile spaniole in 2012.
Acest acord este o victorie pentru Germania, care s-a opus ideii unei finantari comune a costurilor pentru gestionarea bancilor in dificultate, optand pentru o retea de fonduri nationale care lasa fiecare tara responsabila pentru propriile banci.
Ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, a declarat ca prin acest acest acord s-au creat pilonii finali ai uniunii bancare.
"Daca vom continua spre finalizarea uniunii bancare, vom putea continua stabilizarea euro, ca baza... mai mult
Joi, 19 Decembrie 2013, ora 13:06
Banca Centrala Europeana (BCE) va prelua probabil raspunderea de supraveghetor unic al bancilor din Europa doar spre sfarsitul anului viitor, implementarea proiectului uniunii bancare intarziind din cauza procedurilor de avizare din Germania.
Initial, tranzitia catre un sistem cu un supraveghetor unic al bancilor din UE, sub umbrela BCE, era prevazuta pentru luna martie a anului viitor, fiind amanata ulterior pana in iulie.
Surse oficiale europene au afirmat insa pentru Bloomberg ca noul termen pentru trecerea la noul regim de supraveghere centralzat este finalul anului viitor, partial din cauza procedurilor de avizare dni Germania.
Ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schaeuble, a declarat ca invinurea Germanei pentu intaziere este "o prostie".
"Legislatura gemana nu este de vina pentru vreo intarziere din Europa. Am anuntat din timp ca avem nevoie de ratificarea mecanismului unic de supraveghere printr-un proces legislativ", a afirmat Shauble joi seara la Luxemburg, dupa incheierea sedintei ministrilor Finantelor din zona euro.
Parlamentul European refuza dezbaterea proiectului pana la avizarea sa de catre legislativul german
Astfel, potrivit surselor citate, intarzierea ar fi cauzata partial de procedurile legislative din Germania, care limiteaza abilitatea Parlamentului European de a aviza proiectul. Camera inferioara a parlamentului german a aprobat mecanismul unic de supraveghere pe 13 iunie, iar votul din camera superioara este programat pentru... mai mult
Vineri, 21 Iunie 2013, ora 11:22
Klaas Knot, membru al Comitetului executiv al Bancii Centrale Europene, a declarat marti ca ar putea concepe ca noua autoritate de supervizare bancara din Europa sa nu mai apartina de BCE, la un moment dat.
Mecanismul unic de supraveghere (SSM), ce reprezinta primul pilon al uniunii bancare al carei obiectiv este o integrare financiara mai ampla in Europa, urmeaza sa devina operational in martie 2014, sub umbrela BCE. Acest organism va fi deschis si altor state din UE, transmite Reuters.
Criticii argumenteaza ca acest organism ar trebui infiintat separat pentru a evita un conflict de interese intre mandatul BCE de aparare a stabilitatii preturilor in zona euro si supervizarea bancara.
Knot, care este si guvernatorul Bancii Centrale a Olandei, a afirmat ca este justificata infiintarea organismului sub umbrela BCE, dar ca la un moment Mecanismul unic de supraveghere ar putea sa nu mai apartina de BCE.
"Credibilitatea BCE nu este contestata si cred, din motive pragmatice, ca are sens ca cel putin la inceput noul organism sa fie infiintat in cadrul BCE", a declarat Klaas Knot.
Analistii apreciaza ca un cadru unic de supervizare ar reduce ingrijorarile in randul investitorilor vizavi de posibilitatea ca bancile din unele state membre ascund problemele din bilanturile lor.
Pentru a evita o repetare a crizei financiare din 2008, BCE va prelua si supervizarea celor mai mari 120-150 de banci din zona euro, pe langa rolul sau traditional de stabilire a dobanzii de... mai mult
Marti, 19 Martie 2013, ora 16:15
Banca Centrala Europeana (BCE) va trebui sa angajeze inca aproximativ 2.000 de persoane pentru implementarea uniunii bancare, arata studiul unei companii de consultanta, comandat de institutie.
Raportul recomanda BCE accelerarea procesului prin care sa isi asigure resursele umane necesare supravegherii a bancilor, daca doreste sa isi indeplineasca satisfacator rolul sau de supervizor al acestora si sa isi pastreze reputatia, scrie Financial Times.
Studiul, realizat de Promontory Financial Group, ofera o perspectiva sumbra cu privire la magnitudinea schimbarilor pe care BCE trebuie sa le fi implementat pana in 2014, cand vor fi intrat in vigoare noile sale prerogative.
Astfel, BCE nu a prezentat pana acum planuri foarte clare cu privire la modul in care se va extinde, reprezentantii sai declarand in decembrie ca probabil vor fi necesari inca 500 - 1.000 de angajati.
Pe de alta parte, Promontory recomanda ca pana in 2017 sa fie angajate inca 1.997 de persoane, tinand cont ca la acea data BCE va supraveghea direct 130 de banci. Comparativ, Germania are in acest moment 1500 de angajati care se ocupa de supravegherea bancara.
Planurile BCE, urmarite atent de Parlamentul European
Un alt punct sensibil al raportului tine de modul in care isi vor putea exercita puterea regulatorii nationali, tinand cont de riscul de aparitie al unei lupte pentru putere in interiorul BCE. Promotory recomanda ca reprezentantii bancilor nationale sa se abtina de la deciziile... mai mult
Marti, 05 Februarie 2013, ora 16:00
BCE va supraveghea direct marile banci din zona euro, care pot prezenta riscuri sistemice, iar bancile mai mici, vor fi supravegheate prin Autoritatea Nationala de Supraveghere.
In cazul nostru, bancile mai mici vor fi supravegheate direct de BNR, a declarat, vineri, Traian Basescu, dupa intoarcerea sa de la Consiliul European de iarna.
Presedintele Romaniei a laudat sistemul national bancar, afirmand ca statul roman nu va abandona principiile de baza ale acestui sistem, dar ca va trebui sa preia standardele BCE, care sunt universale.
"Pana la intrare in euro, avem nevoie ca sistemul national, care a dat rezultate. Romania n-a cheltuit niciun leu din bugetul de stat, sa finanteze bancile din Romania", a afirmat presedintele Traian Basescu.
Oficialul a spus ca sistemul prin intermediul caruia BCE va supraveghea marile banci din zona euro are nevoie de o legislatie proprie, care va trebui asigurata pana in luna iunie, 2013.
"Unul dintre obiectivele majore ale Consiliului este ruperea cercului vicios dintre banci si state. Pana acum bancile faceau pocinogul si statul venea si platea. Se incearca o detasare a celor doua entitati, mai ales ca acest cerc a generat costuri extraordinare pentru bugete. Exemplu: Spania", a afirmat Traian Basescu.
Presedintele a spus ca viitorul sistem care va fi adoptat de catre Consiliul European va permite ruperea legaturii dintre stat si bancile private.
"De unde banii, daca nu mai dau bugetele? Din Mecanismul European de... mai mult
Vineri, 14 Decembrie 2012, ora 14:47
Comisia Europeana va propune fie infiintarea unei agentii comune de sprijinire, fie va inchide bancile care se confrunta cu probleme, a anuntat luni Michel Barnier, comisarul european pentru piata interna si servicii.
Liderii europeni vor finaliza pana la sfarsitul anului acordul privind supervizarea bancara comuna in zona euro, a carei implementare va urma in 2013 si 2014, a explicat Barnier, citat de Agerpres.
Apoi vor continua planurile privind infiintarea unui organism care se va ocupa de bancile care se confrunta cu probleme, pentru ca institutiile de creditare, si nu contribuabilii, sa rezolve problemele care apar in sectorul financiar.
"Al doilea stadiu este o propunere pentru o agentie europeana cu atributii de dizolvare, in 2013", a anuntat Barnier, adaugand ca aceasta institutie va colabora semnificativ cu autoritatile nationale.
Comisia Europeana intentioneaza sa incredinteze BCE supervizarea bancara a zonei euro, insa statele membre au divergente asupra capacitatii de interventie a noului mecanism, Germania dorind in principal ca institutiile financiare mici sa ramana sub monitorizare nationala.
Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a cerut recent crearea unui fond comun de salvare a bancilor care se confrunta cu probleme, pentru a evita turbulentele de pe pietele financiare si pentru ca cetatenii sa nu fie nevoiti sa plateasca costul salvarii institutiilor financiare. Prin adoptarea acestui fond, Europa "isi va permite sa lase... mai mult
Luni, 22 Octombrie 2012, ora 17:12
Liderii statelor membre au ajuns in noaptea de joi spre vineri la un acord ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa-si exercite supravegherea asupra celor 6.000 de banci din zona euro de la inceputul lui 2014, a afirmat o sursa guvernamentala franceza citata de France Presse.
"Acordul politic" la care s-a ajuns in noaptea de joi spre vineri vizeaza "adoptarea cadrului legal" al mecanismului de supraveghere bancara pana la finalul lui decembrie, pentru ca acesta sa fie introdus in 2013, a precizat sursa citata.
"BCE va avea competenta de la 1 ianuarie 2013 asupra intregului sistem bancar al zonei euro, dar mecanismul de supraveghere va deveni efectiv in mod treptat", conform unei metodologii decise de institutie, a adaugat aceasta. "Supravegherea va fi efectiva asupra tuturor celor 6.000 banci de la inceputul lui 2014", a mentionat sursa guvernamentala franceza.
Sursa citata a dat asigurari ca "Germania s-a angajat in mod clar, textul nu este ambiguu".
"BCE va delega supervizorilor nationali controlul cotidian al anumitor banci, dar va putea interveni in orice moment la o anumita institutie, daca va decide ca este necesar", a explicat oficialul guvernamental francez.
Potrivit acestuia, acordul va permite inceperea recapitalizarii directe a bancilor fragile din fondul de salvare al zonei euro "potential in cursul lui 2013". Franta spera initial ca aceasta recapitalizare directa, menita sa salveze bancile spaniole fara a spori si mai mult datoria publica a... mai mult
Vineri, 19 Octombrie 2012, ora 08:53
Marea Britanie nu va permite ca bancile sa fie supravegheate de Banca Centrala Europeana (BCE), a declarat presedintele Autoritatii pentru Servicii Financiare, Adair Turner.
"Marea Britanie nu are nevoie si nu va fi parte a uniunii bancare din zona euro", a afirmat Adair Turner, care este candidat pentru functia de guvernator al Bancii Angliei, conform Mediafax.
Banca Angliei organizeaza concurs pentru postul de guvernator
Banca Centrala Europeana (BCE) va deveni de la 1 ianuarie 2014 autoritatea suprema de supraveghere a bancilor din zona euro, potrivit unui proiect care trebuie semnat de toate cele 27 de state membre UE.
BCE devine autoritatea suprema de supraveghere a bancilor
Noul statut al BCE reprezinta un pas necesar pentru acordarea de ajutoare financiare direct de la fondul de urgenta al zonei euro.
Banca Centrala Europeana (BCE) doreste ca tarile din afara zonei euro care vor participa la uniunea bancara planificata de statele zonei euro sa aiba aceleasi drepturi cu acestea din urma, a declarat presedintele BCE, Mario Draghi, citat de EUobserver.
BCE vrea drepturi egale in uniunea bancara pentru tarile din afara zonei euro
Ministrii de Finante au admis ca este putin probabil ca UE sa implementeze noul regim de reglementare pana la inceputul anului urmator, asa cum se spera initial. Orice intarziere inseamna o asteptare mai lunga pentru Spania, care ar vrea sa lase Mecanismului European de Stabilitate salvarea sectorului financiar spaniol.... mai mult
Vineri, 12 Octombrie 2012, ora 14:44
Banca Centrala Europeana (BCE) va deveni de la 1 ianuarie 2014 autoritatea suprema de supraveghere a bancilor din zona euro, potrivit unui proiect care trebuie semnat de toate cele 27 de state membre UE.
Comisia Europeana a inaintat miercuri o serie de propuneri cu privire la crearea unui mecanism de supraveghere unic (MSU) pentru bancile din zona euro, pas importat pentru viitoarea uniune economica si monetara (UEM).
Ce masuri va putea lua BCE
In cadrul acestui nou mecanism unic, raspunderea finala in ceea ce priveste sarcinile specifice de supraveghere legate de stabilitatea financiara a tuturor bancilor din zona euro ii va reveni Bancii Centrale Europene (BCE).
BCE va putea impune sanctiuni, inclusiv amenzi, bancilor care refuza sa aplice deciziile institutiei. Agentii BCE vor putea efectua inspectii la sediile bancilor.
BCE va putea acorda sau retrage licente bancare in cele 17 state ale zonei euro si va avea ultimul cuvant de spus in privinta cerintelor de adecvare a capitalului.
In raspunderea BCE vor intra sarcini ca autorizarea institutiilor de credit, asigurarea respectarii cerintelor referitoare la capital, gradul de indatorare si lichiditate si supravegherea conglomeratelor financiare. BCE va putea lua masuri de interventie rapida in cazul in care bancile incalca sau risca sa incalce cerintele obligatorii de capital, solicitand bancilor sa intreprinda actiuni de corectie.
Autoritatile nationale de supraveghere vor avea in continuare un rol... mai mult
Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 11:38